A PL legjobbjai (5.): az Álmok Színházának legnagyobb showmanje, Cristiano Ronaldo

Vágólapra másolva!
2020.11.17. 12:13
null
A legnagyobb showman, akit a mai napig hiányolnak az Álmok Színházában (Fotó: Getty Images)
Ki emlékszik még a fiatal srác zseniális trükkjeire, valamint hihetetlen szabadrúgásaira? A 7-esre, akinek az utódját a mai napig keresik az Old Traffordon. A The Athletic munkatársai a 2020–2021-es angol labdarúgóidény rajtja előtt megválasztották a Premier League 1992 óta íródó történetének hatvan legjobb futballistáját. A top tizenötöt, a lista élmezőnyét a Nemzeti Sport Online-on is bemutatjuk, a legújabb epizódban a Manchester United cselgépét és vérprofi góllövőjét, az 5. helyre rangsorolt Cristiano Ronaldót. Portré.


Az élet nevű játék olykor nagyon komikus tud lenni. Főleg akkor, ha visszautazunk az időben, s a legnagyobb klasszisok karrierében kezdünk kutakodni. Mi lett volna, ha ide vagy oda igazol? Ugyanúgy tekintenénk rá? Derékba tört volna a karrierje vagy esetleg még ennél is jobb lehetne? Ezek azok a kérdések, amelyekre valószínűleg sohasem kapjuk meg a választ, mégis szeretünk elmélkedni rajtuk. Nos, ha már komédia. Arsene Wenger és az Arsenal szimpatizánsai számára Cristiano Ronaldo szerződtetésének lehetősége biztosan a tragikomédia műfajába tartozik, hiszen 2020-ban szinte már mulatságos belegondolni, hogy az „ágyúsok” 2003-ban csupán 12 millió fontért megszerezhették volna a portugál zsenit a Sportingtól. Habár az angol sajtó szeret átigazolási pletykákat generálni, Cristiano Ronaldo maga mesélte el egy interjúban, hogy csupán egy lépés választotta el a londoni gárdától.

„Nagyon közel voltam ahhoz, hogy az Arsenalba igazoljak. Komolyan beszélek, egy lépésre voltam attól, hogy aláírjak Arsene Wenger csapatához – mondta portrénk főszereplője Piers Morgannek, aki csak ennyit tweetelt a beszélgetés után: „Mi lett volna, ha…”



De máshogy alakult. Az akkor 18 esztendős tinédzser 2003. augusztus 12-én Sir Alex Ferguson Manchester Unitedjét választotta. A klub történetének első portugál játékosa lett, s ma már szinte hihetetlen, de a 12.24 millió fontos vételára akkoriban hatalmas összegnek számított egy fiatal tehetségért.

Ronaldo a Bolton ellen mutatkozott be a Manchester Unitedben és az Old Traffordon egyaránt a Premier League első fordulójában. Az ifjú titán fél órával a találkozó vége előtt csereként lépett pályára, ekkor egy góllal vezetett Ferguson csapata. A végén nagyon simán, 4–0-ra győztek a „vörös ördögök”, ám az eredménynél is fontosabb volt a szurkolóknak, hogy CR nagyszerűen futballozott élete első angol bajnokiján. Még az egykori kiválóságnak, George Bestnek is leesett az álla.

„Cristiano Ronaldo első meccse az MU-ban számomra a legizgalmasabb teljesítmény volt, amit valaha láttam, még úgy is, hogy csereként lépett pályára. Néhány korábbi csapattársam kint volt a találkozón, azt mondták, hogy olyan a srác, mint én. Korábban már összehasonlítottak engem egy-két új tehetséggel, de ez volt az első alkalom, hogy bóknak vettem” – mondta Best, aki mindössze két évvel Ronaldo bemutatkozása után elhunyt, így nem láthatta, ahogyan utódja minden idők egyik, ha nem a legjobb játékosává vált.

CRISTIANO RONALDO BEMUTATKOZÁSA A MANCHESTER UNITEDBAN



Hogy miért is volt annyira izgalmas ez a szemtelenül magabiztos tinédzser? Bámulatos cselek, hihetetlen sebesség, látványos szabadrúgások és távoli bombagólok – talán így lehetne röviden jellemezni Cristiano Ronaldo Manchester Unitedban töltött időszakát. A 35 esztendős világklasszis természetesen az évek alatt átalakította játékát, már a Real Madridban is sokkal többször tartózkodott a tizenhatoson belül, mint az MU-ban, a Juventusnál pedig egyértelműen csatárként számolnak vele napjainkban. Ahogyan haladt előre az időben, el kellett döntenie, melyik stílust szeretné képviselni – bevállal-e még egy cselt, amivel megbolondítja a védőket, vagy inkább egyből kapura tör és gólt szerez? Ő utóbbit választotta, és emiatt nem érheti kritika. Egészen elképesztő, de karrierje során már 746 gólt szerzett, amivel éppen az Aranycsapat legendás csatárát, Puskás Ferencet érte be az elmúlt héten. Ez a mentalitás érettségre és elszántságra utal, ugyanis a labdarúgás eredményközpontú sportág, amelyet gólokkal lehet megnyerni, nem pedig biciklicselekkel. Persze a mai napig láthatunk egy-egy zseniális trükköt és hatalmas bombagólt Ronaldótól, teljesen mégsem ölhette ki eredeti énjét. Ugyanakkor az biztos, manapság már jobb befejezőként említjük, mint cselgépként.

De miért és hogyan alakult át?

Ahogyan említettük, Cristiano Ronaldo nagyon fiatalon került Angliába, s már az első mérkőzésén óriási önbizalommal futballozott. Manapság szinte elképzelhetetlen, de legtöbbször a pálya jobb széléről indulva cselezett olykor befelé, olykor az alapvonal felé. Az biztos volt, hogy a vele szemben védekező balbekk nem köszönte meg meccs végén, amit CR-től kapott. Ahogyan a The Athletic is írja, ez azért volt különösen veszélyes, mert Ronaldo mindkét lábával remekül lőtt kapura. Tipikus szélső volt, de kiszámíthatatlan – a legnagyobb showman az Álmok Színházában.

CR ZSENIÁLIS TRÜKKJEI

Cristiano Ronaldo ellen játszani rémálom volt, ugyanakkor néha vele együtt is. Az első éveiben nem jellemezte őt felelősségteljes futball. A könnyű passzok és beadások helyett inkább a ruletteket, a bicikli- és lövőcseleket, a sarkazásokat részesítette előnyben. Ez nem is tetszett a társaknak, főleg Ruud van Nistelrooynak nem, aki igazi lesipuskás volt, neki akkor ment jól a játék, ha kiszolgálták őt. Különösen nehéz lehetett számára, hogy Cristiano Ronaldo elődje, David Beckham, amint megkapta a labdát, egy megtolás után pazar beadásokkal hozta helyzetbe a holland gólvágót. Nem meglepő módon a gólok sem jöttek igazán – 79 mérkőzésen 12-szer volt eredményes. Persze ő volt a Manchester United legfényesebb csillaga, senki sem játszott nála látványosabban, a szurkolók továbbra is imádták. Amikor elhúzott a szélen az Old Trafford közönsége egy emberként üvöltött fel, s buzdította a portugál zsenit, aki pusztán szórakoztatni akarta őket. Azonban hamarosan megértette, fel kell nőnie,csapattársai ugyanis Van Nistelrooy véleményét osztották. Tudták, hogy óriási potenciál van benne, és nem szerették volna, ha Ricardo Quaresmához hasonlóan elkallódik.

Sir Alex Ferguson 2006 júliusában eladta Van Nistelrooyt, az üzenete pedig egyértelmű volt: Wayne Rooneynak és Cristiano Ronaldónak kell előlépni a támadósorban. Azon a nyáron előbb a világbajnokságon teljesített remekül, majd a játékhoz való hozzáállásán is változtatott. Eljárt az edzőterembe, hogy szívósabb legyen, és könnyebben felvegye a Premier League védőivel a harcot. Még a sokszor kritikus Gary Neville-t is lenyűgözte.

„Fiúból végre férfi lett. Amikor legutóbb láttam, még pehelysúlyú volt, s most úgy tért vissza, mintha félnehézsúlyú lenne. Egyértelmű, hogy nem volt ekkora fizikai ereje az elmúlt idényben, és nekem úgy tűnik, hogy a döntéshozatalai jobbak…” – nyilatkozta a Manchester United korábbi jobbhátvédje a The Independentnek.

A 2006–2007-es idény végén ünnepelhette első angol bajnoki címét (Fotó: Getty Images)
A 2006–2007-es idény végén ünnepelhette első angol bajnoki címét (Fotó: Getty Images)


A 2006–2007-es idényben a Manchester United megnyerte a Premier League-et. Cristiano Ronaldo 17 gólt szerzett, 15 gólpasszt osztott ki. Szinte semmit sem vesztett látványos futballjából, de ekkor már jóval gólveszélyesebb és produktívabb volt, mint a korábbi években – összehasonlításképpen, az ezt megelőző három kiírásban összesen volt 18 találata. De ez még csak a kezdet volt.

A következő szezon elején hárommeccses eltiltást kapott, s ahelyett, hogy pihent volna, végig edzett Rene Meulensteennel, Ferguson egyik segédjével. Ő elmondta CR-nek, hogy túlságosan törekszik a tökéletes, meseszép gólokra. Azzal a tanáccsal látta el, hogy néha lopakodjon az ötösön belülre, és passzoljon egyszerűen a kapuba. Emellett a testbeszédén is javítani akart, hogy ne árulja el frusztráltságát az ellenfélnek.

Ne reagálj semmit! Állj fel, vegyél egy nagy levegőt és lépj tovább! A védők nem tudják majd, mit lépjenek erre. Bárkit képes vagy megverni egy az egyben, használd a trükkjeid! Ezt te uralod, senki más”
– ezek voltak a szakember szavai, aki itt már nem csupán a cselekre, hanem Ronaldo fizikai erejére is utalt.

Meg kell említeni, hogy testbeszédének megváltoztatása s frusztráltságának elrejtése kevésbé sikerült – ha visszaemlékszünk 2016-ban a magyar válogatott ellen is látványosan kiborult, amikor Dzsudzsák Balázs második megpattanó lövésével 3– 2-es előnyre tett szert a Storck-csapat.

A 2008-as BL-döntőben ő szerezte meg a vezetést (Fotó: Getty Images)
A 2008-as BL-döntőben ő szerezte meg a vezetést (Fotó: Getty Images)

Mindenesetre valódi szörnyeteggé vált, aki a távoli bombák és a szabadrúgásgólok mellett már a kapu előtt sem érezte magát idegennek. Egyre inkább jöttek a fejes gólok is, amik akkoriban még annyira ritkák voltak, hogy a homlokát ütötte – ezzel saját magát „gúnyolta ki”, hiszen neki is szokatlan volt.

Meulensteen szavai mellett Ferguson taktikája is nagyban segítette Ronaldót.
Miután Carlos Tévez is Manchesterbe igazolt, kicsit megváltozott a szerepe. Még mindig 4–4–2 volt az MU alapfelállása, de CR inkább volt jobb oldali támadó, mintsem középpályás – ez a feladat a másik oldalon Giggsre hárult. Ráadásul a védők figyelme megoszlott, hiszen nemcsak a portugál próbált kibabrálni velük, hanem Tévez és Rooney is. Mindhárman irgalmatlanul gyorsak voltak, így a Ferguson-féle kontrajáték tökéletesen illett a stílusukhoz.

Cristiano Ronaldo első Aranylabdájával a kezében (Fotó: Getty Images)
Cristiano Ronaldo első Aranylabdájával a kezében (Fotó: Getty Images)

Összességében a 2007–2008-as kiírás karrierjének egyik legjobbja lett. A Manchester Uniteddal megvédte a Premier Leage-címét, a Bajnokok Ligájában a moszkvai döntőben betalált a Chelsea-nek, majd a tizenegyespárbaj után (amelyben egyébként ironikus módon csak ő rontott csapatában) a trófeát is magasba emelhette. Az angol pontvadászatban 34 mérkőzésen 31 gólt szerzett, amivel nem csak a Premier League gólkirályi címét, hanem Klaas-Jan Huntelaarral holtversenyben az európai Aranycipő-díjat is megnyerte. A teljes szezont figyelembe véve egyébként 42 találatot jegyzett. A fantasztikus teljesítménye nem is maradhatott jutalom nélkül, 2008-ban megkapta élete első Aranylabdáját.

Az utolsó MU-s idényében nem lőtt annyi gólt, mint az előzőben, de így is emlékezetes maradt neki a záró manchesteri fejezet. Zsinórban harmadszor is sikerre vezette együttesét a Premier League-ben, a Bajnokok Ligájában pedig ismét a döntőig jutott, igaz, ott viszonylag simán alulmaradt Pep Guardiola és Lionel Messi Barcelonájával szemben. Habár az argentin klasszis bezsebelte az Aranylabdát, Cristiano Ronaldo a Porto elleni lélegzetelállító góljával megnyerte a legelső Puskás-díjat, amit az idény legszebb találatáért osztanak ki.

PUSKÁS-DÍJAS GÓLJA A PORTO ELLEN



2009 nyarán valóra válthatta álmát, s akkor rekordot jelentő összegért, 94 millió euróért a Real Madridba igazolt. Azóta, mind tudjuk, a Santiago Bernabéuban is történelmet írt: a Madridban töltött időszaka alatt négy Aranylabdát kapott és négy Bajnokok Ligája-győzelmet ünnepelhetett, 451 találatával pedig a Real történetének legtöbb gólos labdarúgója.

Amíg Cristiano Ronaldo sorra döntötte meg a madridi csúcsokat, addig a Manchester United „vért verejtékezve” próbálta megtalálni a portugál utódját, sikertelenül – Antonio Valencia, Memphis Depay, Ángel Di María és Alexis Sánchez is viselte az ikonikus 7-est. Már több mint egy évtizede annak, hogy Cristiano Ronaldo távozott a Manchester Unitedből, s a „vörös ördögök” a mai napig nem tudták pótolni a kivételes képességű portugált. Hogy mennyire volt kivételes képességű? A cikkünk zárásaként ezt maga Sir Alex Ferguson mondja el.

„Cristiano volt a legtehetségesebb játékos, akit valaha is edzettem. Az összes nagyszerű futballistánál jobb volt, akivel együtt dolgoztam – és volt belőlük jó néhány.”

AZ ÖSSZES PREMIER LEAGUE-GÓLJA

Készült a The Athletic: The Premier League 60 című sorozata alapján.

Azok a szabadrúgások… (Fotó: Getty Images)
Azok a szabadrúgások… (Fotó: Getty Images)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik