Rose nagyszerű volt, Harden 44-et szórt, Holiday villant

GOBODICS TAMÁS, TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)GOBODICS TAMÁS, TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2014.12.23. 09:35
null
Derrick Rose (1) elhúz a torontói Kyle Lowry mellett (Fotó: Reuters)
Az exszolnoki Justin Holiday 18 pontot rámolt be a ligaelső Warriors csapatában az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) hétfői játéknapján. James Harden 44-et szórt a Portlandnek, Derrick Rose és a Bulls nagy utolsó negyeddel győzte le a Torontót, a Hawks pedig tovább szárnyal, Dallasban is nyerni tudtak Paul Millsapék. Tony Parker visszatért és a Spurs felül is múlta a Clipperst, a Memphis viszont otthon kapott ki a Jazztől – íme a részletek!

 

Charlotte Hornets–Denver Nuggets 110–82

Egy pillanatig sem volt kérdés. Nem szoktunk eddig hozzá, hogy ennyire koncentráltan és jól kosarazik a Charlotte, de ma már az első negyedet tíz ponttal hozták, félidőben 58–40-re vezettek (57 százalékkal dobtak a nagyszünetig), a negyedik negyedben pedig már elérte a különbség a harmincat – innentől Steve Clifford kiürítette a padot és lehozta a kezdőit, a Hornets idén először nyert három meccset zsinórban.

Az elzárás-leválás elég volt. Kemba Walker ebben a legjobb edzője szerint, ma gyakorlatilag Al Jeffersonnal tökéletesen csinálták ezt és használták ki a denveri védekezésen tátongó lyukakat – az irányító minden támadásnál eljutott a festékig és végül 18 ponttal, valamint 9 gólpasszal zárt egyetlen eladott labda mellett, a center pedig 22 egységet rámolt be 10/13-as mezőnymutatóval.

Nem volt erő a Denverben. Már az első percektől kezdve demoralizáló volt számukra, hogy mennyire könnyedén szerzik a pontokat a hazaiak, ráadásul Lawsonon kívül a dobás sem ment a Nuggetsnek. A tripláik nem ültek (2/18), de a gyűrű alatt sem volt könnyű dolguk Afflalóéknak, leginkább középtávolikat dobálhattak, ennek 37.5 százalékos mezőnymutató és 82 pont lett a vége – Lawsont leszámítva mindenki egyszerre csődölt be, ráadásul a Hornets egyetlen fegyverével sem tudtak mit kezdeni az egész meccsen.

A Hornets legjobb dobói: Jefferson 22, Walker 18/6, Neal 13/3
A Nuggets legjobb dobói: Lawson 18/6, Gee 15, Afflalo 9

Chicago Bulls–Toronto Raptors 129–120

Félelmetes utolsó negyedet játszott a Bulls. Már tízzel is vezetett a Raptors, de a harmadik negyed végén egy 16–6-os etappal kiegyenlítettek a hazaiak, majd jött a brutális ponttermést hozó utolsó játékrész és Derrick Rose. A betegség után visszatérő egykori MVP 15 egységet rámolt be (végül 29-cel zárt) ebben a negyedben, ebből tízet az utolsó öt percben, a Bikák 49 pontot szórtak tizenkét perc alatt, ami franchise-rekord – így hiába Lowry (34 pont, 12/22 mezőnyből, 4/8 tripla) extrája és a 37 torontói pont az utolsó etapban.

A festékben nem tudott érvényesülni a Raptors. A vendégek képtelenek voltak mit kezdeni a Chicago támadójátékával, főleg az utolsó negyedben – Rose-ra és Butlerre sem volt ellenszerük, de a belső négyes ellen is tehetetlenek voltak, bárki volt fent a hazaiaknál négyes-ötösben, az hozta a pontokat. A különbség a büntetőkben rejlett, hiszen 47 (!) alkalommal állhatott a vonalra a Bulls (Gasol és Mirotic például együtt 9 dobással, de 18 büntetővel zárt), amit 91.5 százalékkal értékesítettek is. Hiába dobott rá mezőnyből 26-tal többet a Toronto, ők csupán 44 százalékkal, a Chicago 54-gyel célzott, így még a labdaszerzésekkel sem tudták ezt a hátrányt kompenzálni.

A Bulls legjobb dobói: Rose 29, Butler 27/6, Brooks 17/3
A Raptors legjobb dobói: Lowry 34/12, Valanciunas 20, Ross 17/15

Houston Rockets–Portland Trail Blazers 110–95

James Harden szezoncsúcsa. A dobóhátvéd ma extázisban kosarazott, 19-et rámolt be már az első negyedben, 31-gyel állt a nagyszünetben, végül 44-gyel zárt – ez volt az idei harmadik 40+-os meccse, amivel vezeti a ligát, ahogy pontátlagban is ő az első. 26 dobásából 14 célt ért, 4/9-cel triplázott, 12/13 büntetőt értékesített, kiosztott hét gólpasszt és megszerzett öt labdát is, ellenállhatatlan volt – ráadásul, ahogy társai, ő sem igazán lépett pályára az utolsó negyedben, ezeket a számokat 31 (!) perc alatt hozta össze.

Aldridge és az eladott labdák. Az erőcsatár kihagyta ezt a találkozót, pontjai és főleg a játékra való hatása nagyon hiányzott a vendégeknek, nélküle Lillard is megállt 18-nál (6/16 mezőnyből, 0/5 tripla) és senki nem tudott előlépni a helyére. A Portland ráadásul eladott 22 labdát, amiből rendre kosarakat szerzett Harden, a tomboló houstoni aréna mellett egyszerűen átrohant ellenfelén a Rockets és kérdés nélkül húzta be a találkozót.

Terry illusztris társaságban, bemutatkoztak az új fiúk. A veterán hátvéd a negyedik negyed elején jó kilenc méterről beemelt egy hármast, ami a 2000. triplája volt karrierje során – ezzel mindössze a harmadik játékos lett az NBA történetében, aki elérte ezt a számot, előtte erre csak Reggie Miller és Ray Allen volt képes. Lejátszotta első houstoni meccsét Brewer és Sved is, előbbi 12 ponttal, négy-négy pattanóval és gólpasszal, ill. 5 szerzett labdával debütált.

A Rockets legjobb dobói: Harden 44/12, Howard 16, Brewer 12/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 18, McCollum 17/6, Matthews 14/9

Memphis Grizzlies–Utah Jazz 91–97

Fáradt a Memphis. A hét nap alatt lejátszott öt meccset nem bírta el a sérülésekkel is sújtott csapat, ma fásultan és pontatlanul kosárlabdáztak az első negyedet leszámítva és sem elöl, sem hátul nem emlékeztettek saját magukra – a Warriors és a Spurs legyőzése után hármas vereségszériával mehetnek karácsonyozni.

Gasol és Conley is félkarú volt. Zach Randolph és Tony Allen nagyon fontos láncszemei ennek a csapatnak, így az irányító és a center hiába hozta a számait, senki nem tudott melléjük fellépni. Ők ketten 52 pontot vállaltak a 91-ből, de nem tudták megállítani Burksöt és Haywardot, alulmaradtak a festékben és a triplák levédésével is hadilábon álltak – egyszerűen nem értek oda.

A Jazz dominált a gyűrű alatt. Randolph hiányát kihasználva 49-34-re hozták a lepattanózást a vendégek, a Kanter, Favors páros mellett Rudy Gobert 16 lecsorgóba kapaszkodott bele a padról beszállva – ráadásul a Memphis mindössze 9 büntetőt tudott kiharcolni, a Utah játékosai viszont rendre megverték őket lábbal és 28 egypontost dobhattak, ezeket nem tudta kompenzálni a Grizzlies.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 28/12, Gasol 24, Lee 13
A Jazz legjobb dobói: Burks 23/6, Hayward 21/6, Favors 15

Dallas Mavericks–Atlanta Hawks 102–105

Nagy formában a Hawks. Zsinórban negyedik győzelmével az Atlanta utolérte a Keletet vezető, Chicagóban vesztő Raptorst – összességében az elmúlt 14 összecsapásukból mindössze egyet vesztettek el Jeff Teague-ék. Az irányító egyébként újra hiányzott, de a német felmenőkkel is bíró Dennis Schroder kiválóan helyettesítette (22 pont, 6 gólpassz). Schroder elmondta a meccs után: Rajon Rondo a kedvenc játékosa, Nowitzki pedig a német kosárlabdázás legnagyobb alakja, számára ő is egy példakép. A Hawks minden kezdője elérte egyébként a 10 pontos határt, és bár Kyle Korver szezonbeli harmadik büntetőjét is kihagyta (így már „csak" 59/62-vel áll), a végjátékban nagyon higgadt volt a vonalról.

Még lehet tanulni ezt-azt. Hiába vezetett 14 ponttal a félidőben, 19-cel a harmadik negyed végén a fantasztikusan védekező Atlanta, a frissen igazolt Rajon Rondo alaposan felpörgette a Dallast a negyedik játékrészre. Az utolsó percre fordulva még 12 pontos hátrányban volt a Mavs, ekkor azonban Rondo háromszor egymás után találta meg a kinti dobókat (egyszer Ellist, kétszer pedig Villanuevát) – sőt, ha Ellis nem hagy ki még egy hármast 14 másodperccel a vége előtt, esélyük lehetett volna a hosszabbítás kiharcolására.

Rick Carlisle előre tudta. A liga egyik legjobb edzőjének számító dallasi mester a meccs előtt csak annyit mondott: a Hawks a liga legalulértékeltebb csapata, Mike Budenholzer szakvezető pedig a legalulértékeltebb tréner.

A Mavericks legjobb dobói: Ellis 18/3, Nowitzki 16, Villanueva 14/12.
A Hawks legjobb dobói: Schroder 22, Korver 18/9, Horford 17.

San Antonio Spurs–Los Angeles Clippers 125–118

Zuhanás megállítva, erődemonstráció teljesítve. Emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy a Spurs zsinórban négy meccset veszítsen, az elmúlt napokban viszont megtörtént – igaz, kétszer is háromszori hosszabbításban. Ma viszont Tony Parker végre játékra jelentkezett, és ez egy csapásra rendbe tette a Spurs támadásait. 26 pontot szerzett 11/18-as mezőnymutatóval, és a másik három rutinróka is kiválóan teljesített: Duncan (21 pont, 12 pattanó) és Manu Ginóbili (19 pont, 10 gólpassz) dupla-duplával, Boris Diaw pedig 23 ponttal (9/11 mezőnyből) tolta meg a San Antoniót. Védőoldalon Kawhi Leonard elfért volna, de ma a támadásokra helyezte a hangsúlyt a Spurs, amiből egy egészen hihetetlen, 63.6 százalékos mezőnymutató kerekedett ki – 49 mezőnykosarukra 37 assziszt jutott, a 37 gólpasszra pedig mindössze 11 eladott labda.

Győztes számok. A Clippers mindent megtett a sikerért, 50 százalékkal dobtak mezőnyből, majdnem 42-vel tripláztak, jól pattanóztak, kevés labdát adtak el, Griffin, Paul és Redick is 20 pont felett termelt, a kispadról Jamal Crawford 18 egységgel jelentkezett. Ma ez is kevés volt, Chris Paul jól fogalmazta meg a lényeget: „egy darabig megpróbálod növelni az akaratodat a védekezésben, de néha eljutsz egy pontig, amikor már nem elég, hogy bízol abban, hogy kihagyják – neked kellene valamit tenni, hogy kihagyják." Utóbbi kulcsot nem találta a Clippers.

A Spurs legjobb dobói: Parker 26/3, Diaw 23/6, Duncan 21.
A Clippers legjobb dobói: Paul 25/9, Griffin 22, Redick 21/15.

Golden State Warriors–Sacramento Kings 128–108

Listavezetőhöz méltóan. 36–20-ra hozta az első negyedet a ligát vezető Warriors, Curry már ekkor 10 pontot szerzett (végül 12 pontnál és 11 gólpassznál állt meg). Klay Thompson szokásos pontesője mellett a kezdőcenterként szerepet kapó Festus Ezeli villogott, alig 18 perc alatt 15 pontot (karriercsúcs), 6 pattanót és 2 blokkot tett fel a táblára – mindezt DeMarcus Cousins mellett. Így lehetősége nyílt Steve Kerr vezetőedzőnek arra, hogy sokat játszassa a cseréket: Iguodala és Speights tucatnyi ponttal segített. Legjobban a tavaly még a Olajt erősítő Justin Holiday használta ki a megnövekedett játékidőt, 20 perc alatt 18 pontot termelt be, és volt mellette 3-3 gólpassza és lepattanója is. A cseréktől összesen 62 (!) egység érkezett.

Szegény ember GSW-je. A Kings megpróbálta tartani a lépést a Golden State-tel, de hiába támadtak nagyon jól (47 százalék feletti mutató mezőnyből és a triplavonal mögül, 31 gólpassz), védekezésben irtózatos nagy lyukak tátongtak. Az utóbbi 14 meccséből 11. alkalommal veszítő Sacramento mindenesetre ma láthatta, hogy hová kellene eljutni játékban – ehhez viszont nem lesz elég a jelenlegi keret, nem véletlen, hogy Deron Williams érkezését suttogják.

Még mindig van tartalék. Holiday és Ezeli játéka is megmutatta, hogy milyen mélységű a Warriors kerete – például gond nélkül elbírták a kezdőcenter Andrew Bogut hiányát. Rossz hír az ellenfeleknek, hogy a csapat tavalyi kezdő erőcsatára, az idén eddig egyetlen meccsen pályára lépő David Lee végre egészséges, ma újra játszott (6 pont, 7 pattanó került a neve mellé)...

A Warriors legjobb dobói: Thompson 25/6, Holiday 18/9, Ezeli 15.
A Kings legjobb dobói: Cousins 22, Collison 17/6, Casspi 16.

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Hornets–Denver Nuggets 110–82 (28–18, 30–22, 26–17, 26–25)
Chicago Bulls–Toronto Raptors 129–120 (33–33, 27–33, 20–17, 49–37)
Houston Rockets–Portland Trail Blazers 110–95 (37–33, 36–20, 23–23, 14–19)
Memphis Grizzlies–Utah Jazz 91–97 (22–19, 21–25, 25–26, 23–27)
Dallas Mavericks–Atlanta Hawks 102–105 (18–25, 20–27, 25–30, 39–23)
San Antonio Spurs–Los Angeles Clippers 125–118 (35–33, 37–27, 23–30, 30–28)
Golden State Warriors–Sacramento Kings 128–108 (36–20, 28–30, 29–26, 35–32)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik