Tatum nélkül nyert a Celtics, Embiid és Harden nélkül a 76ers

Vágólapra másolva!
2023.01.22. 09:13
null
Evan Mobley karriercsúccsal vezette győzelemre a Cavalierst a Bucks ellen (Fotó: Getty Images)
Címkék
Evan Mobley 38 pontjával verte a Milwaukee-t a Cleveland, Anthony Edwards 44 pontjára épített a Timberwolves, –19-ről állt fel a Hornets, tartalékosan nyert a Suns, magabiztos győzelmet aratott a Wizards – ez történt az NBA alapszakaszának a legutóbbi játéknapján.

 

Toronto Raptors–Boston Celtics 104–106

Vezéráldozatokkal nyert a Celtics. A vendégek a félidei hétpontos hátrányuk ellenére nyerni tudtak, és ennek a győzelmüknek tovább növeli az értékét, hogy Jayson Tatum eleve nem lépett pályára, ugyanakkor Joe Mazzulla nem lehet felhőtlenül boldog, mert az első félidőben Robert Williams III térdsérülést, Marcus Smart pedig bokasérülést szenvedett – az első hírek alapján egyik játékos sérülése sem súlyos. A mérkőzés végeredménye egyébként már 1:15-tel a vége előtt kialakult, és ezt követően Al Horford lépett elő főszereplővé, aki az utolsó 20 másodpercben egy lepattanót, egy blokkot és egy labdaszerzést is jegyzett. Az idáig vezető úton Jaylen Brown (27 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) és a kispad villogott, a cserék közül Grant Williams 25 pontos karriercsúcsot ért el, Malcolm Brogdon 23 ponttal és hét lepattanóval zárt, míg Payton Pritchard 4/7 triplát küldött a helyére, így sorozatban a kilencedik meccsét nyerte meg a Celtics.

Siakam elfogyott a végére. A mérkőzés véghajrájáig parádésan játszott Pascal Siakam, de az utolsó két percben két rontott dobás, egy kihagyott büntető és egy eladott labda került a neve mellé, az utolsó ráadásul egy másodperccel a vége előtt jött össze. Az erőcsatár ezzel együtt is parádés számokkal zárt, 14/23 dobását értékesítve 29 pontot szerzett kilenc lepattanó és 10 gólpassz kíséretében, és a hat eladott labda, illetve a 0/4 triplázás is beleférhetett volna, ha a végén kevesebbet hibázik. Siakam mellett mind a négy másik kezdő két számjegyű termést ért el, Gary Trent Jr. 22 ponttal zárt, míg a Fred VanVleet helyett kezdőbe kerülő Precious Achiuwa 17 ponttal és 11 lepattanóval dupla-duplázott. A Raptors azzal együtt is nagy lehetőséget szalasztott el, hogy VanVleet nélkül álltak ki, de a nehéz helyzetben lévő Celtics is nagy falatnak bizonyult, ezzel az elmúlt öt meccsükből a negyediket bukták el.

A Raptors legjobb dobói: Siakam 29, Trent Jr. 22/6, Achiuwa 17/3
A Celtics legjobb dobói: Brown 27/12, G. Williams 25/12, Brogdon 23/9

Washington Wizards–Orlando Magic 138–118

Az elejét és a végét nyomta meg a Wizards. Hamar a kezébe vette az irányítást a Wizards, az első negyedet 37–26-ra nyerte meg, majd a két szorosabb negyed után az utolsó 12 percet 38–27-re húzták be a hazaiak. A mérkőzés főszereplője a cserepletykákban sokat szereplő Rui Hachimura lett, aki a kispadról beszállva 30 pontos karriercsúcsot ért el, de mellette mind az öt kezdő, valamint Delon Wright (15 pont, 8 gólpassz) is elérte a 10 pontos határt. A Magicnél hiába játszott jól Markelle Fultz (23 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz) és Franz Wagner (20 pont, 9/10 büntető), Paolo Banchero már nem tudott dominálni, Cole Anthony sem hozott kellő lendületet a kispadról, és ehhez jött hozzá, hogy Hachimura mellett Kyle Kuzma (25 pont, 10 lepattanó, hat gólpassz) lassítása is túl nagy falatnak bizonyult a vendégek számára. A Wizardsnál ezzel együtt sem lehet teljes az öröm, mert Kristaps Porzingis (17 pont, 6 lepattanó) a harmadik negyedben bokasérülést szenvedett, és nem tudta folytatni a játékot, rá további vizsgálatok várnak.

A Wizards legjobb dobói: Hacsimura 30/9, Kuzma 25/15, Beal 17/6, Porzingis 17/3
A Magic legjobb dobói: Fultz 23/9, F. Wagner 20/3, Banchero 15/3

Atlanta Hawks–Charlotte Hornets 118–122

Nagyot hajrázott a Hornets. A harmadik negyedben már 19 ponttal is vezetett a Hawks, de ekkor megindult Terry Rozier (34 pont, öt gólpassz, négy labdaszerzés), akinek a vezetésével megfordították a meccset a vendégek. A Hornets irányítója 28 pontot szerzett a második félidőben és ehhez jött hozzá, hogy Mason Plumlee 25 pontos, 11 lepattanós dupla duplát ért el, míg P.J. Washington 23 ponttal, hat lepattanóval és öt gólpasszal zárt, így az előző meccsen újabb bokasérülést szenvedő LaMelo Ball nélkül, ugyanakkor Gordon Haywarddal kiegészülve tudtak nyerni, hiába tűnt úgy, hogy a mérkőzés már a Hawks kezében van. A hazaiak 5.1 másodperccel a vége előtt 118–117-es vezetéshez jutottak Clint Capela visszatett támadójával, de 1.1 másodperccel a vége előtt Jalen Johnson tripladobás közben faultolta Roziert, aki nem hibázott a vonalról, majd 0.1 másodperccel a vége előtt még két büntetőt a helyére küldött.

Nagy lehetőséget szalasztott el a Hawks. Sorozatban öt megnyert meccsből várta ezt a találkozót a Hawks, és egy ideig esélyeshez méltóan is játszottak, de mégis elolvadt a 19 pontos előnyük, és a végjátékban is több nagy hibát elkövettek. Bogdan Bogdanovics ugyan nem játszott, de nem lehet csupán az ő hiányára fogni a vereséget, mert nélküle is 54,2 százalékkal dobtak mezőnyből, Dejounte Murray, Trae Young és De’Andre Hunter triója 76 pontot termelt, Young ráadásul 12 gólpasszt is kiosztott, de egyikük sem tudta elállítani a vérzést, amikor megindult a Hornets. Young kétszer is hibázott a legvégén, de a rontott dobását még tudta javítani Capela, azzal viszont minden reménye elúszott a Hawksnak, hogy az utolsó másodpercben nem tudta időben bedobni a labdát az irányító, így rossz szájízzel készülhetnek a Bulls elleni összecsapásra.

A Hawks legjobb dobói: Murray 26/12, Hunter 25/6, Young 25
A Hornets legjobb dobói: Rozier 34/21, Plumlee 25, Washington 23/12

Cleveland Cavaliers–Milwaukee Bucks 114–102

Mobley kihasználta Antetokunbo (Antetokounmpo) hiányát. Nagyrészt kiegyenlített csatát hozott a mérkőzés, bár az első három negyedben is a Cavaliers járt előrébb Evan Mobley remeklésének köszönhetően, majd a negyedik negyed elején 12 pontot szerzett csapata első 15 pontjából, és erre építve bebiztosította a győzelmet a hazai csapat. Mobley végül 38 pontos karriercsúcsot ért el, és tette mindezt úgy, hogy bedobott büntetője és sikeres hármasa sem volt az este folyamán, amihez hasonlóra csak Hakeem Olajuwon, Alex Englies (kétszer) és George Gervin volt képes a triplavonal bevezetése óta, Mobley a negyedik játékos, aki legalább 38 pontig jut csak kétpontosokkal. A 19/27 dobását értékesítő magasember mellett Darius Garland 21 ponttal és 10 gólpasszal dupla-duplázott, kettejükre építve Donovan Mitchell hiányát is ellensúlyozni tudták, és két vesztes rangadó után a harmadikat már megnyerték.

Nem volt elég pont a Bucksban. Janisz Adetokunbo (Giannis Antetokounmpo) sorozatban harmadik meccsét is kiülte, Khris Middleton változatlanul maródi, és ezúttal Jrue Holiday sem tudott már annyira jól játszani, mint az előző meccseken – az irányító 28 ponttal és 10 gólpasszal zárt, ugyanakkor ehhez 27 dobásra volt szüksége, és hat labdát is eladott. Holiday még így is a jobbak közé tartozott, mellette leginkább Bobby Portis (23 pont, 11 lepattanó) és Pat Connaughton (15 pont, hét lepattanó, négy gólpassz) kettősében volt pont, Brook Lopez triplái ugyanakkor nem ültek ezen az estén, és a kispadról sem érkezett olyan teljesítmény, ami feléjük billentette volna a mérleg nyelvét. A Bucksban egyszerűen nem volt elég pont ezen az estén, Adetokunbo ráadásul duplán hiányzott most, mert nélküle Mobley lassítása sem jött össze.

A Cavaliers legjobb dobói: Mobley 38, Garland 21/3, LeVert 13/9, Osman 13/3
A Bucks legjobb dobói: Holiday 28/3, Portis 23/15, Connaughton 15/9

Minnesota Timberwolves–Houston Rockets 113–104

Anthony Edwardsra nem volt válasz. Mindkét csapat vezetett 12–13 ponttal a meccs egyes szakaszaiban, ugyanakkor nagyrészt kiélezett találkozót hozott ez az összecsapás, amit végül az döntött el, hogy a hazaiaknál volt egy hatalmas egyéni extra. Anthony Edwards megállíthatatlan volt, 44 pontot dobott 17/29 jó dobással, közte 8/16 triplával és több hatalmas zsákolással, ráadásul a mezőnyben is nagy munkát végzett, hat lepattanót, négy gólpasszt, illetve három-három labdaszerzést és blokkot is betett a közösbe. Edwards mellett D’Angelo Russell is dicsérhető, az irányító 23 ponttal és nyolc gólpasszal jelentkezett, míg Nathan Knight a kispadról hozott lendületet a 19 pontjával és a három labdaszerzésével, ráadásul vele a pályán +23-ban zárt a Timberwolves. A hazaiak jó formája továbbra is kitart, az elmúlt 11 meccsükből a nyolcadikat húzták be, és már hatodikak nyugaton.

Szépen eloszlottak a terhek a Rocketsnél. Sorozatban a 13. vereségét szenvedte el a Rockets, ugyanakkor pozitívum, hogy az elmúlt meccseken egyre inkább úgy tűnik, hogy megtanulnak csapatként játszani, és nem az egyénieskedés kerül a középpontba. Ebben kulcsszerepet játszik Alperen Sengün térnyerése, a fiatal center ezúttal 19 pontot, 16 lepattanót, hét gólpasszt és három blokkot tett be a közösbe, és egyedül a 4/10 bedobott büntető csúfít bele az összképbe. 13-nál több dobást senki sem vállalt a vendégeknél, és a többség hatékonyan is élt a lehetőségeivel, kivételt képez ugyanakkor Jalen Green, aki csak 3/13 dobását süllyesztette el, illetve hat labdát is eladott. A Rockets helyzetét az sem segítette, hogy Kevin Porter Jr. mellett Jabari Smith Jr. sem játszott, a 23 eladott labda sem javította az esélyeiket, és Edwards levédése sem jött össze, így viszont nem nyerhettek.

A Timberwolves legjobb dobói:
Edwards 44/24, Russell 23/12, Knight 19/6
A Rockets legjobb dobói: Sengün 19/3, Gordon 16/6, Martin 15

Phoenix Suns–Indiana Pacers 112–107

Josh Okogie a semmiből előlépett. Nagyon nehéz helyzetből várta ezt a meccset a Suns, a legjobb kezdőjükből egyedül Mikal Bridges volt bevethető ezen az estén, ugyanakkor egy kissé váratlan helyről most segítséget kapott a csapat. Josh Okogie az idei egyik legjobb meccsét játszotta, 24 pontot szerzett 6/11 jó dobással és 11/15 értékesített büntetővel, emellett begyűjtött 10 lepattanót, illetve kiosztott négy-négy gólpasszt és blokkot is. Okogie mellett Bridges is betett a közösbe 22 pontot, illetve négy-négy lepattanót, gólpasszt és labdaszerzést, míg a centerek a palánk közelében végeztek nagy munkát, Bismack Biyombo (12 pont, 16 lepattanó, három blokk) és Jock Landale (10 pont, 10 lepattanó) is dupla duplázott, és rájuk építve 55–48-ra behúzta a lepattanózást a Suns, és ezzel együtt a meccset is.

Nagyon hiányzik Haliburton. Sorozatban a hatodik meccsét hagyta ki Tyrese Haliburton, a Pacers pedig sorozatban hetedszer kapott ki, nélküle egyszerűen nem elég jók támadásban. Ebben a mai Sunsban nem nagyon volt több pont Devin Booker, Chris Paul, Deandre Ayton és Cameron Johnson nélkül, a Pacers játékosai viszont egészen pocsékul, mindössze 37.5 százalékkal dobtak mezőnyből. Erről legkevésbé T.J. McConnell tehetett, aki 18 ponttal, 10 lepattanóval és 12 gólpasszal tripla duplázott, és neki köszönhetően úgy is működött a kezdő, hogy a Nembhard–Nesmith kettős pocsékul dobott, illetve a Turner–Hield duó sem volt túl hatékony, de a cseresorból nagyon hiányzott a játékmester. A Pacers azokban a percekben vesztette el a meccset, amikor a cserék játékra jelentkeztek, mert a második sorban egyedül az működött, hogy Bennedict Mathurin megkapta a labdát, és ő próbált azzal kezdeni valamit, aki így el is jutott 23 pontig, de ez a 11/11 bedobott büntetőjének köszönhető, mert mezőnyből csak 6/17-tel zárt.

A Suns legjobb dobói: Okogie 24/3, Bridges 22/6, Lee 16/6
A Pacers legjobb dobói: Mathurin 23, Hield 22/15, McConnell 18/3

Sacramento Kings–Philadelphia 76ers 127–129

Maxey bravúrra vezette a 76erst. A 76ers ötmeccses idegenbeli túrájának az utolsó állomása volt Sacramento, ezért Doc Rivers úgy döntött, hogy Joel Embiid és James Harden is pihenőt kap a Kings ellen, Tyrese Maxey (32 pont, 6 gólpassz) pedig úgy döntött, hogy a 76ers nélkülük is veretlenül zárja le a túráját. A várakozásoknak megfelelően a Kings kezdte jobban a meccset, a harmadik negyedben ugyanakkor robbantott Maxey, 15 pontot dobott ebben a játékrészben, amire építve 38–22-re húzta be ezt a 12 percet a 76ers. Ehhez jött hozzá Tobias Harris, Montrezl Harrell és Georges Niang 17–17 pontja, de Shake Milton is beszórt 15 pontot, illetve De’Anthony Melton (14 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés) is sokoldalúan játszott, így hiába rezgett nagyon a léc, összejött a bravúr a vendégeknek.

Barnes és Sabonis kezében maradt a hosszabbítás. Támadásban a Kingsnél is megvoltak az egyéni extrák, De’Aaron Fox 31 ponttal és kilenc gólpasszal húzta a csapatát, Harrison Barnes 27 ponttal és 6/9 triplával jelentkezett, Kevin Huerter is betett a közösbe 20 pontot, míg Domantas Sabonis (16 pont, kilenc lepattanó, 10 gólpassz) szokás szerint kacérkodott egy tripla duplával. Védekezésben kellett volna több tőlük, mert ellenfelük Harden és Embiid nélkül jutott 129 pontig 52.7 százalékos mezőnymutatóval, de a hosszabbítás ezzel együtt is meglehetett volna, ha a végén higgadt marad Barnes: 2.2 másodperccel a vége előtt Matisse Thybulle tripladobás közben faultolta őt 126–129-es állásnál, de az első büntetőjét rögtön kihagyta Barnes, így a harmadikat szándékosan mellé kellett dobnia, hogy legyen esélyük egyenlíteni – ez össze is jött, Sabonis a lepattanót is begyűjtötte, de az egyenlítési kísérlete nem ért célba.

A Kings legjobb dobói: Fox 31, Barnes 27/18, Huerter 20/6
A 76ers legjobb dobói: Maxey 32/6, Niang 17/9, Harris 17/6, Harrell 17

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik