Super Bowl: Bradyék hatodszor vagy a Sasok először? Ma este kiderül!

BORBÉLY LÁSZLÓBORBÉLY LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2018.02.04. 06:35
null
Vajon a Patriots társrekorder lesz, vagy az Eagles szerzi meg első Super Bowl-győzelmét?
Elérkezett a nap, amelyre egész Amerika, na meg persze picit mi is vártunk, ma – magyar idő szerint már hétfő 0.30-kor – kezdetét veszi a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2017–2018-as szezonjának nagydöntője, az 52. Super Bowl. A címvédő Hazafiak vagy az első Super Bowl-győzelmükre készülő Sasok örülhetnek? Hétfő hajnalra minden kiderül. A találkozóról ezúttal is élő tudósítással jelentkezünk!

MINDEN AZ 52. SUPER BOWL FELVEZETÉSÉRŐL EGY HELYEN!

ALAPINFORMÁCIÓK

Pedig mintha csak tegnap lett volna, hogy szeptember 8-ára virradóra a bajnok New England Kansas City elleni vereségével megkezdődött az idény, és máris elérkeztünk a nagy naphoz.

A találkozót magyar idő szerint 2018. február 5-án 0.30-kor kezdik, Magyarországról ezúttal is a Sport Tv jelentkezik élő közvetítéssel, sőt, a csatorna már 22 órakor bejelentkezik a „Trash Talk” című műsorral. A helyszíni közvetítésben ezúttal is Faragó Richard tudósít, mellette szakértőként Bencsics Márk működik közre.


Az 52. finálénak a Minnesota hazai pályájául szolgáló, US Bank Stadium ad otthont. Minneapolisban ez lesz a második finálé, 1992-ben a Washington Redskins 37–24-re legyőzte a Buffalo Billst – most is az NFC és az AFC Keleti csoportjának képviselője játssza a finálét...

Az amerikaiak jó szokásuknak megfelelően óriási show-t építenek a találkozó köré, a mérkőzés előtt Pink énekli el a himnuszt. A másik kiemelt esemény a félidei műsor, amelyben ezúttal Justin Timberlake lép fel – ő 14 évvel ezelőtt a Patriots–Panthers meccsen is szerepelt, akkor a Hazafiak örülhettek.

Ki kell térni az ilyenkor szintén nagy teret kapó reklámokra is, a Super Bowlon egy félperces szpotért 7.7 millió dollár körüli összeget kell kicsengetni. Délután jelentkezünk az idei legjobb – eddig kiszivárgott – reklámokkal!

A találkozó főbírója Gene Steratore lesz.

Eddig Brady vezetésével a New England még hibátlan az „állatos” csapatok ellen a döntőben (Montázs: NSO)
Eddig Brady vezetésével a New England még hibátlan az „állatos” csapatok ellen a döntőben (Montázs: NSO)

STATISZTIKÁK ÉS A CSAPATOK ÚTJA A SUPER BOWLIG


BABONÁS NEW ENGLAND? A FEHÉR A NYERŐ?!
Mint arról beszámoltunk, a Patriots a hivatalos házigazda, így a New England választhatta ki, melyik mezében szeretne szerepelni. Tom Bradyék a fehér – idegenbeli – szerelésükben lépnek pályára a választás szerint. Hogy ez miért jó előjel számukra?

Az előző 13 Super Bowlon egy híján mindig a fehérben lévő csapat diadalmaskodott – köztük a legutóbbi három évben kétszer is döntőző Patriots. A fehér szerelésben egyébiránt 3–0 Brady vezérletével az együttes mérlege a nagydöntőkben, míg kékben 2–2-re áll.

A választás értelmében az Eagles a zöld mezben játszik. Legutóbb a 2004-es idényben viselte ezt a szerelést a Philadelphia a Super Bowlban – akkor kikapott a fehérben pályára lépő New Englandtől.

BRADY ÉS BELICHICK NYOLCADSZOR – EDDIG MINDIG EGY TD-N BELÜL!

Bár az elmúlt években előfordult néhány simább döntő is, nem a Patriots szereplései kapcsán. Tom Brady irányításával az együttes a nyolcadik Super Bowljára készül, eddig a legnagyobb különbség a rendes játékidőn belül négy pont volt. Tavaly úgy tűnt, a szoros meccsek sora megszakad, hiszen a Falcons már 28–3-ra is vezetett, ehhez képest a Super Bowlok történetének első hosszabbításos meccsére került sor, amelyet a Patriots 34–28-ra megnyert.

A SUPER BOWL GYŐZTESEI
6 – Pittsburgh Steelers
5 – Dallas Cowboys, New England Patriots, San Francisco 49ers
4 Green Bay Packers, New York Giants
3 – Denver Broncos, Los Angeles/Oakland Raiders, Washington Redskins,
2 – Miami Dolphins, Baltimore/Indianapolis Colts, Baltimore Ravens
1 – St. Louis Rams, Kansas City Chiefs, Chicago Bears, New York Jets, Tampa Bay Buccaneers, New Orleans Saints, Seattle Seahawks

2001:Patriots–Rams 20–17
2003:Patriots–Panthers 32–29
2004:Patriots–Eagles 24–21
2007: Patriots–Giants14–17
2011: Patriots–Giants17–21
2014:Patriots–Seahawks 28–24
2016: Patriots–Falcons 34–28 – h.u.

Sőt, egészen az utolsó (másod)percig nem voltak lefutottak:

• 48 yardos Adam Vinatieri-mezőnygól az utolsó másodpercekben, 20–17
• 41 yardos Adam Vinatieri-mezőnygól az utolsó másodpercekben, 32–29
• Rodney Harrison-interception az utolsó másodpercekben, 24–21
• Plaxico Burress-TD az utolsó percben, 14–17
• Ahmad Bradshaw-TD az utolsó percben, 17–21
• Malcolm Butler-interception az utolsó másodpercekben, 28–24
• James White-TD a rendes játékidő utolsó percében, Danny Amendola elkapása jó a két pontért, hosszabbítás. Az utolsó akció White két yardos futása, amelyből TD-t szerzett a Patriots, 34–28

ELSŐ NEGYEDBEN NEM SZEREZTEK MÉG PONTOT BRADYÉK!
Bármilyen hihetetlenül is hangzik, Tom Brady irányításával a Patriots még nem szerzett pontot Super Bowlban az első negyedben. Még a szinte minden létező rekordot megdöntő 2007-es támadósornak sem sikerült az a Giants ellen, sőt, mint fentebb látszik, pont ezen nagydöntőn szerezte a legkevesebb pontot a Patriots a Belichick–Brady-érában. Tavaly az eddigi legtöbbet – ha belevesszük a ráadást is –, de az első játékrészben akkor is nulláztak a Hazafiak, sőt, csak egy utolsó másodpercekben szerzett mezőnygól gátolta meg az 0–21-es félidőt.

2001: Rams–Patriots 3–0
2003: Panthers–Patriots 0–0
2004: Eagles–Patriots 0–0
2007: Giants–Patriots 3–0
2011: Giants–Patriots 9–0
2014: Seahawks–Patriots 0–0
2016: Falcons–Patriots 0–0

TOVÁBBI STATISZTIKÁK ITT!


A Patriots az első négy meccs után a liga legrosszabb védelmével bírt, meccsenként 32 pontot engedett, és kétszer is kikapott hazai pályán. Aztán ahogyan kezdett helyére rázódni a kommunikáció a védelemben, feljavult az egység, és a szezon végére már csak négy csapat engedett kevesebb pontot. Az Eagles 1–1-es rajt után sorozatban hét meccset nyert meg, Carson Wentz volt az MVP-cím egyik fő esélyese. Aztán az alapszakasz hajrájára kidőlt, a csapat viszont ettől még össze nem, és a Falcons és a Vikings ellen is esélytelenebbnek tartva a rájátszásban sem rontott. BŐVEBBEN A CSAPATOK ÚTJAIRÓL ITT!

Mindkét csapatnál volt időszak, amikor távoli álomnak tűnt a Super Bowl (Montázs: NSO)
Mindkét csapatnál volt időszak, amikor távoli álomnak tűnt a Super Bowl (Montázs: NSO)


HA A MADDENNEK IGAZA LESZ, PARÁDÉS VÉGJÁTÉKRA VAN KILÁTÁS!

Az amerikai futball szerelmesei jól tudják, hogy az aktuális Super Bowl előtt megtartják a népszerű játék, a Madden legfrissebb szériájával a döntő szimulációját is. Nincs ez máshogy a New England Patriots és a Philadelphia Eagles találkozója előtt sem.

Most a teljes történelmen nem megyünk ismét végig – akit érdekel, ide kattintva tájékozódhat a meccsekről –, de a lényeg, hogy a tavaly a nagy hátrányból fordító Patriots győzelmét eltaláló program 10–4-gyel áll.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az 52. Super Bowlt?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az 52. Super Bowl szimulációja

A Patriots szokásához híven nem kezd erősen, Jay Ajayi futásával előnybe kerül az Eagles, a címvédő pedig csak mezőnygóllal tud felelni – erre pedig jön még egy Eagles-mezőnygól is az első negyedben (3–10).

A folytatásban Tom Brady Rob Gronkowskinak és Brandin Cooksnak is ad egy TD-passzt (17–10), majd egy újabb philadelphiai rúgás zárja le az első félidőt (17–13).

Az éledező Sas-védelem labdát szerez Bradytől, az NFC győztese pedig büntet: Nick Foles Alshon Jefferynek ad TD-passzt, így az Eagles várja előnnyel az utolsó negyedet (17–20)...

És akkor minden további nélkül íme a szimuláció összefoglalója




DÍJKIOSZTÓ: TOM BRADY AZ MVP, DONALD AZ ÉV VÉDŐJE

A New England irányítója közel sem volt hibátlan az idényben, de amikor nagyon kellett fontos feltámadásokat mutatott be, 40 évesen 4577 yarddal a liga legidősebb passzkirálya lett, a 32/8-as TD/interception-mutatója sem éppen rossz arány, újabb 100-as feletti irányítómutatót hozott össze, az együttese pedig újra első kiemelt lett az AFC-ben, pedig négy forduló után a legrosszabb védelemmel és 2–2-es mérleggel állt. Ja igen, mindezt úgy, hogy az együttes legjobb elkapója, Julian Edelman az előszezonban megsérült, és egy meccsen sem tudott pályára lépni az alapszakaszban.

Brady a 2007-es és a 2010-es idényt követően harmadszor kapta meg a legértékesebb játékosnak járó elismerést.

Érdekesség, hogy az alapszakasz MVP-cím az elmúlt években nem jó előjel a Super Bowl-gyűrűt illetően, legutóbb Kurt Warner lett bajnok, miután a legértékesebb játékosnak választották meg – még az 1999-es idényben…

További kellemetlen statisztika, hogy a legtöbb yardot passzoló irányító még sohasem nyerte meg a Super Bowlt...

BŐVEBBEN A DÍJKIOSZTÓRÓL ITT!

NFL 2017, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2018. 1. 6. – 1. 7.)
AFC
Jacksonville Jaguars (3.)–Buffalo Bills (6.)
10–3
Kansas City Chiefs (4.)–Tennessee Titans (5.) 21–22
NFC
Los Angeles Rams (3.)–Atlanta Falcons (6.) 13–26
New Orleans Saints (4.)–Carolina Panthers (5.) 31–26
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2018. 1. 13. – 1. 14.)
AFC
New England Patriots (1.)–Tennessee Titans (5.) 35–14
Pittsburgh Steelers (2.)–Jacksonville Jaguars (3.) 42–45
NFC
Philadelphia Eagles (1.)–Atlanta Falcons (6.) 15–10
Minnesota Vikings (2.)–New Orleans Saints (4.) 29–24
KONFERENCIADÖNTŐK (2018. 1. 21. – 1. 22.)
AFC
New England Patriots (1.)–Jacksonville Jaguars (3.) 24–20
NFC
Philadelphia Eagles (1.)–Minnesota Vikings (2.) 38–7
SUPER BOWL 52 (2018. 2. 5.)
New England Patriots (1.)–Philadelphia Eagles (1.) 0.30
*US Bank Stadium (Minneapolis, Minnesota)
A rájátszás összes mérkőzését élőben közvetíti a Sport Tv.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik