San Antonióban törte meg rossz szériáját a Clippers

Vágólapra másolva!
2019.01.21. 09:02
null
Tobias Harris 27 ponttal járult hozzá a Clippers sikeréhez (Fotó: Twitter)
Zsinórban öt vereség után, kissé tartalékosan, de nagyszerű védekezéssel, szinte végig vezetve tudott nyerni a Spurs otthonában a Clippers az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapján – a Pacersnek nem okozott gondot a Charlotte, míg a Minnesota Derrick Rose kosarával gyűrte le a Phoenixet.

 

 

Indiana Pacers–Charlotte Hornets 120–95

Sima volt. Nem nagyon adott esélyt ellenfelének a favoritnak számító Indiana, a hazaiak ismét rendkívül koncentrált és sallangmentes kosárlabdát mutattak be – csak hét labdát adtak el, miközben tízet szereztek és szétosztottak 34 gólpasszt, 52 százalékkal dobták a triplákat és egyetlen büntetőt sem hibáztak el. A játékuk nem volt túlbonyolítva, de borzasztó agresszíven oldották meg a pick-and-rollokat, jól osztották ki abból a labdákat, így hamar felépítettek egy 16 pontos előnyt, majd a Hornets kisebb rohama után 17 egységre állították vissza a különbséget és a második félidőben is csak percekre engedték játszani a vendégeket – hátul is hozták, amit kellett, Kemba Walker pick-and-rolljait sikerült lelassítaniuk, hezitálásra késztették az irányítót, úgyhogy tulajdonképpen végig uralták a találkozót. A 25 pontos győzelmet nem is kell igazán magyarázni, továbbra is őrzik keleti harmadik helyüket, most pedig otthon fogadják a Torontót egy kiemelkedő rangadón.

Most nem volt rendben a Charlotte. Az elmúlt mérkőzéseken a védekezés miatt tudott nyerni a Hornets, ezen az estén viszont ebből nem sokat láttunk, Oladipóék agresszivitása, kinti tűzereje sok volt nekik – nem igazán értek oda, ahova kellett volna és ezen az egész meccsen nem tudtak változtatni. Az sem jött jól nekik, hogy néhány perc után tíz pont feletti hátrányban voltak és innen kellett volna felállniuk a liga top3 védekezésével szemben, ráadásul elöl ők csak 40 százalékkal dobtak, az eladott labdáikat pedig folyamatosan megbüntette a Pacers, 28 pontot kaptak leindításból. Összességében komoly esélyük nem nagyon volt ezen a találkozón, talán majd Memphisben visszatalálnak a saját játékukhoz.

A Pacers legjobb dobói: Oladipo 21/6, Collison 19/9, Bogdanovic 16/3, Sabonis 16
A Hornets legjobb dobói: Walker 23/9, Monk 11/6, Biyombo 10, Lamb 10/6

Minnesota Timberwolves–Phoenix Suns 116–114

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Derrick Rose döntött. A vártnál sokkal nehezebben nyerte meg ezt a hazai meccset a Timberwolves, 11 ponttal is égett, de aztán a fordulás után egy egészen másképp játszó Derrick Rose futott ki a parkettre, ez pedig döntőnek bizonyult: a csereirányító 31 pontjából 29-et a második félidőben dobott, közte a győzelmet szállító középtávolival. A negyedik negyedben már jól zárt a hazaiak védekezése, csak 15 pontot engedélyeztek a Sunsnak, így kiélezett lett a végjáték, de Rose elrontott egy büntetőt fél perccel az órán, így csak kiegyenlített 114–114-nél. A Phoenixnél azonban Devin Booker elhagyta a labdát, az utolsó támadásnál pedig Rose már könyörtelen volt: lepörgette az időt, majd dobott egy visszalépős tempót, amely a dudaszó pillanatában a gyűrűbe vágódott. A rutinos irányító mellett Karl-Anthony Towns (30 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés, 13/13 büntető) és Taj Gibson (17 pont, 7/8 mezőnyből, 24 perc) játéka emelhető ki a Minnesotánál, amely összességében azért nem játszott jól sem elöl (43 százalék mezőnyből, 25 százalék tripla), sem hátul – a lényeg viszont természetesen számukra most nem ez, hanem a győzelem.

Nem jött be a Phoenix terve. Az első félidőben Karl-Anthony Towns húzta a Minnesotát, de a Suns ezzel együtt vezetett, Igor Kokoskov mégis úgy gondolta, hogy valamit lépnie kell és elkezdték duplázni a hazaiak centerét – viszont éppen ezzel nyitottak teret Rose-nak, aki hamar elkapta a fonalat és onnantól már nem tudták őt megállítani. Deandre Ayton nélkül támadásban sem volt minden a helyén náluk, de Kokoskov úgy fogalmazott a meccs után, hogy elég jól játszottak ahhoz, hogy megérdemeljék a győzelmet, viszont a szoros végjátékot megint nem tudták megoldani, ezért kaptak ki – ebben azért a back-to-back is benne lehetett náluk, mindenesetre két nap múlva otthon visszavághatnak, a felek ugyanis Phoenixben újra találkoznak egymással.

A Timberwolves legjobb dobói: Rose 31, Towns 30/3, Gibson 17
A Suns legjobb dobói: Warren 21/6, Booker 18/3, Oubre Jr. 18/12

San Antonio Spurs–Los Angeles Clippers 95–103

Egyben volt a Clippers. Lou Williams, Danilo Gallinari és Boban Marjanovics nélkül, idei legrosszabb formájában, zsinórban öt vereség után érkezett meg egy erős hazai pályára a Los Angeles, gyakorlatilag semmi sem szólt mellette, ennek ellenére a mérkőzés nagy részét uralni tudta – 14 másodpercet leszámítva végig vezetett, a 12 ponttal megnyert első negyed után pedig okosan menedzselte az eseményeket. Ennek alapja természetesen az eddigieknél sokkal-sokkal hatékonyabb csapatvédekezés volt, amelyben szerepe volt Doc Rivers változtatásainak, hiszen együtt kezdett Beverley, Bradley és Gilgeous-Alexander, mint a három legjobb perimétervédőjük, illetve Tobias Harris mellett ott volt az első ötösben Montrezl Harrell is – a 11 labdaszerzés és a gyorsindításból szerzett 19 pont sokat segített a gárdának. Egyénileg pedig most mindenki hozta, amit kellett, Harris felvállalta a vezérszerepet (27 pont, 9 lepattanó, 9 gólpassz), Beverley (18 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés, 4/7 tripla) és Bradley (15 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 3/6 tripla) harcos játékkal, pontos kinti dobásokkal segített, Harrell pedig hatékonyan beszórt 18 pontot – most váratlanul egyben volt a társaság, amelynek köszönhetően már-már bravúrnak számító (?) győzelmet aratott.

DeRozantól ez kevés. Hetek óta gyenge formában játszik a Spurs egyik vezére, a dobásokat illetően legalábbis mindenképp, az előző mérkőzést ki is ülte, de most hiába tért vissza, ugyanúgy nem tudta hozni azt, ami tőle elvárható – 8 pontot szerzett 4/16-os mezőnymutatóval és bár korábban legalább a szervezés ment neki, jöttek a gólpasszai, a másnak megteremtett helyzetei, most ezt sem tudta megoldani. Így hiába dobott 30 pontot LaMarcus Aldridge (13/21 mezőnyből, 14 lepattanó, 2 blokk), hiába volt jó Rudy Gay (19 pont, 8 lepattanó, 9/12 mezőnyből), a támadójátékuk egyszerűen nem bírta el DeRozan gyengélkedését – a Raptorstól érkező sztár zsinórban hatodszor maradt 20 pont alatt, ezzel valamit kezdeniük kell. Gregg Popovich egyébként azt mondta a meccsről, hogy a Clippers sokkal jobban hajtotta végre a játékokat, jobban akarta a győzelmet, ők pedig ezeken felül még a labdákat is elszórták, így csak üldözni tudták ellenfelüket.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 30/3, Gay 19/3, Belinelli 12/6
A Clippers legjobb dobói: Harris 27/6, Harrell 18, Beverley 18/12

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik