Tessék követni! Húszévesen megőrjíti a világ egyik legnagyobb városát

Vágólapra másolva!
2016.01.21. 11:17
null
Nehéz út vezetett ide, de ma már Carmelo Anthony is elismerően pacsizik vele (Fotó: Twitter)
New York, 19.28, Madison Square Garden. A Knicks a Utah Jazzt fogadja, a hangosbemondó a hazai játékosok nevét sorolja. Életem első NBA-meccsén nem lepődöm meg azon, hogy a kétszeres olimpiai bajnok sztár, Carmelo Anthony nevének elhangzásakor felrobban az aréna. Aztán jön még egy név, Kristaps Porzingisé, és a csarnok újra felrobban. Ki ez a srác?

FÜTTYSZÓBÓL ÉLJENZÉS

A húszéves lett fiút valószínűleg kevesen ismerik Magyarországon, sőt, talán a kosárlabda iránt jobban érdeklődők sem pontosan tudják, ki ő. „Fejjel a fellegekben, lábbal a földön" – címmel jelent meg róla nemrégiben egy írás a CNN-en. Porzingis élete egyik legszebb napja volt 2015. június 25-e, amikor a teljes NBA negyedik, illetve a New York első körös választása volt a drafton.

Nem úgy a Knicks-rajongóké. A klub fanatikusai egyáltalán nem voltak elragadtatva attól, hogy az ismeretlen lett kosárlabdázó került a csapatukhoz. Hogy mennyire nem? Azt talán leginkább ez a videó mutatja meg, amelyen egy fiatal szurkoló egyértelműen kifejezi véleményét a döntéssel kapcsolatban:

Porzingis azonban nem foglalkozott a kritikusokkal, még azzal sem, hogy az első mérkőzésén kifütyülték. Hamar meggyőzte a Madison Square Garden közönségét, a Milwaukee Bucks elleni győzelem alkalmával 16 pontot szerzett. Novemberben 29 ponttal és 11 lepattanóval a legjobb újoncteljesítményt produkálta a Charlotte Hornets ellen, hogy aztán 2016 januárjában eme cikk íróját is elkápráztassa.

„A szurkolók pálfordulása Porzingisszel kapcsolatban a leggyorsabb, amit valaha láttam New Yorkban. Teljesen megérdemelte. Kiváló játékos, a Knicks pedig jól döntött vele kapcsolatban" – írta róla nemrég Chris Herring, a Wall Street Journal szakírója.

Spanyolországban
Spanyolországban

LETTORSZÁGBÓL A NAGY ALMÁBA

Gondolhatják, nem volt könnyű menet... Kristaps Porzingis 1995. augusztus 2-án látta meg a napvilágot Liepajában, Lettország harmadik legnagyobb városában.

Hatévesen a helyi csapatban kezdett kosárlabdázni, mert bár a jégkorong arrafelé népszerűbb, magassága és családi öröksége miatt (édesapja és bátyja is ezt a sportágat űzte) egyértelmű volt a választás.

Tizenkét évesen már a BK Liepajas Lauvas játékosa volt, országos szinten játszhatott, három évvel később pedig felfigyeltek az akkor már 203 centiméter magas Porzingisre. Spanyolországba, Sevillába került.

Fejlődését betegsége (vérszegénység) gátolta, kortársainál hamarabb fáradt el, fizikailag kevesebbet bírt náluk. Ennek ellenére nem adta fel, a fiataloknál több tornán is kiváló teljesítménnyel bizonyított, 2012-ben pedig profi szerződést kapott.

Már 2014-ben is több NBA-csapat kinézte magának, ám csak három év elteltével érezte késznek magát az amerikai kalandra. A draft után pedig – mint azt már tudja a kedves olvasó – New Yorkba került.

A negyedik legtöbb eladott mez

Az NBA-sztárok közül csak Stephen Curry, LeBron James és Kobe Bryant nevével adtak el több mezt ebben a szezonban, mint Kristaps Porzingisével.

A lett olyan nagy neveket utasított így maga mögé, mint Kevin Durant, Russell Westbrook, Derrick Rose, Jimmy Butler vagy éppen Carmelo Anthony.

EGY JANUÁRI ESTE NEW YORKBAN

Újra a Madison Square Gardenben vagyunk. Mint említettem, Porzingis bemutatásánál felrobban a csarnok.

Bár azt írtam, meglepett ez, az igazsághoz hozzátartozik, nehéz lett volna úgy érkeznem erre a mérkőzésre, hogy ne fussak bele a lett srác nevébe. A boltokban Carmelo Anthony mellett az ő nevével ellátott pólók a legnépszerűbbek (bővebben a keretes írásban), így tudhattam, érdemes figyelnem rá.

Porzingis ezen az estén sem görcsöl. Ahogy nem tette akkor sem, amikor még értetlenkedve néztek rá a drukkerek, akkor sem, amikor fújolták. Lazán befut a pályára, kioszt néhány pacsit, majd leveszi a melegítőjét. Kezdődhet a találkozó.

Semmi sem akar összejönni neki. Pont nélküli első negyed. Hosszú percek eltelnek a második játékrészből. Még mindig nem örülhet a közönség Porzingis-kosárnak. Majd jön egy rossz dobás, szabad a labda, a lett center reagál elsőként és bezsákolja.

„Finally!", azaz „Végre!" – sóhajt fel mellettem egy hatvanas éveiben járó, a mérkőzésre egyedül kiérkező úriember, aki utána a harmadik és a negyedik negyedben már azt a Porzingist láthatja, akit megszerettek a szurkolók az előző hetekben-hónapokban.

A lett fiú 16 ponttal, két assziszttal és öt lepattanóval zárt. Na, meg egy hatalmas hibával. A Knicks 99 –96-ra vezetett kevesebb mint három másodperccel a vége előtt, amikor Porzingis szabálytalankodott a triplához készülődő Gordon Haywarddal szemben. Főhősünk ezzel kipontozódott, Hayward pedig mindhárom büntetőjénél hibátlan volt.

Az egyenlítés után hosszabbítás jött, amit a Carmelo Anthony vezette, pocsékul kezdő, ámde remekül váltó Knicks lendületből behúzott. A társak ezúttal megmentették a hibázó Porzingist, akit – meggyőződésem – rontása csak még állhatatosabbá, kitartóbbá és erősebbé tesz.

Húszévesen Lettországból elindulva Amerikáig jutva sok ember példaképe lehet. Leginkább a sportolóké, a mi sportolóinké. Itt a példa, végig lehet menni ezen az úton: ha kitartó, alázatos és elszánt vagy, bármi sikerülhet az életben.

Még ez is. Kitalálják, ki most Porzingis legnagyobb rajongója? Ha nem ismerős az arca, érdemes újra megnézni a fentebbi videót!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik