Washingtonban kapott ki a Nets, a Denver megállította a Jazzt

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.02.01. 09:33
null
Bradley Beal (balra) és Russell Westbrook eksztatikus öröme a döntő pillanatokban (Fotó: Getty Images)
Russell Westbrookék elgáncsolták Kevin Durantéket, Nikola Jokics varázslata sok volt az eddigi ligaelsőnek, Joel Embiid nélkül is nyerni tudott a Philadelphia, nem hibázott és a tabella élére állt a Clippers, megtörte rossz szériáját a Toronto és a Minnesota.

 

New York Knicks–Los Angeles Clippers 115–129

Ezt is megoldotta a Clippers. Pontzáporos meccset vívtak a felek, ahol nem volt végig egyértelmű a Clippers fölénye, a jóval esélyesebb vendégek védekezése nem igazán akart összeállni, így az első félidőben szinte végig hátrányban voltak – Nic Batum és Pat Beverley sem játszott a kezdők közül, kissé lassan pörögtek fel. A fordulás után aztán sikerült feljebb kapcsolniuk, egy 7–0-val jöttek ki az öltözőből és onnantól már nem adták ki a kezükből a vezetést, ugyan védekezésben nem igazán javultak, de támadásban ők is nagyszerűen teljesítettek, így egyszerűen túldobták ellenfelüket, pedig a New York alapvetően top5 körüli védekezést mutatott be eddig a szezonban. Hiába, Kawhi Leonard (28 pont, 8/15 mezőnyből, 11/11 büntető) vezetésével remekül járatták a labdát és mindössze hétszer adták el, mezőnyből 54%-kal dobtak, illetve 45%-kal süllyesztettek el 17 triplát, hatan is tíz pont fölé jutottak náluk, mindenki hozzátette a magáét – a negyedik negyedre már kiharcoltak maguknak némi „levegőt", amit menedzselhettek és amikor visszajött két pontra a Knicks, akkor gyorsan rohantak is egy 9–0-t. Összességében tizenegyből tizedszer nyertek és a Jazz vereségével együtt ez a siker azt jelenti, hogy átvették a vezetést a tabellán.

Nem elöl volt gond. Támadásban a New York is kitett magáért, a hazaiak is jól céloztak mezőnyből, jól tripláztak, nagyon nyertek a festékben, de egy fokkal végig gyengébben csinálták a dolgukat, mint a Clippers – védekezésben egyáltalán nem volt válaszuk Leonardékre. Pedig Julius Randle (27 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz, 4/5 tripla), RJ Barrett (23 pont, 9/14 mezőnyből) és Immanuel Quickley (25 pont, 9/16 mezőnyből) újabb jó meccse megérhetett volna egy győzelmet, Tom Thibodeau vezetőedző is azt mondta, hogy elöl minden rendben volt, de védekezésben nem tudták teljesíteni a tervet, így a második félidőben lenyomta őket a Los Angeles – 9-12-ről folytathatják, méghozzá a rivális Chicago otthonában.

A Knicks legjobb dobói: Randle 27/12, Quickley 25/6, Barrett 23
A Clippers legjobb dobói: Leonard 28/3, Jackson 18/9, George 17/3

Denver Nuggets–Utah Jazz 128–117

Jokics-varázslat és Denver-győzelem. Jó formába lendült mostanában a Nuggets, ezt pedig a ligaelsőként érkező Jazz ellen is megmutatta már az első negyedben, amikor egészen döbbenetes dobóformával jelentkezett: 80%-kal célzott mezőnyből a gárda, 8/8-at dobott a triplavonalon túlról és 43 pontot rakott fel a táblára csak ebben a játékrészben. Ezzel megalapozta sikerét Michael Malone alakulata, amely a nagyszünetig tovább nyitotta az ollót és két játékrészt követően 25 ponttal vezetett, valósággal földbe döngölte a zsinórban tizenegy győzelem után pályára lépő ellenfelét. Ebben óriási szerepe volt a megállíthatatlan Nikola Jokicsnak, aki a nagyszünetig bevert 33 pontot, végül pedig 47-tel karriercsúcsot szórt, 17/26 mezőnykísérlete és 4/4 triplája a gyűrűben landolt, leszedett 12 lepattanót, kiosztott 5 gólpasszt, maradjunk annyiban, hogy Rudy Gobert „nem igazán" tudta megállítani. Mellette a többiektől nem is kellettek extrák, de azért még öten elérték a tízpontos határt, csapatszinten 54%-kal dobtak mezőnyből és 64%-kal (!) tripláztak, egészen elképesztő estét produkáltak - a végén a társak még meg akarták dobatni Jokiccsal az ötvenet, de Malone lecserélte, Jokicsot pedig kicsit sem érdekelte ez a statisztika, hiszen eldőlt a mérkőzés...

Kijózanító pofon. Parádés sikerszériát tudott maga mögött a Utah a meccs előtt, ráadásul két kihagyott találkozó után Donovan Mitchellt is visszakapta, de aztán igazából egy félidő alatt elvesztette ezt az összecsapást - kicsit visszahozta a földre a társaságot ez a derbi. Tegyük hozzá, hogy a Denver „magán kívül" dobott és Jokics is ihletett napot fogott ki, de Mitchell is elmondta, hogy ők most nem játszottak jól, főleg a kezdés sikerült nagyon lassúra, amit most csúnyán megbüntetett az ellenfél. A fordulás után egyébként mentek a becsületükért, sőt, visszajöttek tíz ponton belülre, nagy erőfeszítéseket tettek azért, hogy akár csodát tegyenek, de Quin Snyder vezetőedző szerint olyan mély gödörbe lökték magukat, hogy onnan hibátlan játékkal lehetett volna csak kijönni, amit természetesen nem tudtak végigcsinálni. Ezzel együtt nagy gond nincs, húsz triplát most is bebombáztak, Bojan Bogdanovic (29 pont, 5/10 hármas) jó formája megmaradt, a győzelmi széria megszakadt ugyan, de kedd este a Detroit ellen lehet újat indítani.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 47/12, Barton 18/15, Murray 16/6
A Jazz legjobb dobói: Bogdanovic 29/15, Mitchell 13/9, Clarkson 13/12

Indiana Pacers–Philadelphia 76ers 110–119

A zónával nem bírt a Pacers. A Joel Embiidet nélkülöző Sixers ellen jól nézett ki a hazai alakulat, Malcolm Brogdon és Domantas Sabonis vezetésével tíz ponttal nyerték az első negyedet, majd utána is végig ők jártak előrébb, sőt, vezettek már húsz egységgel is, úgy tűnt, hogy a kezükben lehet a győzelem. Az utolsó negyedben azonban Doc Rivers felrakott egy olyan zónavédekezést, amelynek célja az Indy-játékosok elmozgásainak, figuráinak lenullázása volt, egy-egyezésre késztették Brogdonékat, akik csúnyán belebuktak ebbe: nyolc perc alatt 31– 6-ra (!) kaptak ki, két és fél perccel a vége előtt hátrányba kerültek és egyáltalán nem találtak megoldást ezt követően sem. Az egyre frusztrálóbbá váló támadójáték a védekezésüket is szétszedte, a Sixersnek pedig önbizalmat adott, így Holidayék azt mutatták be, hogy hogyan kell pár perc alatt lerombolni egy bő három negyed jó játékával felépített mérkőzést – a kezükben volt a győzelem, de elrontották, így bosszantó vereséget szenvedtek.

Embiid nélkül nyert a Philly. Ez volt az első olyan győzelme a szezon során a keleti listavezetőnek, amit az MVP-jelöltje nélkül tudott behúzni, pedig a meccs eleje még nem ezt ígérte: Doc Rivers Tony Bradley-t tette a kezdőbe centerként, ám vele 17 perc alatt –16-ban voltak, úgyhogy el kellett engednie a projektet. Dwight Howard sokkal jobban nézett ki, vele 25 perc alatt 23 pontot vertek a Pacersre, 11 pontja mellett leszedett 15 lepattanót és kiosztott két blokkot, főleg a hét támadópattanója volt nagyon értékes – ő volt fent a meccsvégi zónánál is. Tobias Harris (27 pont, 8 lepattanó) és Ben Simmons (21 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés, 2 blokk) igyekezett, próbálták elosztani a terheket, a padról mindenki dobott legalább nyolc pontot, a kulcsmomentumot azonban mégis Rivers hozta azzal, hogy a záró etapra előkapta a zónavédekezést. Ez annyira jól működött, annyira megfogta az Indy játékát, hogy ezzel sikerült a maguk javára billenteniük a találkozót - nehéz helyzetben voltak addig, de emiatt és Embiid hiánya miatt is nagyon fontos volt, hogy idegenben tudták innen megverni az egyik riválisukat, így már 2,5 meccsel vezetnek Kelet élén.

A Pacers legjobb dobói: Brogdon 25/12, Sabonis 21, A. Holiday 17/6
A 76ers legjobb dobói: Harris 27/6, Simmons 21, Korkmaz 17/9

Toronto Raptors–Orlando Magic 115–102

Nincs elég tűzerő az Orlandóban. Elsősorban támadásban szenved a szezon során a Magic, Markelle Fultz kiesését egyelőre csak ideig-óráig tudták megoldani és most is amiatt kaptak ki, mert nem tudtak elég hatékonyan pontokat szerezni. Csapatszinten alig 40%-kal céloztak mezőnyből és az általában stabilan teljesítő két vezérük, Nik Vucsevics (15 pont, 5/18 mezőnyből), illetve Evan Fournier (11 pont, 2/12 mezőnyből) is pocsékul dobott – ezt tetézte, hogy Jokerük, Terrence Ross összesen egyszer talált a kosárba a mezőnyből, így nem lehetettek vérmes reményeik. Az elrontott első negyed után azért így is igyekeztek, de aztán a harmadik negyedben bokasérüléssel elvesztették Aaron Gordont és igazán komoly veszélyt nem tudtak jelenteni a Torontóra – az utóbbi 13 meccsükből ez volt a 11. vereségük, szabadesésben zuhannak lefelé.

Ezt biztosan hozta a Raptors. Zsinórban három vereségük után kötelező volt nyernie ezen a mérkőzésen a Torontónak és a kanadaiak hozták is, amit kellett, elsősorban a zsinórban második 30 pontos meccsét szállító Pascal Siakam vezetésével: az erőcsatár 12/23-at hajított mezőnyből, leszedett 10 lepattanót, volt 3 labdaszerzése és a gyűrű körül nem tudtak vele mit kezdeni Vucsevicsék. Mellette extrák nem érkeztek, de a 16 lepattanós Baynes azért folytatta javuló tendenciáját, Kyle Lowry pedig 15 gólpasszt osztott szét – a 27– 15-re behúzott első negyed után kontrollálták az eseményeket, úgyhogy hozni tudták a fontos kötelezőt.

A Raptors legjobb dobói: Siakam 30, Lowry 12/6, Davis 12/6, Bembry 12/3
A Magic legjobb dobói: Anthony 16/3, Vucsevics 15/6, Gordon 14/6

Washington Wizards–Brooklyn Nets 149–146

Westbrook elszabadult, bravúrt mutatott be a Wizards. Washingtoni mezben először emlékeztetett igazán korábbi MVP-önmagára Russell Westbrook, aki 16/28-at dobott a mezőnyből, 4/7-et a triplavonalon túlról, leszedett 10 lepattanót, kiosztott 8 gólpasszt és végül 41 pontos szezoncsúcsig jutott - óriási energiával, dinamikával rohant át folyamatosan a Nets „védekezésén", a jó dobásai pedig tovább növelték az önbizalmát. Mellette egy gyenge első félidő után Bradley Beal is összeszedte magát és 37 pontig jutott 13/23 jó dobással, a hátvédpár igazi ideje pedig a negyedik negyedben jött el: 18 pontos hátrányból álltak fel a hazaiak, Beal 22, Westbrook 15 pontot szerzett csak ebben a játékrészben és az ő két clutch triplájuk nyerte meg a meccset a Wizardsnak. Kilenc másodperccel a vége előtt ugyanis még öt ponttal a Brooklyn vezetett, itt azonban Beal beemelt egy nagy hármast, majd a Netsnél Joe Harris nem tudta megcsinálni a bedobást, Garrison Mathews ellopta a labdát, Westbrook pedig gondolkodás nélkül beverte a fordítást jelentő újabb triplát. Maradt még idő, Kyrie Irving meg is találta a gyűrű alatt belépő társát, de Luwawu-Cabarrot közelije lecsorgott a gyűrűről, így két Beal-büntető beállította a végeredményt – láthatóan kirobbant a feszültség a Wizardsból a végső dudaszót követően, nagyon kellett már nekik egy ilyen meccs a rémesen frusztráló szezonjukban...

Elrontotta a Nets. A sérülés miatt hiányzó James Harden nélkül sem volt gond a pontszerzéssel a Brooklynnál, Kevin Durant (37 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) és Kyrie Irving (26 pont, 8 gólpassz) is hozta, amit kellett, ráadásul Joe Harris (30 pont, 8/13 tripla) és Jeff Green (23 pont, 4/5 tripla) révén két extra meccset kifogó célpontjuk is volt, akiknek lövöldözhették ki a labdákat. A probléma azzal volt, hogy védekezésben megint sehol, de tényleg sehol nem voltak, Irving be is vallotta, hogy senkit nem tudott megfogni, az ellenfél végig azt csinált, amit akart – az utolsó negyedben 48 pontot kaptak és a két clutch hibájuk, a leolvadásuk végül elvette tőlük a győzelmet. Durant sem volt túl elégedett sem a védekezéssel, sem a végjátékban elkövetett bakikkal, főleg előbbivel kell sürgősen kezdeniük valamit, mert 146 dobott ponttal (57% mezőnyből, 53% tripla) simán kellene meccseket nyerniük, de sok idő nincs gondolkodni, holnap este már a Clippers ellen játszanak rangadót.

A Wizards legjobb dobói: Westbrook 41/12, Beal 37/6, Wagner 17
A Nets legjobb dobói: Durant 37/6, Harris 30/24, Irving 26/3

Minnesota Timberwolves–Cleveland Cavaliers 109–104

Jé, nyert a Minnesota! Szezonbeli ötödik, az utóbbi 17 meccsen pedig mindössze a harmadik sikerét könyvelhette el a Townst továbbra is nélkülöző Wolves, amely a festékbeli hiányosságai ellenére nagy akarattal, kiegyensúlyozott csapatmunkával tudott a Cleveland fölé nőni. A hazai alakulatnál Malik Beasley (23 pont, 5/11 tripla) és az 1/1-es Anthony Edwards (23 pont, 4/7 tripla) is jól játszott, mellettük D'Angelo Russell is bezörgetett kintről öt alkalommal és egyébként is távolról ellensúlyozták a palánk alatti gondjaikat, mert 40%-kal céloztak a triplavonalon túlról. Ezúttal vigyáztak a labdára és védekezésben is próbálkoztak, nem lehetett panasz a hozzáállásukra, így Ryan Saunders vezetőedző is megdicsérte játékosait – főleg a második félidőben néztek ki jól, ott tudtak igazán rákapcsolni védekezésben és fordítani a korábbi 12 pontos hátrányuk után. A záró etapban már végig ők jártak előrébb, itt ők is vezettek 12-vel és bár a Cavs kozmetikázott az eredményen, de ebben az időszakban már nem forgott igazán veszélyben a hazaiak fontos (és ritka) sikere.

Gödörben a Cavs. Az eddig jó formában lévő Cleveland most már ötből negyedik meccsét vesztette el, pedig Minnesotában azért lehetett volna nyerni, ráadásul Andre Drummond (25 pont, 22 lepattanó) ki is használta, hogy belül kissé üres volt a Wolves: az ő vezetésével 72 pontot dobtak a festékből a vendégek, ez rendkívül magas szám. Hiába, kintről teljesen veszélytelennek bizonyultak és csapatszinten összesen négyszer (!) találtak be a triplavonalon túlról, így a benti fölény ellenére nem működött jól a támadójáték, ráadásul a Wolves tripláit viszont nem tudták levédeni – az első félidő még rendben volt, aztán fokozatosan elfogytak és végül az utolsó perceket sem tudták igazán izgalmassá tenni. Ezen felül probléma, hogy Collin Sexton rásérült a bokájára, ugyan visszatért a pályára, de nem volt az igazi, kérdés, hogy pihentetik-e a folytatásban.

A Timberwolves legjobb dobói: Beasley 23/15, Edwards 23/12, Russell 19/15
A Cavaliers legjobb dobói: Drummond 25, Garland 17/3, Sexton 16

NBA, ALAPSZAKASZ
New York Knicks–Los Angeles Clippers 115–129
Denver Nuggets–Utah Jazz 128–117
Indiana Pacers–Philadelphia 76ers 110–119
Toronto Raptors–Orlando Magic 115–˜102
Washington Wizards–Brooklyn Nets 149–146
Minnesota Timberwolves–Cleveland Cavaliers 109–104

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik