Torontóban kapott ki a Cavs, 129 pontot dobott a Kings

Vágólapra másolva!
2015.11.26. 09:36
A remekül játszó Toronto Raptors legyőzte LeBron Jameséket, akik így szezonbeli negyedik vereségüket szenvedték el az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) alapszakaszában. A Cleveland egyik fő riválisa, az Atlanta ezúttal Minnesotában maradt alul. A Pelicans másodjára is túldobta a Phoenixet, a Sacramento 129 pontig jutott paprikás hangulatú meccsen Milwaukee-ban, James Harden 40 pontja viszont kevésnek bizonyult a Memphis ellen. Szintén 40-et szórt Blake Griffin, ám a Clippers is kikapott, otthon bukott el a Jazz-zel szemben. A Thunder hozta a kötelezőt, a Detroit nagyon simán megverte a Miamit, a Washington pedig epikus leolvadást produkált az utolsó negyedben. Íme, a részletek!

Charlotte Hornets–Washington Wizards 101–87

Megint elhitte a Hornets.
Ahogy két napja a Sacramento ellen, úgy ma is elhitte a Charlotte, hogy képes a sikerre még vesztett állásból is és úgy kosárlabdáztak játékosai a negyedik etap során, mintha az ellenfél pályán sem lett volna. Az utolsó negyedben franchise-rekordot eredményező védekezést mutattak be, mindössze 6 pontot, egy mezőnykosarat kaptak a hazaiak. Az utolsó öt percet döntetlen állásról kezdték, s a mérkőzést 16–2-es etappal zárta a Hornets, melyben hat játékos jutott tíz pont fölé. Clifford mester szerint az idei legjobb védőjátékukat hozták a negyedik játékrészben, amivel sorozatban hetedik hazai sikerüket szerezték meg.Charlotte Hornets–Washington Wizards 101–87

Megint elhitte a Hornets.
Ahogy két napja a Sacramento ellen, úgy ma is elhitte a Charlotte, hogy képes a sikerre még vesztett állásból is és úgy kosárlabdáztak játékosai a negyedik etap során, mintha az ellenfél pályán sem lett volna. Az utolsó negyedben franchise-rekordot eredményező védekezést mutattak be, mindössze 6 pontot, egy mezőnykosarat kaptak a hazaiak. Az utolsó öt percet döntetlen állásról kezdték, s a mérkőzést 16–2-es etappal zárta a Hornets, melyben hat játékos jutott tíz pont fölé. Clifford mester szerint az idei legjobb védőjátékukat hozták a negyedik játékrészben, amivel sorozatban hetedik hazai sikerüket szerezték meg.

Asszisztálás a fordításhoz. A fővárosi együttes saját magának köszönheti, hogy nem tudta megtartani előnyét, ugyanis üres dobások tömkelegét hibázták el Bealék, még akkor, amikor előnyben játszottak, és 1/20-as mezőnymutatót produkáltak a záró negyedben. Pedig egy ideig minden jól alakult a Wizards számára, hiszen 9 pontos előnyt birtokoltak és 19 eladott labdába kergették az ellenfelet, de elfelejtették a vendégek, hogy mérkőzés a végső sípszóig tart.

A Hornets legjobb dobói: Lamb 18/6, Batum 16/9, Walker 16
A Wizards legjobb dobói: Neal 18/6, Beal 17/9, Gortat 17

A Knicksnek csak arra futotta az erejéből az Orlando ellen, hogy fusson az eredmény után (Fotók: Reuters)
A Knicksnek csak arra futotta az erejéből az Orlando ellen, hogy fusson az eredmény után (Fotók: Reuters)

Orlando Magic–New York Knicks 100–91

Jó védekezés, biztos siker.
Oladipo (5/15 mezőnyből, 13/15 büntető) ez alkalommal a cserepadról érkezett, viszont újfent nagy energiákat mozgósított, szezoncsúccsal zárt, ami aranyat ért a Magicnek. Mellette három dupla duplázó csapattársa, Harris (4/6, 10 lepattanó), Vucsevics (10/19, 12 lepattanó) és Payton (11 gólpassz) tettek sokat a győzelemért, viszont a siker elsődleges kulcsa a védekezésben rejlett, ugyanis az első félidőben 29 százalékon, a mérkőzést tekintve 37 százalékon tartották az ellenfelet a mezőnydobások tekintetében. Bármikor kezdett felzárkózásba a New York, akkor rendre érkezett a válasz a hazaiaktól, akik magabiztos győzelmet arattak.

Hol maradt a cserepad? Szinte a teljes találkozó alatt csak futott az eredmény után a vendégalakulat, amelyben ez alkalommal hiába volt védekezésben faktor Porzingis (8 lepattanó, 6 blokk) és emelkedett ki a támadóoldalon Anthony (9/17, 3/4 tripla, 13 lepattanó), valamint Calderón (8/14, 4/8 tripla). A mindössze 37 százalékos mezőnyhatékonyság oka, hogy a kispad teljes egészében csődöt mondott (3/20 mezőnyből, 12 pont,) a Knicksnél, s ez a tény jó mélyre ásta a vendégek győzelmi esélyeit, akik jelenleg a harmadik leggyengébb dobóhatékonysággal rendelkeznek a ligában.

A Magic legjobb dobói: Oladipo 24/3, Vucsevics 22, Harris 17/3
A Knicks legjobb dobói: Anthony 28/9, Calderón 23/12, Afflalo 10/6, Porzingis 10

Boston Celtics–Philadelphia 76ers 84–80

Az utolsó percben tudott fordítani a Boston.
Rengeteget hibáztak a hazaiak, Isaiah Thomast leszámítva (30 pont, 6 gólpassz) értékelhetetlen volt a támadójátékuk, különösen a festékben – innen összesen 26 egységet tudtak szerezni. A negyedik negyed elején ennek megfelelően még 11 ponttal vezetett a Philly, ám jött a vendégek szokásos összeomlása, egy 9–0-s, majd egy 7–0-s etappal fordított a Celtics – már az utolsó percben jártunk, amikor Crowder triplájával átvették a vezetést, ez pedig végül a győzelmet jelentette számukra.

Kevésnek bizonyult a blokkparti. A 19 pontos, 9 lepattanós Okafor húzta támadásban a Phillyt, de ismételten nem ennek köszönhetően voltak meccsben – sokkal inkább a védekezésük volt dicsérhető. A palánk alatt elszívták a levegőt Sullingerék elől és összesen 14 (!) blokkot osztottak ki, ám a hajrában átdobta a festéket a Boston, az utolsó játéknál pedig egy kissé érthetetlen Pressey-tempóval próbálkoztak a vendégek, így beállították a major sportok történetének legrosszabb rajtját – 0–16-nál járnak. Sőt, a szériájuk az előző szezonból hozott tíz zakóval már huszonhatosra nőtt.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 30/12, Turner 16, Bradley 10/6
A 76ers legjobb dobói: Okafor 19, Thompson 15/9, Canaan 12/6

A Pistons nagy csatában múlta felül a Heatet
A Pistons nagy csatában múlta felül a Heatet

Detroit Pistons–Miami Heat 104–81

Kintről ellenállhatatlan volt a Detroit.
A jó védekezés és a Whiteside ellen is remekelő Andre Drummond (18 pont, 20 lepattanó, 5 blokk) mellett a kinti dobóforma volt a döntő faktor ezen a találkozón – 16 hármast pörkölt be 51 százalékos (!) hatékonysággal a Pistons. Ennek köszönhetően nem volt egy súlycsoportban a két csapat, már félidőre közelítette a különbség a húsz pontot, de a harmadik negyedben is folytatódott az ágyúzás, így végül tükörsima győzelmet aratott Van Gundy együttese.

Kulcsemberek nélkül nem lehet. Amellett, hogy eddig átlagosan 29 százalékkal dobták a csapatok a hármast a Heat ellen, most pedig szétlőtte őket innen a Pistons, Wade és Bosh katasztrofális formája is legalább ekkora szerepet játszott a floridaiak komoly vereségében. A dobóhátvéd csak 23 percet játszott és 1/9-es mezőnymutatóval két pontot tudott hozzátenni, de az erőcsatár is csak kilenc egységet tudott felmutatni. Dragic nem tudta pótolni őket, Whiteside (15 pont, 13 pattanó, 3 blokk) Drummonddal küzdött, a Deng helyén kezdő Green pedig inkább csak lőtt, mint talált – 81 ponttal nyilvánvalóan nem lehet mérkőzést nyerni.

A Pistons legjobb dobói: Drummond 18, Jackson 18/12, Morris 14/6
A Heat legjobb dobói: Green 16/6, Whiteside 15, Dragic 13

Toronto Raptors–Cleveland Cavaliers 103–99

Nagyon felszívta magát a Toronto.
Erre a találkozóra összekapta védekezését a hazai csapat és végig remekül tartották a Clevelandet, főleg kulcspillanatokban – például amikor a negyedik negyed elején kimaradtak a dobásaik, a Cavs nem tudott közelebb zárkózni. Ezután kiszakadt a zsák, két perc alatt kilenc pontot rámolt be a Toronto és magabiztos előnyt épített ki, a hajrában pedig hiába rohamoztak a vendégek, Kyle Lowry (27 pont, 6 gólpassz) mindig megtalálta a módot a kosárszerzésre vagy magának vagy Bismack Biyombónak. A center egyébként Scolával párban remekül pótolta Valanciunast és bár a padról nem igazán érkezett segítség, a mezőnyből 50 százalékkal, kintről 44 százalékkal dobó Raptors nagyon simán, 52–28-ra győzött a festékből.

Hiányzott Dellavedova. A „kullancs” irányító nem tudott pályára lépni és Jared Cunningham kezdett, aki semmiben, a padról beszálló Mo Williams pedig csak támadásban jelentett megoldást egyes poszton – Lowryt viszont egyikük sem tudta limitálni, márpedig most erre lett volna szüksége a Clevelandnek. Hozzá kell tenni, hogy egyáltalán nem erőlködtek Jamesék, 16 dobásnál senki nem vállalt többet, de így is 48 százalékkal tüzeltek kintről, ugyanakkor a védekezésük hasonló számokat engedett a Torontónak is, így némi meglepetésre elszenvedték idei negyedik vereségüket is.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 27/6, DeRozan 20/3, Scola 15/3
A Cavaliers legjobb dobói: James 24/3, Love 21/15, Smith 15/9, Williams 15/3

A Toronto remekelt a Cleveland ellen, győzelem lett a jutalma
A Toronto remekelt a Cleveland ellen, győzelem lett a jutalma

Houston Rockets–Memphis Grizzlies 93–102

A triplák sem kellettek.
Mindössze három hármast süllyesztett el csapatszinten a Memphis, de Mike Conley, Jeff Green és a padról 17 pontot szóró Courtney Lee vezérletével hozták a találkozót – úgy, hogy gyakorlatilag végig ők vezettek pár ponttal. Green négyesként lejátszotta Jonest, Conley 7/9-et dobott mezőnyből és elsüllyesztett egy nagy tempót is a hajrában, Lee pedig egymaga tíz pontot szórt az utolsó negyedben, amire nem tudott válaszolni a Rockets. A festékből természetesen nyertek a Grizzlik és a védekezésük is újra rendben volt, a záró etapban perceken át nem tudott kosarat szerezni a Houston.

Harden és más senki. A dobóhátvéd parádés estét produkált, hiába védekezett rajta nagyon szigorúan a Memphis – 40 pontot szórt 11/19 dobással és egymaga vitte a hátán csapatát. Ez sem lett elég, rajta kívül senki nem tudott értékelhetőt nyújtani (csak Howard és Terry jutott tíz pont fölé), a negyedik negyedben pedig sorozatban nyolc dobást rontottak el a hazaiak, miközben ráadásul négy labdát is eladtak, így nem volt már esélyük a hajrában. A visszatérő Patrick Beverley szűk 19 percet töltött pályán és bár védekezésben érezhető volt a jelenléte, egyelőre túl nagy hatással nem volt a játékra.

A Rockets legjobb dobói: Harden 40/15, Terry 13/9, Howard 12
A Grizzlies legjobb dobói: Jeff Green 20, Conley 19/3, Lee 17

Milwaukee Bucks–Sacramento Kings 118–129

Cousins nélkül nyert dobópárbajt a Kings.
Komoly alaphangot adtak a felek a találkozónak az első negyeddel, amelyet 40–33-ra (!) nyert meg a Sacramento – a parádés dobóforma inkább a vendégekre volt jellemző, George Karl csapata 57 százalékkal (!) dobott mezőnyből a találkozó folyamán. Rudy Gay volt a vezér 36 pontjával, de ismét hasznos volt Rondo és Kufosz, illetve bár csak hárman érkeztek a padról (Belinelli, Casspi, Collison), ők 54 pontot tettek hozzá – a negyedik negyedben már végig tíz pont körüli előnyben játszott a Kings, így DeMarcus Cousins nélkül is nagy győzelmet tudott aratni.

Összevesztek a srácok. George Karl már a mérkőzés elején technikait kapott, Jason Kiddet pedig kiállították a játékvezetők az utolsó percekben – egyébként is paprikás volt a hangulat, a lefújás után keményen összeszólalkoztak a felek az öltözőfolyosón és több rendőr érkezett a helyszínre. Összességében a Milwaukee csak magának köszönheti a vereséget, a védekezésük gyakorlatilag nem létezett, támadásban pedig Greg Monroe-t vették ki a játékból és egyszerűen nem tudták tartani a Kings, valamint Rudy Gay őrült tempóját.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 21/3, Middleton 21/15, Henson 15
A Kings legjobb dobói: Gay 36/6, Casspi 19/9, Collison 18/6

Minnesota Timberwolves–Atlanta Hawks 99–95

Ha egy üzlet beindul.
A 0–6-s hazai rajt után sorozatban második mérkőzését nyerte meg a Target Centerben a Minnesota és ebben a szezonban más másodszor verte meg az Atlantát – mégpedig ismét nagyon impresszív védekezéssel. Támadásban ezúttal több vezér is akadt, aki kulcspillanatban fel tudott lépni, de az újfent bokasérülést szenvedő Rubio helyett 27 percet játszó LaVine-t érdemes leginkább kiemelni – az irányító a negyedik negyedben vállára vette csapatát, minden nehéz helyzetet ő vállalt és be is dobálta ezeket. Másfél perccel a vége előtt is ő villant, de Andrew Wiggins 2+1-es játéka is kellett a sikerhez a hajrában – a Wolves továbbra is meglepetés, a gárda jelenleg 7–8-ra áll.

Gyengén dobott az Atlanta. Kiürült a kispad a vendégeknél, Splitter és Bazemore nem tudott pályára lépni, Dennis Schrödernek pedig nagyon nem ment a játék (1/8 mezőnyből) – nem tudott változtatni Budenholzer, márpedig a kezdőötös sem működött tökéletesen. Összességében 40 százalék alatt maradt a Hawks mezőnyből, nem ültek a tripláik és a 14 kiosztott gólpassz is jelzi, hogy nem a szokásos játékukat hozták – már 10–7-re romlott a mérlegük, kezdenek sűrűsödni a problémák.

A Timberwolves legjobb dobói: LaVine 18/6, Wiggins 15, Rudez 13/9
A Hawks legjobb dobói: Teague 22/3, Millsap 22/3, Horford 12

Oklahoma City Thunder–Brooklyn Nets 110–99

Az első negyed után az OKC kezében volt a meccs.
A nyitó etapban nyolc ponttal vezetett már a Brooklyn, de a Westbrook, Durant párosra ezúttal nem volt ellenszer – előbbi 27 ponttal (10/16 mezőnyből), 13 gólpasszal és 5 labdaszerzéssel húzta csapatát, utóbbi pedig kereken 30 egységet rámolt be, melyből 17-et az utolsó húsz percben szerzett. Vezérletükkel hamar fordított a Thunder, majd fokozatosan meglépett, a negyedik negyedben már szinte végig tíz feletti előnyben játszottak a hazaiak és különösebb erőfeszítés nélkül nyerték meg sorozatban harmadik meccsüket.

Kellenek a triplák. A palánk alatt a vártnál is jobban teljesített a Nets, Brook Lopez 26, Thaddeus Young 18 pontig jutott, megnyerték a lepattanózást és a festékből 64–44-re múlták felül az OKC-t – ám kinti dobás nélkül mindez kevésnek bizonyult. A szezon eleji probléma ismét jelentkezett Joe Johnsonéknál, hiszen csapatszinten csak három triplát tudtak értékesíteni, ezzel pedig nem lehetett tartani a lépést a száguldó Thunderrel – ugyan alapvetően azt csinálták, amit kell, egy fokkal végig hatékonyabbak voltak a hazaiak.

A Thunder legjobb dobói: Durant 30/15, Westbrook 27, Waiters 16/6
A Nets legjobb dobói: Lopez 26, Young 18, Bargnani 13

San Antonio Spurs–Dallas Mavericks 88–83

Leonard volt a kulcs.
Ahogy azt a Spurs minden mérkőzésen szeretné, rendkívül kevés pont esett, lassan folyt a játék és a hazaiak eléggé kioltották a Mavs játékát – ebben nagy szerepe volt Kawhi Leonardnak, aki elöl-hátul szinte tökéletesen teljesített. A 40 percet játszó kiscsatár nagyon jól kontrollálta a találkozót, végül 26 pontjával állt csapata élére, melyből kilencet az utolsó negyedben szerzett, ráadásul 15 mp-cel a vége előtt 84–83-nál ő süllyesztette el a meccset eldöntő triplát is. Mellette a 18 ponttal és 7 lepattanóval visszatérő Aldridge, valamint a tripla-duplához közelítő Parker emelhető ki a hazaiaknál, akik továbbra is hibátlanok saját közönségük előtt.

Egy pillanatig sem vezetett a Dallas. Ugyan nagyon nem szakadtak le a vendégek (egyszer kúszott csak tíz pont fölé a különbség), végig a San Antonio járt előrébb és a back-to-backből érkező Nowitzkiék egyáltalán nem tudtak mit kezdeni a hazaiak védekezésével. Chandler Parsons nem lépett pályára, helyette Felton került be a kezdőbe, de így sem tudtak gyorsítani a játékon és egy 21–9-es futáson kívül gyakorlatilag semmit nem tudtak kezdeni támadásban. Ezzel elszenvedték sorozatban harmadik vereségüket, de további rossz hír, hogy JJ Barea bokasérülést szenvedett és le kellett támogatni a pályáról – azt egyelőre nem tudni, hogy mennyire komoly az eset.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 26/12, Aldridge 18, Parker 16
A Mavericks legjobb dobói: Matthews 15/9, Nowitzki 13, Harris 11/3

Phoenix Suns–New Orleans Pelicans 114–120

A Suns nem bírta a saját iramát.
Parádésan, 9–0-val kezdett a hazai csapat, Brandon Knight kerek 20 pontot bombázott be csak az első 12 percben, és 14 ponttal vezettek ekkor. A második negyedtől kezdve azonban hiába dobtak jól, az ellenfél támadójátéka ellen ez is kevés volt. Knight a későbbiekben inkább passzolt (10 assziszt), helyette a sérülésből visszatérő Bledsoe, valamint Warren és a dupla duplázó Leuer szórta meg magát – de nem eléggé… Tyson Chandler (tüdőgyulladás) rettentően hiányzott védőoldalon, távollétében átjáróház volt a Suns palánkjának környéke.

Ötfejű Pelikánok.
Anthony Davis (26 pont, 11/14 mezőnyből, 17 pattanó, 2 blokk, 2 labdalopás) vezérletével a Pelicans felvállalta a dobópárbajt, és jól jöttek ki belőle. Fokozatosan ledolgozták kezdeti hátrányukat, az utolsó percben pedig ők voltak a higgadtak, Holiday és Gordon büntetőivel nyertek. Davis mellett hárman (!) érték el a 20 pontos határt, de Jrue Holiday (19) sem volt messze tőle. Ish Smith 20 pontja mellett 11 gólpasszt is kiosztott, csapatszinten közel 52 százalékkal dobtak, 34 büntetőt harcoltak ki, megdolgoztak tehát a 4. győzelmükért.

A Suns legjobb dobói: Knight 29/12, Leuer 20/6, Bledsoe 18/3, Warren 18
A Pelicans legjobb dobói: Davis 26, Gordon 23/12, Smith 20/6, Anderson 20/3.

Los Angeles Clippers–Utah Jazz 91–102

A két sztár nem elég.
A Clippersnél elég sok gond van mostanában, a csapat játéka nem igazán működik, és ez ma is így volt. Hiába játszott fergetegesen Blake Griffin (40 pont, 18/23 mezőnyből, 12 pattanó) és Chris Paul (24 pont, 10/15 mezőnyből, 8 gólpassz, 3 szerzett labda), a 4. negyedben összeomlott a gárda. Ötpontos hátrányból indultak a záró etapnak, ahol elfogyott a tudomány: a Jazz már 100–83-ra is vezetett, onnan kozmetikázott valamelyest a Clippers. A hazaiak mérlege a vereséggel negatívba fordult (7–8), utolsó 8 meccsükből hetedszer kaptak ki – ráadásul most közvetlen riválistól. Nem jó előjelek…

Mumust vert a Utah. Sorozatban 13 alkalommal kaptak ki Haywardék a LAC-tól, de most alaposan visszavágtak. Haywardban és Favorsban folyamatosan benne volt a pont, Gobert teljesen semlegesítette DeAndre Jordant, a többiek pedig nagyszerűen dolgoztak alá a triónak. A kezdőötös minden tagja két számjegyű ponttal zárt, így a kispad gyenge napját is elbírták. A híres Jazz-retesz kiválóan működött, teljesen le tudták csupaszítani a Clippers támadójátékát, ráadásul a szezon során másodszor elérték a 100 dobott pontot – győzelmükkel megelőzték a Los Angelest, és 7–7-es mérlegükkel a nyugati hatodik helyre léptek előre!

A Clippers legjobb dobói:
Griffin 40, Paul 24/6, Smith 10/3.
A Jazz legjobb dobói: Hayward 33/15, Favors 22, Hood 13.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik