Portlandben is nyert a Nets, tovább menetel a Sixers és a Suns

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.03.24. 10:41
null
James Harden (jobbra) és a portlandi Damian Lillard farkasszemet néz a keddi meccsen (Fotó: Getty Images)
Még mélyebbre süllyedt a Miami, elszabadult a New York, nem hibázott a Denver, a Pelicans pedig szétszedte a tartalékos Lakerst.

 

Orlando Magic–Denver Nuggets 99–110

Kimozogta a leolvadást a Denver. Az első félidőben oktattak a vendégek, Nikola Jokics (28 pont, 15 lepattanó, 10 gólpassz) vezetésével állva hagyták ellenfelüket, a nyitó játékrészt 15 ponttal nyerték és nem sokkal a nagyszünet után már 24 egységgel is vezettek. Itt azonban eléggé bealudtak, elöl-hátul több fokozattal is visszavettek, amitől felébredt a Magic, a 24 pontos távolság ötre csökkent és éles lett a meccs, de a Nuggets még időben rendezte a sorokat, itt elállította a vérzést és stabilizálta magát. A hátralévő időben ennél közelebb már nem engedte a hazaiakat Michael Malone csapata, így végül hozni tudta a kötelezőnek számító idegenbeli győzelmet.

Egy rohanás volt a Magicben. A szörnyű első félidő után egy 20–4-es futással tértek észhez és jöttek vissza a meccsbe a hazaiak, akiket Evan Fournier (31 pont, 6 gólpassz, 5/12 tripla) húzott ezen az estén, miközben Nik Vucsevics elveszett Jokics mellett (18 pont, 7 lepattanó, 8/25 mezőnyből, 0 kiharcolt büntető) és a cserét kérő Aaron Gordon (13 pont 13 dobásból, 3 lepattanó) sem tudott segíteni a csapatán. Ezzel a rohammal azonban ellőtték a puskaporukat, a folytatásban ugyan nem szakadtak már le nagyon, de ahogy összeszedte magát a Denver, már nem tudták ráerőltetni akaratukat a vendégcsapatra, úgyhogy azt a 20–4-et leszámítva egyértelmű vereséget szenvedtek és nem tudták borítani a papírformát.

A Magic legjobb dobói: Fournier 31/15, Vucsevics 18/6, Aminu 17
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 28/6, Murray 21/6, Porter Jr. 18/6

New York Knicks–Washington Wizards 131–113

Most „elszabadult" a New York. Az utóbbi meccseken a 100 dobott pontot sem nagyon tudta elérni a Knicks, a jó védekezés mellett nem igazán akart összeállni a támadójáték, ezen az estén viszont finoman szólva sem volt ilyen probléma. Julius Randle azt csinált, amit csak akart (37 pont, 7/10 tripla), hatan is két számjegyűt dobtak náluk, csapatszinten 51%-kal céloztak mezőnyből és 53%-kal tripláztak, nem volt rájuk ellenszer – az első félidőben 69 pontot tettek fel a táblára és húsz egységnyi előnyt építettek fel, később pedig már 31-gyel is vezettek, mielőtt visszavettek a záró etapban. Volt olyan perc a harmadik negyedben, amikor Randle sorozatban három támadásból dobott triplát, egyszerűen nem adtak esélyt a Washingtonnak és minden szempontból lejátszották ellenfelüket – az utóbbi meccsek erőlködése után ez nagyon kellett nekik, ráadásul további jó hír, hogy következőleg is a Wizardsszal találkoznak.

Ez nem elég. Bradley Beal szerint olyan volt, mintha meg sem érkeztek volna az arénába, semmi figyelem, semmi energia és főleg abszolút semmi védekezés, ezért kaptak ki. Ez már nem először, nem is másodszor fordult elő a Washingtonnal a szezon során és főleg úgy érdekes ez a hozzáállás, hogy Scott Brooks vezetőedző éppen a meccs előtt mondta el, hogy mennyire fontos lenne egy győzelmi sorozat felépítése ahhoz, hogy még legyen esélyük a playoffra. Ehhez képest most tükörsimán kaptak ki, igazából semmi esélyük nem volt – Beal 22 pontot szerzett 6/15 dobásból, 4 gólpasszára 5 eladott labda jutott, Russell Westbrook pedig a 12 gólpassza mellett 3/14-et dobott mezőnyből. Ez nem lesz elég a rájátszáshoz...

A Knicks legjobb dobói: Randle 37/21, Barrett 21/3, Burks 20/6
A Wizards legjobb dobói: Beal 22, Westbrrook 14, Avdija 14/6

New Orleans Pelicans–Los Angeles Lakers 128–111

Most ez a papírforma. A tartalékos Lakers ellen jó esélye volt a győzelemre a New Orleansnak, a hazaiak pedig ezt most a sérülés miatt hiányzó Lonzo Ball nélkül is érvényesíteni tudták. A szoros első negyed után a másodikban felkeményedett a védekezésük és a rotálódó Lakerst 17 ponton tartották, itt megléptek, a harmadik játékrész során pedig támadásban játszottak nagyot és 43 pontot dobtak – itt eldőlt a meccs, a negyedik negyed már csak arról szólt, hogy mennyi lesz a vége. A Pelsnél Brandon Ingram (36 pont, 14/21 mezőnyből, 4/6 tripla) és Zion Williamson (29 perc alatt 27 pont, 9/13 mezőnyből, 9 lepattanó, 5 gólpassz) is nagyon élt, de rajtuk kívül további négyen dobtak 12-18 pont között, magabiztos, meggyőző játékkal tudtak nyerni – következőleg a Denver már egy nagyobb falat lesz.

Megoldást kell találni. LeBron James és Anthony Davis nélkül nehéz dolga van a címvédő Lakersnek, ez ezen a mérkőzésen is látszott, Frank Vogel vezetőedző szerint ugyan volt egy-két jó periódusuk, de összességében szervezetlenek voltak – ezen kell javítani, erre kell megoldást találni, mert a két vezér egy ideig még nem lesz bevethető. Ezúttal sem támadásban, sem védekezésben nem voltak elég jók, amikor kellett volna, nem volt igazi húzóemberük és főleg a harmadik negyedben estek szét hátul, ott hosszú ideig tűntek fejetlennek. Sorozatban harmadszor kaptak ki és bár ebben nincs meglepetés, de már csak negyedikek Nyugaton és nagyon jönnek mögöttük a többiek is, hamar rendezniük kell magukat, amennyire lehet.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 36/12, Williamson 27, Alexander-Walker 18/9
A Lakers legjobb dobói: Harrell 18, Morris 16/9, Kuzma 16/12

Miami Heat–Phoenix Suns 100–110

Kézben tartotta a meccset a Suns. Az elejétől a végéig kontrollálta az eseményeket a Phoenix, a második negyedben kicsit meg is tudott lógni és a nagyszünetben 15 ponttal járt előrébb, a folytatásban pedig remek védekezéssel hárította el a Miami próbálkozásait. A liga harmadik legjobb mérlegével álló csapat nem játszott extrát, nem célzott különösebben jól, Devin Booker 23 ponttal lett a legjobb dobó, Chris Paul pedig megállt nyolc egységnél, de így sem forgott veszélyben a sikerük, sőt, jutott idő pihenni is – 27 játékperc fölé csak Bridges és Ayton jutott, a többiek kaptak némi plusz időt a padon. A Suns ezzel sorozatban hetedik idegenbeli meccsét nyerte meg, ilyenre pedig utoljára 2007 januárjában volt példa a franchise életében.

Négyből semmi. A jelenlegi Sunstól ki lehet kapni, még otthon is, de a Miami ezzel már sorozatban negyedik vereségét gyűjtötte be és a 11–1-es időszaka után zuhanórepülésben van – ráadásul ezúttal gyakorlatilag nem is volt esélye arra, hogy megfogja ellenfelét. Jimmy Butler sem játszott jól (14 pont, 1 gólpassz), Tyler Herro 3/11-es, Kelly Olynyk 0/6-os mezőnymutatóval zárt és megint szenvedtek támadásban, alig tudták elérni a száz pontot – nagyon rossz irányba mennek és most már visszaestek 50%-os mérlegre. Következőleg a Portlanddel találkoznak, aztán három idegenbeli meccsük jön, nagyon hamar össze kell szedniük magukat, mert ezen a Keleten egy-két vereség súlyos helyezésekbe kerül idén.

A Heat legjobb dobói: Nunn 25/9, Adebayo 16, Butler 14
A Suns legjobb dobói: Booker 23/6, Ayton 17, Crowder 13/9

Golden State Warriors–Philadelphia 76ers 98–108

Hullámzó meccsen nyert a Sixers. Oda-vissza rohanásokból állt ez a találkozó, hol egyik, hol másik csapat dominált: az első negyedet még 35–17-re nyerte a Philly és vezetett 24 ponttal is, aztán a harmadik játékrészt 40–21-re (!) a GSW húzta be, itt megfordította a derbit a hazai alakulat. A záró etap viszont megint a Sixersé lett, 92–86 után egy 10–0-val fordítottak a vendégek és Tobias Harris (25 pont, 13 lepattanó, 4 gólpassz), valamint Ben Simmons (22 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) vezetésével, illetve fontos kosaraival kiharcolták a győzelmet – Harris dobott öt nagyon fontos pontot, Simmons két büntetőt, Tony Bradley letépett egy clutch támadópattanót, mindenki hozzátett. A keleti listavezető így Joel Embiid és Seth Curry nélkül is őrzi első helyét a konferenciában, sőt, ligaszinten is övék a második legjobb mérleg, csak a Jazz előzi őket egyetlen meccsel.

A vége hiányzott. Steph Curry nélkül is nagyot küzdött a Warriors, a harmadik negyedben óriási hajrával visszajöttek a húsz pont feletti hátrányukból és átvették a vezetést, nagyszerűen védekeztek, különösen a Sixers cseresora ellen, de aztán a végjátékra már nem maradt erejük. Az utolsó négy percben pont egy Curry-szerű vezér hiányzott, aki egy-két jól időzített dobással megtolja a szekeret és önbizalmat ad társainak, de ott négy labdát is elszórtak fontos pillanatban, volt elsietett támadásuk, technikai hibájuk, minden összejött, így végül a nagy küzdelem ellenére vereséget szenvedtek. Hiába tért vissza a Paschall-Looney-Wiseman trió, ez egyelőre nem volt elég, legalábbis a Philly ellen nem – most mennek Sacramentóba, aztán a Hawks és a Heat elleni hazai meccsekkel zárják márciust.

A Warriors legjobb dobói: Oubre Jr. 24/6, Poole 19/6, Lee 16/6
A 76ers legjobb dobói: Harris 25/3, Simmons 22, Bradley 18

Portland Trail Blazers–Brooklyn Nets 112–116

Nagy győzelmet aratott a Brooklyn. Kevin Durant, Kyrie Irving és Landry Shamet nélkül tudott nyerni a nyugati hatodik helyezett otthonában a Nets, ráadásul a nyaksérüléssel együtt játszó James Harden sem őrült meg (25 pont 24 dobásból, 17 gólpassz) és triplafesztivált sem rendeztek (9/30 csapatszinten), mégis le tudták gyűrni ellenfelüket. Ebben nagy szerepet játszott a kifejezetten jól mutató periméter-védekezésük, ezúttal Lillardot és McCollumot is tökéletesen limitálták az első negyed után, a záró etapban például konkrétan nulla ponton tartották a hazaiak MVP-jelöltjét, ez kulcsfontosságú volt a sikerükhöz. Emellett persze pontot is kellett szerezni, ugyan végig ők vezettek már ebben az időszakban, de ezt jól időzített dobásokkal kellett megtartani – amikor kellett, akkor mindig betaláltak, Harden szórta a gólpasszokat, a többiek pedig éltek a kapott labdákkal. A végén, 114–112-nél Jeff Greennek kellett bebiztosítani a vendégek győzelmét, négy másodperccel az órán mindkét büntetőjét bedobta, így egy labdán kívülre húzta csapatát, ez pedig elég volt ahhoz, hogy nyerjenek – továbbra is óriási formában vannak a hiányzóik ellenére és üldözik a Phillyt Kelet élén.

Elmaradt a Dame Time. Nem kell messze menni, amikor a Blazers vereségének okait keressük, ugyanis rengeteg ilyen meccset nyert meg Terry Stotts csapata azzal, hogy a negyedik negyedben jött Damian Lillard és egymaga eldöntötte a találkozót, mint a liga legjobb clutch játékosa. Ezúttal viszont nulla pontot tett hozzá a kulcsfontosságú időszakban, ami nem férhetett bele egy ilyen kiélezett derbin, ráadásul az egész mérkőzés során csak szenvedett: McCollummal párban összesen 10/36-ot dobtak mezőnyből, ami nem egészen 28%-os hatékonyságnak felel meg. Így az a csoda, hogy gyakorlatilag egylabdás mérkőzést tudtak vívni, a vereség egyáltalán nem meglepő – a legutóbbi gyenge teljesítmény után most sem játszottak jól, következőleg a gödörben lévő Miami ellen javíthatnak.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 22/9, Kanter 19, McCollum 16/12
A Nets legjobb dobói: Harden 25, Green 20/6, Harris 17/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Orlando Magic–Denver Nuggets 99–110
New Orleans Pelicans–Los Angeles Lakers 128–111
New York Knicks–Washington Wizards 131–113
Miami Heat–Phoenix Suns 100–110
Golden State Warriors–Philadelphia 76ers 98–108
Portland Trail Blazers–Brooklyn Nets 112–116

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik