Super Bowl: Stafford Burrow ellen – a kiválasztottak csatája a döntőben

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2022.02.12. 17:20
null
Melyik szupersztár irányító örülhet az 56. Super Bowl után? (Fotó: Getty Images)
Vasárnap éjjel Los Angelesben a helyi Rams és a Cincinnati Bengals csap össze egymással a Super Bowlban a Vince Lombardi-trófeáért. A nagydöntőben egyértelműen a két teljesen más utat bejáró 1/1-es irányítón lesz a reflektorfény. Megnéztük a két csapat támadósorát és a legveszélyesebb fegyvereit is. 

 

MINDEN AZ 56. SUPER BOWLLAL KAPCSOLATBAN EGY HELYEN!

KIEGYENLÍTETT TÁMADÓSOROK, DE…

Ha az idény előtt azt mondja valaki, hogy a Cincinnati Bengals támadósora hasonlóan muzsikál majd, mint a Los Angeles Ramsé – amely idény közben Odell Beckham Jr.-ral is erősített –, akkor valószínűleg bolondnak néztük volna az illetőt. Pedig annyira jól ment az ohióiaknak, hogy pontosan ugyanannyi pontot tettek fel az eredményjelzőre az alapszakaszban, mint a kaliforniaiak.

A Burrow és Stafford vezette támadósor egyaránt 460 pontig jutott, ez a hetedik legjobb teljesítmény volt ebben az idényben.

Bár a Bengals az alapszakasz után a rájátszásban is bizonyította, hogy komolyan kell venni, nem lehet elmenni amellett, hogy óriási előnye lesz a Ramsnek a támadó- és védőfalak párharcában. Burrow megvédésével végig szenvedett a Bengals – a Titans védői például kilencszer vitték földre a fiatal irányítót a wild card körben –, de így is mindig megtalálta az utat a győzelemhez. A támadófalnak viszont egyértelműen most jön a legnehezebb matchup: az Aaron Donald–Von Miller kettőst még egy elit támadófalnak is szinte lehetetlen tartani.


STAFFORD VS. BURROW – A KIVÁLASZTOTTAK EGYMÁS ELLEN

Talán furcsának hangzik, de az 56. Super Bowl csupán a második olyan nagydöntő lesz, amikor két 1/1-es irányító játszik egymás ellen. Az 50. Super Bowl volt az első ilyen alkalom, akkor Peyton Manning és Cam Newton nézett farkasszemet.


Az biztos, hogy a két játékos teljesen más utat járt be karrierje során, mire eljutott az idei fináléba: Joe Burrow már a második évében a Super Bowl-debütálására készülhet, amire korábban egyetlen 1/1-es irányító sem volt képes az NFL történetében.

A másik oldalon Matthew Stafford az ellenkezőjét mondhatja el magáról: karrierje 13. évében játszhatja az első Super Bowlját – ennél többet egyetlen 1/1-es QB-nak sem kellett várni élete első döntőjére. Bár Detroitban csak szenvedett Stafford – egyetlen rájátszásgyőzelme sem volt –, Los Angelesben megmutatta, mekkora értéke is van igazából.


FIATAL CSAPAT, FIATAL EDZŐ – DE NEM TAPASZTALATLAN

Los Angeles Rams játékosainak átlagéletkora 26.35 év, amivel az NFL legfiatalabb csapata volt ebben a kiírásban.

Egyébként Sean McVay 36 évesen és 20 naposan a legfiatalabb vezetőedző, aki kétszer is bejutott a Super Bowlba.

A Los Angeles-i vezetőedző kora ellenére már igencsak tapasztaltnak számít a ligában, az első nagydöntőjéből pedig igencsak sokat tanulhatott: 2019 februárjában Bill Belichick olyan leckét adott McVaynek, amit soha nem felejt majd el. Akkor a Rams támadósora 33 pontot átlagolt meccsenként, a New England Patriots ellen viszont mindössze egy mezőnygólig (!) jutott az egész meccsen.

McVay a mérkőzés után többször kiemelte, hogy Belichick egyszerűen jobb tervvel vágott neki a találkozónak, neki és a stábjának pedig nem volt válasza.


BURROW-T NEM LEHET LEÍRNI

A Cincinnati Bengals óriásit küzdött a Kansas City Chiefs elleni konferenciadöntőben: Zach Taylor gárdája 18 pontos hátrányból győzött, ami a második legnagyobb idegenbeli fordítás a rájátszás históriájában.

Burrow 1950 óta a második irányító, aki az otthonától távol két playofmeccsen is győztes drive-ot vezetett. Rajta kívül csak Colin Kaepernick volt erre képes 2013 és 2014 között.

 

 

 

HOLLYWOODI SOFT REBOOT

Talán sokaknak már elege volt abból – kivéve a New England Patriots és a Tampa Bay Buccaneers szurkolóinak–, hogy szinte minden Super Bowlban ott volt Tom Brady az elmúlt években. És ha éppen ő nem is, akkor Peyton Manning vagy Patrick Mahomes biztosan játszott.

Most azonban nem ez lesz a helyzet: Los Angelesben két olyan irányító csap össze, amely még soha nem játszott Super Bowlban, ráadásul 2013 óta ez az első alkalom, hogy az előbb említett trió egyike nem lép pályára. Akkor Joe Flaccón és Colin Kaepernicken volt a reflektorfény.

 


 

 

JA'MARR CHASE ÉS COOPER KUPP – KI LESZ AZ ÉRTÉKESEBB?

Ja'Marr Chase nem csupán a liga egyik legjobb újoncává, hanem az NFL egyik legkiválóbb amerikai futballistájává vált az idény során: a rookie elkapó 1455 elkapott yardja a negyedik legtöbb volt a ligában, összesen 13-szor ünnepelhetett a célterületen belül – egyértelműen ő Burrow kedvenc fegyvere.

De ha már kedvenc fegyverek: Matt Stafford minden bizonnyal nem döntőzhetne Cooper Kupp nélkül. A Rams játékosa 145 elkapással, 1947 elkapott yarddal és 16 touchdownnal zárta az évet – természetesen mind a három kategóriában maga mögé utasította az egész ligát, erre korábban csak hárman voltak képesek az NFL történetében.

A Bengals játékosának 19 elkapott yardra lett volna szüksége, hogy felülmúlja Bill Groman 1960-ban felállott újonccsúcsát, míg Kuppnak mindössze 18 elkapott yard kellett volna, hogy megdöntse Calvin Johnson rekordját – nem is csoda, hogy előbbit az Év újonc támadójának, utóbbit az Év legjobb támadójának választották meg.

Nagy kérdés, hogy a Super Bowlban vajon melyikük villan többször döntő pillanatban.

 


 

AZ ELŐZŐ HÉT LEGJEI
Passzolt yardok:
Matthew Stafford (Los Angeles Rams) 337
Futott yardok: Joe Mixon (Cincinnati Bengals) 88
Elkapott yardok: Cooper Kupp (Los Angeles Rams) 142

A kategóriák első helyezettjei
Passzolt yardok: Patrick Mahomes (Kansas City) 1057
Futott yardok: Joe Mixon (Cincinnati Bengals) 190
Elkapott yardok: Cooper Kupp (Los Angeles Rams) 386
Szerelések: Logan Wilson (Cincinnati) 30
Sackek: Nick Bosa (San Francisco) 4.0

BÁTOR JÓSKA

Úgy véljük, hogy a döntőben a Bengals támadófala nem bír a Rams félelmetes védőivel, így Joe Burrow legalább ötször kerül a földre. Cooper Kupptól és Odell Beckham Jr.-tól is jó meccset várunk – szerintünk előbbi 100 yard fölé jut, míg utóbbinak lesz elkapott touchdownja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik