Tovább menetel a Boston, visszavágott a Cleveland

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2016.03.05. 08:51
null
A portlandi C.J. McCollum nézi a labdát kissé fura testhelyzetben (Fotó: Reuters)
Újabb hazai mérkőzést nyert meg a Boston Celtics az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, ezúttal Avery Bradley kosarával a New Yorkot győzte le az együttes. A Cleveland Kevin Love nélkül ütötte ki a Washingtont, a Toronto szenzációs egyéni teljesítményeket hozó találkozón két ponttal múlta felül a Portlandet, a Charlotte rangadón diadalmaskodott az Indiana ellen, a Heat pedig szállította a kötelezőt. A Phoenix óriási meglepetésre simán lenyomta az Orlandót, a Memphis a hajrában verte meg a Jazzt, ismét villogott a Bucks, pihentető sikert aratott az Atlanta, a Denver–Brooklynon viszont csak hosszabbítás döntött.

 

Charlotte Hornets–Indiana Pacers 108–101

A sztárok megoldották. Bár nem játszott egyszer sem megnyugtató előnyben a hazai alakulat, mégis ki lehet mondani, hogy végig kézben tartotta a találkozót, mivel döntő többségében vezetett, s a kulcsfontosságú pillanatokban mindig meg tudott újulni. Ezt elsősorban Walkernek (9/17 mezőnyből, 10 gólpassz, 2 eladott labda) és Batumnak (12/22, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk) köszönhették, akik hátukon cipelték csapatukat. A Charlotte szinte megállíthatatlanul robog, ugyanis legutóbbi 11 mérkőzéséből 9 alkalommal hagyta el győztesen a parkettet, s ezt figyelembe véve a legjobb formában lévő keleti együttes.

Fordulat nélküli üldözőverseny. Végig nyílt és szoros mérkőzést játszhatott a Pacers, mely végig ellenfele nyakán tartotta a kést, mivel egyszer sem került látótávolságon kívülre. Annyira nem, hogy a záró negyedben a rendkívül sokoldalú és abszolút vezérként játszó George (10/23 mezőnyből, 7-7 lepattanó és gólpassz, 5 szerzett labda) vezetésével fordítani tudott, de ez csak fellángolásnak bizonyult. Egy újabb hazai futás megpecsételte az Indiana sorsát, melyben gyenge napot fogott ki az Ellis, G. Hill duó (10/31 mezőnyből), ha tőlük jobb produktum érkezik, akkor nyerhetett volna a vendég gárda.

A Hornets legjobb dobói: Walker 33/12, Batum 31/12, Jefferson 13
A Pacers legjobb dobói: George 35/12, Ellis 15/3, G. Hill 12/6

Orlando Magic–Phoenix Suns 84–102

Lezárult egy rossz korszak. 17 sikertelenül megvívott idegenbeli mérkőzés után megszakította a Suns rossz sorozatát, méghozzá egy magabiztos győzelemmel. Nagyon biztos lábakon állt a vendégek védekezése, fizikálisan teljesen az ellenfelük fölé nőttek, s akadt a találkozónak olyan pontja, amikor 24 pontos előnyben játszottak – pedig 19 eladott labdát vétettek. A kiemelkedő fölény köszönhető elsősorban Lennek (10/22 mezőnyből, 11/14 büntető, 15 lepattanó), aki új karriercsúcsot dobott, s Price-nak (44 perc, 6/10, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 5 szerzett labda), aki meghatározó elemként szinte lecserélhetetlen volt.

Hogy lesz ebből csapat? A totális tanácstalanság és szétszórtság mintaképét adta a Magic a mérkőzés két középső negyedében. Oladipo nagyon hiányzott az együttesből, mely az első játékrészt leszámítva (ekkor Payton 13 pontot szórt) teljesen alárendelt szerepet játszott – pedig 23-mal (!) több mezőnykísérletet engedtek el a hazaiak, mint a Suns. Mindhiába, 34 százalékos hatékonysággal aligha lehet mérkőzést nyerni.

A Magic legjobb dobói: Payton 19/3, Vucsevics 15, Hezonja 12/6, Fournier 12/6
A Suns legjobb dobói: Len 31, Price 14/6, Booker 14

Philadelphia 76ers–Miami Heat 102–112

Izzasztóan kötelező siker. A szezon során még egyszer sem kezdett olyan ponterős játékkal a Heat, mint ma, ugyanis a nyitó negyedben 40 ponttal terhelték még Wade-ék a hazaiak gyűrűjét. Stoudemire vérét adta a sikerért, nagyon korán szedett össze egy fejsérülést, de később visszatérhetett a pályára. Wade limitált játékidő mellett is húsz egység fölé jutott, Dragic (11 gólpassz) előadott pár látványos megoldást, a leglátványosabban viszont Whiteside játszott (6/11 mezőnyből, 19 lepattanó). A korábban közel húsz pontos fórral rendelkező Heat majdnem megégette magát, de végül nyert és már sorozatban 4. győzelmét könyvelhette el.

Nem vallottak szégyent. Okafor, Noel, Marshall és Stauskas nélkül állt ki a 76ers, ennek tükrében aligha volt meglepő, hogy 2–18-as etappal kezdték a mérkőzést Smith és társai. Viszont ezt követően magukra találtak a hazaiak és a Heat hibáit kihasználva, összesen 22 gyorsindításos pontot szereztek, így nagyon mélyről zárkóztak fel. Thompson inkább tüzelt, mintsem talált (5/17), viszont Smith és Covington ponttermései a negyedik negyedben fordítást eredményeztek, viszont a döntő ütést nem adta, hanem kapta a 76ers - így sorozatban 11. vereségét gyűjtötte be a sereghajtó.

A 76ers legjobb dobói: Smith 26/6, Covington 25/12, Thompson 14/6
A Heat legjobb dobói: Wade 21, Whiteside 19, Dragic 15

Boston Celtics–New York Knicks 105–104

Nincs mese, számolni kell a Bostonnal. Sorozatban ötödik győzelmét aratta a gárda, méghozzá úgy, hogy ismét hátrányból állt fel – gyakorlatilag a teljes első félidő folyamán a Knicks vezetett, de a negyedik negyedben is előrébb járt nyolc ponttal. Amikor igazán kellett, akkor viszont villant a Celtics: a parádés estét játszó Thomas (32 pont, 8 gólpassz), Turner (21 pont, 8 pattanó) és Crowder (20 pont, 8 pattanó) vezérletével felzárkóztak, majd 17 másodperccel a vége előtt Avery Bradley kosarával a vezetést is átvették. Ez végül győztes dobásnak bizonyult, mert Anthony válasza nem sikerült, így tovább él a hazaiak szériája.

Nagyon közel járt a Knicks. Már hosszú hetek óta tart a New York vesszőfutása, most viszont jól játszottak Porzingisék és közel álltak a bravúrhoz. Hiába vezettek azonban szinte végig, amikor kellett, elfogyott a tudomány: a negyedik negyedben már egyáltalán nem ültek a dobások és összességében hatvan pontot kaptak a festékből, ami a végén is visszaköszönt – ráadásul a leindításokból szerzett pontok terén 30–4-re maradtak alul. Az utolsó támadásuk borzasztóra sikerült és Kurt Rambis vezetőedző szerint ezért ő a felelős – mindenesetre Derek Fisher kirúgása óta is szabadesésben van az együttes...

A Celtics legjobb dobói: Thomas 32/6, Turner 21, Crowder 20/3
A Knicks legjobb dobói: Anthony 30/6, Afflalo 17/9, Porzingis 15/3

Toronto Raptors–Portland Trail Blazers 117–115

DeRozan szezoncsúcsot és NBA-rekordot állított fel. A Toronto hátvédje ezúttal kiscsatár poszton kezdett, de már az első negyedben beszórt 17 pontot és jelezte, hogy nagy estére számíthatunk tőle. Végül 38 egységgel szezoncsúcsot hintett, ráadásul felállított egy NBA-rekordot: sorozatban 24 büntetőt értékesített, mielőtt az utolsó szándékosan elrontotta a záró másodpercekben, hogy leperegjen az idő. Mellette Kyle Lowry és Jonas Valanciunas is villogott, a gárda pedig szinte végig vezetett – bár a hajrában vészesen fogyott az előny, mindenre tudtak válaszolni és nagy győzelmet arattak.

Damian Lillard elképesztő. A Blazers irányítója még DeRozan estéjét is túlszárnyalta, a GSW ellen 51 pontos karriercsúcsa után most kereken ötven egységig (16/28 mezőnyből) jutott – parádés találkozóját végül nem koronázta győzelem, mert mellette csak McCollum (24 pont, 4/5 tripla) játszott jól. A Portland hiába hajrázott az utolsó percekben, korábban beszedett tizenöt pontos hátrányát nem tudta ledolgozni, a Torontónál több játékos is fel tudott lépni és rendre válaszoltak egy triplával vagy büntetőkkel – magas színvonalú meccsen kaptak ki a vendégek.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 38, Lowry 28/9, Valanciunas 17
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 50/18, McCollum 24/12, Davis 9, Henderson 9/3

Cleveland Cavaliers–Washington Wizards 108–83

James négyes volt, Love pihent. Új kezdőötössel próbálkozott Tyronn Lue, LeBron Jamest négyesként használta, hármasként pedig Iman Shumpertet – Kevin Love egyáltalán nem lépett pályára. LeBron 19 ponttal, 13 lepattanóval és hét gólpasszal szállt ki a meccsből a harmadik negyed végén és azt nyilatkozta, hogy amikor ő a négyes, sokkal gyorsabb és valamivel precízebb is a játék – mindenesetre ma nem adott esélyt ellenfelének a hazai csapat. A gyorsabb támadójáték mellett nagyon hatékonyan védekeztek, a második negyedben már megléptek és volt olyan pont, amikor megvolt a közte harminc – a záró etapban így már nyugodtan pihenhettek a sztárok.

Semmi sem működött a Washingtonnál. Már az első negyedben is csak kapaszkodtak a vendégek, a másodikban pedig komoly hátrányt szedtek össze – félidőben a húsz pontot közelítette a különbség. Innentől nem volt esélyük visszajönni a meccsbe, pontatlanok voltak (40 százalék alatti mezőnymutató, 3/15 tripla), ráadásul eladtak 16 labdát és John Wallt leszámítva nem volt meg bennük az átütőerő – az irányító egyedül nagyon kevésnek bizonyult, így sima vereség lett a vége.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 21/9, James 19/3, Mozgov 14
A Wizards legjobb dobói: Wall 17, Morris 13/3, Sessions 12

Memphis Grizzlies–Utah Jazz 94–88

Zach Randolph klasszisa döntött. A veterán magasember végig parádésan teljesített a gyűrű alatt és ő adta meg a Memphis játékának alapját, ráadásul a hajrában is lehetett rá számítani – bevágott egy triplát, az utolsó percben pedig több fontos lepattanót is megszerzett. A fordulatos meccs végén pontosabbak voltak a hazaiak, Chalmersnek és Conleynak is volt jókor érkező kosara, Randolphról már szóltunk és mindemellett védekezésben is nagyon harapott a gárda – ezzel zsinórban harmadik sikerét könyvelhette el.

Zuhan a Jazz. Ezúttal is közel állt a győzelemhez a Utah, a 30–11-re elveszített második negyed után a harmadikban Gordon Hayward vezérletével fordítottak a vendégek, ám a végén ismét könnyűnek találtattak. A negyedik negyedben már a kiscsatárra sem lehetett számítani és nem lépett a helyébe senki, nem volt vezér, ellenben a túloldalon villogott, akinek kellett – ezzel már sorozatban ötödször kapott ki a csapat, amivel egyre távolabb kerül a rájátszást érő helyektől.

A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 25/3, Stephenson 16, Conley 12
A Jazz legjobb dobói: Hayward 18/3, Favors 14, Gobert 13

Milwaukee Bucks–Minnesota Timberwolves 116–101

Nagy formában a Bucks-ifjak. Ugyan a csapat rájátszás-reményei közelítenek a nullához, ami feltétlenül csalódás a tavalyi szezon után, azonban az alapköveik fejlődése most már mindenképpen biztató. Jannisz Antetokunbo egy lepattanóval csúszott le egy 27 pontos, 12 gólpasszos tripla dupláról, Khris Middleton pedig első számú pontfelelősként 8/9 (!) triplát süllyesztett el – Jabari Parker is nagyon aktív volt, a Plumlee, Monroe centerpáros pedig nem rontott mezőnykísérletet. A gárda otthon ugyanolyan százalékkal nyeri a meccseit, mint a keleti negyedik Miami, ám így is messze van a playofftól...

Egy negyednyi Towns-mágia és más semmi. Az első tizenkét percben tudta tartani a lépést a vendégcsapat, sőt, ezt a játékrészt még meg is nyerte – köszönhetően elsősorban a parádésan kezdő Towns 15 pontjának. Innentől azonban az újonc center és csapata is elfogyott, ő mindössze hat egységet tudott ehhez hozzátenni, a harmadik játékrészben pedig már húszpontos hátrányban volt a Minnesota – tulajdonképpen esélytelenül kaptak ki Wigginsék.

A Bucks legjobb dobói: Middleton 32/24, Antetokunbo 27, Parker 16/3
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 21/3, LaVine 20/6, Muhammad 17/3

Denver Nuggets–Brooklyn Nets 120–121

Másodjára nyerte meg a Nets. Február elején egy ponttal tudott nyerni a Brooklyn és most is egyenlő erők csatáját hozta a találkozó, végig fej-fej mellett haladtak a felek kisebb-nagyobb futásokkal. A rendes játékidő végén kétpontos hátrányban Bogdanovic három büntetőt dobhatott, de csak kettőt értékesített, így következhetett a hosszabbítás. Úgy tűnt, hogy itt sem születik döntés, de 0.4-del a vége előtt érkezett Brook Lopez Larkin rontott dobására és besimogatta a labdát a gyűrűbe – ezzel a kosárral megnyerte a drámai csatát a vendégcsapat.

Kis híján megnyerte a hátvédpáros. A Mudiay, Harris duó dominált a periméteren és nekik köszönhető, hogy ennyire közel álltak a győzelemhez a hazaiak. Az újonc irányító 25 ponttal és 7 gólpasszal zárt, sokszor ő találta meg a dupla duplázó Jokics, Faried párost a palánk alatt, de a kispadról érkező Lauvergne, Augustin kettős is hozzátette a magáét. Az utolsó pillanatokban azonban rendre hibázott a Denver a rendes játékidőben és a hosszabbításban is, így mindkétszer kicsúszott a Gallinarit nélkülöző hazaiak kezéből a győzelem.

A Nuggets legjobb dobói: Mudiay 25/3, Harris 21/3, Faried 17
A Nets legjobb dobói: Brown 21/9, Lopez 20, Bogdanovic 17/9

Los Angeles Lakers–Atlanta Hawks 77–106

Könnyed edzőmeccs. A Hawks-játékosok nem igazán izzadtak meg ezen az estén, már az első negyedben megléptek és innentől végig simán kézben tartották a találkozót. 54 százalékkal dobtak mezőnyből, 31 gólpasszt osztottak szét, hatan érték el a tízpontos határt, ellenben mindenki harminc percnél kevesebbet játszott – érdemes kiemelni az új igazolás Kris Humphriest, aki 14 ponttal és nyolc lepattanóval szállt be a kispadról.

Most Russellnek sem ment. Az utóbbi meccsek az újonc D'Angelo Russell fejlődéséről és egyre stabilabb játékáról szóltak Los Angelesben, ám ezúttal az irányító sem találta a ritmust – 3/16-os mezőnymutatóval szenvedett össze hét pontot. Ennek tükrében nem meglepő az alapos verés, amit a Lakers kapott, egyedül Julius Randle (16 pont, 10 pattanó) emelhető ki, a 34 százalékos mezőnymutató sokat elárul a hazaiak játékáról.

A Lakers legjobb dobói: Randle 16, Bass 12, Huertas 10/3
A Hawks legjobb dobói: Schröder 16/3, Korver 15/12, Humphries 14/3

NBA
ALAPSZAKASZ

Charlotte Hornets
–Indiana Pacers 108–101
Orlando Magic–Phoenix Suns 84–102
Philadelphia 76ers–Miami Heat 102–112
Boston Celtics
–New York Knicks 105–104
Toronto Raptors
–Portland Trail Blazers 117–115
Cleveland Cavaliers
–Washington Wizards 108–83
Memphis Grizzlies
–Utah Jazz 94–88
Milwaukee Bucks
–Minnesota Timberwolves 116–101
Denver Nuggets–Brooklyn Nets 120–121
Los Angeles Lakers–Atlanta Hawks 77–106

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik