Phoenixben nyert a Denver, két hosszabbítás a Knicks–Celticsen

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.10.21. 08:23
null
Phoenixben nyert a Denver (Fotó: Getty Images)
Jaylen Brown 46 pontos karriercsúcsa sem volt elég New Yorkban, hazai vereséggel nyitott a Portland és a Toronto, nem hibázott a Jazz és a Sixers sem.

 

Charlotte Hornets–Indiana Pacers 123–122

Nagy futással jött vissza és nyerte meg a Hornets. Az első félidőben csend honolt az arénában, a Terry Rozier nélkül küzdő Charlotte ugyanis nem tudta tartani a lépést a remekül játszó Pacersszel – volt közte 23 pont is a vendégek javára és a nagyszünetben 59–75 állt az eredményjelzőn. A harmadik negyedben azonban a parádésan játszó LaMelo Ball felpörgette csapatát, egymaga beszórt gyorsan 12 pontot, a Hornets pedig egy 24–0-s (!) rohamot rakott össze, lázba hozta a közönséget és megfordította a találkozót. Innentől szorosan alakult a csata, a hajrában körömrágós végjátékot vívtak a felek, de ez végül a hazaiak felé billent el: 4.6 másodpercnél PJ Washington két büntetőjével lett 123–122 a Charlotte javára, majd a Pacres legjobbja, Domantas Sabonis elhibázta a maga dupláját, így egy ponttal győzött a Hornets. Az említett Ball számait érdemes kiemelni, 31 ponttal, 9 lepattanóval, 7 gólpasszal és 7/9 triplával zárt, de a 27 pontos Gordon Hayward is sokat tett a győzelemért.

Három egyéni extra nem lett elég a sikerhez. A Pacers legfőbb gondját az jelentette, hogy végül kilenccel több labdát adott el ellenfelénél, ez okozott egy olyan különbséget, amit nem sikerült ellensúlyozni. Pedig hárman is kiemelkedő produkciót nyújtottak az egyébként több játékost is nélkülöző, összesen nyolcas rotációt alkalmazó keretből, Domantas Sabonis (33 pont, 15 lepattanó, 4/6 tripla), Malcolm Brogdon (28 pont, 11 gólpassz) és a kezdőbe kerülő újonc, Chris Duarte (27 pont, 6/9 tripla) is parádézott, ez azonban mégsem lett elég a sikerhez. A remek első félidő után a harmadik negyedben teljesen lefagytak, Rick Carlisle vezetőedző szerint olyan energia szabadult fel a csarnokban, amelyet kihasznált a Charlotte, majd a végén szerencséjük sem volt, egy dobáson, egy játékon múlt a győzelmük – bosszantó így kezdeni, következőleg a Wizards ellen javíthatnak.

A Hornets legjobb dobói: Ball 31/21, Hayward 27/6, Oubre Jr. 14/6, Smith 14
A Pacers legjobb dobói: Sabonis 33/12, Brogdon 28/9, Duarte 27/18

Detroit Pistons–Chicago Bulls 88–94

Nagyon kellett LaVine. Az előszezonban látott biztató jelek után kíváncsian várhattuk, hogy tétmeccsen mire megy az új Bulls, de elsőre azért a játék hagyott némi kívánnivalót maga után – nem járt jól a labda, akadozott a gépezet, összesen hét triplát tudtak bedobni, nem működött olajozottan a támadójáték. Ezt tudta felpörgetni győzelmet érően Zach LaVine, aki hátrányban lévő csapatát 15 ponttal tolta meg a harmadik negyedben, összesen pedig 34-et szórt 11/17-es mezőnymutatóval, valamint 11/11 büntetővel. Rajta kívül igazi átütőerőt senki sem hozott a csapatban, Nik Vucsevics a 15 lepattanója mellett 7/21-et dobott mezőnyből, Lonzo Ball sem célzott pontosan, DeMar DeRozan pedig ugyan hozott 17 dobásból 17 pontot, de tőle is többet várnánk a későbbiekben – hogy az összesen tíz pontot (!) jegyző cseresorról ne is beszéljünk. A labdaszerzésekből és a kemény védekezésre építve viszont meg tudták oldani a feladatot, a harmadik negyedben kiegyenlítettek, majd fordítottak, aztán a záró etapban a legjobbkor esett be egymás után két hármasuk is, ezzel jutottak némi levegőhöz. Billy Donovan szerint értékes a győzelem, hiszen a jó helyzeteiket is rendre elrontották, de a gyenge dobóforma ellenére is nyertek – azt elismerte, hogy a kulcsembereknek még össze kell szokni, egyelőre a tanulási fázisban vannak.

Nem volt elég pont a Pistonsban. Az első negyedben mindkét csapat borzalmas volt, egyik fél sem tudott 30 százalékos mezőnymutató fölé jutni, de sokáig azért a Detroit tűnt egy fél fokkal pontosabbnak – a társaság megnyerte ezt a játékrészt, kilenc ponttal vezetett a második, majd ugyanennyivel a harmadik negyedben is. LaVine felpörgésére viszont nem sikerült érdemi választ adni, az 1/1-es Cade Cunningham nélkül nekik is komoly gondjaik voltak a támadójátékukkal, csak náluk nem volt egy egyéni extra, ami ezt valamelyest ellensúlyozta volna. Egyedül Jerami Grantben volt fantázia, ő 8/20-as mezőnymutatóval eljutott 24 pontig, de a hajrában egyszerűen nem volt megoldásuk, hiába voltak közel, képtelenek voltak stabilan kosarakat dobni – 40 százalékos mezőnymutatóval, 21.4 százalékos triplázással és az eladott labdáikból kapott 22 ponttal maradtak alul, Dwane Casey főleg utóbbi adattal volt elégedetlen. Javítani viszont hamarosan lehet, hétvégén újra találkoznak a felek, ezúttal Chicagóban.

A Pistons legjobb dobói: Grant 24/9, Bey 13, Stewart 12
A Bulls legjobb dobói: LaVine 34/3, DeRozan 17/3, Vucsevics 15/3

New York Knicks–Boston Celtics 138–134 – két hosszabbítás után

Csak megnyerte a Knicks. Alapvetően jól játszott ezen a mérkőzésen a New York, a kissé akadozó első félidő után a kezébe vette a dolgokat a hazai alakulat és a tavalyi gyengélkedés után ezúttal támadásban is megmutatta, hogy milyen potenciál van benne. Ugyan Kemba Walker és Derrick Rose ie meglehetősen visszafogott teljesítményt nyújtott, de Julius Randle remeklése (35 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz, 3 blokk, igaz, csak 12/27 mezőnyből és 7 eladott labda) mellett az új igazolás Evan Fournier is nagyon bekezdett (32 pont, 6/13 tripla, 4 labdaszerzés), RJ Barrett pedig mind a 19 pontját a nagyszünet után dobta – 49 százalékos mezőnymutatóval, 38 százalékos triplázással és 27 gólpasszal zártak, most nem volt gondjuk elöl. A 12 pontos hátrányukat el is tüntették, sőt, vezettek már 11-gyel és a rendes játékidő vége felé úgy tűnt, hogy meg is nyerik a meccset, de ezt akkor még csúnyán elrontották: az utolsó fél percben hatpontos fórt adtak le és Marcus Smart buzzer triplájával megmenekült a Boston. Az első ráadásban Fournier három triplát is bevert, de ezt sem tudták győzelemre váltani és bő három percig nem szereztek pontot, de mivel a Cetlcs sem volt jobb, így itt sem született döntés, majd a második túlóra végén előbb ismét Fournier köszönt be távolról, majd Jayson Tatum kihagyott dobása után Rose állította be a végeredményt. Megnyerhették volna korábban is a meccset, de végül csak kiizzadták ezt a fontos, önbizalomnövelő győzelmet – van még bennük tartalék, de megmutatták, hogy számolni kell velük.

Fájó bostoni vereség. Bánhatja ezt a meccset a Celtics, a vendégcsapatnál ugyanis végül bevetették a koronavírus után visszatérő Jaylen Brownt, aki élete teljesítményét nyújtotta, de ezt nem tudták győzelemre váltani. Brown 46 pontos karriercsúcsot szórt, 16/30 mezőnykísérlete és 8/14 triplája a gyűrűben landolt, igazi szupersztár-produkciót tett le az asztalra, de ez sem lett elég, részben azért, mert Jayson Tatum „ellensúlyozta” csapattársa varázslatát: ő 7/30-as mezőnymutatóval és 2/15 triplával erőlködött össze 20 pontot, finoman szólva sem találta a dobását. A rendes játékidő végén azért még megmenekültek, Smart utolsó pillanatos hármasa után úgy érezhették, hogy mégis nyerhetnek, de összességében azért valamivel jobb volt náluk a Knicks, a végén pedig nem alakultak számukra jól a clutch játékok - az utolsó percekben zsákolást is hibáztak, folyamatosan mellé dobálták a hármasokat, míg a Knicks két jó támadással megnyerte a meccset. Al Horford és Josh Richardson nélkül is volt esélyük a győzelemre, de nem tudtak vele élni és Brown parádéját kidobhatták a kukába – következőleg a Raptors ellen javíthatnak majd.

A Knicks legjobb dobói: Rendle 35/9, Fournier 32/18, Barrett 19/9
A Celtics legjobb dobói: Brown 46/24, Tatum 20/6, R. Williams 16

Toronto Raptors–Washington Wizards 83–98

Remekelt a Washington. Váratlanul eredményes volt ezen az estén a Wizards, az átalakuló csapat stabil és magabiztos produkciót nyújtva végig uralta a találkozót. A vendégek nyolc ponttal nyerték az első negyedet, 19-cel vezettek a nagyszünetben, de volt közte 29 is a javukra, mielőtt a végét kissé lepihenték volna – a záró etapot „odaadták” a Torontónak, ott már csak menedzselték a különbséget. A siker alapját a harcos, agresszív védekezés adta, a Raptorsnak nem nagyon adtak könnyű kosarat, szépen lebontották az ellenfél játékát, közben 56-40-re nyertek a festékben és támadásban semmilyen extra nem kellett tőlük: csak 44.4 százalékkal céloztak mezőnyből és összesen 5/27 (18.5 százalék) triplát tudtak bedobni. Bradley Beal 23 ponttal zárt, Spencer Dinwiddie 13 ponttal és 6 gólpasszal debütált, Kyle Kuzma 11 pontot és 15 lepattanót jegyzett első Wizards-meccsén, míg Montrezl Harrell 22 ponttal szállt be a kispadról – Caldwell-Pope mondjuk csendesen játszott elsőre, de ezen az estén úgy tűnt, hogy lehet fantázia Wes Unseld Jr. keretében. Holnap a Pacers ellen otthon is megkezdi a szereplést a gárda, kíváncsian várjuk, hogy merre indulnak a fővárosiak.

Harmatos Toronto. Pascal Siakam hiánya most nagyon érződött a Raptorson, egyszerűen nem volt playmakerük, vagy akire egy-egyben stabilan támaszkodhattak volna támadásban. Nick Nurse vezetőedző szerint „nagyjából semmit sem hajtottak végre”, a 30.9 százalékos mezőnymutató és a 20.6 százalékos triplázás mellett az összesen szétosztott 14 gólpassz is jelzi, hogy egyáltalán nem találták a ritmust. Fred VanVleet 5/20 dobással és 1/9 triplával riogatott, OG Anunoby 3/17-tel zárt, az újonc Scottie Barnes pedig 5/13-mal, valamint 6 eladott labdával – Goran Dragic és Gary Trent Jr. is elveszett, bőven lesz még min dolgozniuk a folytatásban, mert ezúttal esélyük sem volt a megújuló és egyébként sem élcsapatnak várt Wizards ellen.

A Raptors legjobb dobói: Barnes 12, VanVleet 12/3, Anunoby 11/6
A Wizards legjobb dobói: Beal 23/3, Harrell 22, Dinwiddie 13

Memphis Grizzlies–Cleveland Cavaliers 132–121

Megoldotta a Memphis. Nem volt egyszerű dolga a hazai alakulatnak, mert a Cleveland nagyon pontosan dobott és nagyon jól tartotta magát sokáig, hiába lépett meg a Grizzlies 16 ponttal is az első félidőben, nem tudta stabilan lerázni magáról ellenfelét. A záró etap elején megint szoros volt a helyzet, ott egy 10–0-val igyekezett dűlőre vinni a dolgot a Memphis, de még ezzel sem volt vége, a Cavs 119–118-ig zárkózott a végén - az utolsó percekben azonban Ja Morant és De'Anthony Melton 14 pontot jegyzett együttes erővel, az ő clutch dobásaikkal pedig végül azért csak behúzta a meccset a gárda. Morant végül 37 ponttal, 6 lepattanóval és 6 gólpasszal jelezte, hogy ki az úr a háznál, Melton egy 20-ast dobott 4/6 triplával, Desmond Bane 22-ig jutott, Jaren Jackson Jr. és Steven Adams pedig a mezőnymunkában jeleskedett - összességében 53 százalékos mezőnymutatóval, 42 százalékos triplázással, hibátlan büntetőzéssel és 53–36-ra megnyert lepattanózással zártak, a szorosabb eredmény ellenére azért egész meggyőzőek voltak.

Biztató Cleveland. Jarrett Allen kiemelkedő estét szállított a vendégeknél, 25 pontját 11/11 jó dobással szerezte (1954 óta ő az első, aki szezonnyitón legalább 10/10-et tudott dobni), védekezésben pedig három labdaszerzést és három blokkot tett a közösbe - mellette az újonc Evan Mobley (17 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) is remekül debütált, a két magasember jó játéka pedig megadta az alapot. A kisemberek közül is többen mozogtak jól, a Garland, Rubio páros összesen 22 (!) gólpasszt osztott szét, a Sexton-Osman duó pedig 32 pontot dobott, ezért is tudtak végig ellenfelük sarkában lenni, de hátul nem nagyon volt megoldásuk a memphisi gépezetre és főleg Morantre, így hiába jöttek fel a végén még egyszer, mivel nem tudták megállítani ellenfelüket, nem tudtak fordítani. Az 50.5 százalékos mezőnymutató és a 38 gólpassz viszont több, mint biztató, erre a játékra építhetnek a folytatásban, következőleg a Charlotte-ot fogadják.

A Grizzlies legjobb dobói: Morant 37/3, Bane 22/6, Melton 20/12
A Cavaliers legjobb dobói: Allen 25, Mobley 17/3, Sexton 17/6

Minnesota Timberwolves–Houston Rockets 124–106

Nem vesztegették az idejüket a Wolves kulcsemberei. Fontos volt az idén nagyon bizonyítani akaró Minnesota számára, hogy a Rockets elleni kötelezőt sikerüljön hozni hazai közönség előtt, ezt pedig abszolút magabiztosan, a szurkolókat is kiszolgálva teljesítette a csapat. Már az első negyedet 32–21-re nyerték meg, a másodikat pedig 40–24-re hozták, így egy félidő alatt lényegében el is döntötték a küzdelmet, a meccs során pedig vezettek már 35 ponttal is, egy pillanatig sem adtak esélyt a Houstonnak. A kulcsemberek azonnal megmutatták, hogy mire képesek, Karl-Anthony Towns 30 ponttal, 10 lepattanóval, 2-2 labdaszerzéssel és blokkal, valamint 11/15 dobással nyitotta a szezont, D'Angelo Russell 25 perc alatt 22 pontot, 7 gólpasszt és 4/8 triplát jegyzett, Anthony Edwards pedig 29 pontig és 6/12 tripláig jutott – ugyan rajtuk kívül más nem érte el a tíz pontot sem, de nem is volt erre szükség, ők hárman intézték a támadójátékot. Az önbizalomnövelő, kiütéses siker után a Pelicans lesz a következő ellenfelük szintén ebben az arénában, az azért egy fokkal már nehezebb feladatnak ígérkezik.

Ennyi volt a Houstonban. Elsőre nem okozott pozitív meglepetést a Rockets, a mezőny végére várt texasiak minden tekintetben elmaradtak ellenfelüktől és tükörsima vereséget szenvedtek. Az új vezéreknek szánt Kevin Porter Jr. és Jalen Green összesen 20 pontot és 8/26-os mezőnymutatót hozott össze, ráadásul KPJ egymaga eladott kilenc (!) labdát is, az ő jó játékuk nélkül pedig nem nagyon lesznek sikeresek idén - Wood és Gordon próbált valamit javítani a helyzeten, de ők nagyon kevésnek bizonyultak ehhez. A következő, OKC elleni hazai mérkőzésen valamivel több esélyük lehet, de az biztos, hogy a két fiatal hátvédnek sokat kell fejlődnie ahhoz, hogy ők stabilan tudjanak meccseket nyerni.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 30/9, Edwards 29/18, Russell 22/12
A Rockets legjobb dobói: Wood 16/6, Gordon 15/9, Theis 11/3, Porter Jr. 11/6, Sengün 11

New Orleans Pelicans–Philadelphia 76ers 97–117

A második félidő a Sixersé volt. Annyit adott ki magából ezen az estén a Philly, amennyire szükség volt, Doc Rivers a játékpercekkel is óvatosan bánt (28 fölé csak a kezdőbe kerülő Tyrese Maxey jutott) és az egálra hozott első félidő után a másodikban egy kicsit magasabb fokozatra kapcsolva magabiztosan hozta is a győzelmet a társaság. A nagyszünet után összesen húsz pontot vertek ellenfelükre a vendégek, előbb védekezéssel, majd támadással tudtak meglógni és a játékosok egybehangzóan arról számoltak be, hogy nagyon együtt vannak most fejben, ez látszott a pályán is - előző este egy csapatépítő vacsorát tartottak, most pedig már csak a játékra koncentráltak a Ben Simmons-ügy helyett. Joel Embiid (26 perc alatt 22 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) és Tobias Harris (28 perc, 20 pont, 12 lepattanó) mellett azért Maxey is jó számokat hozott (20 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz), Furkan Korkmaz 22 pontig jutott és a negyedik negyedben 4/4 triplát szórt be, csapatként 52%-kal dobtak mezőnyből és ugyanennyivel tripláztak, de hátul is elvégezték a munkát – elsőre minden úgy alakult, ahogy tervezték, a Nets elleni hazai viszont egész más feladatnak ígérkezik.

Green látott pozitívumokat. A Pels újonc vezetőedzője, Willie Green szerint csapata még tanulja az új rendszert, az új játékot és bár főleg a negyedik negyed nem úgy alakult, ahogy szerették volna, de ő látott pozitív jeleket és tudja, hogy hamarosan javulni fognak. A Zion Williamson nélküli alakulat végül csak 42 százalékkal dobott mezőnyből és 11-gyel kevesebb büntetőt harcolt ki, pont az erőcsatár képességei hiányoztak nekik – Brandon Ingram (25 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz), Nick Alexander-Walker (23 pont, 4/8 tripla) és Devonte' Graham (18 pont, 5 gólpassz, 4/6 tripla) azért jól mozgott, de a Sixersen nem találtak fogást a harmadik-negyedik játékrészben. A friss szerződéshosszabbítást kapó Jonas Valanciunas miatt azért lehet hiányérzetük, egyrészt nem tudott mit kezdeni sem Embiiddel, sem Andre Drummonddal (ő 19 perc alatt 17 lepattanót húzott le), másrészt 3/19-es mezőnymutatóval zárt, ami meglehetősen idegen tőle.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 25/3, Alexander-Walker 23/12, Graham 18/12
A 76ers legjobb dobói: Embiid 22/6, Korkmaz 22/12, Maxey 20/6

San Antonio Spurs–Orlando Magic 123–97

Egyértelmű Spurs-győzelem. Minden szempontból ellenfele fölé nőtt a San Antonio, Gregg Popovich szabadabb rendszere (a játékosok szerint most sokkal több mindent dönthetnek el ők a pályán) feküdt a fiataloknak, akik elöl-hátul remek teljesítményt nyújtva, kérdés nélkül gyűrték le a Magicet. Főleg Derrick White volt lelkes a meccs után, amikor arról számolt be, hogy mennyire élvezetes volt ebben a felfogásban kosárlabdázni – végül 50 százalékos mezőnymutató, 43 százalékos triplázás, 32 gólpassz és mindössze nyolc eladott labda jött ki belőlük. A leindítások terén 26–6-ra nyertek, könnyedén, lendületesek, felszabadultan játszottak és úgy nyertek teljesen simán, hogy egyénileg senki nem érte el a 20 pontot sem: Devin Vassell (19 pont, 5 gólpassz, 3/4 tripla) lett a legjobb dobó, de összesen heten szórtak 12-19 egység között és szinte mindenki hasznosnak bizonyult. A sikerük nem is forgott veszélyben, a nagyszünetben már tíz pont felett járt az előnyük, a 33–22-re megnyert harmadik negyedben pedig el is döntötték a mérkőzést, onnantól csak a végeredmény lehetett kérdéses – biztatóan kezdtek, igaz, Popovich irányításával eddig 23–2 a mérlegük a szezonnyitókon.

Nem állt még készen a Magic. Elég sok hibát vétett ezen az estén az Orlando, márpedig az világos, hogy ennek a keretnek csak koncentrált, fegyelmezett játékkal van esélye meccseket nyerni – Jamahl Mosley vezetőedző is azt mondta, hogy amíg félpályázásra késztetik ellenfelüket, addig lehet keresnivalójuk, amint könnyű kosarakat engednek, onnantól nem. Ez most így is történt, bár a Magicnél többen is hiányoztak (Gary Harris például a bemelegítésnél húzódott meg), ez is erősen benne volt abban, hogy sem elöl, sem hátul nem tudták felvenni a kesztyűt. Mo Bamba (18 pont, 3/4 tripla, 4 gólpassz, 4 blokk) teljesítményét azért érdemes kiemelni, de ennél több pozitívumot most nem nagyon találhatunk, következőleg a Knicks ellen próbálkozhatnak.

A Spurs legjobb dobói: Vassell 19/9, Walker 17/9, White 16/9
A Magic legjobb dobói: Bamba 18/9, Ross 15/3, Carter Jr. 13/3

Utah Jazz–Oklahoma City Thunder 107–86

Papírforma. Itt egyértelműek voltak az erőviszonyok a találkozó előtt, a Jazz toronymagas favoritnak számított, ezt pedig érvényesítette is Quin Snyder alakulata úgy, hogy azért a játékpercekre is figyelt – a 30-as határt senki sem érte el, 25-29 között játszottak a meghatározó emberek. Bojan Bogdanovic (22 pont, 10/17 mezőnyből) és főleg Rudy Gobert (16 pont, 21 lepattanó) remek formában kezdett, a Conley-Mitchell páros egyelőre kicsit azért rozsdásnak tűnt (10/29-et dobtak mezőnyből és 5/17-et távolról), de a padról Clarkson, Ingles és Whiteside is hozzátette, amit kell, így a kissé pontatlanabb csapatjáték (44 százalék mezőnyből, 30 százalék tripla, 18 gólpassz) ellenére nem forgott veszélyben a sikerük. Az első negyedet kilenc ponttal nyerték, a nagyszünetben már tíz felett járt az előnyük, a harmadik játékrészben minderre rá tudtak tenni még egy lapáttal és vezettek már 26-tal is egy ponton – úgy hozták a szezonnyitójukat, ahogy azt egy élcsapatnak kell, jöhet a következő.

Lesz még jobb. Sok pozitívumot nem tudunk kiemelni az OKC oldalán, a nagy reményekkel várt újonc, Josh Giddey 4 pontot dobott a 10 lepattanója mellett, Gilgeous-Alexander 7/17-tel, Bazley 5/14-gyel, Dort 2/10-zel mezőnyözött, csapatként 37.4 százalékkal céloztak, a triplájuk pedig alig 20 százalékkal esett be – ráadásul voltak időszakok, amikor védekezésben is elvesztek a Jazz nyomásával szemben. Lesz ez még jobb is, elsőre nem tudtak meglepetést okozni még részsikerek szintjén sem, a Rockets elleni, soron következő derbin viszont jóval több keresnivalójuk lehet.

A Jazz legjobb dobói: Bogdanovic 22/6, Clarkson 18/6, Gobert 16, Mitchell 16/9
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 18/3, Bazley 15/3, Robinson-Earl 10/6

Phoenix Suns–Denver Nuggets 98–110

Fordulatos első félidő után a Denver tudta magát stabilizálni. Nagy hullámzást hozott az első két negyed, előbb a Nuggets lógott meg kilenc ponttal, majd (főleg a cserék idején) óriási rohammal fordított és már 16 (!) ponttal is vezetett a Suns – hogy a nagyszünetig ez a különbség hét egységre csökkenjen. A fordulás után aztán ismét a vendégek akarata érvényesült, a 34–24-re megnyert harmadik negyeddel visszavették a vezetést, majd a záró etapban öt percig (!) nem kaptak pontot a teljesen lefagyó Phoenixtől, ezzel pedig el is döntötték a küzdelmet és a játéknap rangadóját. A regnáló MVP, Nikola Jokics méltó teljesítménnyel kezdte a szezont (27 pont, 13 lepattanó), mellette Will Barton (20 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 4/8 tripla), Michael Porter Jr. (15-6-5) és Aaron Gordon (12-8-4) is hozta magát, a padról pedig a Dozier-Green páros szórt be 6/10 triplát – összességében kiváló dobóteljesítménnyel zártak csapatként, ami a második félidőben jól működő védekezésükkel együtt nagyon értékes győzelmet jelentett nekik.

Még „korán van” a Sunsnak. Alig három hónapja zárta le az előző, rendkívül megterhelő szezonját a Phoenix, azóta főleg a pihenésen volt a hangsúly, a keret pedig szinte nem is változott, plusz negatívumként Deandre Aytonnal nem sikerült megegyezniük a hosszabbításról. A center az első félidőben próbált bizonyítani és 13 pontot szórt, a fordulás után viszont teljesen elveszett Jokicsék ellen és csak két további egységet tett ehhez hozzá – Devin Booker (3/15 mezőnyből) sem volt még jó formában és bár heten is elérték náluk a tízpontos határt, de egyénileg még a 15 pontos, 10 gólpasszos Chris Paul tűnt a legjobbnak. Főleg a negyedik negyedben kellett volna valaki, aki egymaga megoldja a nehéz helyzeteket, amikor csapatként gödörbe kerültek, de nem akadt most ilyen vezérük, abban az öt, pont nélküli percben pedig elment a mérkőzésük – végül csak 41 százalékkal dobtak mezőnyből, ebben maradtak el nagyon a Denvertől. Nagy baj persze nincs, (mondjuk az, hogy a kezdők 20+ ponttal kaptak ki és a cserék hoztak náluk pluszt, az nem túl biztató) elsőre az látszott, hogy a Nuggets valamivel frissebb, energikusabb volt náluk, meglátjuk, hogy a Lakers ellen fel tudnak-e pörögni ennél jobban.

A Suns legjobb dobói: Bridges 16/6, Ayton 15/3, Paul 15/6
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 27/3, Barton 20/12, Porter Jr. 15/6

Portland Trail Blazers–Sacramento Kings 121–124

Kimozogta a Kings. Nagyon motiváltan és eredményesen játszott ezen az estén a Sacramento, a főleg a támadójátékról szóló mérkőzés második negyedben sikerült robbantania a gárdának és tíz pont feletti előnyt kiépítenie, sőt, a harmadik játékrészben már 18 is volt közte a javukra. A záró etapban aztán jött a hullámvölgy, nagyon megindult a Portland és egylabdás végjáték lett ebből, a hajrában Harrison Barnes triplájára és négy jó büntetőre is szükségük volt ahhoz, hogy megőrizzék minimálisra csökkent előnyüket, majd a legvégén megúszták Damian Lillard egyenlítőnek szánt dobását is, így tudták elvinni a győzelmet. Barnes egyébként a meccs legjobbja volt, 36 ponttal, 9 lepattanóval és 8/11 hármassal (!) zárt, ellenállhatatlan formát mutatott, de De'Aaron Fox (27 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz), Richaun Holmes (21 pont, 11 lepattanó, 9/10 mezőnyből) és Buddy Hield (17 pont, 4/7 tripla) is remek játékkal nyitotta a szezont. Luke Walton természetesen elégedett volt csapatával, arról pedig egy szót sem volt hajlandó mondani, hogy Marvin Bagley III miért nem került be még csak a rotációba se – persze a győzelem után természetesen nem is kellett nagyon magyarázkodnia...

Elrontott rajt. Nem sikerült Chauncey Billups bemutatkozása a portlandi kispadon, ugyan támadásban volt bennük elég tűzerő, de védekezésben annyira harmatosak voltak, annyira puhán játszottak, hogy ezt nem tudták ellensúlyozni. CJ McCollum jó volt (34 pont, 5 gólpassz, 6/11 tripla), Jusuf Nurkic is szép számokat szállított (20 pont, 14 lepattanó, 6/10 mezőnyből), Damian Lillard viszont nagyon erőltette a kinti dobásait és a végén is ő vállalta el az utolsó hármast, amellyel egyenlíthetett volna, de „természetesen” kimaradt – 20 pontja és 11 gólpassza is rendben van, de 0/9 triplával zárt, ez így nem fért bele. Hiába hajráztak az utolsó negyedben, nem tudták igazán megállítani a Sacramentót, úgyhogy egy keserű hazai vereséggel kezdték az alapszakaszt, ráadásul a következő ellenfelük a Suns lesz.

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 34/18, Nurkic 20/3, Lillard 20
A Kings legjobb dobói: Barnes 36/24, Fox 27/6, Holmes 21/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Hornets–Indiana Pacers 123–122
Detroit Pistons–Chicago Bulls 88–94
New York Knicks–Boston Celtics 138–134 – kétszeri hosszabbítás után
Toronto Raptors–Washington Wizards 83–98
Memphis Grizzlies–Cleveland Cavaliers 132–121
Minnesota Timberwolves–Houston Rockets 124–106
New Orleans Pelicans–Philadelphia 76ers 97–117
San Antonio Spurs–Orlando Magic 123–97
Utah Jazz–Oklahoma City Thunder 107–86
Phoenix Suns–Denver Nuggets 98–110
Portland Trail Blazers–Sacramento Kings 121–124

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik