Race, Acélizom, A legyőzhetetlen – íme, a 100 legjobb sportfilm (3.)

Vágólapra másolva!
2020.05.25. 11:08
null
Nelson Mandela (Morgan Freeman) és François Pienaar (Matt Damon) legendás kézfogása a filmvásznon megörökítve (Fotó: AFP)
Sok hete már, hogy a koronavírus-járvány miatt megállt a sportélet a világban. A betegség egy időre otthonainkba kényszerített minket, sok bajnokságot befejezettnek nyilvánítottak, még többet elhalasztottak. Ezért aztán a The Athleticnél gondoltak egyet, majd kikérték több mint 120 munkatárs véleményét a legjobbnak vélt sport tematikájú filmekről. Sok száz műre érkezett szavazat, ezek értékelése után összeállították minden idők 100 legjobb alkotását. 12 részes sorozatunkban ezeket mutatjuk be, majd természetesen szót ejtünk a legjobb magyar filmekről is, illetve azokat is górcső alá vesszük, amelyek lemaradtak a The Athletic listájáról. Lássuk a 80–71. helyezettet!

A listáról tudni kell, hogy az óriási szórás miatt néhány kitétel előre meg lett határozva: csak filmek kerülhettek fel, sorozatok nem, de kitétel volt az is, hogy az alkotás rendelkezzen legalább egy Oscar-díj-jelöléssel, VAGY szerepelnie kell a Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Filmnyilvántartásában, VAGY legalább 1 millió dolláros bevételt kellett hoznia a pénztárakban, VAGY egész egyszerűen akkora kulturális értékkel bír, hogy nem maradhatott le.

Valljuk be, ezeknek a kritériumoknak alapján nem egy szokványos listával szembesültünk –annak tudatában meg aztán végképp, hogyaz NSO márciusban megszavaztattaminden idők tíz legjobb sportfilmjét, aminek merőben más lett a végeredménye. Lássuk hát akkor a The Athletic listáját!

A 100 LEGJOBB SPORTFILM A THE ATHLETIC SZERINT (100–91.) – IDE KATTINTVA OLVASHATÓ

A 100 LEGJOBB SPORTFILM A THE ATHLETIC SZERINT (90–81.) – IDE KATTINTVA OLVASHATÓ

A 100 LEGJOBB SPORTFILM A THE ATHLETIC SZERINT (80–71.)

80. Nem adok kosarat! (Love and Basketball, 2000)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 74.79/100

Miről szól? A történet középpontjában Quincy és Monica áll, akik gyerekkoruk óta szomszédok, s mind a ketten odavannak a kosárlabdáért – ez főleg a fiú részéről nem meglepő, hiszen édesapja a helyi csapatban, a Clippersben játszik. A középiskolában is nagyszerűen megy nekik a játék, olyannyira, hogy mindkettejükre felfigyel a Dél-kaliforniai Egyetem (USC). Már régóta odavannak egymásért a főszereplők, ám az egyetemi élet egyiküknek sem könnyű – Quincy besokall a média figyelmétől, miközben Monicának lehetősége nyílik kipróbálni magát a profik között… Barcelonában. A fiú bejut az NBA-be, s a Lakersben játszik, majd súlyosan megsérül. Monica hazautazik, hogy lássa őt, ekkor azonban csalódottan veszi tudomásul, hogy Quincynek menyasszonya van, a lány viszont még ekkor sem adja fel a szerelmet…

79. A legendák ideje (Race, 2016)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 75/100

Miről szól? A mű középpontjában a mára már legendás atléta, Jesse Owens áll, aki a film elején még csak bontogatja szárnyait. Az Ohio State Egyetemre jár, s bőrszíne miatt a fehér atléták kirekesztik őt. Larry Snyder edző felfigyel rá, s ki akarja juttatni az 1936-os berlini olimpiára. Owent izgatja, hogy a legjobbak között versenyezhet, azonban zavarja őt a németek rasszista propagandája. Eközben barátnőjét – később feleségét – és lányát is támogatni szeretné, ezért dolgozni kényszerül. Az NAACP – ez az egyik legrégebbi és legbefolyásosabb polgárjogi szervezet az Amerikai Egyesült Államokban – arra kéri Owenst, hogy ne induljon az olimpián politikai okok miatt. A fiatal tehetség viszont rajthoz áll, s mindenkit elkápráztat!

78. Acélizom (Pumping Iron, 1977)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 75.12/100

Miről szól? A dokumentumfilm első része Mike Katzot mutatja be, aki a Mr. Univerzum amatőr testépítőversenyre készül. Végül hiába küzd, nem ő, hanem riválisa, Ken Waller nyeri a versenyt, Katz csak a negyedik. A film ezután Arnold Schwarzenegger és Lou Ferrigno rivalizálására koncentrál, hiszen mind a ketten a Mr. Olimpián indulnak. Az osztrák ekkor már „veteránnak” számít, aki egymás után ötször nyert Mr. Olimpiát, míg vetélytársa 196 centiméterrel és 125 kilogrammal a legnagyobb testépítő a versenyen. Betekintést nyerhetünk a riválisok otthonaiba, edzéstervükbe és leginkább a személyiségükbe.

77. Terepfutás (McFarland, 2015)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 75.23/100

Miről szól? A történet 1987-ben játszódik, amikor is Jim White amerikai futballedző elveszíti állását heves temperamentuma miatt. Családjával McFarlandbe költözik, ahol egy középiskolában kap edzői állást. Ismét elveszíti munkáját, ekkor azonban felfigyel néhány diákjára, aki rendkívül jó futó – közülük is kitűnt Thomas Vallez. A csapat néhány nehézségbe ütközik, ám így is állami versenyt nyer, White pedig ajánlatot kap Palo Altóból, ez viszont nagyon elkeseríti Thomast. Az edző rájön, döntéseinek súlyos következményei lehetnek – végül a szívére hallgat.

76. Mindent a győzelemért! (Rudy, 1993)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 75.83/100

Miről szól? A 1960-as években játszódó film főszereplője Daniel Eugene Ruettiger, röviden csak Rudy. A fiatal srác legnagyobb álma, hogy a Notre Dame Egyetemen amerikai futballozhasson, azonban sem a jegyei, sem a pénze, sem a fizikuma nem elegendő ahhoz, hogy felvegyék. A középiskola után édesapjával és idősebb testvéreivel egy acélgyárban dolgozik. Amikor egy rablás során legjobb barátját megölik, úgy dönt, mégis követi az álmait. Rudy pályafelügyelő állást kap a Notre Dame-nél, ám meccseket egyáltalán nem lát. A cserecsapatban helyet kap ugyan, de meccsnapokon szinte soha nem öltözhet be. A film remekül bemutatja, hogy a folyamatos visszautasítások ellenére is a kitartás és a kemény munka meghozhatja gyümölcsét – a legfontosabb, hogy mindent megtegyünk a célért, amit kitűzűnk magunk elé.

75. A végtelen nyár (The Endless Summer, 1966)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 75.91/100

Miről szól? A filmkészítő és narrátor Bruce Brown két szörfözőt, Mike Hynsont és Robert Augustot követ egy világkörüli szörftúra során. Járnak Ausztráliában, Új-Zélandon, Tahitin, Szenegálban, Ghánában, Nigériában és Dél-Afrikában. Az út során új helyszíneket ismernek meg, valamint bemutatják a sportot a helyieknek. Akkori, szintén híres szörfözők – Miki Dora, Phil Edwards és Butch Van Artsdalen – is feltűnnek a dokumentumfilmben. A cím nagyon kreatív, hiszen az alapötlet szerint mindig akkor utaznak egy adott helyszínre, amikor ott éppen nyár van – így a filmben az soha nem ér véget.

74. Csavard be, mint Beckham (Bend It Like Beckham, 2002)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 76.36/100

Miről szól? Ugyan a címhős, David Beckham is feltűnik a filmben, a középpontan a 18 éves Jess és Jules szerepel. Mind a ketten Angliában élnek, mind a ketten megszállottan rajonganak a labdarúgásért. Előbbit konzervatív szülei nem engedik, hogy futballozzon a neme miatt, utóbbit édesapja támogatja. A két lány egy parkban találkozik, Jules látja, hogy Jess mennyire tehetséges, s elhívja a helyi női focicsapatba, a Hounslow Harriersbe. Jess nem mondja meg szüleinek, hogy focizik, azonban nem tudja sokáig titkolni, ugyanis idősebb testvérének ugyanazon a napon van az esküvője, mint a ligadöntő – ahová a két lánynak köszönhetően jutott be a csapat. Ha ez még nem lenne elég a konfliktus, kiderül, hogy Jess és Jules is odavan az edzőért, Joe-ért…

73. Taplógáz: Ricky Bobby legendája (Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby, 2006)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 76.41/100

Miről szól? „Will Ferrell és Sacha Baron Cohen egy sportfilmben? Ez csak katasztrófa lehet” – gondolhatják a kedves olvasók. Nos igen. Az 1 óra 48 percig tartó agymenésben a Ferrell által alakított Ricky Bobby NASCAR-versenyző a főszereplő, s legfőbb ellenfele Cohen eljátszott karaktere, Jean, aki a Formula–1-ből csatlakozott a mezőnyhöz. A folyamatos poénok mellett Ricky élete szépen, lassan tönkremegy, ám ahogyan egy vígjáték megköveteli, a végére újra megerősödik, s egy mindent eldöntő verseny végén happy endinggel zárul a film. A korlátozások ideje alatt, ha nagyon unatkozunk, jó kedvre derülhetünk a film láttán, s még akár zsebre is tehetünk belőle egy tanulságot: „ Ha nem első vagy, akkor utolsó…– na jó, inkább csak élvezzük a vicces jeleneteket.

72. A legyőzhetetlen (Invictus, 2009)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 77.24/100

Miről szól? A rögbi szerelmesei számára ez egy kötelező film. A cselekményben – amely természetesen igaz történetet dolgoz fel – Nelson Mandela (Morgan Freeman) 1990-ben, 27 év után szabadul a börtönből, majd négy évvel később megválasztják Dél-Afrika elnökének. Az 1995-ös rögbi-világbajnokságot Dél-Afrika rendezi, Mandela legnagyobb álma az, hogy az országban élő fehérek és feketék egyaránt összefognak és a csapatért szorítanak. Még a csapatkapitánnyal, Francois Pienaarral (Matt Damon) is találkozik, hogy buzdítsa. Remek példa ez a történet arra, hogy a sportnak mekkora ereje van a közösségben, s mennyire képes összehozni mindenkit, hogy szinte már egy emberként szurkoljon – ráadásul hazai pályán a világ ellen, még csak nem is a legesélyesebbnek tartott csapatnak… Kell ennél jobb sztori?

71. Kidobós: Sok flúg disznót győz (DodgeBall: A True Underdog Story, 2004)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 77.31/100

Miről szól? Ha az előbb nehezen képzelték el Will Ferrellt autóversenyzőként, akkor most próbálják meg vizualizálni Ben Stillert, mint profi kidobóst. A főszereplő Pete-nek (Vince Vaughn) egy egyszerű edzőterme van, amit White Goodman (Ben Stiller) szeretne megszerezni tőle a bankon keresztül. Pete-nek 50 ezer dollárra van szüksége, hogy megtartsa konditermét. A pénzt úgy szeretné megszerezni, hogy Las Vegasban benevez egy kidobós versenyre, amelynek fődíja éppen annyi, amennyire szüksége van. Igen ám, azonban Goodman ezt megtudja, s ő is szervez egy csapatot. Hogy mi vár ránk a döntőben? Vicces túlzások és persze egy „drámai végjáték”.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik