Rose és Curry villogott, a Wizards ellopta a pályaelőnyt

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2015.04.19. 10:12
null
Derrick Rose (fehérben) remek formában tért vissza a rájátszásba (Fotók: Reuters)
Megkezdődött az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) rájátszása! A playoff első meccsén a Washington Wizards hosszabbításban gyűrte le a Toronto Raptorst, míg a Golden State Warriors fordulatos találkozón szerzett előnyt a New Orleans Pelicans ellen. A Houston Rockets–Dallas Mavericks meccsen James Harden és Dirk Nowitzki egyaránt 24 pontot szerzett, a győzelemnek a hazaiak vezére örülhetett. A Chicago Bulls a 25 pontos Jimmy Butler és a sérülései következtében három viszontagságos év után a rájátszásba visszatérő, 23 pontig jutó Derrick Rose vezetésével szerzett előnyt a Milwaukee Bucks ellen.

 

Toronto Raptors (4.)–Washington Wizards (5.) 86–93 – h. u.

A Wizards azonnal elvette a pályaelőnyt. Rutinosabb csapatnak tűnt most a Washington, a Toronto pedig kissé görcsösen kosarazott – nem igazán tudták saját játékukat játszani a hazaiak. A húsz pontot szóró Paul Pierce vezérletével szinte végig vezettek is a fővárosiak, de a hajrában a kipontozódó Kyle Lowry helyén játszó Vasquez egyenlített, és mivel válasz nem érkezett, jöhetett a hosszabbítás. Ennek elején ismét Pierce emelt be egy triplát, és egy 7–0-s futást produkált a Washington, a Toronto pedig nem tudott újítani, így Wittman csapata már az első mérkőzésen elvette a pályaelőnyt.

A védekezésből már látszott, hogy ez a playoff. Mindkét fél jól felkészült a másikból, így el is maradt a várt nagy csata a hátvédek között – Wall 5/18-cal, Beal 6/23-mal dobott, a hazaiaknál pedig Lowry 2/10-zel, DeRozan 6/20-szal tüzelt mezőnyből. Paul Pierce rutinja és Beal sokoldalúsága mellett viszont a lepattanózás is a vendégek javára döntött, Nené 13 lecsorgót kaparintott meg, csapata pedig 61–48-ra nyerte meg ezt a szegmenst – azt nem lehet mondani, hogy uralta volna a festéket a Wizards, de ezen mindenképpen javítania kell a Torontónak. Érdekesség: Wittman vezetőedzőként első hét idegenbeli playoffmeccséből hatot megnyert…

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 0–1

A Raptors legjobb dobói: A. Johnson 18, DeRozan 15, Patterson-Vasquez-L. Williams 10/6
A Wizards legjobb dobói: Pierce 20/12, Beal 16/3, Nené 12

Golden State Warriors (1.)–New Orleans Pelicans (8.) 106–99

Szorossá tette a végét a Pelicans. A Warriors már az első negyedet 15 ponttal megnyerte, a New Orleans védekezése nem tudott mit kezdeni az alapszakasz győztesével – félidőig 56 százalékkal tüzeltek mezőnyből Curryék. A harmadik negyed közepén átlépte a hazai előny a húszat, de a Pelicans bizonyította, hogy nem lehet lenézni: Anthony Davis vezetésével ledolgozta ezt a záró etapban, és az utolsó percben egészen hat egységig zárkóztak fel a vendégek. Közelebb érniük már nem sikerült, így végül a meglepetés elmaradt, a Golden State kipipálhatja az első győzelmet.

Három negyed Curryből, egy negyed Davisből. A Warriors MVP-várományosa újabb zseniális estén van túl, szebbnél szebb kosarakkal szórakoztatta a közönséget, annak ellenére, hogy nem ültek a triplái, 34 pontot rámolt be. A kulcs azonban rajta kívül a Green, Bogut páros volt, amelynek tagjai dupla dupláik mellett parádés védekezéssel szedték le a pályáról Davist három negyeden keresztül – a Pelicans vezére 35 pontos estén van túl, de ebből 20-at a negyedik játékrészben szerzett. Bár erre a látottak alapján találhat megoldást Monty Williams, az inkább aggasztó, hogy Tyreke Evans kivált sérülés miatt, és minimum kérdéses a játéka a következő találkozókon – Jrue Holiday egyelőre nem tudta felvenni a megfelelő ritmust.

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0

A Warriors legjobb dobói: Curry 34/12, Thompson 21/9, Green 15/3
A Pelicans legjobb dobói: Davis 35, Pondexter 20/9, Gordon 16/12

Chicago Bulls (3.)–Milwaukee Bucks (6.) 103–91

Derrick Rose újra akcióban. A Bulls egykori MVP-je 2012 óta először játszott playoffmeccset, és ha már ott volt, bizonyította is, hogy lehet rá számítani. Az első félidőben folyamatosan támadta a gyűrűt, és szebb napjait idézte, majd a harmadik negyedben egymaga berámolt 11 pontot, közte három triplát, ezzel ellensúlyozva a Bucks rohanását. A záró etapban már inkább osztogatott, végül 23 ponttal és 7 gólpasszal zárta a találkozót 27 perc alatt, de a mellette 25-ig jutó Jimmy Butlert is illik kiemelni a hazaiak közül.

Egy kicsivel kell több a Milwaukee-tól. Nem játszott rosszul az újoncnak nyugodtan nevezhető vendégcsapat, az első negyedben még tartotta is a lépést, de a folytatásban nem tudtak mit kezdeni Rose-zal és a Bulls védekezésével sem. Nem érték el a 40 százalékot mezőnyből, bukták a lepattanózást, és bár 19 eladott labdába hajszolták bele a hazaiakat, reális esélyük nem igazán volt a sikerre – ehhez egy jobb dobóforma, főleg jobb Carter-Williams (4/13 mezőnyből, 9 pont, 3 gólpassz) és a periméteren egy kicsit más védekezés szükséges.

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0

A Bulls legjobb dobói: Butler 25/6, Rose 23/9, Brooks 13/9
A Bucks legjobb dobói: Middleton 18/6, Iljasova 15/3, Henson 12, Antetokounmpo 12

James Harden győzelmi táncot lejthetett
James Harden győzelmi táncot lejthetett

Houston Rockets (2.)–Dallas Mavericks (7.) 118–108

Howard jelenléte döntő faktor. A center már az első negyedben három blokkot osztott ki, összesen öttel zárta a találkozót 11 pont mellett, és amikor pályán volt, egyértelműen uralta a festéket a Houston. A kulcs az volt, hogy mindössze 17 percet tudott játszani faultproblémái miatt, így a fennmaradó időben tehette a megszokott dolgát a Mavs – a 15 pontos Rondo és a 18 pattanót begyűjtő Chandler különösen élvezte a helyzetet. Elég azonban ez sem volt a vendégek sikeréhez, a nagyon koncentráltan (15/17 büntető, 24 pont, 11 gólpassz) kosarazó James Harden vezérletével nem adta le hamar megszerzett előnyét a Houston, így első alkalommal megvédte a hazai pályát.

Védekezésben más kell. A Dallas nem sokat tudott tenni hátul, a playoffra újra vezérré avanzsáló Nowitzki (24 pont, 10/14 mezőnyből) le is teremtette Tyson Chandlert egy játék után. Howard nélkül is játszotta szokásos játékát a Rockets, 45 büntetőt harcolt ki, és tíz triplát süllyesztett el, 25 pontnál egyik negyedben sem szerzett kevesebbet, és 29 egységet rámolt be leindításból – ezeken a számokon mind-mind javítaniuk kell a dallasiaknak. További gond számukra, hogy Devin Harris kiülte a második félidőt ugyanazzal a sérüléssel, amivel az alapszakasz végén is bajlódott…

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0

A Rockets legjobb dobói: Harden 24/3, Jones 19, Terry 16/12
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 24/3, Ellis 16/6, Rondo 15/3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik