Söpört a Heat, óriási bajban a Pacers

GOBODICS TAMÁS ÉS TÓTH ATTILA (KEZDO5.HU)GOBODICS TAMÁS ÉS TÓTH ATTILA (KEZDO5.HU)
Vágólapra másolva!
2014.04.29. 08:28
null
A Hawks Shelvin Mack vezérletével nyert George Hillék ellen Indianapolisban (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali három összecsapásán megtörtént az első kör egyetlen söprése: a bajnok Miami a kisebb sérülését menet közben kikúráló James vezetésével nyert Charlotte-ban. Az előzetesen nagy riválisnak tűnő Indiana Pacers viszont megint otthon hibázott, ennek köszönhetően a következő két meccset meg kell nyerniük a Hawks ellen, ha életben akarnak maradni. Nyugaton a Dallas eddig tudta megoldani Nowitzki idei gyenge playoffját, nagyon rossz dobásokkal kaptak ki otthon a Spurstől – Parkerék így visszavették a pályaelőnyt. 

 

Charlotte Bobcats–Miami Heat 98–109
Ld:
Walker 29/12, Neal 16, Douglas-Robert 14/6, ill. James 31/3, Bosh 17/3, Wade 15

Csak a szokásos. Nem erőltette meg magát a Miami, de a 30 pontot ezúttal is elérő LeBron James vezérletével megnyomta a harmadik negyedet és viszonylag könnyedén húzta be a győzelmet. James térdei találkoztak Biyombóval és ezután kissé húzta a lábát a Heat klasszisa, de így is 43 percet töltött a pályán és közel járt a tripla-duplához. Az egyébként jónak számító Bobcats-védelmet ízekre szedték, a többiek azt dobták el, ami rájuk jött ki, senki nem erőlködött, így 50%-os hatékonysággal dolgoztak.

Jefferson ült, Walker szárnyalt. A Charlotte nem erőltette All-Star centere játékát, az eddigi három meccsen is csak bicegve tudott pályára lépni. Hiányában viszont Kemba Walker nagy meccset tett le az asztalra, 29 pontját (karriercsúcs a playoffban) borzasztó hatékonyan szerezte (11/15 mezőnyből, 4/7 tripla), ráadásul 3 blokkot is kiosztott. A Bobcats név playoff-győzelem nélkül búcsúzik, ugyanis jövőre újra Hornets lesz Charlotte-ban.

Megvan a kötelező. A Miami kissé talán meglepően simán gyűrte le a Jeffersonnal szenvedő Charlotte-ot és egyedüliként söpört az első körben. A címvédő hátradőlhet egy pillanatra és figyelheti a 2-2-ről folytatódó Toronto-Brooklyn párharcot –a győztes ellen már a mostaninál jóval komolyabb teljesítményre lesz szükségük.

James odament Jordanhez. A múltkori nagy port kavaró „bemérés" után LeBron odament a sportág legendájához a nézőtéren és kölcsönösen gratuláltak egymásnak. A Bobcats tulajdonosa ugyanezt megtette Wade-del is, majd megtapsolta csapatát.

Indiana Pacers–Atlanta Hawks 97–107
Ld:
George 26/12, West 16, Stephenson16/6, Hill 16/9, ill. Mack 20/6, Millsap 18, Scott 17/15

Scott elégette a Pacerst. Egy szoros első negyedet követően a bedobó elszabadult a második játékrészben, zsinórban négy triplát dobott, majd még egyet és egy kettest is – 17 pontot szórt ebben a 12 percben, az Atlanta pedig összesen 13/16-tal dolgozott mezőnyből és 9/11-gyel a triplavonalon túlról. Bár legutóbb már úgy tűnt, hogy elöl-hátul megvan a recept a Pacers sikerére, de a vendégek ezt most felülírták ezzel a második negyeddel. Volt közte harminc is és bár a hajrára felébredtek a hazaiak, csak szépíteni tudták a dolgot.

Pedig támadásban megvolt az Indiana. George parádézott (26 pont, 12 lepattanó, 6 gólpassz, 6 steal) és Hibbertet leszámítva a kezdők mind hozták, amit kell – a padról is érkezett támogatás Watson 15 pontjával. A gond a védekezéssel volt, amit nem csak Scott, de Korver és Mack is átdobott, hiába fogták meg Teague-et, hiába tartották emberi számokon Millsapet. A Hawks az egész sorozatban szenvedett a hármasokkal, most 55%-kal szórták őket...

Idegenben kell győzni. Le kell vetkőzni a mai letargiát, a végjátékban mutatott formában kell kosárlabdázni és még mindig megfordítható a párharc az Indiana szempontjából. Nyertek már Atlantában, összeszedetten és jól játszva, ráadásul nehéz elképzelni, hogy a Hawks még egyszer így dobjon kintről – de ha a lelki gondokon nem tudja magát túltenni a Vogel-legénység, ki fognak esni, azt pedig elég nehéz lesz lenyomni a már most is zúgolódó szurkolók torkán.

Dallas Mavericks–San Antonio Spurs 89–93
Ld:
Ellis 20/6, Nowitzki 19, Calderon 13/9, ill. Ginobili 23/6, Diaw 17/9, Duncan 14.

A Dallasnál elfogyott a muníció. A hazaiak eddig szépen menedzselték, hogy Dirk Nowitzkit eltüntette a Spurs védekezése (vagy legalábbis nem tud olyan hatással lenni a meccsekre, ahogy azt megszokhattuk), a hátvédek pótolták a pontjait. Most viszont egyedül Jose Calderon (5/10, 13 pont) dobott jól, Monta Ellis, Vince Carter és Devin Harris is nagyon rossz napot fogott ki. Mellettük a német is 7/19-cel tüzelt, a Mavs végül alig érte el a 38 százalékos mezőnymutatót.

A Spurs a 2. negyedben robbantott. Ötpontos előnyben volt a Dallas az első kisszünetben, utána viszont a Spurs egy 32-13-as futást rendezett, félidőre már komoly előnyben voltak. A kezdőötös a San Antoniónál sem villogott (Duncan és Parker rosszul dobott, és védekezésben sem voltak akkora faktorok, a kezdőknél egyedül a lepattanózás dicsérhető) – nem úgy a cserék. Manu Ginobili és Boris Diaw remek dobásokkal szedett össze 40 pontot, a 10 egységet szerző Patty Mills pedig jól szállt be a gyengébb Parker helyére.

DeJuan Blair helyett Boris Diaw volt a hős. Korábbi csapata ellen 12 pontot dobott az erőcsatár Blair, tette mindezt 5/5-ös mezőnymutatóval – sokáig úgy tűnt, hogy Gregg Popovich megissza a levét annak, hogy tavaly elengedte a tehetséges, de kissé fegyelmezetlen játékosát, a hazaiak nagy hátrányból is vissza tudtak jönni. 83-82-es Dallas-vezetésnél azonban egy labdáért folytatott földharcban összegabalyodott Tiago Splitterrel, majd nemes egyszerűséggel fejbe rúgta ellenfelét – idejekorán mehetett zuhanyozni. A jó dobókkal ma nem nagyon rendelkező Mavs megérezte a hiányát, különösen akkor, amikor a Spurs csere-erőcsatára, Diaw 87-87-nél beverte azt a triplát, ami után már nem tudtak fordítani.

NBA, RÁJÁTSZÁS

KELETI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ, 5. MÉRKŐZÉS

Indiana Pacers (1.)–Atlanta Hawks (8.) 97–107
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–3

KELETI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS
Charlotte Bobcats (7.)–Miami Heat (2.) 98–109
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 0–4

NYUGATI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS
Dallas Mavericks (8.)–San Antonio Spurs (1.) 89–93
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik