Pau Gasol Lakers-veréssel búcsúzott el Kobe Bryanttől

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2016.01.29. 09:37
null
Kobe Bryant sem tudott segíteni a Lakersnek (Fotó: nba.com/lakers)
Sorozatban tizedik győzelmét aratta a Toronto az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, miután Kyle Lowryék felülmúlták a tartalékos New Yorkot is. Az Indiana parádés utolsó öt perccel döntötte romba a Paul Millsapet elveszítő Atlanta reményeit, a Denver szintén a hajrában nyert a Wizards ellen, a New Orleans Ryan Anderson vezérletével és több alapemberét nélkülözve is megverte a Sacramentót, a Memphis és a Chicago viszont nem adott esélyt a Milwaukee-nak, illetve a Lakersnek.

Indiana Pacers–Atlanta Hawks 111–92

Óriási rohanással zárt a Pacers. Bár a találkozó nagy részében a hazaiak vezettek, a negyedik negyed elején felzárkózott, sőt, fordított az Indiana – szűk hat perccel a vége előtt még Teague-ék jártak előrébb két ponttal. Itt azonban összeomlott a vendégcsapat és mindössze egyetlen (!) kosarat tudott szerezni ez után, a Pacers pedig 23 pontot rámolt be – nagy futással nyerték meg a meccset George-ék. Ebben óriási szerepe volt a kezdőbe bekerülő Myles Turnernek, aki egyrészt beszórt húsz pontot, másrészt vele elöl-hátul egy szinttel jobb volt csapata – pont akkor tért vissza a pályára, amikor „rajtolt" az Indiana futása...

Paul Millsap megsérült. A vendégek számára vereségnél is nagyobb gond lehet az erőcsatár bokasérülése, aki mindössze 13 percet tudott pályán tölteni és nem is térhetett már vissza. Őt nem tudták pótolni és az egész Hawks-támadójáték romokban hevert, egyedül Jeff Teague hozta magát, a többiek csak szenvedtek – a 40 százalék alatti mezőnymutató és a gyenge triplázás is jelzi, hogy nem találták a ritmust. Ennek ellenére tudták átvenni a vezetést a negyedik negyedben egy 12–1-es futással, de ezzel ellőtték az utolsó puskaporukat és végül simán kikaptak – ismét kezd összerázódni Kelet...

A Pacers legjobb dobói: Ellis 25/15, Turner 20, G. Hill 18/9
A Hawks legjobb dobói: Teague 20/6, Horford 14, Sefolosha 13/3

Washington Wizards–Denver Nuggets 113–117

Hiába zárkózott fel a Washington. Sok gyors támadást és szellős védekezést mutatott be mindkét együttes, némileg meglepő módon ebből a vendégek jöttek ki jobban – Danilo Gallinari remeklésével a két középső negyedben lelépték ellenfelüket és 18 pontos előnyt építettek ki. Innen azonban visszakapaszkodott a Wizards, sőt, az utolsó perceknek már egállal mentek neki a csapatok, ám a Nuggets több clutch játékkal végül behúzta a meccset – a 26 pontos Gallinari két, Harris egy nagy kosárral, Faried pedig egy demoralizáló sapkával tolta meg a vendégek szekerét.

Védekezés nélkül nincs siker. Ugyan Bradley Beal visszatérése ellenére támadásban is meglehetősen pontatlan volt a Washington, a vereség fő oka a védekezésük volt – Mudiayék rengeteg üres dobást vállalhattak, Wallék rosszkor ütötték be a faultokat és nem tudták megállítani ellenfelüket. Az utolsó percekben is ez döntött, mert amíg a Denver tudott egy fokozattal feljebb kapcsolni hátul, a fővárosiak nem, így hiába jutottak heten is tíz pont fölé, ez semmire nem volt elég – sorozatban harmadik vereségükkel ismét távolodnak a playoff-helyektől.

A Wizards legjobb dobói: Temple 20/15, Wall 17/6, Beal 17/3
A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 26/12, Mudiay 20/3, Jokics 15, Barton 15

Toronto Raptors–New York Knicks 103–93

Megvan a tizedik. Sorozatban tizedik győzelmét aratta a Toronto, méghozzá viszonylag magabiztosan. Az első negyed végén DeRozan vezérletével meglépett a Raptors, majd a második játékrészben a Patterson, Lowry párosra építve már 14 pontos előnyt építettek ki a hazaiak, ezt pedig tulajdonképpen menedzselték a végső dudaszóig. A tartalékos Knicksben nem volt meg az erő a fordításhoz, a 26-26 pontig jutó Lowry és DeRozan ellenben mindig fellépett, amikor kellett – extrák nélkül is történelmi győzelmet aratott a Toronto, hiszen ezzel „túllőtték" a 2001-es kilencmeccses győzelmi szériát.

Bravúr lett volna a Knickstől. A két csapat formája között is hatalmas különbség volt, de ezúttal ráadásul nem csak Carmelo Anthony, hanem Kristaps Porzingis és José Calderón is kihagyta a mérkőzést – ennek tükrében az is meglepő, hogy végig nyomás alatt tudták tartani a Torontót. Afflalo húsz pontja és 3/3 triplája kiemelendő, de a csapatnak reális esélye nem igazán volt a sikerre, zsinórban negyedik vereségével pedig tovább távolodik a keleti nyolcadik helytől.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 26/3, Lowry 26/9, Valanciunas 11, Joseph 11
A Knicks legjobb dobói: Afflalo 20/9, Vujacic 13/9, Grant 13/3

Memphis Grizzlies–Milwaukee Bucks 103–83

A negyedik negyedben dőlt el. Az első játékrészt még a Bucks nyerte, majd egy 12–2-es futással fordított a Memphis és innentől átvette a meccs irányítását. Öten is legalább tizenhárom pontot tettek hozzá a hazaiaknál, miközben a periméteren teljesen megfojtották a Milwaukee játékát, így a záró etapnak már 14 pontos fórral mehettek neki – majd ekkor jött Matt Barnes, aki mind a 13 pontját, közte négy triplát ebben a negyedben dobta. A Grizzlies továbbra is parádés hazai pályán, ezzel pedig őrzi nyugati ötödik helyét.

Triplák és védekezés. A Milwaukee-nál nagyjából ennyiben lehet összefoglalni a vereség okait, egyrészt a mérkőzés teljesen a Grizzlies szájíze szerint alakult, folyamatosan pontokra váltották a vendégek eladott labdáit, magukhoz képest ültek a tripláik (10/28), emellett pedig erősen bekorlátozták Antetokunbóék játékát. A vendégek összesen egyetlen hárompontost (16 kísérletből) tudtak értékesíteni, a festékből pedig nem tudtak olyan veszélyesek lenni, hogy tartsák a lépést Gasolékkal – az első negyed után Middleton is elfogyott, egyedül a 21 pontos Greg Monroe termelte megbízhatóan a kosarakat.

A Grizzlies legjobb dobói: Green 21/9, Gasol 15, Lee 13/6, Allen 13, Barnes 13/12
A Bucks legjobb dobói: Monroe 21, Middleton 15/3, Carter-Williams 10

New Orleans Pelicans–Sacramento Kings 114–105

Anderson alapozta meg a sikert. Anthony Davis, Tyreke Evans és Eric Gordon is hiányzott a hazaiaknál, ennek ellenére parádésan kezdték a meccset, az első negyedet 37–19-re nyerték meg. Ezt főleg Ryan Andersonnak köszönhették, aki ihletett formában dobott és a nagyszünetig harminc (!) pontot rámolt be – az ő félelmetes formája megágyazta végül a sikert, mert ugyan ehhez csak hat egységet tett hozzá a fordulás után, rengeteg helyet nyitott a többieknek. Ezzel elsősorban a 25 pontos Holiday, valamint a dupla duplázó Cole élt, a gárda pedig ugyan leadta előnyének jó részét, a vezetést nem adta ki a kezéből – a hajrában ugyan felzárkózott a Kings öt pontnyira, de ekkor ismét jött Anderson és egy triplával lezárta a meccset.

Hátul volt gondban a Kings. Ugyan Cousins nem játszott extrát, de így is termelte a pontokat (11/24 mezőnyből, 10 pattanó, 6 gólpassz, 5 blokk, 6 eladott labda), mellette a szintén 26-ig jutó McLemore, valamint a 17 pontos, 15 gólpasszos masszív dupla duplát szállító Rondo is jól dolgozott – bár a többiek nem tudtak melléjük fellépni, elöl nem volt különösebb probléma. A védekezés viszont hiányzott a győzelemhez, képtelenek voltak megállítani a három alapemberét is nélkülöző New Orleanst, így nem tudták ledolgozni a hátrányukat – minden kosarukra kaptak választ, ráadásul engedtek 12 támadópattanót is. A két csapat között így jelenleg 2.5 meccs a különbség, de egyikük sincs playoff-helyen.

A Pelicans legjobb dobói: Anderson 36/15, Holiday 25/3, Cole 17/3
A Kings legjobb dobói: Cousins 26, McLemore 26/15, Rondo 17/3

Los Angeles Lakers–Chicago Bulls 91–114

Nem adott esélyt a Bulls. Ugyan Dunleavy és Noah mellett Hinrich, valamint Mirotic sem játszhatott a Chicagónál, Rose és Moore pályára lépett, a vendégek pedig már az első negyedben egyértelműsítették, hogy nem szórakozni jöttek Los Angelesbe – 17 ponttal hozták ezt a játékrészt és a második etapban tovább növelték előnyüket. A 21 ponttal, 12 lepattanóval és 7 gólpasszal jelentkező Pau Gasol mellett Jimmy Butler (26 pont, 5 lepattanó, 10 gólpassz, 4 labdaszerzés) is tarthatatlan volt, de ezúttal Derrick Rose is hatékonyan dolgozott és a Bulls előnye egy pillanatra sem ingott meg.

Újabb gyenge produkció. Nem látni, hogy mi fogja kirángatni ebből a gödörből a Lakerst, most Lou Williams hiányzott és egyedül Julius Randle (14 pont, 4/8 mezőnyből, 8 pattanó) említhető a pozitív oldalon, a többiek bőven felejthető estét produkáltak. Clarkson sok dobást elhibázott, Kobe Bryant ismét csak szenvedett, D'Angelo Russell teljesítménye pedig értékelhetetlen volt, így sansztalanul gyűjtötték be sorozatban nyolcadik vereségüket – a fiatalok előrelépése továbbra is nehezen tetten érhető, egyre inkább bebizonyosodik, hogy ezt a szezont „eldobta" a csapat.

A Lakers legjobb dobói: Clarkson 16/6, Randle 14, Young 14/9
A Bulls legjobb dobói: Butler 26/3, Gasol 21, Rose 16

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik