A svéd támadó, akit még Zlatan Ibrahimovic is fantasztikus tehetségnek tart

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2022.10.08. 13:28
null
A svéd Alexander Isak lehet a Newcastle United hiányzó fogaskereke (Fotó: Imago Images)
A klubtörténet legdrágább igazolásaként érkezett a Newcastle Unitedhez Alexander Isak. A svéd támadót a „szarkák” legendás csatára, Alan Shearer is lelkesen fogadta, nem véletlenül: ő lehet a kulcsa a klub hosszú távú sikerének, a Bajnokok Ligájába jutásának.
NÉVJEGY: ALEXANDER ISAK
Született: 1999. szeptember 21., Solna
Állampolgársága: svéd
Sportága: labdarúgás
Posztja: csatár
Válogatottsága/góljai: 37/9
Klubjai: AIK (svéd, 2016–2017), Borussia Dortmund (német, 2017–2019), Willem II (holland, 2019 – kölcsönben), Real Sociedad (spanyol, 2019–2022), Newcastle United (angol, 2022–)
Kiemelkedő eredményei: Német Kupa-győztes (2017), Spanyol Kupa-győztes (2020)

Amióta a Newcastle United szaúd-arábiai tulajdonba került és a földkerekség legvagyonosabb klubjává vált, minden futballszurkoló az átigazolási időszakokban Észak-Anglia felé is tekint. A brit sajtó a legnagyobb sztárokkal is összeboronálta már az egyesületet, a St. James' Parkba vizionálta Kylian Mbappét, Erling Haalandot és Neymart, ám a vezetőség okosabb annál, hogy felelőtlen ígéretet tegyen szurkolóinak, és fokozatosan építkezik. A Newcastle Eddie Howe irányításával a Premier League üde színfoltja, amely a Manchester City és a Liverpool dominanciáját egy-két éven belül talán még nem tudja megtörni, de fokozatosan dolgozza le hátrányát, és idővel erős vetélytárs lehet a tabella első négy helyéért, vagyis a Bajnokok Ligája-indulás kiharcolásáért folyó versenyben. Az áttöréshez persze még szüksége lesz néhány kiemelkedő futballistára, de a keretből leginkább hiányzó fogaskerék a nyár végén megérkezett Alexander Isak személyében.

„Közelről láttam, mire képes, fantasztikus tehetség” – idézi a football.london Zlatan Ibrahimovic véleményét Isakról, miután együtt edzett vele a svéd válogatottnál, s figyelembe véve, hogy az AC Milan klasszisa magán kívül ritkán dicsér mást, érdemes figyelni a szavaira.

A 23 éves eritreai származású csatár és a Newcastle „házassága” első látásra a mennyben köttetett, a 192 centiméteres magassága ellenére meglepően gyors és jól cselező futballistában hatalmas potenciál rejlik. Fiatal kora ellenére már több mint hat éve profi futballista, első gólját 16 esztendősen az AIK felnőttcsapatában szerezte, és amikor a 17. születésnapján duplázott az ősi rivális Djurgarden elleni rangadón, egyik társa kikiáltotta az új Zlatan Ibrahimovicnak. Bár hívta a Real Madrid is, néhány hónap múlva már a fiatal tehetségek felkarolásáról híres Borussia Dortmundban futballozott, igaz, a Sport Bild kiderítette, hogy a vezetőség a határidő szorítása miatt lényegében a csapatot akkor edző Thomas Tuchel megkérdezése és beleegyezése nélkül döntött a szerződtetéséről. „Az eset kisebb szóváltáshoz vezetett a Dortmund klubházában – árulta el később Tuchel a The Mirrornak. – Szinte az utolsó pillanatig nem tudtam Alexander Isak érkezéséről. Nem mintha feladatom lenne, hogy ismerjek minden tizenhét éves futballistát, de az mégsem normális, hogy az aláírása hetén hallottam a nevét először. Amikor aztán bemutatták nekem, megértettem, miért ragaszkodott hozzá a klub, üzleti szempontból teljesen logikus döntés volt a megszerzése.”

ÍME, ALEXANDER ISAK!



Isak olyan fiatal tehetségek közé került, mint Ousmane Dembélé, Christian Pulisic és Jadon Sancho, náluk mégis jóval kevesebb játéklehetőséget kapott, ezért 2019 januárjában kölcsönben a holland élvonalba ment kipróbálni magát, és ez a húzás fényesen bevált. Első 12 mérkőzésén 12 gólt szerzett a Willem II színeiben, amivel az Eredivisie történetének legjobb légiósrajtját vette, ko­­­­rábban Ronaldo és Romário 9, Ibrahimovic 5, Luis Suárez 4 gólig jutott ennyi találkozó alatt. Nem is időzött néhány hónapnál többet Hollandiában, nyáron már várta a spanyol élvonal és a Real Sociedad.

„A Willem II-nél töltött öt hónap volt karrierem legfontosabb időszaka – árulta el Isak a The Independentnek. – Sokan furcsán néztek rám, amikor Svédországból a Dortmundhoz igazoltam, de akkor azt éreztem a helyes döntésnek. Sohasem tudhatod, mikor jön hasonló lehetőség, és nem akartam róla lemaradni. Amikor szembesültem vele, hogy az első csapatnál nem juthatok sűrűn szóhoz, és eldöntöttem, hogy váltani fogok, minden addiginál keményebb edzésmunkába kezdtem, a tréningek után is kinn maradtam a pályán és gyakoroltam. Azt akartam, ha valahol legközelebb bíznak bennem, életem legjobb formájában legyek, és Hollandiában végül ez hozta meg az áttörést. Visszagondolva nem bánom a dortmundi időszakot sem. Inspiráló közegbe kerültem, amelyben rengeteget fejlődtem, és az akkori társaimmal azóta is jó barátságban vagyok.”

TELJESÍTMÉNYE KLUBCSAPATAIBAN
CSAPAT MÉRKŐZÉS JÁTÉKPERC GÓL GÓLPASSZ
Newcastle United 3 244 2
Real Sociedad 131 7869 44 8
Willem II 18 1578 14 7
Borussia Dortmund 13 280 1 1
AIK 29 1908 13 1

A Real Sociedad minden szempontból mérföldkövet jelentett a svéd csatár pályafutásában. Az ott töltött három idény alatt 104 mérkőzésen 33 gólt szerzett a spanyol élvonalban, kirobbanthatatlan lett a kezdőcsapatból, és 2020-ban megnyerte a Spanyol Kupát. Rutint szerzett az egyik topbajnokságban, megtanulta, hogyan állhatja meg a helyét a legmagasabb szinten.

„Az edzőnk modern csatárt faragott belőlem, elvárta, hogy a letámadásból is aktívan kivegyem a részem, és nagy energiát fektetett a labda nélküli mozgásom csiszolásába – mondta a The Independentnek. – Az emberek többsége a csatárok megítélésénél csak a góljai számát nézi, pedig manapság ennél jóval sokoldalúbban hozzá lehet járulni a csapat sikeréhez. Spanyolországban megtanultam ezt, az ottani futball remekül illett hozzám. Nem felejtem el ugyanakkor azt sem, honnan jöttem. Solnában, ahol születtem, nagyon kicsi pályán játszottunk naphosszat a barátaimmal, sűrűn előfordult, hogy idősebbek ellen kellett megállnunk a helyünket, a mai napig tartom, hogy ennek köszönhetem a technikám, a cselezési készségem. Szüleim Eritreát elhagyva telepedtek le Svédországban, jó néhány évig nélkülöztünk, ezért nagy felelősség hárul rám. Igyekszem megfelelni neki.”

Isak leghőbb vágya mindig is az volt, hogy eljusson a Premier League-be, és az álom idén nyáron valóra vált. Bár januárban az Arsenallal hozták szóba, végül a Newcastle Unitednek sikerült megállapodnia a klubjával és vele. A svéd csatár gyorsan akklimatizálódott, első angol bajnoki mérkőzésén gólt lőtt a Liverpoolnak, s a „szarkák” szurkolói a félidei szünetben rögtön dalba is foglalták a nevét. „Gimme! Gimme! Gimme! A striker from Sweden, He's our centre-forward and he plays in attack, Gimme! Gimme! Gimme! A striker from Sweden, His first name's Alexander and his surname's Isak” – szólt a lelátóról az ismert ABBA-sláger átirata, s a próbálkozást a jövőben még bőven lesz módjuk felülmúlni, hiszen Isak a Real Sociedadnak fizetett 60 millió font ellenében hat évre írt alá.

A 23 éves támadó 2017-ben mutatkozott be a svéd válogatottban
A 23 éves támadó 2017-ben mutatkozott be a svéd válogatottban


Jelenleg kisebb sérüléssel küzd, és bizonytalan, hogy októberben mikor térhet vissza a pályára, de ha Eddie Howe-nak sikerül beépítenie, hosszú idő után ismét nemzetközi szinten elismert, klasszis csatára lehet a Newcastle-nak. Isak ugyanis pontosan azt a 9-es számú játékost testesíti meg, akire a csapatnak szüksége van. Magassága miatt hatékonyan tartja meg a felpasszolt labdát, robbanékonysága és technikai képzettsége révén ugyanakkor magának is ki tudja alakítani a lövőhelyzetet. Egy az egyben bármelyik védő mellett el tud menni, van olyan gyors, hogy a kiugratással a kapuig robogjon, szükség esetén még szélső támadóként is megállja a helyét. A szakértők egyetértenek abban, hogy a játéktudása akár Haaland vagy Mbappé szintjére is eljuttathatja, és bár ez elég merész jövendölésnek tűnhet, a Newcastle szurkolóinak mindenképp jó hír, hogy a svéd csatárért a klublegenda, Alan Shearer is odavan.

„Nem hinném, hogy nyomasztaná a tudat, miszerint a Newcastle történetének legdrágább játékosa – írta Shearer a The Athletic hasábjain. – Amikor a kilencvenes években én voltam az, élveztem a figyelmet, egyáltalán nem helyezett rám nyomást. A St. James' Park közönsége megérdemelte, hogy ilyen kaliberű csatár érkezzen, remekül kiegészítheti Allan Saint-Maximint és Callum Wilsont. A támadósor minden részén használható, simán el tudom róla képzelni, hogy harminc góllal zár idényenként. Huszonhárom évesen a legfontosabb neki, hogy formába lendüljön, és huzamos időn keresztül tartsa a jó teljesítményt. Ha minden mérkőzésen végkimerülésig hajtja magát, a szurkolók imádni fogják, és ha emellett fontos gólokat is szerez, egyenesen megőrülnek majd érte.”

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. október 8-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik