Sima győzelemmel nyitotta az NBA-idényt a bajnok

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2022.10.19. 10:38
null
Steph Curry (fehérben) 33 ponttal, 6 lepattanóval, 7 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel zárt (Fotó: Getty Images)
A Golden State Warriors magabiztosnak tűnt a Los Angeles Lakers ellen, a Boston Celtics pedig azonnal megnyert egy fontos rangadót a Philadelphia Sixersszel szemben. Ez történt az NBA-alapszakasz első játéknapján.


Boston Celtics–Philadelphia 76ers 126–117

Rozsdamentes Boston. Edzőváltás ide, rövid nyár oda, a Celticsen semmiféle rozsda nem látszott: támadásban különösen gördülékeny játékkal kezdte a szezont a keleti bajnok. Jayson Tatum (35 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz, 13/20 mezőnyből) és Jaylen Brown (35 pont, 14/24 mezőnyből) ellenállhatatlan formában nyitott, azt csináltak, amit csak akartak, a kettejük között testvériesen elosztott 70 pont elég erős alapot adott a csapat számára. Rajtuk kívül Marcus Smart (14 pont, 7 gólpassz), Grant Williams (15 pont, 3/3 tripla) és az új igazolás Malcolm Brogdon (16 pont, 4 gólpassz, 7/11 mezőnyből) is remekül játszott, ez pedig elég is volt ahhoz, hogy csapatszinten 56%-kal célozzanak mezőnyből – a labdára is vigyáztak, a lepattanózást is megnyerték, a festékben is jobbak voltak és különösen a leindításból összehozott 24–2-es (!) mérleg volt döntő, szétfutották a Sixerst. Az első negyedet így is elbukták, a másodikat már megnyerték, majd a harmadikban vitték be a döntőnek bizonyuló ütést, ott két számjegyű különbséget alakítottak ki (volt 16 pont is közte) és a záró etapban már végig magabiztosan vezettek, nem kellett aggódniuk. Az első meccs tehát remekül sikerült, Joe Mazzulla vezetőedző elégedett lehet és a Robert Williams III nélküli alacsonyabb (Derrick White kezdett a helyén) első ötös is jól pörgött, főleg ami a labdaszerzéseket és a passzsávok lezárását illeti, alaposan megnehezítették a Philly labdajáratását.

A kispad és a leindítások. A Sixers kezdője sem nézett ki rosszul, James Harden valóban agresszívebb volt tavalyi önmagához képest és 35 pontot dobott 9/14-es mezőnymutatóval, 5/9 triplával, 12/12 büntetővel, 8 lepattanóval és 7 gólpasszal, Joel Embiid is hozta az elvárt számokat (26 pont, 15 lepattanó, 5 gólpassz, 9/18 mezőnyből), Tyrese Maxey 21, Tobias Harris pedig 18 pontot jegyzett egyaránt 50%-os hatékonysággal. A problémát egyrészt az jelentette, hogy PJ Tucker érkezése ellenére szörnyűek voltak védekezésben és az eladott labdákból, valamint a kihagyott dobásaik után is átrohant rajtuk a Boston, a gyors támadások ellen most tehetetlennek bizonyult Doc Rivers alakulata. Másrészt pedig a kispad teljes csődje sem segített: összesen 11 pont érkezett a cseresorból, ami nem férhetett bele. Elsőre több volt a hiányosság és a kijavítandó hiba náluk, mint a hazaiaknál, a 35 ponttal saját Philly-csúcsot dobó Harden is a tranzíciós védekezésük hiányára mutatott rá a találkozó után, de éppen az ő robbanékonysága adhat okot mégis bizakodásra a Sixersnél. Védekezésben egyik fél sem állt a helyzet magaslatán (ott talán a tökéletes fizikai állapot hiánya látszott, nem volt túl nehéz betörni senki számára), támadásban viszont mindkét gárda élesnek bizonyult, a gyorsabb Bostonnál most több volt a fegyver, így a második félidőben ellenfele fölé tudott nőni, nagyjából ennyi volt most a különbség.

A Celtics legjobb dobói: Brown 35/12, Tatum 35/6, Brogdon 16
A 76ers legjobb dobói: Harden 35/15, Embiid 26/3, Maxey 21/6

Golden State Warriors–Los Angeles Lakers 123–109

A harmadik negyedben dűlőre vitte a Warriors. Összességében végig kontrollálta a meccset a bajnoki gyűrűit a feldobás előtt átvevő GSW: már az első negyedben meglógott 19–10-re Steve Kerr alakulata, majd a Lakers felzárkózott és kiegyenlített, aztán a második játékrészben már tíz pont feletti előnyben voltak a hazaiak, amelyből ismét közelebb tudta lopni magát a Los Angeles. Végül a harmadik negyedben érkezett meg az a pofon, amelyből már nem volt visszaút: Klay Thompson négy támadásból három kosarat és egy gólpasszt jegyzett, 66–60 után egy 25–4-es Warriors-futás következett, 91–64 után pedig már nem volt miről beszélni. A Lakers ugyan még kozmetikázott az eredményen a záró etapban és a kiütést elkerülte, a sztárjai is kifejezetten jóra hozták az egyéni statisztikáikat, de a Golden State sikere abszolút nem forgott veszélyben. Ami pedig a bajnok sztárjait illeti: Steph Curry 33 ponttal, 6 lepattanóval, 7 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel zárt, Thompson végül alig 20 perc alatt 18 pontot termelt, Andrew Wiggins pedig 20–6–4-et hozott 4/7 triplával. Még így is maradt tartalék a Warriorsban, hiszen igazából nem dobott jól a gárda, megvoltak a szezon eleji pontatlanságok és a fiatalok is maximum felemás teljesítménnyel rukkoltak elő, de összességében ezzel együtt is sima győzelemmel kezdték a szezont.

Gyenge volt a Lakers. LeBron James (31 pont, 14 lepattanó, 8 gólpassz, 12/25 mezőnyből) és Anthony Davis (27 pont, 6 lepattanó, 4 labdaszerzés, 2 blokk, 10/22 mezőnyből) hozta a szükséges sztárstatisztikákat, de nagyon egyedül maradtak: még Russell Westbrooknak (19 pont, 11 lepattanó) akadtak villanásai, de a többiek „se kép, se hang" üzemmódban játszottak – nem mondhatjuk, hogy váratlanul. A két sztár egyéni teljesítménye az első félidőben még elég volt ahhoz, hogy látótávolságon belül maradjanak a vendégek, de a fordulás után már ők sem tehettek semmit, csak szépítgették a számaikat – a csapat végül túllépte a 40%-os mezőnymutatót, de távolról 30% alatt maradt és szinte csak a festékből tudott eredményes lenni. A kissé lefulladt támadójáték főleg félpályán volt vérszegény és nagyon a két klasszis döntéseire támaszkodtak, nagy kérdés, hogy később ezen lehet-e változtatni és a kiegészítők játéka fel tud-e javulni olyan szintre, hogy éles meccseket tudjanak vívni pl. a Warriors ellen.

A Warriors legjobb dobói: Curry 33/12, Wiggins 20/12, Thompson 18/6
A Lakers legjobb dobói: James 31/9, Davis 27, Westbrook 19/3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik