Playoffhangulat az Indiana–Torontón, dúl a csata keleten

GOBODICS TAMÁS, TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)GOBODICS TAMÁS, TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2016.03.18. 09:23
null
DeMar DeRozan (10) 28 ponttal segítette győzelemhez a Torontót (Fotó: Reuters)
Kőkemény védekezést és hosszabbítást hozott az Indiana és a Toronto összecsapása az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, melyből végül a nagyobb tűzerővel bíró vendégek jöttek ki győztesen. A San Antoniónak a Portland sem okozott nehézséget, a Charlotte kulcsmeccset nyert Miamiban, simán győzött az Atlanta és a Chicago, majdnem elrontotta a Washington, gálázott a Jazz, a Milwaukee-nak pedig a cseresora hozta meg az áttörést.


Indiana Pacers–Toronto Raptors 94–101 – hosszabbítás után

Nagy torontói győzelem. A mérkőzésen playoff-hangulatot idéző védekezést és keménységet láthattunk mindkét csapat részéről, ennek köszönhetően meglehetősen gyengén dobtak mezőnyből a felek. A Torontónál Kyle Lowry igyekezett diktálni a tempót és Bismack Biyombo pótolta a kimaradt dobásokat: franchise-rekordot jelentő 25 lepattanót kaparintott meg. A hajrában aztán DeRozan is megtalálta a ritmust, a végig szenvedő dobógép a negyedik negyedben és a hosszabbításban 14 pontot szerzett, erre pedig már nem tudott válaszolni az Indiana.

Elfáradt a Pacers. Hat pontnál nagyobb előnyben egyszer sem voltak a hazaiak, de a fizikális küzdelem láthatóan sokat vett ki belőlük és a negyedik negyed végén már érezhető volt rajtuk a fáradtság. A hosszabbításban nem is tudtak mit kezdeni a Lowry-DeRozan-Biyombo trióval, ráadásul rengeteg faultot ütöttek be – a vendégek 15-tel több büntetőt dobhattak és pontosabban is céloztak a vonalról. A támadásban nagyon szenvedő Pacers így fájó vereséget szenvedett és a hosszabbításos meccseket tekintve csak 1–7-re áll.

A Pacers legjobb dobói: George 18/3, G. Hill 18/9, Miles 13/9
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 28, Lowry 28/12, Biyombo 16

 

Philadelphia 76ers–Washington Wizards 94–99

Majdnem elrontotta a Washington. Az első félidőben hozta az elvárt szintet a fővárosi csapat és a nagyszünetben a húsz pontot közelítette a különbség, John Wall és Markieff Morris nagyon érezte egymást. A harmadik negyedben aztán „elengedte" a meccset a Wizards, egyre kevésbé figyeltek védekezésben, a Philly pedig felzárkózott, sőt, Morrist flagrant 2-vel ki is állították a játékvezetők. Az utolsó perceknek egálról mentek neki a felek, de Wall nem bízta a véletlenre a dolgot, elöl-hátul clutch játékokat mutatott be, az utolsó 15 másodpercben nyolc büntetőt értékesített és végül tripla-duplázott – kiizzadta a győzelmet a Washington.

Csak a szokásos. Ahogy azt már megszokhattuk a Philadelphia meccseivel kapcsolatban: korán beszedett nagy hátrány, harcos játék, felzárkózás és végül vereség. A gárda 40% alatt dobott mezőnyből és 6/33 triplát tudott elsüllyeszteni, reális esélye pedig csak akkor volt, amikor a Washington „sétáló üzemmódba" kapcsolt – ezzel együtt közel jártak a sikerhez a végén. Ki kell emelnünk Nerlens Noelt, a center 14 ponttal, 16 lepattanóval és hét (!) labdaszerzéssel igyekezett húzni övéit.

A 76ers legjobb dobói: Smith 20/6, Canaan 15/3, Thompson 15/9
A Wizards legjobb dobói: Thornton 18/6, Wall 16, Gortat 16

Miami Heat–Charlotte Hornets 106–109

Száguld a Hornets. Az All-Star szünet óta csak a GSW-nek és a Spursnek van jobb mérlege a Hornetsnél, Kemba Walkerék most pedig közvetlen riválisuk otthonában arattak nagyon értékes győzelmet. A Heat vezetett tizenöt ponttal is, de a második negyedben bemutatott nagy futás után már főleg a vendégek akarata érvényesült és bár Wade-ék visszakapaszkodtak a hajrában, Batum, illetve Jefferson kosaraival tartotta előnyét a Charlotte. Az utolsó pillanatban Wade hármasa kimaradt, így a Hornets az utóbbi 18 meccséből a 15. győzelmét aratta és utolérte a Miamit a tabellán – negatívum viszont, hogy Zeller a második félidőben már nem tudott pályára lépni térdsérülés miatt.

Richardson az új találmány. A Miami újonca 15,6 pontot átlagol 66%-os mezőnyhatékonysággal az utóbbi öt meccsén, ez idő alatt pedig 15/21 triplát süllyesztett el – most is berámolt 18 egységet (7/9 mezőnyből, 3/4 tripla), közte két nagy játékkal a negyedik negyedben. A Heat egyébként Wade gyengélkedése ellenére nem is játszott rosszul, de nagyobb tűzerő volt a Hornetsben és a hazaiak hattal több labdát szórtak el – így is volt esélyük a hosszabbításra, de végül nagyon fájó vereséget szenvedtek.

A Heat legjobb dobói: Deng 22/6, Richardson 18/9, Whiteside 17
A Hornets legjobb dobói: Walker 21/12, Jefferson 21, Batum 19/6

Atlanta Hawks–Denver Nuggets 116–98

Harmadik az Atlanta. A keleti közelharc egészen brutális, jelenleg a 3-6. hely között összesen fél meccs a különbség, de sorozatban negyedik győzelmének köszönhetően most a Hawks áll a „dobogón". Bazemore nem lépett pályára, helyette Hardaway Jr. kezdett és rögtön berámolt 21 pontot, a gárda pedig magabiztosan nyerte is az első negyedet – ez megadta az alaphangot, bár később zárkózott a Nuggets, a fordulás után egy 12–0-s futással eldöntötték a meccset a hazaiak. Ennek oka most a parádés támadójáték volt, a pálya minden pontjáról remekül dobtak Korverék és jól járt a labda, hátul pedig a Millsap-Horford páros hét blokkját érdemes kiemelni.

Gyenge volt a tartalékos denveri kezdő. A továbbra is sérült Danilo Gallinari mellett most a nem teljesen egészséges Kenneth Faried is kimaradt a csapatból, a Nuggets kezdőötöse pedig borzalmasan teljesített: az első és a harmadik negyedben is ők szedtek össze komolyabb hátrányt. A padról Lauvergne, Augustin és Nurkic is jól szállt be, de ezúttal hiányzott a tűzerő és a stabilitás a gárdából, nem volt reális esélyük a győzelemre.

A Hawks legjobb dobói: Hardaway Jr. 21/6, Millsap 16/6, Teague 16/6
A Nuggets legjobb dobói: Augustin 17/6, Lauvergne 16, Harris 15/3

Chicago Bulls–Brooklyn Nets 118–102

Egy negyed volt a Netsben. Az első félidőben a vendégek csak asszisztáltak a Bulls játékához, de a fordulás után belendült Bojan Bogdanovic, az ő 26 pontjának köszönhetően felzárkóztak és szorossá tették a meccset. A záró etapban azonban ismét elkapták a fonalat a Chicago dobógépei, a Brooklynnál pedig nagyon hiányoztak Brook Lopez pontjai – a center keveset vállalt és végül megállt kilenc egységnél. Ezzel nem tudták tartani a Bulls tempóját, így a hajrában már nem volt esélyük a győzelemre.

Butler és a kispad elintézte. Pau Gasol továbbra sem bevethető a Chicagónál, de ezúttal sem tűnt fel a hiánya: Jimmy Butler (22 pont, 7/12 mezőnyből) nagyon hatékonyan dolgozott, a kispad pedig minden hiányzó pontot pótolni tudott. Doug McDermott ismét parádézott (25 pont, 5/8 tripla), de Portis vagy éppen Brooks is hozzátette a magáét, a gárda összességében gyorsan és pontosan játszott, a harmadik negyedbeli megingást leszámítva végig kézben tartotta a találkozót.

A Bulls legjobb dobói: McDermott 25/15, Butler 22, Gibson 12, Portis 12, Rose 12/3, Brooks 12/6
A Nets legjobb dobói: Bogdanovic 26/6, Young 16, Sloan 13/3

Milwaukee Bucks–Memphis Grizzlies 96–86

A cserék hozták a meccset. Három negyeden keresztül szenvedett a Milwaukee, Jason Kidd pedig úgy döntött, hogy teljes kezdőcsapatát leülteti és a negyedik negyedet a cserékkel játssza le – ez bejött, a gárda 28-13-ra nyerte ezt a játékrészt és megfordította a meccset. Amellett, hogy a gárda sokkal agresszívebb és szervezettebb lett védekezésben, Tyler Ennis tarthatatlan volt elöl, egymaga 13 pontot szórt ebben a negyedben – itt volt némi kakaskodás a felek között és Hensont, valamint Barnest is kiállították. Érdemes kiemelni, hogy a Bucks-játékosok 17 (!) blokkot osztottak ki, amely hazai franchise-rekordnak számít – idegenben jutottak már el 18-ig 36 évvel ezelőtt.

Ezt tudja a Memphis. Jelen állapotában erre számíthatunk a Grizzliestől, szoros, brusztolós, „verekedős" meccsre, amelynek végén vereséget szenvednek, ha ezen felül tud emelkedni az ellenfél. Ezúttal Lance Stephenson játszott irányítót, Matt Barnes volt a fő pontszerző opció, de utóbbi már csak két egységet tudott hozzátenni a fordulás után és a gárda csak a 17 támadópattanónak köszönhetően volt partiban – az utolsó negyedben aztán átrohant rajtuk a Milwaukee.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 15, Monroe 14, Ennis 13
A Grizzlies legjobb dobói: Barnes 20/9, Stephenson 19, Allen 13

San Antonio Spurs–Portland Trail Blazers 118–110

Egy negyedig vezetett a Portland. A vendégek jól kezdtek, nyolc játékosuk szerzett pontot az első 12 percben, minden szépnek tűnt – aztán beindult a hazai henger, Diaw és az ex-portlandi Aldridge vezetésével szétszedték a Blazerst a palánkok közelében, majd Leonard és Mills extrájával a periméteren is alkottak. A 4. negyednek már 17 pontos hátrányban ment neki a Portland, és bár Lillard és McCollum vezetésével próbálkoztak, nem volt reális esélyük a felzárkózásra. Vereségük azt jelenti, hogy a nyugati 6-8. helyen nekik, illetve a Dallasnak és a Rocketsnak is 34 veresége van, és mögöttük nagyon jön fel a Jazz...

Zsinórban 34. Továbbra is hibátlan otthon a San Antonio, és úgy is gond nélkül verték egyik potenciális első körös ellenfelüket, hogy a nemrég igazolt Kevin Martin több, mint 21 percet kapott arra, hogy élesben is minél hamarabb beépüljön a rotációba. A fentebb már említett négyes mellett nem hagyhatjuk szó nélkül Tony Parker 16 gólpasszát, Tim Duncan 5/6-os mezőnymutatóját, illetve a 11 kiosztott blokkot sem, amiből a két swingman, Leonard és Green 3-3-at vállalt. Bár 14 támadópattanót engedélyeztek az ellenfelüknek, ez volt ma a Spurs egyetlen gyenge pontja, két negyednyi jó játék elég volt a sima sikerhez egy masszív középcsapat ellen.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 22/12, Aldridge 22, Parker 18.
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 26/12, Lillard 23/9, Plumlee, Kaman 12-12.

 

Utah Jazz–Phoenix Suns 103–69

Ujjgyakorlat. Bár legjobb dobója, Gordon Hayward továbbra is talpsérülésével bajlódik, a Jazz nem esett össze, és zsinórban harmadik győzelmét imponáló magabiztossággal húzta be. A hazaiak védekezésére nem véletlenül a „retesz" a jó kifejezés, gyakorlatilag csírájában, még a periméteren mindent megtettek, hogy elfojtsák a Suns támadásait – amikor ez nem sikerült, akkor jött Rudy Gobert, a francia óriás 30 perc alatt 16 pattanóig és 3 blokkig jutott. Az alig egy hónapja igazolt Shelvin Mack egyre jobb megoldásnak tűnik irányítóposzton (15 pont, 10 gólpassz, 8 pattanó), a Hayward helyén kezdő Ingles, valamint a kispadról Lyles, Neto és Booker is remekül dobott – az újabb győzelem pedig azt jelenti, hogy egyetlen meccsnyire kerültek a playoff-helyektől. Tavaly az alapszakasz harmadik harmadában nagyszerűen játszott a Utah, és most is elkezdték a menetelést...

Ez nem a fiatalok estéje volt. Bár a túloldalon sincsenek sokkal idősebb húzóemberek, a játékrendszerek közötti minőségbeli különbség a rutintalan ifjoncok teljesítményén látszott leginkább: Alex Len 4/15-ös, Devin Booker 3/14-es mezőnymutatóval riogatott. Persze nem lehet az ő nyakukba varrni az idei legkevesebb Suns-pontot hozó vereséget, Brandon Knight sem találta a fonalat, a csapatszinten kiosztott 14 gólpassz jól jelzi, mennyire nem volt játéka a csapatnak. A Suns már gyakorlatilag csak a minél jobb drafthely eléréséért megy, ebből az egy szempontból volt hasznos a mai meccs.

A Jazz legjobb dobói: Lyles 17/9, Ingles 15/9, Mack 15/3.
A Suns legjobb dobói: Knight 17/9, Leuer 14/3, Len 10.

NBA, ALAPSZAKASZ
Indiana Pacers–Toronto Raptors 94–101 – hosszabbítás után
Philadelphia 76ers–Washington Wizards 94–99
Miami Heat–Charlotte Hornets 106–109
Atlanta Hawks–Denver Nuggets 116–98
Chicago Bulls–Brooklyn Nets 118–102
Milwaukee Bucks–Memphis Grizzlies 96–86
San Antonio Spurs–Portland Trail Blazers 118–110
Utah Jazz–Phoenix Suns 103–69


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik