Trónon maradnak a Sasok? Éjjel kezdődik az NFL-idény!

BORBÉLY LÁSZLÓBORBÉLY LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2018.09.06. 10:30
null
<strong>Nick Foles</strong> (balra) vezérletével bajnok lett az Eagles, de marad a trónon?<strong> Aaron Donald </strong>hosszabbított az álomcsapatot <br />építő Ramsszel, <strong>Tom Brady </strong>vezérletével a Patriots mindig esélyes, de a Jaguars az előző szezonban is csak <br />hajszálra volt a döntőtől, köszönhetően <strong>Calais Campbellék</strong> (jobbra) remeklésének (Montázs: NSO)
Hajnali 2.20 perckor a címvédő Philadelphia Eagles Atlanta Falcons elleni meccsével végre kezdetét veszi a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2018-as idénye. A rajt előtt már összefoglaltuk, mik voltak a fő történések a holt szezonban, ezúttal a bajnokaspiránsokat mutatjuk be picit közelebbről, kitérünk a sötét lovakra, tippelünk a szezonra és az első fordulóra is.

 

INDUL AZ IDÉNY! LEMARADT VALAMIRŐL? SEBAJ, ITT MINDENT BEPÓTOLHAT!

A BAJNOKESÉLYESEK
IDÉN MÉG NEM – DE ÉRDEMES FIGYELNI!
SZEZONTIPPEK
BÁTOR JÓSKA
TIPPELDE

PHILADELPHIA EAGLES – A BAJNOK MINDIG MEGGYENGÜL, VAGY MÉGSEM?!

A bajnoki címet szerző együttesből távozott többek között LeGarrette Blount, Trey Burton, Patrick Robinson, valamint egy csere keretében Torrey Smith is, de Nigel Bradhamet (5 év/40 millió dollár) sikerült maradásra bírni, érkezett a védőfalba a pályafutása csúcsán talán már túllevő, de még mindig jó nevű játékosnak számító Haloti Ngata.

Smith helyére Mike Wallace jött mélységi célpontnak, a visszavonult Brent Celek helyére a draft második körében Dallas Goedert érkezett, a Tampa Baybe távozó Vinny Curryt a Seattle-ből érkező Michael Bennett pótolhatja, az irányítósiettetők mezőnyét tekintve pedig talán a liga legjobb egysége van Philadelphiában, hiszen Derek Barnett, Brandon Graham, Chris Long és Michael Bennett mellett az ígéretes újonc Josh Sweat is a keretben található.

A védelem gyenge pontja a linebackersor lehet még Bradham visszahozatalával együtt is, illetve a támadóknál kérdés, mikor állhat a center mögé Carson Wentz – az első fordulóban még biztosan a Super Bowlt nyerő cseréje, Nick Foles kezd, a szurkolói remények szerint inkább az év eleji formáját mutatja, nem az előszezonbelit. Wentzen kívül az első számú elkapó, Alshon Jeffery is maródi még, ő minden bizonnyal kihagyni kényszerül legalább az első két találkozót.

Hiába Tom Brady 505 yardja és 3 TD-passza, a Patriots alulmaradt az Eagles elleni döntőben – az ötszörös bajnok New England visszatér a csúcsra? (Fotó: AFP)
Hiába Tom Brady 505 yardja és 3 TD-passza, a Patriots alulmaradt az Eagles elleni döntőben – az ötszörös bajnok New England visszatér a csúcsra? (Fotó: AFP)



NEW ENGLAND PATRIOTS – ELKAPÓ MINEK?

A nagydöntős Hazafiak ezúttal már nem tudták elkerülni a „lerablást”, a New York Giantsnél folytatja pályafutását a korábban Tom Brady vakoldalát védő Nate Solder, a Tennessee Titansnél a szélső hátvéd Malcolm Butler és a futó Dion Lewis, míg a kulcselkapások nagymestere, Danny Amendola Miamiban kötött ki, Brandin Cooks pedig egy első kört is érintő cserében a Ramshez került.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2018-as idényét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Maradt viszont egy másik sokoldalú fegyver, Rex Burkhead, érkezett ide még az erőfutó Jeremy Hill is, az irányítósiettetőkhöz Adrian Clayborn a visszavonuló James Harrison helyére, rajta kívül Martellus Bennett is szögre akasztotta a sisakját. Jött a draft első körében Solder helyére Isaiah Wynn (aki az első évét rögvest kihagyni kényszerül súlyos sérülése miatt), valamint a kiváló futó Sony Michel (ő is sérüléssel küszködik), de hogy teljes legyen a sorminta, a második körös cornerback Duke Dawson sem egészséges, és a hatodik körben kiválasztott elkapó, Braxton Berrios is sérültlistán kötött ki.

Pedig utóbbinak kifejezetten jó esélyei lehettek volna a szezon elején, hiszen Julian Edelman négymeccses eltiltása és a rengeteg be nem váló elkapó elküldése után a keretszűkítés pillanatában Chris Hogan, Philipp Dorsett és az Oaklandből érkező, az NFL-ben eddig leginkább csak visszahordásaival kitűnő Cordarrelle Patterson volt bevethető, így nem meglepő, hogy Bill Belichick rögvest felszedett két elkapót a piacról, a tavalyi 3. körös Amara Darboh Seattle-ben nem vált be, a 2017-es 4. körös Chad Hansen pedig a csoportrivális Jetstől érkezik. Előbbi azóta már távozott is, utóbbi viszont könnyen követheti Wes Welker (Miami) és Hogan (Buffalo) útját, és a Patriotsban teljesedhet ki, miután a riválisnál ez nem sikerült neki.

A már 41 éves Tom Brady egyelőre továbbra sem lassít, addig pedig a Patriots mindig esélyesnek számít, a támadófalban Shaq Masont sikerült hosszú távra megtartani, Solder helyét a 49erstől érkező hegyomlás, Trent Brown veheti át, a célpontok között pedig mindig meg kell említeni Rob Gronkowskit és a jó kezű futókat is. A védőfalba jött még a korábbi clevelandi Danny Shelton, Butler helyét pedig minden bizonnyal Eric Rowe veszi át a kezdőben.

A mogorva tekintetű Ndamukong Suh is a Los Angeles Ramsnél folytatja (Fotó: AFP)
A mogorva tekintetű Ndamukong Suh is a Los Angeles Ramsnél folytatja (Fotó: AFP)



LOS ANGELES RAMS – A NAGYBEVÁSÁRLÁSBÓL CSAK JÓ SÜLHET KI. VAGY MÉGSEM?

A Kosok látszólag végtelen pénzmennyiségből dolgoznak, legalábbis ha ránézünk a holt szezonbeli manőverekre. Los Angelesben gyakorlatilag sikerült egy álomcsapatot összehozni a nevek alapján, már csak a pályán kellene ebből látni valamit!

Az előző idény egyik legkellemesebb meglepetéseként a legrosszabb támadósorból (224 pont után 478!) legjobbá váló gárdából távozott ugyan az elkapó Sammy Watkins és a cornerback Trumaine Johnson, de sikerült maradásra bírni a kimagasló idényt futó Lamarcus Joynert (igaz, csak franchise taggel, így várhatóan ő jövőre már távozik), és pályafutása hosszabbítására vették rá a center John Sullivant.

Watkins helyére ahogyan fentebb már említettük, Brandin Cooks érkezett, a Miami Dolphins balhés védőfalembere, Ndamukong Suh is itt kötött ki, elképesztő duót alkothat az Év legjobb védőjének megválasztott Aaron Donalddal. Utóbbi amúgy a napokban kötött 6 éves, 135 millió dolláros szerződést kötött, ami mondjuk csak egy napig volt minden idők legjobb védőfizetése, mivel másnap a Chicagóba cserélt Khalil Mack 6 évre 141 millióért írt alá. Cooksot sem kell sajnálni, ő 5 évre 81 millióért írt alá, az előző idény legjobb támadójának megválasztott Todd Gurley pedig 4 évre 60 millióért, látszólag kifogyhatatlannak tűnik hát a Los Angeles-i kassza.

Cornerbackposzton még Johnson távozása ellenére is erősödött a csapat, hiszen csere keretében érkezett Aqib Talib és Marcus Peters is (Suh mellett még két balhés, de kiváló játékos), a drafton viszont a cserék miatt nem húzott korán a csapat, a top 100-ból csupán a támadófalember Joseph Noteboom (3/89) érkezett.

Érdekes lesz a linebackersor helyzete, hiszen innen Miamiba távozott a védőfalemberként még kiváló idényeket futó Robert Quinn, míg a belül használható Alex Ogletree a Giantsnél kötött ki, igaz, egyiküknek sem feküdt a 3–4-es védelmi sémára váltás. A védelem erőssége egyértelműen a fal, ahol Donald és Suh mellett Michael Brockers is elit szintet képvisel, de a hátvédsornál sem sok jobb van a ligában, a szurkolók okkal remélhetik, hogy az előbbi hármas tud annyit segíteni az irányítók siettetésében, hogy a gyenge linebackersor hiányosságait eltakarja, és Talibék is biztosítanak annyi időt a falembereknek a jó védekezésükkel, hogy az irányító ne tudjon hamar szabadulni a labdától. Ha ez így történik, rendkívül jó szezont hozhat a Rams védelme, a támadósor pedig Jared Goff elképesztő javulásával amúgy is a legjobbá vált a pontokat tekintve. Figyelmezető lehet viszont, hogy ritkán szokott jól elsülni az álomcsapatok összerakása.

Vajon Blake Bortles irányításával bejut a döntőbe a Jaguars? (Fotó: AFP)
Vajon Blake Bortles irányításával bejut a döntőbe a Jaguars? (Fotó: AFP)


JACKSONVILLE JAGUARS – MÉG JOBB LESZ A VÉDELEM?

A Rams mellett a Jaguárok felemelkedése is üde színfolt volt az előző idényben – a csapat 2012-vel kezdve 2, 4, 3, 5, majd újra 3 sikert aratott a 16 meccsen, ehhez képest tavaly a végén kiengedve is megnyerte a csoportját 10–6-os mérleggel, és a Bills, valamint a Steelers legyőzése után a Patriots otthonában is csak hajszálra volt a Super Bowl-szerepléstől.

A gárda erőssége egyértelműen a védelem volt, amely a kiengedés ellenére csupán 268 pontot engedett (a Minnesota Vikings 252-vel lett végül a liga legjobbja), a védőfalát pedig rettegik az ellenfelek. Calais Campbell tavalyi megszerzésével végre a gárdában lévő elképesztő potenciál is kitörni látszott végre, a védőfalban középen is bevethető klasszis neve okkal került szóba az Év védője választáson is, a futás megállítása mellett az irányítók siettetésében is elit szintet hozott, 14.5 sackjénél többet csak Chandler Jones (17) szállított.

Rajta kívül Yannick Ngakoue (12), Malik Jackson (8) és a több balhéval is jelentkező Dante Fowler (8) is szépen termelte a sackeket, a védőfal közepén pedig Marcell Dareus és Abry Jones is minőségi játékosnak számít. Ha pedig ez nem lenne elég, érkezett még a draft első körében Taven Bryan is, akiről maga Campbell mondta, hogy ő a legjobb újonc, akivel valaha egy csapatban volt...

De a védelem további részén is kiemelkedő játékosok szerepelnek, hogy mást ne mondjunk, az ESPN top 100-as listájára a linebackerek közül Telvin Smith és Myles Jack, a cornerbackek közül pedig Jalen Ramsey és A. J. Bouye is felkerült.

Míg a védelemben látszólag nincs lyukas poszt, a támadók még közbeszólhatnak, Blake Bortlesnek nagy fejlődésre lenne szüksége ahhoz, hogy az Amerikai főcsoport (AFC) első számú esélyeséről beszélhessünk a Jaguars esetében, Leonard Fournette futójátéka mindenesetre ebben az idényben is kulcsfontosságú lesz, az együttes pedig a támadófalat is igyekezett feljavítani Andrew Norwell érkezésével.

A Ben Roethlisberger vezette Pittsburgh támadósora a liga egyik legjobbja (Fotó: AFP)
A Ben Roethlisberger vezette Pittsburgh támadósora a liga egyik legjobbja (Fotó: AFP)



ELIT TÁMADÓK ÉS VÉDELEM – AVAGY KIK TŰNNEK MÉG KIEMELT ESÉLYESNEK

Az AFC ezúttal is gyengébbnek tűnik, a Patriots, Jaguars duó mellett még a Big Ben Roethlisberger, Le'Veon Bell, Antonio Brown fémjelezte Pittsburgh Steelerst kell fő esélyesként megnevezni, a hármason kívül viszont igazából talán csak a Los Angeles Chargersben van meg a potenciál, hogy akár már ebben a szezonban csúcsra érjen.

A Nemzeti főcsoport már érdekesebb téma, különösen az Északi csoport, ahol a liga egyik legjobb védelmével bíró Minnesota Vikings Kirk Cousins személyében úgy tűnik, megtalálta irányítóját – legalábbis a teljesen garantált, évi 28 millió dollárt hozó fizetés alapján a csapat biztos benne –, de a nagy rivális Green Bay Packerst sem lehet leírni addig, amíg a liga egyik legjobb irányítója, Aaron Rodgers dobál. Ugyanez igaz a New Orleansra és Drew Breesre is, de ne feledjük el, hogy tavaly februárban a Matt Ryan vezette Atlanta Falcons sem járt messze a végső dicsőségtől.

J. J. Watt ismét egészséges, ez pedig rossz hír a Houston ellenfelei számára (Fotó: AFP)
J. J. Watt ismét egészséges, ez pedig rossz hír a Houston ellenfelei számára (Fotó: AFP)



IDÉN MÉG NEM – DE ÉRDEMES FIGYELNI!

A liga rendszere úgy van kialakítva, hogy a kilátástalannak tűnő csapatok esetében is reális cél lehet a rájátszásba jutás, ezt szolgálja a fizetési korlát, a szabadügynökpiac és a draftrendszer is. A játékosbörzén elöl megkaparintott irányítók könnyedén megfordíthatják egy csapat sorsát, de persze egy irányító nem feltétlenül hoz egyből áttörést. Most két olyan csapatot vetnénk fel, amely ebben az idényben még várhatóan nem lesz harcban a végső győzelemért, de az alap adott, hogy néhány éven belül ez összejöhessen.

A San Francisco tavaly az első kilenc fordulóban a liga egyik, ha nem a leggyengébb csapatának tűnt, 0–9-es kezdés után pedig úgy ünnepelték a csapatnál Giants elleni sikert, mintha a bajnoki címet szerezték volna meg. A Seahawks aztán gyorsan letörte a lelkesedést, viszont bemutatkozott a meccs végén az idény közben megszerzett Jimmy Garoppolo, aki innentől kezdve első számú irányítónak számított. Azóta a 49ers mérlege 5–0...

A Houston Texans régóta vár(t) franchise irányítójára, de úgy tűnik, Deshaun Watson személyében ezt végre kipipálhatja. A Jaguars ellen még csak csereként szállt be (igen gyengén), a Bengals ellen kezdőként még nem volt túl fényes, a harmadik fordulóban viszont már megcsillantotta a tehetségét, ezzel a meccsel kezdve öt fellépésen 18 TD-passzig és 1472 yardig jutott. A védelemben J. J. Watt egészségesen a liga tán legjobbja, de az elmúlt két szezonban összesen csupán nyolc meccsen jutott szóhoz a sérülések miatt. A védelemben rengeteg tehetség van, ha mindenki egészséges marad, kellemes időszak vár a szurkolókra – kár, hogy a sérülésekkel valami elképesztő peche van a csapatnak...

A Minnesota védelménél egy csapat sem kapott kevesebb pontot (Fotó: AFP)
A Minnesota védelménél egy csapat sem kapott kevesebb pontot (Fotó: AFP)



SZEZONTIPPEK

A fentiek alapján nagyjából látható, mit várunk a szezon során, mindenesetre íme, a szerintünk csoportgyőztesnek esélyes csapatok listája és a lehetséges további rájátszásszereplők.

AMERIKAI FŐCSOPORT
Kelet: New England Patriots
Észak: Pittsburgh Steelers
Dél: Jacksonville Jaguars
Nyugat: Los Angeles Chargers
wild card: Kansas City Chiefs, Houston Texans

NEMZETI FŐCSOPORT
Kelet: Philadelphia Eagles
Észak: Minnesota Vikings
Dél: New Orleans Saints
Nyugat: Los Angeles Rams
wild card: Green Bay Packers, Atlanta Falcons

BÁTOR JÓSKA

A 2017-es kiírás a címvédő hazai vereségével indult, és erre most is jó esély van, tekintve hogy Carson Wentz még nem hadrafogható az Eaglesnél, győz a Falcons!

A Minnesota védelme sem lesz képes megállítani teljesen a Garoppolo-mágiát, Tom Brady korábbi cseréje legalább 280 passzolt yardig jut, viszont a 7–0-val kezdő irányító elszenvedi első vereségét kezdőként az NFL-ben.

A 2013-as idény nagydöntője megismétlődik a nyitó fordulóban, a Seahawks és a Broncos denveri összecsapásán nem nyílik ki a pontcsap, a két gárda összesen 30 alatt zár!

TIPPELDE

Az előző idényben Borbély László (189–78, 199 pont) végzett az első helyen, megelőzve Herczeg Ádámot (173–94, 182) és a Hercze Kristóf (173–94, 181), Kovács Sándor (170–97, 181) duót. Új versenyzőként a Sport Tv (szak)kommentátora, Kun Zsolt csatlakozik a tippelőkhöz.



Minden, ami az NFL 2018-as szezonjával kapcsolatban történik, egy helyen!

NFL, 2018, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
2018. 9. 7., 2.20 Philadelphia Eagles–Atlanta Falcons
2018. 9. 9., 19.00 Baltimore Ravens–Buffalo Bills
2018. 9. 9., 19.00 Cleveland Browns–Pittsburgh Steelers
2018. 9. 9., 19.00 Indianapolis Colts–Cincinnati Bengals
2018. 9. 9., 19.00 Miami Dolphins–Tennessee Titans
2018. 9. 9., 19.00 Minnesota Vikings–San Francisco 49ers
2018. 9. 9., 19.00 New England Patriots–Houston Texans
2018. 9. 9., 19.00 New Orleans Saints–Tampa Bay Buccaneers
2018. 9. 9., 19.00 New York Giants–Jacksonville Jaguars
2018. 9. 9., 22.05 Los Angeles Chargers–Kansas City Chiefs
2018. 9. 9., 22.25 Arizona Cardinals–Washington Redskins
2018. 9. 9., 22.25 Carolina Panthers–Dallas Cowboys
2018. 9. 9., 22.25 Denver Broncos–Seattle Seahawks
2018. 9. 10., 2.20 Green Bay Packers–Chicago Bears
2018. 9. 11., 1.10 Detroit Lions–New York Jets
2018. 9. 11., 4.20 Oakland Raiders–Los Angeles Rams
A TELJES MENETREND ITT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik