A „szarkák” újra pontokat csennének a Stamford Bridge-ről

Vágólapra másolva!
2012.08.25. 14:39
null
Fernando Torresék májusban kudarcot vallottak a Newcastle ellen, most javítanának (fotó: Action Images)
Még csak a szeptembert sem kellett kivárni, és máris újra teljes hőfokon üzemel az európai labdarúgás: szombaton – egy nappal a német után – a négy nagy topliga közül utolsóként az olasz pontvadászat is elrajtol, többek között rögtön a bajnok Juventusszal. A nap nagy figyelmet tartogató találkozói közül azonban jut néhány Angliára és a Németországra is.

 

PREMIER LEAGUE

A Premier League 2. fordulója a Swansea City–West Ham United találkozóval indul, amelyen a QPR elleni kiváló belépő – 5–0-s siker – után hazai pályán is bemutatkozik a walesiek új edzője, Michael Laudrup. Aligha a kora délutáni mérkőzésen dől el azonban a bajnoki cím, sőt a késő délutáni találkozók között is van olyan, amely nagyobb érdeklődést válthat ki.

Mint például a Manchester United hazai meccse a Fulhammel. Sir Alex Ferguson csapatán az Everton elleni, csalódást keltő idénynyitó (0–1) után nagy a nyomás, s a londoniak meglehetősen kellemetlen ellenfélnek ígérkeznek, hiszen a Norwich City elleni 5–0 után különösebb veszítenivaló nélkül léphetnek pályára.

Kérdés, hogy a manchesteriek mennyire tudnak felülkerekedni a védelem nehézségein, hiszen Phil Jones, Jonny Evans, Chris Smalling és Rio Ferdinand továbbra sem bevethető, így a friss szerzemény Alexander Büttner valószínűleg máris a kispadon találja magát. Ugyanakkor a találkozót valószínűleg sokkal inkább az dönti el, hogy az MU támadóarzenálja képes lesz-e nagyobb nyomás alá helyezni a vendégeket, mint tette azt a Goodison Parkban az Everton ellen.

A statisztika mindenesetre az MU sikerét ígéri. Először is: a „vörös ördögök” 1992 óta nem veszítették el a szezonbeli első hazai PL-meccsüket. (És melyik csapat nyert az Old Traffordon akkor? Persze, hogy az Everton...) Ennél is sokatmondóbb azonban, hogy a Fulham az elmúlt 49 évben mindössze egyszer tudta elkerülni a vereséget az MU otthonában: 2003 októberében 3–1-re nyertek a vendégek, ugyanakkor a legutóbbi öt látogatásuk alkalmával egyszer sem tudták bevenni a hálót.

A Manchester Uniteddel ellentétben a Chelsea-nél jól kezdődött az idény, a „kékek” ráadásul már most nagyüzemi módba kapcsoltak, mivel a Bajnokok Ligája-győztes együttes az európai Szuperkupa-mérkőzés miatt előrehozta a Reading elleni fellépését, és a Wigan elleni 2–0-s siker után az újoncot is legyőzte 4–2-re.

Ez a hét még Roberto Di Matteo együttesénél is az erősítésekről szólt, hiszen az olasz szakember két érkezővel „mélyítette” a keretét. A múlt héten még épp a Chelsea ellen szereplő, immár ex-wiganes Victor Moses alighanem csak Fernando Torres és Daniel Sturridge mögött s mellett juthat majd szóhoz a támadósorban, a 23 éves César Azpilicueta azonban hosszú távon akár alapember is lehet a védelem jobb oldalán.

Ma azonban ők még aligha kapnak szerepet, ám nélkülük is lehet elég nyerőember, ráadásul a Chelsea-t az sem érintheti hátrányosabban, hogy „fáradtabb” az aktuális ellenfélnél, a Newcastle United ugyanis az Atromitosz elleni szenvedős Európa-liga-selejtező (1–1) és kimerítő utazás után érkezik a Stamford Bridge-re. A Di Matteo-gárda persze aligha veszi félvállról a meccset: májusban a „szarkák” 2–0-s verést mértek a londoniakra idegenben (ilyenre, mármint idegenbeli Newcastle-sikerre ebben a párosításban 1986 óta nem volt példa), aminek emléke minden bizonnyal élénken él még a fővárosi játékosokban.

A további mérkőzések közül érdekesnek ígérkezik, hogy az Everton mire megy az Aston Villa otthonában, továbbá a nyitányon épp a Newcastle otthonában csődöt mondó Tottenham Hotspur képes lesz-e javítani az első körben a Liverpoolt Gera Zoltán vezérletével alaposan meglepő West Bromwich ellen.

PRIMERA DIVISIÓN

A spanyol bajnokságban szombaton pihennek a nagyok, így a Málaga–Mallorca összecsapás ígérkezik a legnagyobb csemegének. Mindkét együttes egygólos sikerrel rajtolt, ám hogy a második fordulóban mire lesznek képesek, arra már csak vasárnap derül fény, amikor magyar idő szerint hajnali egy óra táján véget ér a találkozó.

BUNDESLIGA

A német Bundesligában a tegnapi rajt (Dortmund–Werder Bremen 2–1) után szombaton hét meccset rendeznek, s ezek közül három találkozón léphet pályára magyar futballista – a Greuther Fürthben a Bayern München ellen Stieber Zoltán, a Freiburgba látogató Mainzban Szalai Ádám, a Wolfsburgot fogadó Stuttgartban pedig Hajnal Tamás.

Az újonc Fürth fennállása első élvonalbeli mérkőzését játssza. A történelmi eseménynek magyar szereplője is lehet, aki mainzi „pokoljárását” maga mögött hagyva új fejezetet készül nyitni a pályafutásában – Stieber Zoltán meccsvárakozásáról itt olvashat!

SERIE A

Az olasz bajnokság 18 órakor a Fiorentina–Udinese találkozóval startol, majd 20.45-kor pályára lép a Juventus is, amely a Szuperkupa, majd a Berlusconi-kupa elhódítása után ezúttal a Parma ellen otthon szeretné megszerezni az első pontjait a 2012–2013-as szezonban.

A TELJES OLASZ IDÉNYBEHARANGOZÓT HAMAROSAN OLVASHATJA A NEMZETI SPORT ONLINE-ON!

EURÓPAI FUTBALLPROGRAM
2012. AUGUSZTUS 25. – SZOMBAT
PREMIER LEAGUE
13.45: Swansea City–West Ham United (Tv: Digi Sport1)
16.00: Aston Villa–Everton
16.00: Manchester United–Fulham (Tv: Digi Sport1)
16.00: Norwich City–Queens Park Rangers
16.00: Southampton–Wigan Athletic
16.00: Sunderland–Reading
16.00: Tottenham Hotspur–West Bromwich Albion
18.30: Chelsea–Newcastle United (Tv:Digi Sport1)
PRIMERA DIVISIÓN
19.00: Real Sociedad–Celta Vigo
21.00: Espanyol–Real Zaragoza (Tv: Sport2)
21.00: Betis–Rayo Vallecano
23.00: Málaga–Mallorca (Tv: Sport2)
SERIE A
18.00: Fiorentina–Udinese (Tv: Sport Klub)
20.45: Juventus–Parma (Tv: Sport Klub)
BUNDESLIGA
15.30: Augsburg–Fortuna Düsseldorf
15.30: Freiburg–Mainz
15.30: Greuther Fürth–Bayern München (Tv: Eurosport2)
15.30: Hamburg–Nürnberg
15.30: Mönchengladbach–Hoffenheim
18.30: Eintracht Frankfurt–Bayer Leverkusen (Tv: Eurosport2)
20.45: VfB Stuttgart–Wolfsburg (Tv: Eurosport2)
A TELJES SZOMBATI PROGRAMOT ITT TALÁLJA!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik