Steph Curry 50 pontjával nyert a GSW, Chicagóban bukott a Nets

Vágólapra másolva!
2021.11.09. 10:04
null
Curry one man show-t rendezett (Fotó: Getty Images)
Denverben kapott ki a Miami, a Knicks állította meg a tartalékos Sixerst, győzött a Suns és hosszabbításban a Lakers is.

Philadelphia 76ers–New York Knicks 96–103

Kellett a Knicksnek Randle extrája. Már a meccs elején megadta az alaphangot elöl-hátul Julius Randle, a New York erőcsatára kilógott a mezőnyből, egyedül ő volt képes komoly mennyiségben kosarakat szerezni bármelyik csapatot tekintve – végül 31 ponttal és 12 lepattanóval zárt, ő lett a meccs legjobbja. A Knicks az első félidőben rá is rontott tartalékos ellenfelére, a nagyszünet előtt vezetett már 19 ponttal is, de könnyed győzelem helyett keservesre sikerült a folytatás: a harmadik negyedben alig 14 egységet tudott kiizzadni magából a vendégcsapat és a Philly visszajött háromra, majd a záró etapban is végig közel tudott maradni. Még öt perccel a vége előtt is csak 89–88-ra vezetett a New York, de ekkor megint fellépett Randle, dobott egy nagyon fontos duplát, majd bevert két triplát is egymás után, amellyel megtolta csapata szekerét – ez elégnek bizonyult ahhoz, hogy kicsit meglógjanak, a Sixersben pedig nem volt elég tűzerő a fordításhoz. Tom Thibodeau csapata így fontos idegenbeli győzelmet aratott, bár Randle mellett a többiek eléggé szenvedtek, a visszatérő Kemba Walker, Evan Fournier, vagy RJ Barrett sem játszott jól – következőleg a Bucks ellen javulniuk kell.

Helytállt a Sixers. Összesen nyolc bevethető játékosa maradt a hazai csapatnak, hiszen a sérülések mellett most már a koronavírus-protokoll miatt is kiestek többen, köztük az együttes vezére, Joel Embiid. Ennek ellenére nem lehetett nagy panasz Doc Rivers alakulatára, most is nagyon stabilan, harcosan, fegyelmezetten kosárlabdáztak, védekezésben nehéz volt ellenük alkotni és bár támadásban nyilvánvalóan nem voltak meg a playmakereik, de a hét (mert a nyolcadik Reed csak öt percet kapott „mutatóba”) pályára lépő játékosukból hatan is 10-19 pont között dobtak, csak a sérülésből visszatérő Danny Green állt meg nyolcnál. Az Embiidet helyettesítő Andre Drummond 25 (!) lepattanót tépett le, Furkan Korkmaz 5/12 hármast süllyesztett el, mindenki hozzátette a magáét, de ebben a felállásban ennél több nem volt bennük, így sorozatban hat győzelem után már nem tudták tovább nyújtani ezt a szériát – a vereség ellenére viszont továbbra is ők vezetik Keletet, a kérdés inkább az, hogy hogyan alakul számukra a folytatás ezzel a kerettel...

A 76ers legjobb dobói: Korkmaz 19/15, Maxey 16/9, Niang 15/3
A Knicks legjobb dobói: Randle 31/15, Barrett 15/6, Fournier 11/3

Chicago Bulls–Brooklyn Nets 118–95

Brutális utolsó negyeddel nyert a Chicago. Pont egy héttel korábban 39–11-es utolsó játékrésszel verte a Bostont a Bulls, most pedig egy 42–17-es negyedik etappal rombolta le a Brooklynt, így két vereség után fontos hazai győzelmet aratott. Játékban addig is inkább feléjük billent a mérleg nyelve, de voltak olyan periódusaik, amikor elvesztették a fókuszt, jöttek az eladott labdák, a könnyen kapott kosarak, plusz a túloldalon Kevin Durant remeklése is fontos szerepet játszott. A záró etap elején azonban összeraktak egy 13-0-s futást és olyan koncentráltan kosárlabdáztak elöl-hátul, hogy lerohanták ellenfelüket – minden dobásuk beesett, minden lepattanó az övék lett, minden védekezésük a helyén volt, így állva hagyták a Brooklynt. DeMar DeRozan (28 pont 50 százalékkal) és Zach LaVine (24-5-5) mellett az újonc Ayo Dosunmu (15 pont, 7 lepattanó) is nagyot játszott, az ő agresszivitását vette át a társaság a fontos időszakban és Billy Donovan vezetőedző is őt emelte ki, nagy hatással volt erre a meccsre is. A Chicago ezzel a megnyert rangadóval 7–3-ra javult és ott van a keleti top négyben, most még fogadja a Dallast, majd elmegy egy ötmeccses nyugati túrára.

Durant egyedül kevés volt. A back-to-backet játszó Brooklyn nagyon erőtlennek tűnt ezen a mérkőzésen és egyetlen játékosa volt, aki igazán villogott: Kevin Durant 38 ponttal, 10 lepattanóval, 4 gólpasszal, 13/24-es mezőnymutatóval és 9/9 büntetővel zárt, ő hozta a szupersztár-teljesítményt. Rajta kívül még LaMarcus Aldridge-re lehetett számítani (19 pont, 7 lepattanó, 2 blokk), a többiek viszont messze elmaradtak a várakozásoktól, James Harden pocsék meccset játszott, Bruce Brown 0/8-at dobott mezőnyből, Joe Harrisnél alig volt a labda, Blake Griffin is csak szenvedett, Patty Mills sem találta magát és az utolsó negyedre szétesett a védekezésük is, ott már nem tudta őket a víz felett tartani Durant parádéja. A remek második negyedükkel azért így is sokáig vezettek, de a játékuk alapján benne volt, hogy a végén felőrli őket a Bulls – ez utóbbi végül elég látványosan következett be, így sorozatban öt győzelem után kaptak ki.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 28/3, LaVine 24, Dosunmu 15/3
A Nets legjobb dobói: Durant 38/9, Aldridge 19/3, Harden 14/9

Memphis Grizzlies–Minnesota Timberwolves 125–118 – hosszabbítás után

Óriási futással fordított a Memphis. A vereség szélére sodródott már a Grizzlies, a negyedik negyedben, hét és fél perccel a vége előtt 16 ponttal égett a gárda, de egy szenzációs 21–4-es rohammal megmenekült és hosszabbításra mentett – pontosabban félig már meg is nyerte a meccset, de az utolsó öt és fél perc egyetlen minnesotai kosara éppen a dudaszó pillanatában beesett, Karl-Anthony Towns a félpálya közeléből, „csak úgy” beverte a számukra meccsmentő, palánkos hármast. Ez a lélekölő pillanat azonban nem vitte el a Memphis lendületét, a hazaiak a hosszabbításban is ugyanolyan elánnal mentek, mint a rendes játékidő utolsó perceiben és 12–5-re nyerte ezt az időszakot, a végén kulcsfontosságú támadópattanóval és büntetőkkel bebiztosítva a győzelmet. Az óriási fordítás után természetesen boldogan értékeltek a hazaiak, akik az első félidei kétszámjegyű hátrányukat egyszer már ledolgozták, mielőtt a végén még egyszer komoly gödörbe csúsztak bele – Ja Morant (33 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz), Brandon Clarke (20 pont, 9 lepattanó, 8/11 mezőnyből) és De'Anthony Melton (19 pont, 7/12 mezőnyből) is kiemelhető egyénileg, de a végét igazából csapatként oldották meg.

Ezt is elrontotta a Wolves. A vendégek sorozatban ötödször is kikaptak, pedig minden esélyük megvolt a győzelemre, jól játszottak, másodszor is jelentős előnybe kerültek és a kezükben volt a mérkőzés. Azonban az utolsó öt és fél percben 1/10-et dobtak mezőnyből és öt labdát adtak el, az az egy jó dobás pedig a már említett Towns-varázslat volt, amit nem neveznénk előkészített, kialakított helyzetnek – iszonyatos leolvadást produkáltak a legfontosabb időszakban, így lábon lőtték saját magukat. Pedig Towns (25 pont, 13 lepattanó) és Anthony Edwards (27 pont, 4/9 tripla) mellett visszatért és jól is játszott D'Angelo Russell, aki 30 ponttal, 5 lepattanóval, 7 gólpasszal és 6/13 triplával rögtön csapata legjobbja lett, de a hajrában ő is hibát hibára halmozott és nem tudott segíteni. Az ilyen meccsek a tanulási folyamat részét képezik, de nagyon kellett volna nekik egy győzelem, hogy kicsit fellélegezhessenek – nem jött össze, következőleg pedig a ligaelső Warriorshoz utaznak.

A Grizzlies legjobb dobói: Morant 33/9, Clarke 20, Melton 19/9
A Timberwolves legjobb dobói: Russell 30/18, Edwards 27/12, Towns 25/9

Dallas Mavericks–New Orleans Pelicans 108–92

Hozta a kötelezőt a Dallas. A Pelicans elleni sikert muszáj volt begyűjtenie a Mavsnek és ugyan nem kezdtek jól a hazaiak (11 ponttal égtek az első negyedben), de a második játékrész közepétől már végig vezettek és voltak 22 pontos előnyben is, összességében egyértelműen jobbak voltak ellenfelüknél. Luka Doncic (25 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz), Jalen Brunson (17-4-6) és Tim Hardaway Jr. (17 pont, 4/5 tripla) is jól mozgott, csapatként 50 százalék feletti mezőnymutatóval és 40 százalékos triplázással zártak, annyi energiát fektettek a meccsbe, amennyit a győzelem eléréséhez kellett, úgyhogy hatékony munkát végeztek - 7–3-mal állnak, otthon 5–1-re, úgyhogy jelenleg harmadikak Nyugaton, az eredményekre nem lehet panasz Dallasban.

Nincs meglepetés. Zsinórban hetedik, összességében pedig már tizedik vereségét szenvedte el a New Orleans és igazából most sem volt komoly esélye ennek elkerülésére. A jó rajt után kijött a csapatok közötti különbség és bár Jonas Valanciunas most is jó számokat hozott (22 pont, 11 lepattanó, 3 gólpassz), valamint Josh Hart (22 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) is töltötte a statisztikai lapot, de csapateredményekre egyelőre nem tudják beváltani az egy-két feljegyezhető egyéni teljesítményt. Willie Green szerint nem tudnak mit tenni, Zion Williamson, Brandon Ingram és Herbert Jones nélkül kellett kiállniuk most is, „nem kifogás, de nem vagyunk egészségesek”, ezt mondta a tréner – csak annyit tudott pozitívumként hozzátenni, hogy ezek a tapasztalatok biztosan értékesek lesznek a továbbiakban.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 25/6, Hardaway Jr. 17/12, Brunson 17
A Pelicans legjobb dobói: Valanciunas 22/6, Hart 22/3, Alexander-Walker 18/6

Denver Nuggets–Miami Heat 113–96

Simán nyert a Denver. Egyértelmű különbség volt a felek között ezen a mérkőzésen, a Nuggets végig kontrollálta az eseményeket és az utóbbi időben látottakhoz képest sokkal hatékonyabb támadójátékkal az ismét gyenge napot kifogó Heat fölé tudott nőni. A hazaiak már a nagyszünetben is vezettek 15 ponttal, aztán a harmadik negyed elején erre még rátettek egy lapáttal és a 20 pont feletti előnyüket már kényelmesen be tudták osztani, nem kellett megszakadniuk – simán nyerték a lepattanózást, 50–26-ra győztek a festékben, megbüntették a Miami eladott labdáit és különösebben jó dobóforma nélkül is könnyed győzelmet arattak. Nikola Jokics (25 pont, 15 lepattanó, 10 gólpassz, 10/14 mezőnyből) szenzációs teljesítménye mellett Will Barton is remekelt (25 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz, 7/9 tripla), fel sem tűnt Michael Porter Jr. hiánya, míg a Heatnél csak Jimmy Butler (31 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz) nőtt fel a feladathoz, illetve Duncan Robinson 4/8 triplája említhető pozitívumként – Bam Adebayo elveszett Jokics ellen, Kyle Lowry 0/8-at dobott mezőnyből, Tyler Herro 3/12-vel zárt és ahogy nemrég a Celtics ellen, úgy most is 40 százalék alá csúsztak csapatként. Az erősségeik hirtelen eltűntek, a Nuggets agresszívebbnek, határozottabbnak bizonyult és az említett Jokics-Barton páros épp elég tűzerőt szolgáltatott a sima hazai sikerhez – ők ezzel 6–4-re állnak, a Heat pedig 7–3-ra, a floridaiak a Lakershöz mennek tovább, a Denver pedig a Pacerst fogadja.

Balhés jelenet a végén. Már rég eldőlt a küzdelem, amikor a mérkőzés vége felé Markieff Morris úgy érezte, hogy mindenképpen meg kell állítania a leindítást vezénylő Jokicsot és kőkeményen odasózott neki – ezért utólag flagrant 2-t kapott és kiállították. Jokics azonban annyira zokon vette a faultot, hogy Morris után rohant és hátulról hatalmasat lökött rajta, a Heat játékosa pedig emiatt nyaksérülést szenvedett – az orvosi csapat ment be hozzá a pályára, de végül Morris képes volt saját lábán eljutni az öltözőig. Erik Spoelstra „veszélyes, piszkos játéknak” nevezte Jokics megmozdulását és maga a szerb center is úgy fogalmazott, hogy rosszul érezte magát, amikor megnézte a videót, de úgy érezte, hogy meg kellett magát védenie, bár tudja, hogy nem szabadna így reagálnia. A hazaiak részéről Jeff Green azt mondta, hogy szerinte Morris nem akart sérülést okozni, csak faultolni, de ilyenkor néha nem tudni, sértettként, hogy mi is volt a szándék, Jokics pedig reagált – lehet, hogy az ügynek még lesz folytatása az egyébként természetesen kiállított regnáló MVP számára.

A Nuggets legjobb dobói: Barton 25/21, Jokics 25, Mo. Morris 14/6
A Heat legjobb dobói: Butler 31/6, Rpbinson 13/12, Herro 11/6

Golden State Warriors–Atlanta Hawks 127–113

Curry mestermunkája. Remekül kezdte a szezont Steph Curry, aztán az utóbbi meccseken olyan jól működött a GSW rendszere, hogy ő egyénileg háttérbe húzódott, többször is átadta a rivaldafényt Jordan Poole-nak – most viszont talán úgy érezte, hogy a back-to-back második felén ismét az ő extrájára lesz szüksége csapatának. Már a meccs elején megadta az alaphangot, egy személyes 10–0-val nyitotta az estét és onnantól végig szórakoztatta a közönséget, majd káprázatos teljesítménnyel kereken 50 pontot dobott: 14/28-as mezőnymutatójába 9/19 tripla fért bele, 13/13 büntetőt süllyesztett el, ráadásul leszedett 7 lepattanót és kiosztott 10 gólpasszt is (a 3 labdaszerzés és 1 blokk csak hab a tortán), igazi mestermunkát végzett. Maga a GSW az ő parádéja ellenére az első félidőben nem tudott ellenfele fölé nőni, a nagyszünetben négy ponttal az Atlanta vezetett (sőt, volt közte jóval több is), de aztán jött a Warriorsnál már hagyományosan erős harmadik negyed és a hazaiak előbb egyenlítettek, majd állva hagyták riválisukat: 79–79 után egy 23–6-ot futottak (Curry 12-t vállalt ebből), a negyedet pedig 41–20-ra nyerték meg. Innentől már a kezükben volt a meccs, a záró etapban nem forgott veszélyben a sikerük, így folytatták győzelmi szériájukat és már 9–1-gyel vezetik a ligát.

Védekezni kell. Továbbra is az a Hawks fő problémája, hogy nem tud védekezni és bár ezen a mérkőzésen ezt támadásban egy ideig ellensúlyozták a vendégek, de összességében megint kaptak 127 pontot és nem nagyon nehezítették meg ellenfelük dolgát. Trae Young (29 pont, 8 gólpassz), John Collins (19 pont egy rontott dobással), vagy Bogdan Bogdanovics (17 pont 50 százalékkal) révén elöl nem voltak nagy gondjaik, szűk 40 százalékkal tripláztak és az első félidőben vezettek 15 (!) ponttal is, de hiába, elsöpörte őket a Curry-show és az, hogy semmilyen válaszuk nem volt ellenfelük játékára azon felül, hogy megpróbálták túldobni a Warriorst. Valamit azért javultak a korábbiakhoz képest, de ez még nem lett elég, így zsinórban negyedszer is kikaptak és már csak 4–7-re állnak, változtatniuk kell.

A Warriors legjobb dobói: Curry 50/27, Poole 16/9, Wiggins 13/3
A Hawks legjobb dobói: Young 28/12, Collins 19/6, Bogdanovics 17/9

Sacramento Kings–Phoenix Suns 104–109

Majdnem elrontotta a Suns. Sokáig simán „vitte” ezt a meccset a pihentebb, jó formában érkező Phoenix, a vendégek Cameron Payne 24 pontos szezoncsúcsára építve, jó csapatjátékot bemutatva parádéztak a harmadik negyedben és a záró etapban vezettek már 21 ponttal is – a Kings azonban úgy megnyomta az utolsó öt percet, hogy izgalmas lett a vége. 107–102-nél jött Harrison Barnes és dobott egy kettest Devin Booker faultjával együtt, így egy labdán belülre hozhatta fel csapatát, de Monty Williams megchallenge-elte az esetet és a játékvezetők hosszas mérlegelés után igazat adtak neki: támadófault, kosár nincs, 107–102-ről támadhatott a Suns. Itt még mindig nem volt vége, kihagytak egy dobást, eladtak egy labdát, majd Booker elrontott két büntetőt is, mindent megtettek azért, hogy mégis kikapjanak, de szerencséjükre a Sacto is eladta a labdát 107–104-nél, hat másodperccel az órán, így Chris Paul két büntetője már lezárhatta a meccset. Williams nem volt túl elégedett csapatával és különösen a második sort kérte számon, szerinte a kispad rengeteg hibát vétett és felhozta a Sacramentót, ezt pedig nem lehet mindig megtenni, ugyanis visszatérő problémáról beszélünk – nem várhatják azt, hogy a kezdők, a húzóemberek mindig megmentik a csapatot. Akárhogy is, de végül csak behúzták a meccset, sorozatban ötödször nyertek és 6–3-mal ott vannak a nyugati élmezőnyben – most fogadják a Portlandet, aztán elmennek egy három állomásból álló túrára.

Felemás érzések. Luke Walton, a Kings vezetőedzője úgy fogalmazott, hogy „undorító” volt a harmadik negyedük és nagyon mérges amiatt, hogy volt esélyük nyerni, de hagyták veszni a lehetőséget, ez bosszantja leginkább – a második sort viszont dicsérte, illetve azzal elégedett volt, hogy a negyedik negyedben milyen harci kedvvel jöttek vissza a meccsbe. Harrison Barnes (26 pont, 7/9 mezőnyből) és De'Aaron Fox (24 pont, 3 labdaszerzés, 3 blokk) is jó teljesítményt nyújtott, de főleg a Mitchell-Jones-Metu sor hozott akkora plusz energiát, amely felpörgette a társaságot, őket illeti a dicséret – nyerni viszont ezúttal sem tudtak, sorozatban másodszor kaptak ki egylabdás végjátékban, erre valami megoldást találniuk kell.

A Kings legjobb dobói: Barnes 26/3, Fox 24/3, Hield 14/9
A Suns legjobb dobói: Payne 24/12, Booker 18/6, Paul 16/6, Bridges 16/3

Los Angeles Lakers–Charlotte Hornets 126–123 – hosszabbítás után

Valahogy behúzta a Lakers. Idén először tudott meccset nyerni LeBron James nélkül a Los Angeles, de ez sem volt egyszerű, bár a remek negyedik negyedének köszönhetően a hazai csapat bő öt perccel a rendes játékidő vége előtt még 11 ponttal vezetett. A Hornets azonban itt még egyszer megrázta magát, 23 másodpercnél egyenlített, majd Anthony Davis utolsó dobása kimaradt, így jöhetett a hosszabbítás. A ráadásban aztán már négy ponttal is vezetett a Charlotte, de Davis hat egységével és Carmelo Anthony hetedik triplájával az utolsó három percet 9–2-re nyerte meg a Lakers, így végül óriási csatában kiizzadta ezt a nagyon fontos győzelmet. A hazaiaknál Davis (32 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés, 5 blokk) és az ismét nagyot játszó Anthony (29 pont, 7/10 tripla) mellett a tripla-duplázó (17 pont, 12 lepattanó, 14 gólpassz) Russell Westbrookot is érdemes kiemelni, így minden gondjuk ellenére 6–5-re állnak – de a játékuk még mindig messze van a jótól...

Tovább zuhan a Hornets. Sorozatban ötödször kapott ki a Charlotte annak ellenére, hogy LaMelo Ball tripla-duplázott (25 pont, 15 lepattanó, 11 gólpassz), Terry Rozier 29 pontos szezoncsúcsot szórt és a Hayward-Bridges páros is hozzátett 40 egységet. Hiába a ponterős támadójáték, a hullámzó meccsen végül túldobta őket a Lakers, amiben talán benne volt az is, hogy a vendégek back-to-back léptek pályára, amelynek kezelésére nem feltétlenül egy hosszabbításos küszködést javasolnak. Így viszont egyre mélyebbre ássák magukat, már csak 5–7-re állnak, most pedig mennek tovább Memphisbe, ahol szintén nem lesz könnyű dolguk.

A Lakers legjobb dobói: Davis 32, Anthony 29/21, Westbrook 17
A Hornets legjobb dobói: Rozier 29/21, Ball 25/9, Hayward 21/6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik