A Newcastle United az újabb példa rá: külföldi milliárdosok játszótere a Premier League

Vágólapra másolva!
2021.10.26. 16:26
null
A szurkolók boldogok a szaúd-arábiai befektetők érkezése miatt, de egyáltalán nem biztos, hogy az üzlet gyorsan látványos eredményt hoz (Fotók: AFP, Getty Images)
Az angol élvonal legújabb gigaüzlete a Newcastle tulajdonosváltása, a felfoghatatlanul gazdag szaúd-arábiai befektetők döntése üzleti szempontból teljesen érhető, de sokan nem örülnek neki, és egyáltalán nem biztos, hogy gyorsan látványos eredményt hoz.


Régen voltak annyira boldogok a Newcastle United szurkolói, mint 2021. október 7-én, miután a Premier League jóváhagyta, hogy az addigi tulajdonos Mike Ashley eladja a klubot a szaúd-arábiai állami befektetési alapnak (PIF), valamint a katari kapcsolatokkal rendelkező, londoni székhelyű PCP Capital Partnersnek és az RB Sports&Mediának. A konzorcium 100%-os tulajdonjogot szerzett, a Newcastle első embere a PIF igazgatója, Jaszir al-Rumajjan lett, akinek munkáját többek között a PCP ügyvezető igazgatója, Amanda Staveley segíti. Náluk is fontosabb személy azonban a PIF elnöke, Mohammed bin-Szalman szaúdi koronaherceg, akinek becsült vagyona 380 milliárd euróra tehető – ez több mint tízszerese a Manchester City élén álló, és eddig a Premier League leggazdagabb tulajdonosának számító Manszur bin Zajed al-Nahjan sejk becsült vagyonának.

„A Newcastle szurkolói végre visszakaphatják a csapatukat
– nyilatkozott optimistán Alan Shearer, a Newcastle legendás csatára a BBC-nek a szaúdi hatalomátvételről. – Az új tulajdonos anyagi lehetőségei szinte korlátlanok, és várhatóan nemcsak a játékoskeretre, hanem a stadionra és az edzőpályára is költ, ahogy a város fejlődését is támogatja. A város meg is érdemli a kitüntetett bánásmódot, mindamellett, hogy természetesen a csapat is erősítésre szorul. Jelenleg egy gólszerző csatár, egy jó középhátvéd és egy kreatív középpályás hiányzik, hogy a gárda az idény végén megerősítse helyét az élvonalban, ezekre a posztokra januárban érkezhet leghamarabb ember. A szurkolók miatt is boldog vagyok, az elmúlt tizennégy évben, Mike Ashley alatt semmit sem számított a véleményük, remélem, ebben is radikális változás áll majd be.”

Vitathatatlan, hogy a tulajdonosváltással a Newcastle lett a világ leggazdagabb futballklubja, ám egyelőre nehéz megítélni, mit jelent ez rövid távon. A csapat nyolc forduló alatt egy meccset sem nem nyert a Premier League-ben, a kiesést jelentő tizenkilencedik helyen áll a tabellán, ráadásul a szaúdiak érkezését követő első mérkőzését is elveszítette hazai pályán 3–2-re a Tottenham Hotspur ellen. Az első és legfontosabb cél tehát a bennmaradás kivívása.

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE! (Infografika: Dancsák András, Kristó Péter)
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE! (Infografika: Dancsák András, Kristó Péter)


GYORS SZEMLÉLETVÁLTÁSSAL A SIKEREKÉRT

A Newcastle a tulajdonosváltással többé már nem kis csapat, hanem a világfutball egyik legjelentősebb képviselője, és minél hamarabb ennek megfelelően működik, annál gyorsabban jön a siker. Persze azt nem lehet elvárni a klubtól, hogy az idény végére a tabella első négy helyének egyikére odaérjen, hiszen október közepéig még nyernie sem sikerült. Ugyanakkor már most is akadnak olyan területek, amelyekben a téli átigazolási időszak kezdetéig, így a csapat várható megerősítéséig lehet fejlődni: ilyen feladat lehet a szurkolókkal és a klublegendákkal kialakítandó kapcsolat. Egyelőre mindenki optimista és nyitott az új lehetőségek iránt, ezt a bizalmat kell fenntartani az olyan játékosok körében is nagyra tartott, klubhoz kötődő egyéniségek meghallgatásával és bevonásával, mint Alan Shearer vagy Kevin Keegan. Ha ez sikerül, elfogadó és támogató közeg veheti körül az új tulajdonosokat.

A változások másik sarokpontja az új vezetőedző személyének megtalálása. Steve Bruce elküldése az utóbbi hónapok eredményeinek tükrében nem lehetett kérdés, a probléma, hogy idény közben nehéz olyan edzőt találni, aki hosszú távon megoldást jelentene a posztra, ráadásul egyéni látásmódjával, taktikai felkészültségével a szakma élvonalába tartozna. A klubnak jelenleg nincs jó híre az edzői szakmában, s aki ide érkezne, annak gyakorlatilag a nulláról kellene felépítenie egy élcsapatot, és ezt a feladatot sokan nem merik elvállalni. Az alkalmasnak tetsző „szabad”  szakemberek közül Antonio Conténak és Zinédine Zidane-nak a hírek szerint nem szimpatikus a Newcastle, a többi topedzőt pedig jellemzően szerződés köti valamelyik klubhoz.

Jaszir al-Rumajjan, a Newcastle United első embere rögtön az érdeklődés középpontjába került
Jaszir al-Rumajjan, a Newcastle United első embere rögtön az érdeklődés középpontjába került


A szaúdi tulajdonosoknak a januári átigazolási szezonra is fel kell készülniük. A szurkolók örömmel vennék, ha Kylian Mbappét vagy hasonló kaliberű sztárt sikerülne megszerezni, de ez még korlátlan pénzforrással sem megy könnyen. A topjátékosok érthetően topklubokban szeretnének futballozni, és a Newcastle jelenleg nem az. Mégis, elengedhetetlen néhány kiemelkedő tudású futballista szerződtetése, akik a klub új ikonjai lehetnek, mint annak idején Robinho a Manchester Citynél, Philippe Coutinho a Liverpoolnál, esetleg Richarlison az Evertonnál. Tapasztalt futballistákra, vezéregyéniségekre ugyancsak szükség van, érdekes lesz látni, hogyan oldja meg ezt a feladatot a Newcastle.

„Meghatott, milyen szeretettel fogadtak minket a szurkolók  – nyilatkozta Amanda Staveley, a Newcastle új klubigazgatója a Sky Sportsnak. – Tudjuk és tiszteletben tartjuk, hogy ez elsősorban az ő klubjuk, azon dolgozunk, hogy minél sikeresebbé tegyük. Nem szeretnénk túlzásokba esni az ígéretekkel, de igyekszünk minden területen változásokat bevezetni, és megújítani a jelenlegi működést. A Premier League a világ legerősebb bajnoksága, itt kívánunk sikereket elérni. Persze tudjuk, hogy nagy beruházásokra és türelemre van szükség. Ami az igazolásokat illeti, nem feltétlenül híres játékosok tömege, sokkal inkább jó csapat kell a sikerhez. Nincs még itt az ideje, hogy új menedzser vagy új játékosok érkezéséről beszéljünk, a legfontosabb a bennmaradás kivívása.”


KÉTSÉGBEESETT TILTAKOZÁS A VÁLTOZÁS ELLEN

Amíg a Newcastle új tulajdonosainak lelkesedése megkérdőjelezhetetlen, és a szurkolókkal is madarat lehet fogadni, a Premier League többi egyesületénél nem örülnek az új fejleményeknek. A szaúdiak szerepvállalását követő napokban a klubvezetők válságértekezletet tartottak, és azt szeretnék elérni a Premier League-nél, hogy ne lehessen olyan szponzori szerződéseket kötni, amelyek esetében a támogatóknak kapcsolatuk van a tulajdonosokkal. A pénzügyi manőverek megnehezítésének célja egyértelmű: akadályt gördíteni a szaúdiak elé, hogy minél több időt vegyen igénybe a Newcastle versenyképessé tétele.

A hőbörgés mindazonáltal kissé álszentnek tűnik, hiszen a Premier League 2021–2022-es idényében szereplő húsz csapat közül tizennégynél már nem britek a többségi tulajdonosok, az angol élvonal már-már a külföldi milliárdosok játszóterének tekinthető. Arról nem is beszélve, hogy a Chelsea-nél Roman Abramovics 2003-tól datálható szerepvállalása, a Manchester Unitednél a Glazer család 2005-ös színre lépése, vagy a Manchester Citynél Manszur bin Zajed al-Nahjan sejk 2008-as feltűnése mind hasonló módon történt, és a liga akkor is zöld utat adott a befektetőknek. Leginkább a már megszerzett pozíciók féltése érződött ki némely menedzser felháborodott megszólalásából is.

Manszur bin Zajed al-Nahjan sejk, a Manchester City tulajdonosa Josep Guardiolával, a csapat edzőjével beszélget
Manszur bin Zajed al-Nahjan sejk, a Manchester City tulajdonosa Josep Guardiolával, a csapat edzőjével beszélget

„Néhány hónapja az európai Szuperliga létrejötte borzolta a kedélyeket, és most hasonlóképp érzek a Newcastle kapcsán, mivel lényegében egy jövőbeli szupercsapatról van szó – nyilatkozta Jürgen Klopp a Sky Sportsnak. – Szinte garantálni lehet, hogy éveken belül kisajátítja az egyik Bajnokok Ligája-indulást érő helyet a bajnokságban. Elképzelni sem tudom, hogy az új tulajdonos szerepvállalása hogyan lesz összeegyeztethető a pénzügyi fair play szabályaival, de mintha manapság ezek a korlátozások amúgy sem érdekelnének senkit. A Newcastle szurkolói imádni fogják a változást, a többieknek pedig hozzá kell szokniuk, hogy egy új szuperhatalom nőtt ki a földből. A klubvezetők már most rendelkeznek annyi pénzzel, hogy jó döntéseket hozzanak, és csak idő kérdése, hogy eljussanak arra a szintre, ahová szeretnének.”


HATALMAS LEHETŐSÉGEKET REJT A NEWCASTLE UNITED

A Liverpool német menedzserének kritikája lehet jogos vagy jogtalan, de sokat nem változtat a tényen: a Newcastle minden bizonnyal az elkövetkező évek legjobban fejlődő angol csapata lesz. Elsőre kissé furcsa lehet, hogy a szaúd-arábiaiak szinte korlátlan pénzügyi lehetőségeik ellenére miért éppen a Premier League egyik gyengén teljesítő csapatában vásároltak tulajdonjogot, de a színfalak mögé bepillantva érthetővé válik a döntés.

„A Premier League a legnagyobb, legnépszerűbb, üzletileg a legjobban működő bajnokság, a külföldi befektetők számára a legvonzóbb terep  – magyarázta lapunk érdeklődésére Szabados Gábor sportközgazdász. – Az angol élvonal által elérhető piac nagyságával az észak-amerikai majorbajnokságok közül is csupán az amerikaifutball és a baseball ér fel. A kosárlabda és a jégkorong is mögötte van, de azok népszerűsége főként a tengerentúlon jelentős, míg a Premier League Európában és a világ más részein is rendkívül vonzó. A befektetők konkrét elképzelésekkel érkezzenek, megtalálják a számításaikat, ráadásul a liga a televíziós, a kereskedelmi és a jegybevételek révén olyan stabil bevételt biztosít, hogy különösebb eredmények nélkül is kényelmesen fenn lehet tartani egy futballcsapatot. A megfelelő pénzösszeg befektetésével pedig látványos eredmény érhető el. Ha azt nézzük, melyik csapatot volt érdemes megvásárolni, a szaúd-arábiaiak nagyon jól döntöttek. A top hat klubhoz, tehát az Arsenalhoz, Chelsea-hez, Liverpoolhoz, Manchester Cityhez, Manchester Unitedhez és a Tottenhamhez nem lehet hozzáférni, a következő legjobb vétel pedig a Newcastle. Hogy miért? Hatalmas szurkolótáborral rendelkezik Angliában, ami stabil piacot nyújt, ráadásul a város elhelyezkedése is optimális. Anglia északi részén található, nincs közvetlen közelben jelentős vetélytárs. A kiesés elleni harc kicsit még csökkenthette is a vételárat, miközben gazdasági szempontból ez az egyik legkönnyebben orvosolható probléma. Sokkal jobban megéri egy olyan rosszul szereplő csapatot megvenni, amelynek van piaca, mint egy jól szereplőt, amelynek viszont nincs.”


Arra a kérdésre, hogy mennyi idő és pénz elérni, hogy a Newcastle is topcsapat legyen, Szabados Gábor szerint nehéz választ adni. A Premier League a világ legversenyképesebb labdarúgó-bajnoksága, így egy nagyobb pénzügyi befektetés sem garancia a gyors sikerre. Az első lépcsőfok, hogy a csapat felzárkózzon a középmezőnyhöz, majd közvetlenül a topcsapatok mögé – ennek megugrásához 100-200 millió euró és egy-két év is elég lehet. A nemzetközi kupaindulás kiharcolása és a Bajnokok Ligája elérése ugyanakkor sokkal keményebb dió.

„Talán ötéves időtartamra lehet ez a reális cél, de még úgy is nagyon feszes az időtáv. A Newcastle belépésével a nemzetközi piac várhatóan felbolydul, és a korábbinál is hamarabb állhat vissza a koronavírus-járvány előtti állapotba. Az biztos, hogy új szereplőként a tulajdonosoknak is nemsokára szembe kell nézniük a Manchester City, a PSG vagy a Real Madrid problémájával. Minden klub tudja, hogy van pénzük, így csak áron felül, drágán tudnak játékost vásárolni. Bárhogy nézzük, a Newcastle rövid távon a Premier League-ben sikereket érhet el, a nemzetközi porond viszont más kategória, azzal kapcsolatban nem merészkednék jóslatokba.”


(A cikk a Nemzeti Sport melléklete, a Képes Sport 2021. október 22-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik