Simán nyert a Celtics, nagyot hajrázott a Brooklyn

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2022.04.07. 09:28
null
A Boston simán nyert Chicagóban (Fotó: Getty Images)
Nem hibázott a Dallas és az Atlanta sem, simán hozta a kötelezőt a Jazz, a Clippers pedig lenyomta a Suns cseréit – igaz, a 39 pontos előnyből négy maradt a végére. Ez történt az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi játéknapján.

Detroit Pistons–Dallas Mavericks 113–131

50-nél tart a Dallas. Megszerezte idei 50. győzelmét a Mavericks, a 2011-es bajnoki címe óta másodszor és az utóbbi hét évben először jutott el ilyen magasságokig a texasi alakulat – ugyan 2022-t még negatív mérleggel kezdték, de most az első körös hazai pályájuk már biztos és fél meccsel vannak elmaradva a nyugati harmadik helytől. Ezen az estén annyit adtak ki magukból, amennyi a kötelező behúzásához kellett, az első negyed még szorosan alakult és a sorozatban három győzelemből érkező Detroit vezetni is tudott, aztán kicsit emelt a tempón a Dallas és a nagyszünetig átvette az irányítást, hét ponttal vezetett a pihenő során. A fordulást követően Luka Doncic beütötte a negyedik faultját, de Jason Kidd a pályán hagyta, a szlovén pedig ezt kiváló játékkal hálálta meg, az ő vezetésével 16-17 pontos különbség alakult ki, majd a záró etap első részében eldőlt a küzdelem, a hajrában nem kellett már izgulni. A Mavsnél Doncic 26 ponttal, 8 lepattanóval és 14 gólpasszal zárt, Jalen Brunson 24 pontot dobott és a kispad is bőven hozzátett, míg a Detroitnál Cade Cunningham (25 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz) és Isaiah Stewart (19 pont, 14 lepattanó 28 perc alatt) érdemel kiemelést. A Dallas még fogadja a Portlandet és a San Antoniót, míg a Pistons vendégül látja a Milwaukee-t és elutazik Philadelphiába.

A Pistons legjobb dobói: Cunningham 25/3, Stewart 19/9, Key 14/3
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 26/6, Brunson 24/3, Finney-Smith 13/9, Dinwiddie 13

New York Knicks–Brooklyn Nets 98–110

Az utolsó negyedben robbantott a Brooklyn. Ugyan a két csapat közül csak a Nets számára van már tét, az első félidőben mégis a teher (és Julius Randle) nélküli Knicks diktált: vezetett már 21 ponttal is a hazai alakulat, a nagyszünetben pedig 17 volt közte. A fordulás után aztán felszívta magát a vendégcsapat és a teljes második félidőben összesen 31 pontot engedélyezett ellenfelének, olyan védekezést pakolt ki az asztalra, amely ellen nem tudott érvényesülni a New York és amelyről lerítt, hogy Steve Nash „előírta" ezt a győzelmet csapata számára. A harmadik negyedben ezzel együtt is csak közeledni tudott a társaság, az utolsó felvonás még mindig tízpontos Knicks-előnyről vette kezdetét, de ott még egy fokozattal feljebb kapcsolt a Brooklyn: 38–16-ra nyerte azt a játékrészt és végül sikeresen átgázolt vendéglátóján. A harmadik negyed végi futást egy 15–2 követte a záró etap elején, Kevin Durant (32 pont, 10 lepattanó, 11 gólpassz) vezetésével megfordították a derbit, ebben a játékrészben hét triplát bombázott be a Nash-legénység, ebből hármat Patty Mills vállalt magára, Durant 13 pontot és 5 gólpasszt jegyzett csak ekkor, de Kyrie Irving is hozzászólt két triplával, valamint öt gólpasszal – érdekesség, hogy a két szupersztár 42-43 percet játszott a győzelem érdekében. Így a végére azért „elrohantak" a meccsel és 4–0-val vitték el az egymás elleni párharcot, a győzelemmel pedig egyrészt tartják a keleti 8. helyüket, másrészt egyetlen mérkőzésre megközelítették a 7. Clevelandet.

Túl sokat hibázott a Knicks. Az első félidőben még működött a New York játéka, rengeteg büntetőt harcolt ki a gárda, szépen járatta a labdát és különösen a második félidőben rendkívül hatékonyan szerezte a kosarait, közben pedig védekezésben is jól nézett ki, Durantet például kilenc ponton tartotta a nagyszünetig. A fordulás után azonban összeomlott minden, a Nets felkeményedése után nem volt megoldásuk, végül 15 büntetőt hagytak ki (60% alatt maradtak a vonalról) és 40% alatt céloztak mezőnyből, rendre elrontották a leindításlehetőségeiket, egyszerűen folyamatosan hibáztak, amit tetézett az, hogy közben Durant elkapta a fonalat a túloldalon. Tom Thibodeau vezetőedző szerint az intenzitásuk nem „passzolt" a Nets második félidejéhez, ezért lett a magabiztos vezetésből összességében egyértelmű vereség, mindenesetre egyáltalán nem számít már nekik mindez – még elmennek Washingtonba, majd otthon, a Toronto ellen zárják az alapszakaszt.

A Knicks legjobb dobói: Burks 24/12, Barrett 23/6, Toppin 19/6
A Nets legjobb dobói: Durant 32/6, Irving 24/9, Curry 15/9, Mills 15/15

Atlanta Hawks–Washington Wizards 118–103

A harmadik negyedben dőlt el. Az Atlanta kezdte jobban a találkozót és nagy energiával, nagy lendülettel nyitott, az első negyedben dobott is rögtön 40 pontot és kicsit meg tudott lógni, de a második játékrészben válaszolt a Washington és a nagyszünetben csak két egység volt a hazai előny. A fordulás után azonban egyrészt összerántotta az addig meglehetősen szellős védekezését a Hawks, másrészt Trae Young is feljebb kapcsolt: az irányító egymaga 16 pontot dobott a harmadik negyedben, az Atlanta pedig 28–18-ra vitte el a játékrészt. Innentől többször nem ingott meg a gárda, vezetett már 19 ponttal is, a záró etapban is csak húszat engedett a Wizardsnak, a második félidei védekezés végül győzelmet ért – ehhez kellett Young harmadik negyede is, így a gárda kipipálta a kötelezőt a torontói vereség után. Young 30 ponttal és 11 gólpasszal zárt, Danilo Gallinari 28 ponttal és 10 lepattanóval segített be, Clint Capela 25 perc alatt 19 pontot és 4 labdaszerzést jegyzett, Bogdan Bogdanovics 6/9 triplát szórt a padról, mindenki tette a dolgát, így egálban vannak a Brooklynnal, most pedig Miamiban, majd Houstonban zárják az alapszakaszt.

Porzingis jó formában van. Ezen a meccsen is messze kiemelkedett a Washingtonból Kristaps Porzingis, a szezon közben megszerzett magasember most 26 ponttal, 18 lepattanóval, 4 gólpasszal, 2 blokkal és 4/8 triplával zárta 32 percét és vele a parketten csak –3-ban voltak a fővárosiak. Más érdekesség nem történt velük, a második félidőben teljességgel levédekezte őket az Atlanta, de Porzingis 22 pontot és 8 lepattanót átlagol a megérkezése óta és az utóbbi két hétben több kiemelkedő produkciót is nyújtott – persze még csak egy hónapja játszik itt, tehát az nem mérvadó, hogy még nem volt sérült, mindenesetre egyelőre úgy tűnik, hogy ebben a Bradley Beal nélküli Washingtonban megtalálta a helyét egyéni szempontból.

A Hawks legjobb dobói: Young 30/9, Gallinari 28/12, Capela 19
A Wizards legjobb dobói: Porzingis 26/12, Kispert 12/6, Gafford 12

Chicago Bulls–Boston Celtics 94–117

Nem adott esélyt a Boston. Sokkal frissebb és egészségesebb volt a Celtics, egyébként is előrébb tart jelenleg, mint a Chicago, ezt pedig teljesen egyértelműen érvényesítette is Ime Udoka csapata. A vendégek már az első negyedet 32–19-re nyerték, egy 16–4-es futással lelépték a Bullst, majd a második játékrészben is hasonló ritmusban támadtak, Payton Pritchard 3/3 triplát szórt be ekkor, így stabilizálták az előnyüket. A harmadik negyedben megint megnyomták a védekezést és ott el is döntötték a küzdelmet, vezettek már 27 ponttal is és egyetlen másodpercig sem voltak hátrányban az este folyamán – végig uralták a meccset, nem adtak esélyt a Chicagónak. Ezúttal az is belefért, hogy Jayson Tatum 5/18-at dobjon mezőnyből és 1/8-at távolról, csapatként így is hatékonyak voltak, szépen járatták a labdát és védekezésben sem lazítottak, így abszolút domináltak – Udoka szerint a receptjük egyszerű, de hónapok óta működik és ha a back-to-back második felén Milwaukee-ban is nyernek, akkor bebiztosítják a második kiemelésüket Keleten. A Chicago nem tudott hozzászólni a meccshez, a fáradtan érkező hazaiak tíz labdát adtak el az első félidőben, egyébként is jóval gyengébben dobtak ellenfelüknél, egyénileg DeMar DeRozan is megállt 16 pontnál, Zach LaVine összesen két kosarat dobott, így nem lehetett esélyük. Billy Donovan szerint most nem önmaguk, LaVine pedig azt mondta, hogy jelenleg nincsenek egy hullámhosszon, szétestek csapatként, ezt kell orvosolniuk a playoff kezdetéig.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 16/3, Vucsevics 13/3, Thompson 10, White 10/6
A Celtics legjobb dobói: Brown 25/6, Horford 17/9, Tatum 16/3

Utah Jazz–Oklahoma City Thunder 137–101

Nincs meglepetés. Toronymagas favorit volt a Jazz és ezt úgy is könnyedén érvényesítette a társaság, hogy O'Neale, Mitchell és Conley nem lépett pályára, valamint a többiek is csak "módjával" - a kezdő 12-26 percet kapott, Jared Butler és Jordan Clarkson vitte a prímet. Érdekesség, hogy ez a páros összesen 20 gólpasszt osztott szét, ők működtették a rendszert, de a csökkentett játékidő ellenére Bojan Bogdanovic (27 pont, 7/11 mezőnyből) és Rudy Gobert (20 pont, 10 lepattanó, 9/9 mezőnyből) is kitett magáért – csapatszinten 58%-os mezőnymutatóval zártak és tükörsimán hozták a kötelezőt. A vendéglátók 41 pontot dobtak az első negyedben, 14-gyel vezettek a nagyszünetben még takaréklángon égve is, húsz fölé növelték a különbséget a harmadik játékrészben és kiütötték az OKC-t a negyedikben, a legalább ennyire tartalékos és amúgy is teljesen más szinten lévő vendégek csak asszisztáltak a találkozóhoz. Jaylen Hoard azért most is jó volt (23 pont, 5/8 tripla), de ennyi a pozitívum velük kapcsolatban, pontosan az történt, amit a papírforma diktált – a Jazz így egy meccsel előzi a Denvert, az OKC pedig betonbiztos utolsó előtti Nyugaton, míg ligaszinten hátulról a negyedik helyet birtokolja.

A Jazz legjobb dobói: Bogdanovic 27/6, Gobert 20, Clarkson 18/12
A Thunder legjobb dobói: Hoard 23/15, Roby 18/12, Robinson-Earl 18/6

Los Angeles Clippers–Phoenix Suns 113–109

Majdnem visszajött a Suns. Három negyeden keresztül pusztítást végzett a hazai pályán játszó, sokkal frissebb Clippers a legjobbjai nélkül kiálló Sunsszal szemben, a 34–9-es (!) második negyed során földbe döngölte ellenfelét Tyronn Lue alakulata, a harmadik negyed során pedig 39 ponttal is vezetett már. Aztán jöttek a cserék és a Phoenix érthetetlen felzárkózást produkált, a Los Angeles pedig mintha csak azzal törődött volna, hogy valahogy lepörgesse az órát: 48–26 lett a negyedik negyed eredménye, a vendégek pedig váratlanul közel kerültek a végén. A csodával felérő fordításhoz azért nem elég közel, de négy pontra visszajöttek, olyannyira, hogy az utolsó másodpercekben már faultoltak is azért, hogy Amir Coffey büntetőzzön és legyen még esélyük dobni, de itt azért már megállította őket a Suns – mindenesetre ha van még hátra egy-két perc, minden bizonnyal átfordul az összecsapás. Persze önmagában az eredmény egyik felet sem érdekelte túlságosan...

Edzőmeccs-szaga volt. A Sunsnál Booker, Paul, Ayton és Crowder sem lépett pályára a back-to-back második felén, a Clippersnél pedig két hónap után visszatért és rögtön remekül játszott (24 ponttal csapata legjobb dobója lett, 10 büntetőt harcolt ki és 3/4 triplát küldött a gyűrűbe) Norman Powell, de a játékpercek és az egész meccs hangulata egy előszezonmeccsre hajazott. A Clippersnél Paul George például a harmadik negyed végén leült és senkit sem érdekelt, hogy jön vissza a Suns, maradtak a cserék, de a Phoenixnél is olyanok kerültek elő komolyabb szerepkörbe, mint Ish Wainright vagy Gabriel Lundberg. A győzelem végül a pihentebb Los Angelesé lett, de ez nem zavarja már egyik csapatot sem, a Suns franchise-rekordot döntve biztos első, a Clippers pedig biztos nyolcadik Nyugaton, a hátralévő találkozóik aligha lesznek túl érdekesek – bár a LAC-nál George sem régen tért vissza, Powellt pedig kicsit még ritmusba kell hozni a playin előtt annak ellenére, hogy most tényleg kifejezetten jól játszott.

A Clippers legjobb dobói: Powell 24/9, George 19/6, Zubac 13
A Suns legjobb dobói: Wainright 20/12, Holiday 16/6, Biyombo 14

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik