A United Bergamóból vett csatárt, a City Holender Filip mellől

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.01.18. 18:47
null
Az gyémántbányászatnak is megvannak a maga törvénytelen oldalai (Fotó: AFP)
Jelentjük, a labdarúgó topligákban a téli átigazolási idény és annak pletykamalmai minden egészségügyi és gazdasági tragédiák árnyékában is zakatolnak, ha a szokásosnál sokkal rövidebb formában is, de természetesen idén is jelentkezünk szokásos összefoglalóinkkal.


Alakul szép lassan az új MANCHESTER UNITED, de nem is a nyári költekezésnek (Donny van de Beek 39, Alex Telles 15, Facundo Pellistri 8.5 millió euróért, Edinson Cavani ingyen érkezett), hanem a tavaly téli befektetésnek köszönhetően, akkor érkezett ugyanis Bruno Fernandes. Mint kiderült, jó ötlet volt megbízni a hullámvölgyek ellenére is Ole Gunnar Solskjaerben, Sir Alex Ferguson tanítványában – ugyebár a nagy skót mesternek sem álomszerűen kezdődött anno az MU-s karrierje.

Az idén téli nagy fogás a mindössze 19 éves elefántcsontparti szélső, Amad Diallo, az Atalanta legújabb gyémántja – mert valahol nemcsak elméleti, hanem gyakorlati szinten is jól dolgoznak (mert dolgoznak!) az utánpótlásban és a megfigyelésben. Diallo tízévesen került Olaszországba, 2015-ben még a Boca Barco játékosa volt, testvére a húszesztendős Hamed Junior Traoré, aki a Sassuolóban játszik éppen, játékjoga 14 millió eurót ér.

Még tízmillió eurót kaphat az Atalanta Diallóért, akire még 2016-ben figyelt fel a United, pontosabban akkor még Traorének hívták a játékost, aki tavaly december óta olasz állampolgár is, bár egy hivatalos eljárás szerint a törvényeket megszegve érkeztek anno Olaszországba.

A hivatalos szerveknek még afelől is kétségei vannak, hogy Ahmed Diallo és Hamed Junior Traoré testvérek-e, ugyanis a pármai ügyészség felderítette, hogy tehetséges gyerekfutballisták a klubok felhajtotta, vagy egyenesen az egyesületek alkalmazottjaiként dolgozó „apák” és „anyák” segítségével legálisan kerülnek Olaszországba, vagy maradnak ott, tehát egyáltalán nem csak Bergamóban fordult elő ilyen.

Futball, ipar, futballipar, lassan elindul már keletről egy legényes fogatban egy új Csicsikov...

Bárhogyan is kapta meg élete nagy lehetőségét, Manchesterben Diallo már évi 1.5 milliót keres, öt évre írt alá – és a szakértők szerint őt vette meg végül az MU Jadon Sancho helyett.


Meglehet, Diallo csak a tél egyik nagy dobása lesz, ugyanis kiszemelt még a 17 éves török középpályás, Yusuf Demir (Rapid Wien, Szántó Tamás csapattársa), ecuadori kollégája, a Brightontól is monitorozott Moisés Caicedo (Independiente del Valle), a Schalke középső védője, Ozan Kabak mellett az Aston Villa karmestere, Jack Grealish is. Olasz lapok szerint az MU ajánlata jobb a Milanénál a lille-i Boubakary Soumaré ügyében, de a 21 éves francia szűrőért az Arsenal is érdeklődik, így folyamatosan ketyeg a licit.

A középpálya közepén érzi magát a legjobban a francia Romain Faivre (Brest), a 22 éves játékost a PSG és a Leverkusen is kiszemelte magának, a német klub egyébként 1.5 millió euróét elvitte a Manchestertől a holland védőt, Timothy Fosu-Mensah-t.

Kell egy középcsatár is, Odion Ighalo a hónap végén visszatér Kínában – őt tavaly 12 millió euróért vették kölcsön, 23 mérkőzésen 5 gólt lőtt, de ebben az idényben a bajnokságban, a Bajnokok Ligájában és az FA-kupában összesen kilenc percet kapott.

A volt salzburgi Erling Haaland a legnagyobb kiszemelt, topklubok sora szívja most a fogát, hogy tavaly ilyenkor sajnált húszmilliót az Ausztriában villogó támadóért, aki azóta 35 mérkőzésen 35 gólt lőtt Dortmundban. Az olcsóbb megoldás a mostani salzburgi Patson Daka, rá speciel a West Ham, Liverpool, Arsenal, Manchester City sor is vevő lenne (a zambiai ék 17 mérkőzésen 15 gólnál és 5 gólpassznál jár ebben az idényben).

A legfiatalabb kiszemelt Wayne Rooney „padavanja”, a Derby County üstököse, Kaide Gordon, aki egyes megfigyelők szerint Anglia legjobb 16 éves játékosa, ráadásul négy-ötmillió euróért elhozható, ez ma már egy combosabb serdülőnél sem komoly ár, és az összeg megmentheti a pocsék anyagi helyzetben lévő klubja januárját.

Hogy mennyire komoly a Juventus vonzalma Paul Pogba iránt, azt nem tudjuk, de az biztos, hogy vírushelyzet ide vagy oda, a játékos és ügynöke, Mino Raiola az utolsó eurócentet is lenyúzza majd bárkiről, akinek kell a középpályás. A fiatal védőt, Brandon Williamset kölcsönkérte a Southampton és a Newcastle United is, az Everton végleg vinné. Jesse Lingard neve az Internél és a Nice-nél is felmerült, Sergio Romero a Brightonban vagy az Inter Miamiban, Marcos Rojo a Newcastle vagy a Sheffield Unitedben folytathatja, esetleg hazatér Argentínába. A kezdőtől messze kerülő Phil Jones sem lesz már új Rio Ferdinand, a hírek szerint utóbbi két kérője a West Bromwich és a Derby County.

„A nyári igazolások igazi erősítést jelentettek, jó igazolások voltak, jó játékosok érkeztek. Januárban sokkal nehezebb igazolni, a jó csapatok nem akarják elveszíteni a játékosaikat, olyat meg pláne nem, aki alapember, Meglehet, páran távoznak majd tőlünk a karrierjük érdekében” – nyilatkozta maga Solskjaer, aki egy igazi alapemberrel gazdagodhat még, megkaphatja ugyanis a vezetőitől Maguire párját.

Mivel a lipcsei Dayot Upamecano a télen nem eladó, de a nyáron is csak közel ötvenmillió euróért (sőt a Chelsea, a Liverpool és a Bayern München érdeklődése miatt lesz ez még több is), képbe került a madridi szerződését még meg nem újító, a nyártól ingyen elvihető Sergio Ramos.

Olasz lapértesülések szerint a United hajlandó arra, amire a Real nem, azaz kétéves szerződést kínálnak a 34 és fél éves védőnek.


Mi tagadás, nem mindig látszik meg a MANCHESTER CITY játékán, hogy a keret összértéke meghaladja az egymilliárd eurót, és csak ezen a nyáron aláírási pénzekkel és ügyvédi költségekkel együtt 200 millió eurónál is többért erősített Josep Guardiola. Sokat elmond a mai futballról és a mai Cityről, hogy ebbe a tekintélyes summába csak a Rúben Dias, Nathan Aké, Ferran Torres, Pablo Moreno, Nahuel Bustos, Yan Couto, Issa Kaboré hetes megvétele fért bele, közülük egyértelműen a kezdőbe csak Dias érkezett (Aké 665, Torres 1141 percet játszott az idényben, a portugál védő 2100 fölött).

Érdekes, hogy klasszis középcsatár ezúttal sem érkezett a klubhoz: Sergio Agüero elmúlt harmincéves, az előző idényben összesen 139 napot hagyott ki sérülés miatt, a mostani szezonban összesen 260 percet játszott, Gabriel Jesus pedig nagyon tehetséges, de nem képes hosszabb távon egyenletesen teljesíteni, lásd idénybeli négy találatát.

A nyáron 6.5 millióért megszerzett argentin Bustost kölcsönadták a „leányvállalat” Gironának, a másodosztályban 12 mérkőzésen még nem talált be egyszer sem, a 18 esztendős, tízmillióért vett Moreno ugyanott 17 fellépésen egy gólig legalább eljutott.

Másfél millió euróval kevesebbe került most a szerb tehetség, a szintén 18 esztendős szélső, Filip Sztevanovics, akit egy fél évre még visszaadtak az eladónak, a Partizan Beogradnak. Sztevanovics öt kanadai pontig jutott az idényben, 21 fellépésen, Holender Filip első hét szerbiai bajnokiján hat kanadai pontnál tart, 527 percnyi futballal, de ő „már” 26 esztendős...

„Fantasztikus csapatom van, minden sorozatban az aranyéremért harcolunk” – mondta Guardiola a télen, amikor arról kérdezték, hogy igazol-e új játékost (Sztevanovics érkezését már október végén bejelentették). Akkor azt mondta a menedzser, hogy egyáltalán nem fognak igazolni senkit sem, de tudjuk, ez sokszor nem is a mesteren múlik, akik általában nem is akarják felfedni a kártyáikat.

Daka és Haaland a Citynél is célpont, akár csak Grealish, és jó ötlet a Sassuolóban kivirágzó olasz szűrő, Manuel Locatelli vagy a mönchengladbachi kollégája, Denis Zakaria leigazolása is, de ők negyvenmillió fölötti „mulatságok”.

David Alabáról minden bizonnyal lemarad a City, a másik kiszemelt a védelem bal oldalára Zakaria csapattársa, az algériai Rami Benszebaini, és szintén a Bundesligában szerepel a Bayern München angol középpályása, Jamal Musiala, aki nem is olyan régen még a Chelsea igazoltja volt.

A City bergamói kiszemeltje a középpályás Marten de Roon, és a bécsi Yusuf Demirre a városnak ezen a felén is felfigyeltek, egyébként a Juventusszal, a Real Madriddal, a Barcelonával és a Bayernnek együtt. Hogy, hogyan nem, Sergio Ramosra Guardiola is vevő lenne, már csak azért is, mert Eric Garcíát legkésőbb a nyáron elviszi a Barcelona. Sokat elmond a katalánok jelenéről, hogy egy 5+5 millió eurós vételárat sem tudnak most kifizetni... De legalább a védővel meg tudtak egyezni a fizetésében.

Mindeközben Grealishért 85 millió eurót kért a Villa az MU-tól, Zakaria és Locatelli a klubjaik szerint nem távozhatnak januárban (kommüniké nyelvről magyarra lefordítva ez azt jelenti, hogy túl keveset adnának értük), de éppen az ilyen transzferek miatt jó ötlet volt partneri kapcsolatot kiépíteni a bolíviai Club Bolívarral (is). Nem minden a pénz, Lamare Bogarde például profi szerződést kötött a City és a Bayern érdeklődése ellenére is – az Aston Villával.

Teljesen új név a listánkon a Brazíliában játszó Daniel Cabral, akit a Flamengo ificsapatából szúrt ki a Manchester City, a United, a Liverpool és a Chelsea.

A PREMIER LEAGUE ÁTIGAZOLÁSAI, 2021 TELE

ARSENAL
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT: Matt Macey (Hibernian, ingyen)
Kölcsönbe: Sead Kolasinac (Schalke), William Saliba (Nice)

ASTON VILLA
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:
Kölcsönbe: Lovre Kalinic (Hajduk Split)

BRIGHTON AND HOVE ALBION
ÉRKEZETT:

Kölcsönből vissza: Percy Tau (Anderlecht), Viktor Gyökeres (Swansea City), Billy Arce (LDU Quito), Jakub Moder (Lech Posnan), Michal Karbownik (Legia Warszawa)
TÁVOZOTT:
Kölcsönbe: Jayson Molumby (Preston North End)

BURNLEY
ÉRKEZETT:
Richard Nartey (egyesület nélküli)
TÁVOZOTT:

CHELSEA
ÉRKEZETT:

Kölcsönből vissza: Lucas Piazon (Rio Ave)
TÁVOZOTT: Lucas Piazon (Braga, ingyen)

CRYSTAL PALACE
ÉRKEZETT:

Kölcsönből vissza: Jaroslaw Jach (Fortuna Sittard)
TÁVOZOTT: Max Meyer (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Jaroslaw Jach (Rakow Czestochowa)

EVERTON
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:
Kölcsönbe: Matthew Pennington (Shrewsbury), Jarrad Branthwaite (Blackburn)

FULHAM
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:
Kölcsönbe:

LEEDS UNITED
ÉRKEZETT:

Kölcsönből vissza: Jordan Stevens (Swindon)
TÁVOZOTT:
Kölcsönbe:
Jordan Stevens (Bradford), Robbie Gotts (Salford City)

LEICESTER CITY
ÉRKEZETT:

Kölcsönből vissza: Matty James (Barnsley), Filip Benkovic (Cardiff City)
TÁVOZOTT: Iszlam Szlimani (Lyon, ingyen)
Kölcsönbe:
Matty James (Coventry City), Filip Benkovic (Leuven)

LIVERPOOL
ÉRKEZETT:

Kölcsönből vissza: Ben Woodburn (Blackpool)
TÁVOZOTT:

MANCHESTER CITY
ÉRKEZETT:
Filip Sztevanovics (Partizan Beograd, 8 500 000 euró)
TÁVOZOTT:
Kölcsönbe: Filip Sztevanovics (Partizan Beograd)

MANCHESTER UNITED
ÉRKEZETT:
Amad Diallo (Atalanta, 21 000 000)
TÁVOZOTT: Timothy Fosu-Mensah (Bayer Leverkusen,1 700 000)

NEWCASTLE UNITED
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT: Rolando Aarons (Huddersfield, ingyen)

SHEFFIELD UNITED
ÉRKEZETT:

Kölcsönből vissza: Jake Eastwood (Kilmarnock)
TÁVOZOTT:

SOUTHAMPTON
ÉRKEZETT:

Kölcsönből vissza: Josh Sims (Doncaster)
TÁVOZOTT:

TOTTENHAM HOTSPUR
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:
Kölcsönbe:Jack Clarke (Stoke City)

WEST BROMWICH ALBION
ÉRKEZETT:
Robert Snodgrass (West Ham, 100 000 euró), Andy Lonergan (Stoke City, ingyen)
Kölcsönből vissza: Kenneth Zohore (Millwall)
TÁVOZOTT: Charlie Austin (Queens Park), Jonathan Bond (LA Galaxy, ingyen)

WEST HAM UNITED
ÉRKEZETT:
Frederik Alves (Silkeborg, 1 600 000)
Kölcsönből vissza: Winston Reid (Kansas City)
TÁVOZOTT: Sébastien Haller (Ajax, 22 500 000), Robert Snodgrass (West Bromwich, 110 000)

WOLVERHAMPTON WANDERERS
ÉRKEZETT:

Kölcsönből vissza: Morgan Gibbs-White (Swansea), Rúben Vinagre (Olympiakosz), Patrick Cutrone (Fiorentina)
TÁVOZOTT:
Kölcsönbe:Rúben Vinagre (Famalicao), Oskar Buur (Grasshopper)

Lezárva vasárnap.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik