Super Bowl 2023 – felvezetés

Vágólapra másolva!
2023.02.06. 18:28
null
Az 57. Super Bowlt Arizonában rendezik meg (Fotó: Getty Images)
Alapinformációk, ismertetők, érdekességek, elemzések és könnyebb lélegzetvételű anyagok. Minden, amit az 57. Super Bowlról (Philadelphia Eagles–Kansas City Chiefs) tudni érdemes!


FEBRUÁR 13., HÉTFŐ
NFL, SUPER BOWL
0.30:
Philadelphia Eagles–Kansas City Chiefs (Tv: Arena4) – élőben az NSO-n!

BENCSICS MÁRK: A LEGKOMPLETTEBB CSAPAT A LEGJOBB IRÁNYÍTÓ ELLEN

Bencsics Márkot, a Budapest Wolves irányítóját és az Aréna4 szakértőjét kérdeztük az 57. Super Bowlt megelőzően. Bencsics nagyon szoros összecsapást vár, szerinte a liga két legjobb csapata jutott be a fináléba.

Részletek itt!

Hétfő hajnalban rendezik a Super Bowlt (Fotó: Getty Images)
Hétfő hajnalban rendezik a Super Bowlt (Fotó: Getty Images)


MILYEN HOSSZÚ LESZ A HIMNUSZ? MIVEL KEZD RIHANNA? – ÍME, A LEGŐRÜLTEBB SUPER BOWL-FOGADÁSOK

Az NFL döntője minden évben óriási pénzeket mozgat meg a sportfogadás világában, Magyarországon is több lehetőség közül válogathatnak a fogadók.

Részletek itt!

Amerikában különleges fogadási lehetőségek is vannak a Super Bowlra (Fotó: Getty Images)
Amerikában különleges fogadási lehetőségek is vannak a Super Bowlra (Fotó: Getty Images)


ILYEN SIMA LENNE? AZ EA MEGJÓSOLTA, KI NYERI IDÉN A SUPER BOWLT – VIDEÓ

2004 óta az EA Games minden évben leszimulálja a Super Bowlt a Madden NFL játék legutóbbi kiadásával, és közzéteszi annak eredményét. Az idei döntőről szóló videóban Chad Johnson, a Cincinnati Bengals és a New England Patriots korábbi elkapója is szerepet kapott.

Részletek itt!

Az Electronic Arts az Eagles győzelmét jósolja (Fotó: AFP)
Az Electronic Arts az Eagles győzelmét jósolja (Fotó: AFP)


2005-BEN MEGKÉRDEZTEK EGY KISFIÚT A SUPER BOWLRÓL – A SRÁCOT PATRICK MAHOMESNAK HÍVTÁK...

A Twitterre felkerült egy 18 éves kép, amelyen egy kilencéves kisfiú beszélt a 2005-ös Super Bowlról a Tyler Morning Telegraphnak. A srác Patrick Mahomes volt, aki akkor éppen a jelenlegi ellenfelét, a Philadelphia Eaglest tippelte győztesnek. Nem lett igaza.

Részletek itt!

Mahomes azért most valószínűleg nem az Eaglest tippelné (Fotó: Getty Images)
Mahomes azért most valószínűleg nem az Eaglest tippelné (Fotó: Getty Images)


DRAKE 700 EZER DOLLÁRRAL FOGADOTT MAHOMESÉKRA – KÉP

Magyar idő szerint hétfőn hajnalban láthatjuk, hogy a Kansas City Chiefs és a Philadelphia Eagles megküzd egymással az 57. Super Bowlban. A híres kanadai énekes, Drake rengeteg fogadást kötött a nagydöntőre, 700 ezer dollárt tett Patrick Mahomesékra.

Drake nagyban játszik (Fotó: Twitter/Ratings Game Music)
Drake nagyban játszik (Fotó: Twitter/Ratings Game Music)


Részletek itt!

MAHOMES LETT AZ MVP, IMMÁR MÁSODSZOR

Három nappal az ötvenhetedik Super Bowl előtt megtartották az NFL 2022-es alapszakaszának díjkiosztóját, amelyen taroltak a New York Jets újoncai, elkapó lett az év támadójátékosa és Patrick Mahomes lett az MVP, karrierje során immár másodszor.

Részletek itt!

Ki örülhet az 57. Super Bowl után? Jalen Hurts vagy Patrick Mahomes? (Fotó: Getty Images)
Ki örülhet az 57. Super Bowl után? Jalen Hurts vagy Patrick Mahomes? (Fotó: Getty Images)


HURTS TD-REKORDJA, MAHOMEST IS UTOLÉRI A PASSZKIRÁLYOK ÁTKA?

Vasárnap éjjel az utolsó mérkőzéséhez érkezik a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2022–2023-as idénye. A Philadelphia Eagles–Kansas City Chiefs-nagydöntő előtti felvezető írássorozatunkban ezúttal a döntő előtti legérdekesebb statisztikákat néztük meg.

Részletek itt!

KINEK SZURKOL BRAD PITT ÉS SYLVESTER STALLONE A SUPER BOWLON?

Vasárnap Arizonában rendezik meg az NFL nagydöntőjét, az 57. Super Bowlt (LVII), amelyen a Kansas City Chiefs és a Philadelphia Eagles csap össze egymással. Különleges alkalom ez a pályára lépő játékosok és edzőik számára, összeállításunkban néhányukat kiragadtuk a tömegből: az egymás ellen készülő testvéreket, a Chiefst vezérlő philadelphiai legendát, a két irányítót, a Kansas Cityhez a bajnoki cím reményében áron alul aláíró, teljesen friss elkapósort vagy a két csapat leghíresebb szurkolóit.

Részletek itt!

 


NÁLUNK JUSTIN JEFFERSON AZ MVP, NICK BOSA AZ ÉV VÉDŐJE!

Vasárnap éjjel az utolsó mérkőzéséhez érkezik a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2022-es idénye. A Philadelphia Eagles–Kansas City Chiefs-nagydöntő előtti felvezető írássorozatunkban ezúttal az alapszakasz legjobbjait értékeljük – fontos megjegyezni, hogy ezúttal sem a végső, magyar idő szerint február 10-én hajnalban kihirdetendő győztesek megtippeléséről van szó, hanem arról, hogy mi kinek adnánk a díjakat.

Részletek, videók itt!

Justin Jefferson ezt elkapta (Fotó: Getty Images)
Justin Jefferson ezt elkapta (Fotó: Getty Images)


BRADY ÚJRA ELKÖSZÖNT, A PACKERS SZAKÍTANA RODGERSSZEL? – TOPSZTORIK AZ IDÉNYBŐL

Az ötvenhetedik Super Bowl hetébe léptünk, de mielőtt még minden figyelem a döntőre szegeződne, felidézzük a 2022–2023-as NFL-idény legérdekesebb, legemlékezetesebb történeteit.

Részletek, videók itt!

Már biztosan nem láthatjuk Tom Bradyt Aaron Rodgers ellen az NFL-ben (Fotó: Getty Images)
Már biztosan nem láthatjuk Tom Bradyt Aaron Rodgers ellen az NFL-ben (Fotó: Getty Images)

 

AZ NFC NYERTE MEG A MEGÚJÍTOTT PRO BOWLT – VIDEÓ

A közelgő Super Bowl előtt ezúttal is megrendezték a Pro Bowlt, a tengerentúli amerikaifutball-liga (NFL) All Star-gáláját, amit jelentősen átalakítottak a korábbiakhoz képest. A meccset az NFC nyerte meg, amely 35–33-ra győzte le az AFC-t a főcsoportok csatáján.

Rengeteg kritika érte az elmúlt években a Pro Bowlt, hogy nem elég izgalmas, nem elég látványos, a meghívott sztárjátékosoknak semmi kedve nincs hozzá, ezért az NFL úgy döntött, változtat, s bevezeti a „flag footballt”. Kisebb pályán, felszerelés, valódi szerelések nélküli futballt láthattunk így, ami úgy tűnt, a játékosoknak szórakoztató, de vajon a nézők hogy vannak ezzel?

A korábbi kétszeres Super Bowl-győztes irányító, Eli Manning és a humorista, színész Pete Davidson vezette NFC mindenesetre egy izgalmas, mégis nehezen komolyan vehető meccsen 35–33-ra legyőzte a szintén kétszeres SB-győztes, ötszörös alapszakasz-MVP Peyton Manning és a rapper, producer Snoop Dogg irányította AFC-t.

Részletek, videók itt!

Az NFC győzelmével ért véget a Pro Bowl (Fotó: Twitter/NFL)
Az NFC győzelmével ért véget a Pro Bowl (Fotó: Twitter/NFL)


RIHANNA LESZ A SUPER BOWL SZTÁRFELLÉPŐJE

A 34 éves barbadosi énekesnő február 12-én az arizonai Glendale-ben sorra kerülő összecsapás szünetében szórakoztatja majd a közönséget a világ legnézettebb egynapos sporteseményén.

Érdekesség, hogy egy korábbi interjúban a szupersztár elmondta, 2019-ben visszautasította a szervezők felkérését, ezzel jelezve kiállását a San Francisco 49ers korábbi irányítója, Colin Kaepernick mellett. Utóbbi mozgalmat indított azzal, hogy az amerikai himnusz alatt térdelt, így fejezte ki véleményét, hogy az országban jelentős rasszizmus tapasztalható.

Rihanna (Fotó: AFP, 019)
Rihanna (Fotó: AFP, 019)


A 2022–2023-AS RÁJÁTSZÁS

A wild card-körben minden idők egyik legnagyobb fordítását láthattuk, amikor a Jacksonville Jaguars 0–27-ről 31–30-ra legyőzte a Los Angeles Chargerst. Trevor Lawrence-ék számára Kansas Cityben ért véget a rájátszás. A Chiefs a Baltimore Ravenst és a Buffalo Billst kiejtő Cincinnati Bengalsszal játszott a konferenciadöntőben – Patrick Mahomesék egy utolsó másodperces mezőnygóllal nyertek.

Ami az NFC-t illeti, Tom Bradyék meglepően simán alulmaradtak a Dallas Cowboysszal szemben. A főcsoport-elődöntőben a Philadelphia Eagleskiütötte a New York Giantset, majd az NFC-döntőben hasonlóan domináns teljesítményt nyújtott a Cowboyst búcsúztató San Francisco 49ers ellen.

A 2022–2023-AS RÁJÁTSZÁS

NFL
WILD CARD
NFC

San Francisco 49ers–Seattle Seahawks 43–21
Minnesota Vikings–New York Giants 24–31
Tampa Bay Buccaneers–Dallas Cowboys14–31
AFC
Jacksonville Jaguars
–Los Angeles Chargers 31–30
Buffalo Bills–Miami Dolphins 34–31
Cincinnati Bengals–Baltimore Ravens 24–17
FŐCSOPORT-ELŐDÖNTŐ
NFC

Philadelphia Eagles–New York Giants 38–7
San Francisco 49ers–Dallas Cowboys 19–12
AFC
Kansas City Chiefs–Jacksonville Jaguars 27–20
Buffalo Bills–Cincinnati Bengals10–27
FŐCSOPORTDÖNTŐ
NFC

Philadelphia Eagles–San Francisco 49ers 31–7
AFC
Kansas City Chiefs–Cincinnati Bengals 23–20

SUPER BOWL-TÖRTÉNELEM

A Kansas City Chiefs kétszer ünnepelhetett Super Bowl-győzelmet, legutóbb 2020-ban a San Francisco 49ers ellen. Ami a Philadelphia Eaglest illeti, az pennsylvaniai együttes egyszer emelhette magasba a Lombardi-trófeát – 2018-ban a csereirányító, Nick Foles vezette győzelemre a Sasokat.
Lexikon itt!

A SUPER BOWL GYŐZTESEI
6 – New England Patriots, Pittsburgh Steelers
5 – Dallas Cowboys, San Francisco 49ers
4 – Green Bay Packers, New York Giants
3 – Denver Broncos, Washington Redskins, Los Angeles/Oakland Raiders
2 – Miami Dolphins, Baltimore/Indianapolis Colts, Baltimore Ravens, Kansas City Chiefs, Tampa Bay Buccaneers, Los Angeles Rams,
1 – Chicago Bears, New York Jets, Philadelphia Eagles, New Orleans Saints, Seattle Seahawks
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik