Vesztett a Knicks, már második a Pacers

Vágólapra másolva!
2013.02.23. 10:18
null
Egy pályára beszaladó illetéktelent távolítanak el a biztonsági emberek Torontóban (Fotók: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) mára virradóra 12 mérkőzést vívtak meg a csapatok, s ezúttal is több meglepetés született. A New York Knicks egyhuzamban negyedszer vesztett, ezúttal Torontóban, így már csak harmadik keleten, míg az Indiana Pacers egy Detroit elleni könnyed diadallal jött fel a második pozícióba. A Los Angeles Lakers Kobe Bryant 40 pontjával verte el a rivális Portlandet, a Houston viszont tartja az előnyét a playoffért folytatott küzdelemben, ugyanis Brooklynban is nyertek James Hardenék. A ligaelső San Antonio a nap legkiélezettebb mérkőzésén vesztett a Golden State vendégeként, Jarrett Jack 30 pontos, 10 gólpasszos dupla duplával vált főszereplővé Oaklandben. Nézzük, mit érdemes még tudnunk erről az igen sűrű játéknapról!

Toronto Raptors–New York Knicks 100–98

Rudy Gay és Carmelo Anthony dobópárbaja 32–32-es döntetlennel végződött, ám Kyle Lowry kulcsfontosságú kosara a hajrában, majd Tyson Chandler rosszul időzített hibázása a büntetővonalról a kanadaiak győzelmét eredményezte, ezzel a szezon legeleje óta először csúszott le a keleti második helyről az utóbbi két hónapban csak 50 százalékkal szereplő Knicks. A Raptors két héten belül másodszor is megverte csoportbeli ellenfelét, de még mindig 10 győzelemnyire van a kanadai gárda az 50 százalékos küszöbtől.
A Raptors legjobb dobói: Gay 32, DeRozan 18, Lowry 15
A Knicks legjobb dobói: Anthony 32, JR Smith 19, Stoudemire 14

Washington Wizards–Denver Nuggets 119–113
Ha már meglepetéseket emlegettünk a bevezetőben, akkor a játéknap egyik legnagyobb blamája a Denverrel esett meg, mely idén másodszorra sem tudta leküzdeni a korábban sokáig a teljesen utolsó pozícióban szenvedő, igaz mostanság egyre erősebb fővárosiakat. A harmadik negyedben egy 30–14-es etapot repesztett a hét darab minimum 12 pontot elérő játékost felvonultató Wizards és hiába jött vissza a Nuggets, a fordításra már nem volt sansza a 27-et szóró Ty Lawson húzta coloradói alakulatnak.
A Wizards legjobb dobói: Okafor, Beal 17-17, Ariza 16
A Nuggets legjobb dobói: Lawson 27, W. Chandler 22, A. Miller 19

Charlotte Bobcats–Chicago Bulls 75–105
A Bulls nem kegyelmezett a bajnokság leggyengébb csapatának és Kirk Hinrich, valamint Derrick Rose távollétében is földbe döngölte a hazaiakat. A chicagóiaknál nyolcan értek el legalább 10 pontot, a mostanában brillírozó Byron Mullenst pedig 2 ponton tartotta a Carlos Boozer, Joakim Noah, Taj Gibson tandem, ez pedig kulcsnak bizonyult a magabiztos győzelemhez vezető úton. Kemba Walker (27 pont) egyedüli villogása kevés volt, a Thibodeau-legénység tudta, hogy a nagy versenyfutás közepette nem hibázhat.
A Bobcats legjobb dobói: Walker 27, Kidd-Gilchrist 10, G. Henderson 9
A Bulls legjobb dobói: T. Gibson 17, Deng 14, Belinelli, J. Butler, N. Robinson 12-12

Indiana Pacers–Detroit Pistons 114–82
A térdsérülése miatt nem játszó Brandon Knight nélkül teljesen inkompetens volt ezen az estén a Pistons, amely 35 százalékkal dobott mezőnyből, illetve 57 százalékkal értékesítette a büntetőket. Az Indiana legjobbja a 18 pontja mellé 8 lepattanót is begyűjtő David West volt, de senkitől sem kellett igazán extra teljesítmény a Pacersnél, mely ezzel a sikerével már második a Keleti konferenciában.
A Pacers legjobb dobói: D. West 18, Ge. Hill 15, O. Johnson 14
A Pistons legjobb dobói: W. Bynum 17, Kravcov 14, Stuckey 11

 

Életkép a Brooklyn–Houston mérkőzésről
Életkép a Brooklyn–Houston mérkőzésről

Brooklyn Nets–Houston Rockets 96–106
A Joe Johnsont kényszerből jegelő Nets hazai környezetben sem tudott nyerni az új szerzeményeit adminisztrációs okokból még bevetni nem tudó Rockets ellen, pedig a 15 pontos, 13 gólpasszt kiosztó Deron Williams elsőrangúan mozgatta a brooklyniakat. A 22-22 pontot termelő Delfino, Harden páros a második félidőben mindig akkor tudott betalálni, amikor lett volna esélye lendületet szerezni a vendéglátónak. A texasiak annyira szépen védik nyolcadik pozíciójukat, hogy közben teljesen felértek az előttük lévők mögé, úgyhogy hatalmas pozicionálás várható nyugaton is a következő hetekben.
A Nets legjobb dobói: B. Lopez 27, Watson 17, Deron Williams 15
A Rockets legjobb dobói: Harden, Delfino 22-22, Parsons, G. Smith 10-10

Atlanta Hawks–Sacramento Kings 122–108
A kulcsembereit kisebb meglepetésre a cserehatáridő lejártával is megtartó Atlanta sokáig csak szenvedett az idei legjobbját nyújtó, 30 pontos, 9 gólpasszos Isaiah Thomas húzta Sacramentóval, ám a negyedik etapban a dupla duplázó Jeff Teague (20 pont, 12 gólpassz), s a mindig hasznos Al Horford (24 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) főszereplésével állva hagyta a Hawks a Kingst, s behúzta a kötelező győzelmet. Larry Drew csapata ezzel tartja magát a keleti középmezőny, szinte biztos playoff-szereplést jelentő helyein.
A Hawks legjobb dobói: Horford 24, J. Teague 20, Josh Smith 18
A Kings legjobb dobói: I. Thomas 30, Cousins 26, T. Evans 15

Memphis Grizzlies–Orlando Magic 88–82
A 19 pontos, 13 lepattanós dupla duplát szállító Marc Gasol, illetve a hasonlóképp termelő Zach Randolph (16 pont, 14 lepattanó) gondoskodtak arról, hogy a cserék regisztrálásának csúszása, valamint a sérülések miatt csupán hét játékost átöltöztető Magic ne nyerhessen Memphisben, igaz leszakítani nem tudta a Grizzlies a floridaiakat. A 19-et dobó, s 9 lepattanót megkaparintó újonc, Moe Harkless tarja kiváló formáját, ám csapata szépen lassan a liga legaljára kerül a nagy tankolási hadművelet eredményeként.
A Grizzlies legjobb dobói: M. Gasol 19, Z. Randolph 16, Conley 14
A Magic legjobb dobói: Afflalo 20, Harkless 19, Nicholson 14

New Orleans Hornets–Dallas Mavericks 100–104
Az 50 százalékos küszöbtől még mindig négy diadalnyira lévő Dallas igencsak hasonló forgatókönyvű mérkőzéseket játszik a napokban, de ami a legfontosabb, nyer. Az erős kezdés (35 pont az első negyedben) után jön a hullámvölgy, ám a hajrában végre kezd kijönni, hogy mennyi rutin és tapasztalat tobzódik a Mavericks keretében, most a veterán Mike James és az extrát hozó Vince Carter (22 pont, 9 lepattanó) tették a legtöbbet azért, hogy az utolsó percnek négy pontos hátránnyal nekimenő texasi alakulat végül néggyel győzzön. A vendégek sikeréhez kellett a 23-at szóró Eric Gordon labdaeladása is az utolsó hazai egyenlítési lehetőségnél, no meg az 1/1-es Anthony Davis (10 pont, 11 lepattanó) korai kiválása is.
A Hornets legjobb dobói: E. Gordon 23, Jas. Smith 22, R. Anderson 20
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 25, Carter 22, Brand 13

Oklahoma City Thunder–Minnesota Timberwolves 127–111
A két gárda mindig hatalmas pontzuhatagokkal örvendezteti meg a nézőket, ha egymással találkozik, most sem történt ez másként. A 37 pontig, 7 lepattanóig és 9 gólpasszig jutó Russell Westbrook extrája mellett Kevin Durant (27 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) is hozta a megszokott szintet, így a Kevin Love nélkül felálló Minnesotának reális sansza nem volt arra, hogy túldobja a három meccses kudarcszériát megszakító hazaiakat, pláne, hogy Nikola Pekovicsot – írd és mondd – 5 ponton és 2 lepattanón tartotta az Ibaka, Perkins páros.
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 37, Durant 27, Kev. Martin 19
A Timberwolves legjobb dobói: Sved 17, Cunningham, Kirilenko 15-15

Phoenix Suns–Boston Celtics 88–113
A Celtics húzott egy merészet, hiszen két, egymásután elszenvedett vereség után Doc Rivers mester kiültette pihenni Kevin Garnettet, de a bostoniak nagyon jól reagáltak a kihívásra és a 31 pontos, 5 blokkos idénycsúcsokat teljesítő Jeff Green vezetésével nagyon folyékony játékkal verték el idegenben a Sunst. A vendégeknél a két új szerzemény, Terrence Williams és Jordan Crawford együttesen 19 pontot termelt, s összesen hat bostoni játékos érte el a két számjegyű küszöböt pontszerzésben, így az NBA történelme során másodszor egy ikerpárral (Markieff és a frissen megszerzett Marcus Morris) felálló Phoenix a kezdetektől sansztalan volt.
A Suns legjobb dobói: Dragic 19, Mark. Morris 11, Gortat 10
A Celtics legjobb dobói: J. Green 31, Wilcox 14, Bradley, Terry 13-13

Los Angeles Lakers–Portland Trail Blazers 111–107
A 40 pontos, 8 lepattanós Kobe Bryant újra nagyon hatékonyan termelte a kosarakat, s mindössze 23 mezőnydobást vállalva jutott el ennyi egységig, mellette pedig a vállára megint rásérülő Dwight Howard (19 pont, 16 lepattanó) is a nevéhez méltóan teljesített, bár JJ Hickson mellőle szerzett egy 22 pontos, 11 lepattanós dupla duplát. Az 50 százalékos mutatótól már csak két sikerre lévő Lakers képtelen volt jelentősebb előnyt kiépíteni, de többnyire uralta a pályán zajló eseményeket és a hajrában mindig betalált Bryant, amikor arra a legnagyobb szükség volt, továbbá Steve Nash is szerzett egy kulcsfontosságú duplát, így hiába tért vissza a Portlandnél Wesley Matthews (15 pont, 8 gólpassz), illetve termelt a kezdőötös 93(!) pontot, az oregoniak így már a 9. helyen álló Los Angeles-iekkel szemben is lépéshátrányban vannak, valamint a Dallas is megelőzte őket ezen az éjjelen.
A Lakers legjobb dobói: Bryant 40, D. Howard 19, Jamison 16
A Blazers legjobb dobói: Hickson, Batum 22-22, Lillard 19

Tim Duncan (balra) újabb legendát előzött meg, de csapata kikapott a formabontó mezben kiálló Golden State-től
Tim Duncan (balra) újabb legendát előzött meg, de csapata kikapott a formabontó mezben kiálló Golden State-től

Golden State Warriors–San Antonio Spurs 107–101 – hosszabbítás után
Oaklandben nem csak rangadó, hanem „divatbemutató" is volt az éjjel, hiszen az Andrew Bogutot az előzetes hírekkel ellentétben mégis jegelő Warriors rövid ujjú, félig-meddig testhezálló mezekben lépett pályára, ezzel egy új irányzatot „tesztelve" a hivatalos NBA-ruhaviselet körében. A 25 pontos, 22 lepattanós dupla duplát szállító David Lee igen nagy stabilitást adott a GSW-nek a palánkok alatt, Tony Parker (18 pont, 3 gólpassz) pedig nem villogott annyira, mint a korábbi hetekben, így a ligaelső Spurs megszenvedett az újra biztató formába lendülő hazaiakkal, s végül Ginóbili egyenlítő találata után csak hosszabbításban dőlt el a csata. Az extra percekben a 30 pontos, 10 gólpasszos Jarrett Jack volt a legjobb játékos a pályán, a Warriors csereirányítójának szinte minden döntése bejött, így győzelemre is tudta kormányozni a Golden State-et a nap egyik legjobb mérkőzésén. A Spursben Tim Duncan 19 pontot szerzett, ezzel Robert Parisht megelőzve a 23. helyre jött fel az NBA örökranglistáján. A San Antonio magasembere már 23 350 pontot termelt a ligában pályafutása során.
A Warriors legjobb dobói: Jack 30, D. Lee 25, Curry 19
A Spurs legjobb dobói: D. Green 20, Duncan 19, Parker, Ginóbili 18-18

A nap hőse: Jarrett Jack, aki szépen lassan vezérré nőtte ki magát az idén nagyon erős kerettel rendelkező, biztos rájátszónak tűnő Warriorsban, ma 30 ponttal és 10 gólpasszal vezette győzelemre a GSW-t a ligát vezető San Antonio ellen.
A nap lúzere: A Detroit Pistons, mely teljesen reménytelen erőlködést mutatott be Indianában, s a Frank-legénység végül nagyon nagy verésbe futott bele, borzasztó dobószázalékokkal megspékelve.

NBA
ALAPSZAKASZ, 105. JÁTÉKNAP
Toronto Raptors
–New York Knicks 100–98
Washington Wizards–Denver Nuggets 118–113
Charlotte Bobcats–Chicago Bulls 75–105
Indiana Pacers–Detroit Pistons 114–82
Brooklyn Nets–Houston Rockets 96–106
Atlanta Hawks–Sacramento Kings 122–108
Memphis Grizzlies–Orlando Magic 88–82
New Orleans Hornets–Dallas Mavericks 100–104
Oklahoma City Thunder–Minnesota Timberwolves 127–111
Phoenix Suns–Boston Celtics 88–113
Los Angeles Lakers–Portland Trail Blazers 111–107
Golden State Warriors–San Antonio Spurs 107–101 – hosszabbítás után

A KELETI FŐCSOPORT ÁLLÁSA
1. Miami 52 38 14 73.1 8–1 18–9 9–1 Ny9
2. Indiana 55 34 21 61.8 8–2 22–12 8–2 Ny3
3. New York 52 32 20 61.5 5–6 20–12 5–5 V4
4. Brooklyn 56 33 23 58.9 9–3 25–11 6–4 V1
5. Chicago 55 32 23 58.2 7–4 24–11 4–6 Ny1
6. Atlanta 53 30 23 56.6 10–4 18–14 5–5 Ny1
7. Boston 55 29 26 52.7 5–5 17–16 7–3 Ny1
8. Milwaukee 53 26 27 49.1 7–8 20–16 2–8 V2
9. Philadelphia 52 22 30 42.3 6–6 13–15 5–5 V3
10. Toronto 56 23 33 41.1 3–8 13–17 7–3 Ny1
11. Detroit 57 22 35 38.6 6–6 18–18 4–6 V1
12. Cleveland 54 17 37 31.5 2–10 12–19 5–5 Ny1
13. Washington 53 16 37 30.2 4–8 8–24 5–5 Ny1
14. Orlando 55 15 40 27.3 2–8 6–28 1–9 V4
15. Charlotte 55 13 42 23.6 4–7 10–22 2–8 V2

 

A NYUGATI FŐCSOPORT ÁLLÁSA
1. San Antonio 57 44 13 77.2 11–2 24–9 8–2 V1
2. Oklahoma City 55 40 15 72.7 6–3 28–8 6–4 Ny1
3. LA Clippers 57 39 18 68.4 8–4 26–10 5–5 V1
4. Memphis 54 36 18 66.7 4–5 19–13 7–3 Ny6
5. Denver 56 34 22 60.7 5–5 22–11 6–4 V1
6. Golden State 55 32 23 58.2 6–5 17–18 4–6 Ny2
7. Utah 55 31 24 56.4 5–4 18–18 7–3 Ny3
8. Houston 57 31 26 54.4 4–7 13–20 6–4 Ny2
9. LA Lakers 56 27 29 48.2 5–5 15–19 7–3 Ny2
10. Dallas 54 25 29 46.3 4–5 15–19 6–4 Ny3
11. Portland 55 25 30 45.5 5–4 16–18 2–8 V7
12. Minnesota 52 20 32 38.5 3–8 11–20 3–7 V1
13. New Orleans 56 19 37 33.9 4–8 10–24 4–6 V3
14. Sacramento 56 19 37 33.9 3–5 8–24 2–8 V4
15. Phoenix 56 18 38 32.1 4–7 11–22 2–8 V2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik