Visszavágott a Celtics és a Clippers, újra vezet a Hawks

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.05.29. 09:32
A Los Angeles Dallasban, a Boston pedig otthon aratott létfontosságú győzelmet, míg az Atlanta megvédte a New Yorkban megszerzett pályaelőnyét az NBA rájátszásának első körének 3. fordulójában.

Az atlantai John Collins (20) dob kosárra a New York Knicks elleni győzelem során (Fotó: Getty Images)
Az atlantai John Collins (20) dob kosárra a New York Knicks elleni győzelem során (Fotó: Getty Images)
Az atlantai John Collins (20) dob kosárra a New York Knicks elleni győzelem során (Fotó: Getty Images)
Az atlantai John Collins (20) dob kosárra a New York Knicks elleni győzelem során (Fotó: Getty Images)
Az atlantai John Collins (20) dob kosárra a New York Knicks elleni győzelem során (Fotó: Getty Images)

 

Atlanta Hawks–New York Knicks 105–94

Szétdobta ellenfelét a Hawks.
Az előző meccseken eléggé egyedül küzdött támadásban Trae Young és nem tudtak mindenkit bevonni a játékba, ezen az estén viszont sikerült ezt megoldaniuk a hazaiaknak és kiegyensúlyozott, hatékony produkcióval álltak elő. Ennek középpontjában természetesen most is Young állt, aki 21 pontja mellett 14 gólpasszt osztott szét, de heten is elérték náluk a tízpontos határt (plusz Lou Williams is dobott kilencet), a remek védekezés mellett pedig ez elöl is meghozta a sikert – 59%-kal süllyesztettek el 16 triplát, valósággal szétdobták ellenfelüket távolról. A döntő ütést a második negyedben vitték be, amikor szűk hét perc alatt egy 22–3-as (!) futást produkáltak, itt elöl-hátul az történt, amit ők akartak és innentől végig magabiztos, 15 pont körüli előnnyel vezettek, már egyszer sem engedték veszélyes közelségbe a New Yorkot – az utolsó játékrészben is végig kézben tartották az eseményeket és lemenedzselték a helyzetet. Most már szinte mindenkit be tudtak élesíteni, a publikum is kitett magáért (ami Atlantában azért nem megszokott), remek volt a hangulat, a védekezésük továbbra is kiválóan működik, úgyhogy jelenleg minden szép náluk – megőrizték a New Yorkban elvett pályaelőnyt és 2–1-re vezetnek a párharcban.

Most Rose maradt egyedül. Ahogy azt a legutóbbi meccs után jeleztük, változtatásért kiáltott a Knicks kezdője, Tom Thibodeau pedig meg is húzta ezeket a módosításokat, bekerült az első ötösbe Derrick Rose, valamint Taj Gibson is. A magasembernek most nem volt akkora pozitív hatása a játékra, mint eddig, Rose viszont továbbra is gyakorlatilag egy személyben próbálta húzni a csapatát – csak ő tudott védelmet bontani, ő ment el a gyűrűig, ő tudott másoknak kreálni, ő tudott nehéz tempókat elsüllyeszteni. Az irányító végül 30 ponttal és 5 gólpasszal zárt, 13/21 dobása, közte 3/5 triplája a gyűrűben landolt, ezzel messze kiemelkedett támadásban szenvedő együtteséből – Julius Randle megint betlizett (2/15 mezőnyből, de most Barrett, Bullock, Burks és Quickley sem nőtt fel a feladathoz. A csapatszintű 36%-os mezőnymutató nem lehetett elég az üdvösséghez és bár a 30 kiharcolt büntető ezen némileg kozmetikázott, de így sincs egyelőre igazi válaszuk támadásban – ugyan Randle szerint csak a második negyedben volt egy hullámvölgyük és más nem történt, de ez azért nem feltétlenül igaz...

A Hawks legjobb dobói:
Young 21/6, Bogdanovics 15/9, Collins 14/6
A Knicks legjobb dobói: Rose 30/9, Randle 14/6, Noel 12

A párharc állása:
2–1 a Hawks javára.

Boston Celtics–Brooklyn Nets 125–119

Tatum megérkezett, extrát játszott a Boston. 0–2 után gyakorlatilag az életben maradásért lépett most pályára a Celtics, a hazaiaknak muszáj volt nyerni, ha nem akartak végzetes hátrányba kerülni, ez a „sense of urgency” pedig abszolút érződött a játékosokon – annak ellenére, hogy az első pár percük még pocsékra sikerült és ott könnyen meg is törhettek volna fejben. 19–6 után azonban 50 másodperc alatt három támadást fejeztek be kosárral, közben védekeztek is három jót, ami stabilizálta őket és innentől óriási önbizalommal és egészen extra dobóformával operáltak – már a negyed végére fordítani tudtak és innentől végig ők vezettek, hol jobban, hol kevésbé. Brad Stevens csapata hátul ugyan nem tudott igazán mit tenni a Nets sztárjai ellen, de ezen az estén végre nekik is megvolt a maguk sztárja: Jayson Tatum két vállalhatatlan produkció után ezúttal elképesztő meccset játszott, gyakorlatilag mindent bedobott minden helyzetből, védőn keresztül, leütésből, hátradőlve, közelről, távolról, semmi sem számított neki. Végül kereken 50 pontig jutott 16/30-as mezőnymutatóval, a 6 lepattanó és a 7 gólpassz már csak ráadás, az ő bődületes extrája pedig nagyon kellett ahhoz, hogy a Boston megőrizze a vezetést – a Brooklyn ugyanis végig tapadt ellenfelére, nem adta fel és egészen az utolsó percig megvolt az esély arra, hogy Duranték egy-két nagy dobással kiegyenlítenek. Tatum azonban ezt nem engedte, a meccset eldöntő tempót is ő süllyesztette el 41 másodpercnél, úgyhogy kiharcolták a kulcsfontosságú győzelmet - az eddigi erőtlen támadójáték után msot 50%-os mezőnymutatót és 41%-os triplázást hoztak, Tatum mellett Smart, Fournier és Thompson is nagyot ment, ezúttal minden a helyén volt náluk.

Két sztárteljesítmény kevés volt. A parádés kezdés (19–6-os állás, remek dobóforma, jó ritmus) után kicsit hátradőlt a Brooklyn, talán elhitték a vendégek, hogy ez is egy könnyed gálaeste lesz, mint az előző és később sem tudtak felpörögni védekezésben – vagy amikor igen, addigra már Tatum olyan tűzbe jött, hogy nem lehetett vele mit kezdeni. Talán azért is vehették kicsit lazábbra a dolgot, mert egyébként James Harden és Kevin Durant is bombaformában volt elöl, mindketten azt csináltak, amit csak akartak és még a legnagyobb, legtökéletesebb bostoni rohamok idején is könnyedén szerezték a kosarakat – Harden végül 41 pontig jutott 7 lepattanóval, 10 gólpasszal és 7/12 triplával, míg Durant 39 egységet tett a közösbe 9 lepattanóval, 4 labdaszerzéssel, 13/24 jó dobással. Kettejük összesen bedobott 80 pontja mellett csak a sokáig visszahúzódó, a szurkolók által folyamatosan pfújolt Kyrie Irving érte el a 10-es határt, a végén ő is hozzátette a magáét, de ezúttal a védekezésük egyáltalán nem működött, pedig ezzel nem volt gondjuk – egyszerűen túldobta őket a Celtics, így megvan az első playoff-vereségük ebben az összetételben, de még mindig vezetnek, meglátjuk, hogy következőleg hogyan reagálnak erre.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 50/15, Smart 23/15, Thompson 19
A Nets legjobb dobói: Harden 41/21, Durant 39/12, Irving 16/6

A párharc állása: 2–1 a Nets javára.

Dallas Mavericks–Los Angeles Clippers 108–118

Nagyon akarta a Clippers. Botrányosan kezdte ezt a meccset a 0–2-es hátrányban, „féltérden” érkező Los Angeles, hiszen Luka Doncic már az első percekben ízekre szedte őket és nem egészen öt perc után 20–6-ra égtek úgy, hogy a szlovén már 11 pontnál és 3 gólpassznál tartott. Tyronn Lue együttese azonban összeszedte magát a nehéz helyzetben és még az első negyedben futott egy 14–0-t, amellyel visszajött a meccsbe – innentől megvolt az önbizalom, ráadásul Kawhi Leonard és Paul George is felvette a kesztyűt Donciccsal. Leonard 8/8 jó dobással kezdett, George pedig 22 pontot szórt a nagyszünetig, az ő kettejük remeklésének köszönhette a Clippers, hogy egálközeli mérkőzést tudott vívni, majd hasonló volt a helyzet a harmadik negyedben is, hogy aztán a negyedikben, fontos helyzetben Marcus Morris legyen a nyerőember: három saroktriplát is bevert ugyanonnan egymás után, ezzel növelték és őrizték a tíz pont körülire felépített előnyüket. Leonard (36 pont, 8 lepattanó) és George (29 pont, 7 lepattanó) végül egyaránt remek teljesítménnyel és 41–42 játékperccel zárt, körülöttük pedig Morris, Reggie Jackson és különösen a +22-es +/– mutatóval záró Rajon Rondo emelhető ki, ők nagyon sokat tettek a sikerért – 58%-os mezőnymutatóval és 42%-os triplázással szépítettek, így visszajöttek a párharcba.

Doncic újabb varázslata ezúttal nem kapott elég segítséget. Fenomenális szériát fut a Dallas ifjú vezére, ezen az estén pedig még rátett egy lapáttal a korábbi meccseire és 44 ponttal, 9 lepattanóval, valamint 9 gólpasszal zárt úgy, hogy 15/28 mezőnykísérlete, közte 7/13 triplája bevágódott a gyűrűbe – rögtön az első percekben parádézott és nagyon beszédes, hogy egy tíz ponttal elvesztett meccsen vele a parketten +3-ban volt a Mavs. A kiosztásai megint ültek, Kleber, Hardaway Jr. és Brunson is megszórta magát távolról, így 20 triplát bombáztak be csapatszinten, viszont a gyűrűig most sokkal kevesebbszer jutottak el, a ketteseiket pocsékul dobták és 46–24-re kikaptak a festékben. Hiába vezettek sokáig és hiába volt eleinte nagy az előnyük, folyamatosan fogyott az erejük és a záró etapban már igazából nem tudtak újítani, sőt, komoly veszélyt sem jelentettek a Clippersre – 97–94-nél még közel voltak, de ott villámgyorsan közte tíz lett, onnantól pedig Morris triplái már eldöntötték a küzdelmet. Doncic playoff-karriercsúcsa így ment a kukába és bár még mindig ők vezetnek, de a következő derbire kicsit igazítaniuk kell magukon – ha ott is kikapnak, akkor a két idegenbeli sikerüket lenullázzák és már ők kerülnek „alulra” a párharcban.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 44/21, Kleber 14/12, Brunson 14/12
A Clippers legjobb dobói: Leonard 36/9, George 29/6, Jackson 16/12

A párharc állása: 2–1 a Mavericks javára.

NBA, RÁJÁTSZÁS
1. FORDULÓ, 3. MÉRKŐZÉSEK
Keleti főcsoport

Atlanta Hawks–New York Knicks 105–94
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–1 az Atlanta javára
Boston Celtics–Brooklyn Nets 125–119
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–1 a Brooklyn javára
Nyugati főcsoport
Dallas Mavericks–Los Angeles Clippers 108–118
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–1 a Dallas javára

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik