Remekelt a Spurs és a Bulls, bravúrgyőzelmet aratott az OKC

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.12.21. 09:33
null
Joel Embiid fantasztikusan játszott az utolsó negyedben (Fotó: Getty Images)
Ja Morant visszatérése ellenére kikapott a Memphis, újra nyert a Warriors, nagy hullámzás után tudott javítani a Jazz, a Sixers pedig Bostonban aratott győzelmet.

 

Boston Celtics–Philadelphia 76ers 103–108

Embiidre nem volt válasz. A Celticsnél egyedül Enes Freedom (Kanter) volt bevethető magasemberként, rajta kívül még Bruno Fernando volt olyan, akire ezt rá lehetett húzni, mindez pedig előrevetítette azt, hogy itt Joel Embiidnek dominálnia kell. A Sixers centere ezt meg is tette, 40 perc alatt 41 pontot dobott 10 lepattanóval, 5 gólpasszal, 2 labdaszerzéssel, 4 blokkal és 14 kiharcolt büntetővel, ráadásul az ő játéka a többieknek is utat nyitott: Seth Curry 26 ponttal és 7 gólpasszal, Tobias Harris pedig 25 ponttal és 7 lepattanóval zárt, ráadásul mindketten 3/3 triplát süllyesztettek el. A Philly csapatszinten 50%-os mezőnymutatóval és 40%-os triplázással fejezte be a meccset, bár a magas posztokon meglévő előny ellenére a lepattanózást elvesztette és a festékben is kikapott 46-22-re - a Celtics csapatszinten sok mindent ellensúlyozott, de Embiidre nem lehetett érdemi válasza.

A Sixers nyerte a roncsderbit. A Philly előző este még nem tudott kiállítani nyolc játékost, ezért nem tudott pályára lépni, most viszont olyanokkal töltötte fel a keretét a szükséges létszámig, mint az élete második NBA-meccsén játszó Aaron Henry, vagy a G-League-ből tegnap előrántott Myles Powell. Eközben a Celtics sem állt jobban, mert a Sixersnél heten hiányoztak, míg a hazaiaknál nyolcan, ráadásul Tatum, Schröder és Langford is úgy vállalta a meccset, hogy nem volt 100%-os állapotban - a két keret "eleje" ugyan nagyjából rendben volt, de a rotációk teljesen felborultak. Az első félidőben végig a Philly vezetett, a harmadik negyedben fordított a Celtics és egészen a hajráig előrébb is járt a vendéglátó, ám a Sixers 97-90 után begyújtotta a rakétákat az utolsó négy percben: Embiid egymaga 11 pontot szerzett ekkor, back-to-back dobálta a clutch tempókat, közben pedig Thybulle és Green is bevert egy-egy nagy triplát, utóbbival sikerült visszavenniük a vezetést. Az utolsó fél percben egyébként volt két labdaszerzésük és egy blokkjuk is (Embiid vitte a prímet itt is), így a hajrában egyértelműen ellenfelük fölé nőttek és házi MVP-jük vezetésével nagyon fontos idegenbeli győzlemet arattak.

A Celtics legjobb dobói: Brown 30/9, Tatum 17, Freedom 15, Smart 15/6
A 76ers legjobb dobói: Embiid 41/3, Curry 26/9, Harris 25/9

 

Chicago Bulls–Houston Rockets 133–118

Oktatott a Chicago. Úgy tűnik, hogy az egyhetes pihenő jót tett a Bullsnak, a társaság előző este remek játékkal aratott nagyon értékes győzelmet, most pedig a back-to-back második felén is végig dominált, gyakorlatilag földbe döngölte ellenfelét. A továbbra sem teljes kerettel felálló hazaiak már a nagyszünetben 73-54-re vezettek és egyetlen másodpercig sem voltak hátrányban, csapatként 53%-kal dobtak mezőnyből, 46%-kal tripláztak és 33 gólpasszt osztottak szét, azt csináltak, amit akartak. A végén ugyan kozmetikázott a Rockets és a kiütés elmaradt, de a hazai siker egy pillanatig sem forgott veszélyben: DeMar DeRozan ismét villogott (26 pont, 6 gólpassz), a padról Coby White hozott 24 pontot és 5/9 triplát, de rajtuk kívül még négyen dobtak náluk kétszámjegyűt. Kiemelendő a meccs előtt tíznapos szerződéssel leigazolt Alfonzo McKinnie, aki a semmiből beugorva 16 pontot és 4/6 triplát tett hozzá, az viszont negatívum, hogy ő miért került pályára: Alex Caruso ugyanis hat perc játék után megsérült és ő többet nem is tért vissza a parkettre. A Bulls mindenesetre ezzel a sikerrel megerősítette keleti második helyét, karácsony előtt pedig még a Torontóval is találkozik.

Elfogyott a Rockets. A korábbi csoda múlóban van, az utóbbi hét meccsből ötödször kapott ki a Houston, nem ez az első nagyarányú vereség, a csapatot irányító Silas mester szerint pedig ez a mérkőzés egy lecke volt a vendégek számára, a Bulls játékosai megmutatták, hogyan kell "készen állni" egy találkozóra. Szerinte náluk nem volt meg a megfelelő koncentráció és tudatosság, kicsit úgy léptek pályára, hogy "meglátjuk, mi lesz", ez pedig nem férhet bele. A második félidőre nagyjábó összeszedték magukat és a 23 pontos Christian Wood révén legalább annyit elértek, hogy a különbség kicsit csökkenjen, de olyan hátrányban voltak már, hogy veszélyt nem tudtak jelenteni ellenfelükre. Holnap Milwaukee-ban folytatják keleti túrájukat, majd mennek Indianába és a két ünnep között Charlotte-ba is.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 26, White 24/15, Ball 19/12
A Rockets legjobb dobói: Wood 23/3, Tate 16/3, Brooks 15/9, Martin Jr. 15/3

 

Memphis Grizzlies–Oklahoma City Thunder 99–102

Morant visszatért, mégis kikapott a Memphis. Minden várakozást messze-messze felülmúlt az utóbbi hetekben a Grizzlies, hiszen 12-ből 10 meccset nyert a társaság Ja Morant kidőlése óta, most viszont a Portland elleni vereség másnapján újra rendelkezésre állt a csapat vezére. Morant nem is mozgott rosszul, 28 perc alatt 16 pontot, 6 lepattanót és 8 gólpasszt tett a közösbe, a hazai együttes azonban mintha leeresztett volna, 40% alatti mezőnymutatóval, gyenge triplázással, 15-tel kevesebb kiharcolt büntetővel zárt az eddigi nyugati sereghajtó ellen, hazai pályán. A parádés kezdés (28-16-ra megnyert első negyed) után fokozatosan elfogyott az erő és talán a b2b, talán más miatt, de egyszerűen lebirkózta őket az OKC - hogy aztán a szoros végjáték utolsó percében Morant is fontos hibákat kövessen el és végül vereséget szenvedjenek. Ebből tanulni kell, rendezniük kell a soraikat, de annak örülhetnek, hogy a vezér visszatért és a stabil nyugati negyedik helyről várhatják a folytatást.

A Thunder volt pontosabb a végén. A vendégek rosszul kezdték a meccset, aztán fokozatosan lebontották a Memphis játékát, közben pedig Shai Gilgeous-Alexander (23 pont, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Josh Giddey (19 pont, 11 gólpassz) vezetésével felépítették a sajátjukat. A végjátékhoz így egálközeli eredménnyel érkeztünk meg, egy perccel az órán még egy ponttal a Grizzlies vezetett, a hátralévő idő viszont az OKC-é lett: Lu Dort blokkolta Morantet, majd SGA passzából Giddey dobott egy duplát, aztán egy újabb jó védekezés után Giddey visszaadta a kölcsönt és SGA zsákolt, majd szintén SGA villant és ellopta a labdát Moranttől, amelyből két büntetőt is elsüllyesztett. Ezzel a gyors 7-0-val eldöntötték a küzdelmet, innentől már "csak" büntetőzni kellett, amit sikerült megoldani, úgyhogy értékes győzelmet zsebeltek be és elmozdultak a konferencia utolsó helyéről.

A Grizzlies legjobb dobói: Bane 25/15, Brooks 19/3, Morant 16/3
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 23, Giddey 19/9, Williams 13/3

 

Utah Jazz–Charlotte Hornets 112–102

Javított a Jazz. Két hazai vereség után ezúttal nem hibázhatott a Utah és Quin Snyder csapata ennek megfelelő energiával is kezdte a meccset és 36-15-re megnyerte a első negyedet, ennyi idő alatt gyakorlatilag megsemmisítette a Charlotte-ot. A folytatásban jelentősen visszaestek a hazaiak és nem csináltak mást, mint próbálták menedzselni a különbséget, a játékuk intenzitása ismét arra a két mérkőzésre hasonlított, amit mostanában elbuktak, de végül Rudy Gobert (23 pont, 21 lepattanó, 15/16 büntető) vezérletével minden gondjukat ellensúlyozni tudták. Ugyanis a győzelmük során alig 35%-kal dobtak mezőnyből, de Gobert dominanciájára építve 22 támadópattanót téptek le (a lepattanózást 68-51-re nyerték meg), illetve 37-9-re nyerték a kiharcolt büntetők csatáját, ami félelmetes különbség. A végén azért rezgett a léc, mert a korábbi 22, de még a negyedik negyedben is meglévő 17 pontos előnyük egy szempillantás alatt eltűnt, 87-70-ről öt és fél perc alatt 91-92 lett, de itt Conley és Mitchell 2+1-eivel, valamint Bogdanovic két triplájával megrázták magukat és az utolsó bő három percet 21-10-re nyerték meg - most is messze voltak a jótól, de végül a győzelmet azért behúzták, kíváncsian várjuk, hogy a jó formában érkező Wolves ellen ez elég lesz-e.

Részsikernek örülhet a Hornets. Előző este 37-15-ös hátrányban volt a Charlotte Phoenixben az első negyedben és most is nagyon hasonló helyzetbe került, miután 0/8-cal kezdett mezőnyből és a nyitó játékrész során 5/24-et hozott össze. Aminek viszont örülhet a gárda, az az, hogy ezt követően összekapta magát és végre jó védekezéssel késztette csatára a Jazzt, majd a negyedik negyedben egy óriási rohammal kis híján meglepetést is okozott - a vége nem sikerült, a kulcsjátékoknál megint a "megszokott" védekezésüket hozták, de legalább visszajöttek oda, hogy legyen miről beszélni a hajrában. LaMelo Ball (21 pont, 6 lepattanó, 11 gólpassz) és Miles Bridges (21 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz) jó játéka mellett Terry Rozier is dobott egy 20-ast és a kezdeti problémák után támadásban is sikerült feljebb kapcsolniuk még úgy is, hogy Gordon Hayward kihagyta a meccset - a győzelem viszont most sem jött össze, a brutális sorsolásuk nem segít nekik ezekben a napokban, következőleg pedig Denverbe látogatnak.

A Jazz legjobb dobói: Bogdanovic 23/15, Gobert 23, Mitchell 21/6
A Hornets legjobb dobói: Ball 21/9, Bridges 21/6, Rozier 20/12

 

Golden State Warriors–Sacramento Kings 113–98

Tartalékosan is nyert a Warriors. Andrew Wiggins és Jordan Poole is hiányzott a GSW kezdőjéből (illetve a Wiggins helyén kezdő Jonathan Kuminga is megsérült hat perc után), de ennek ellenére nem hibázott Steve Kerr alakulata és ismét "egyenlített" a tabella élén. Steph Curry dobott 30 pontot, Draymond Green tripla-duplázott (16 pont, 11 lepattanó, 10 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk), Damion Lee 18 ponttal és 4/4 triplával köszönte meg, hogy bekerült a kezdőbe, a padról pedig Andre Iguodala (10 pont, 6 gólpassz), Otto Porter Jr. (12 pont, 4 blokk) és Gary Payton II (12 pont, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés) is sokat tett hozzá. Csapatszinten 52%-os mezőnymutatót, 40%-os triplázást és 28 gólpasszt hoztak össze, ismét egészen folyékonyan művelték a támadójátékukat és bár a tíz ponttal nyert első negyed után voltak időszakok, amikor a Kings akarata érvényesült, de a záró etapban még rá tudtak tenni egy lapáttal és bebiztosították a győzelmüket. Az újabb sikerükkel már 15-2-re állnak otthon, összességében pedig övék a legtöbb győzelem jelen pillanatban az egész ligában - hoinap fogadják a Memphist, aztán karácsonykor elutaznak a fő rivális Phoenixhez.

Nem volt elég erő a Kingsben. A vendégek a back-to-back második felén léptek pályára a Spurs legyőzését követően és a koronavírus miatt továbbra is elég szűk kerettel tudtak csak kiállni: Alvin Gentry vezetőedző mellett Richaun Holmes, Marvin Bagley III, Davion Mitchell, Terence Davis, Alex Len és De'Aaron Fox sem állt rendelkezésre. Tyrese Haliburton (41 perc, 24 pont, 11 gólpassz) vezetésével azért tartották magukat, amennyire lehetett, az utolsó negyed elején csak öt pont volt a hátrányuk, nem érheti őket kritika, de a GSW végül érvényesítette a papírformát. Baj nincs, ez volt a realitás, most két szünnap után fogadják a Clipperst, aztán karácsony után a Memphist - sorozatban hat hazai mérkőzésük következik 2022-re átívelően.

A Warriors legjobb dobói: Curry 30/12, Lee 18/12, Green 16/3
A Kings legjobb dobói: Haliburton 24/6, Barnes 19/12, Hield 18/18

 

Los Angeles Clippers–San Antonio Spurs 92–116

Könnyedén nyert a Spurs. Sokkal gyorsabban, tudatosabban, letisztultabban játszottak a vendégek, akiknek nem kellett megküzdeniük a kosarakért, könnyedén szerezték őket: Dejounte Murray vezetésével első szándékból betörtek, elmentek a gyűrűig, majd megtalálták a megfelelő megoldást, jöttek a kiosztások, leosztások, vagy éppen a közeli befejezések. Az első negyedet nyolc ponttal nyerték, a nagyszünetben 14 volt közte, a harmadik negyed derekán átlépte a különbség a húsz egységet, majd tíz perccel a meccs vége előtt meglett a közte harminc, nem lehetett kérdés, hogy melyik a jobb csapat. Az egyszerű, de nagyszerű játék mostanában sok eredményt hozott a Spurs számára, a texasiak pedig a back-to-back ellenére nagyon energikusnak, motiváltnak tűntek, talán azért, mert a Kings elleni vereség során nem védekeztek - most mindenesetre abba is beleálltak, Gregg Popovich sem panaszkodhatott. Murray egyébként újabb tripla-duplával tűnt ki (24 pont, 12 lepattanó, 13 gólpassz) egyénileg, de a 67-43-ra megnyert lepattanózás, a festékben aratott 68-44-es győzelem, valamint a csapatként szétosztott 37 gólpassz is beszédes - tükörsima SAS-győzelem volt ez, úgyhogy a soron következő ellenfél, a Lakers sem lehet nyugodt.

Gödörben a Clippers. Folytatódik a LAC hullámzó szezonja, a felemelkedéseket mindig erős visszaesések követik és most már kijelenthető, hogy újra ilyen időszakát éli a társaság, hiszen sorozatban harmadszor kapott ki. Pedig öt kihagyott meccs után Paul George (25 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) és Serge Ibaka is visszatért, de így is szörnyű támadójátékot produkáltak, 39% alatt dobtak mezőnyből, veszélytelenek voltak távolról, nem járatták jól a labdát, mindezt pedig a botrányos lepattanózással is megtetézték. Tyronn Lue szerint ez most már visszatérő probléma náluk és nem is feltétlenül a magasemberek hibájából fakad, inkább a hátvédek figyelmetlenségéből, hiszen most is 23 támadópattanót engedtek a Spursnek, amelyek jelentős részét a berepülő kisemberek vitték el. A vezetőedző elmondta, hogy úgy összességében a koncentrációval és a küzdeni akarással van gondjuk jelenleg, ezen kell dolgozniuk a következő napokban.

A Clippers legjobb dobói: George 25/9, Zubac 12, Mann 11/3
A Spurs legjobb dobói: Murray 24/12, Pöltl 17, McDermott 16/6

NBA, ALAPSZAKASZ
Boston Celtics–Philadelphia 76ers 103–108
Chicago Bulls–Houston Rockets 133–118
Memphis Grizzlies–Oklahoma City Thunder 99–102
Utah Jazz–Charlotte Hornets 112–102
Golden State Warriors–Sacramento Kings 113–98
Los Angeles Clippers–San Antonio Spurs 92–116
A Toronto Raptors–Orlando Magic mérkőzést elhalasztották.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik