Pacers-meglepetés Dallasban, javított a Cavs és a Bulls

GOBODICS TAMÁS, TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)GOBODICS TAMÁS, TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2014.11.25. 08:48
null
LeBron James 29 pontig és dupla dupláig jutott az Orlando ellen (Fotó: Reuters)
A Cleveland lejátszotta a Magicet, a Bulls pedig a visszatérő Rose-Gasol párossal múlta felül a Jazzt az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság aktuális játéknapján. Carmelo Anthony nem tudta végigjátszani a meccset Houstonban, a Toronto nagy végjátékban hozta a rangadót a Phoenix ellen, az Indiana viszont nagy meglepetésre nyerni tudott Dallasban. Íme, a részletek!

 

Charlotte Hornets–Los Angeles Clippers 92–113

Paul és Griffin elintézték. Rengeteg pick and rollt játszottak a vendégek, az irányító már egy negyed alatt kiosztott hat gólpasszt, végül 15-tel zárta a meccset – emellé 22 pontot is berámolt, ráadásul kissé meglepő módon pozícióból is sokat dolgozott Walker ellen. Nem csak ő, de Griffin is nagy dupla-duplát hozott: ugyan a gyűrű alatt sokszor pontatlan volt, 22 pontot szerzett ő is, 16 lepattanót gyűjtött be és kiosztott 9 gólpasszt is. Mellettük Crawford (aki a hárompontos-örökranglistán fellépett a 10. helyre) és Redick jelentették a kinti tűzerőt, ketten együtt kilenc hármast termeltek, így tökéletes volt a spacing Doc Rivers csapatánál.

Big Al limitálva, győzelem kipipálva. A center ugyan nem játszott rosszul, de nem jutott el hozzá annyit a labda, mint szokott, végül 16 ponttal és 9 lepattanóval zárt – ez tőle kevés, főleg akkor, amikor Stephenson 1/8-as mezőnymutatóval riogat. A Hornets képtelen volt triplát dobni (2/20), mezőnyből csak 41 százalékkal céloztak, ugyanakkor védekezésben sem tudtak mit kezdeni a vendégekkel, akik magukra találtak pattanózás terén is és 43-33-ra nyerték ezt a szegmenst.

A Hornets legjobb dobói: Zeller 17, Jefferson 16, Walker 15
A Clippers legjobb dobói: Paul 22/6, Griffin 22, Crawford 21/15

Cleveland Cavaliers–Orlando Magic 106–74

Parádés támadójáték. Ma öröm volt nézni a Cavs labdajáratását, semmi egy-egyezés, mindig a legjobb lehetőség keresése. Ennek eredménye harminc gólpassz, 52 százalékos mezőnymutató, viszont Irving és Love is csupán 12 pontig jutott – James 29-et rámolt be, amiből 16-ot már az első negyedben elért, és végül 11 gólpasszal dupla-duplázni tudott. Rajtuk kívül Varejao és Marion is rendkívül hasznos volt, így bár a padról nem érkezett igazán extra, nem is volt erre most szükség – az első ötös kiülte a záró negyedet.

Eredményes védekezés. Vucsevics (18 pont, 13 lepattanó) és Oladipo (22 pont, 9 lepattanó) hozták, amit kell, de a többiek gyakorlatilag semmi hasznosat nem tudtak hozzátenni, jóval 40 százalék alatt célzott mezőnyből az Orlando. A Cavs védekezése (legalábbis helyenként) jól teljesített ellenük, ráadásul a 17 eladott Magic-labdából 25 pontot szereztek, ami eléggé befolyásolta a meccs képét.

Fournier elfogyott, Oladipo nem az igazi. Korábban szezoncsúcsot szezoncsúcs követett a hátvédnél, azóta sérült is volt, de ma például nyolc pontig jutott 2/9-es mezőnymutatóval, ezen kívül pedig gyakorlatilag nem tudott hozzátenni. Oladipo visszatérése egyébként nem feltétlenül tett jót a Magic játékának, mert az irányító posztot még csak tanulja, az újonc Payton bár egyénileg nem hozott ilyen mutatókat, a csapat játékát jobban szervezte.

A Cavaliers legjobb dobói: James 29/6, Varejao 14, Irving 12/3, Love 12
A Magic legjobb dobói: Oladipo 22/3, Vucsevics 18, Fournier 8/3

Philadelphia 76ers–Portland Trail Blazers 104–114

A harmadik negyed döntött. Egy félidőn keresztül meccsben volt a Philly, az első két negyedben tíz labdát szórt el a Portland, amiből Wrotenék rendre könnyű kosarakat tudtak szerezni, így a nagyszünetben ők jártak előrébb két ponttal – ez egyébként idén még csak ötödszörre fordult elő. Aztán a fordulás után jött Aldridge extrája és lelépte ellenfelét a Blazers, 39–28-ra hozták ezt a negyedet és a nagyjából tíz pontos különbség végigkísérte a találkozót.

Aldridge beállította szezoncsúcsát. Az erőcsatár tarthatatlannak bizonyult ma, különösen a harmadik negyedben. Itt egymaga 15 pontot szórt, 5/5-tel tüzelt mezőnyből, dobott triplát, húzott be alley-oopot, szerzett kosarat betörésből – végül 33 ponttal és 11 lepattanóval zárt, 20 dobásából 13-at értékesített.

Biztatóan játszott a Philly. Szép egyéni teljesítményeket láthattunk a hazaiaktól, Carter-Williams (24 pont, 7 pattanó), Wroten (20 pont, 9 gólpassz) és Sims (22 pont) is eljutott húszig, ráadásul a padról beszálló Noel is rendkívül hasznos volt (12 pont, 5 pattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk, 6/7 mezőnyből). Összességében jól dolgoztak, bár nem dobtak egyetlen triplát sem, de mondhatnánk, hogy erre lehet építeni – csak éppen 0–14-gyel állnak, és ha a Brooklyn ellen is kikapnak, beállítják a rekordot.

A 76ers legjobb dobói: Carter-Williams 24, Sims 22, Wroten 20
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 33/3, Matthews 17/6, Lillard 16/3

Toronto Raptors–Phoenix Suns 104–100

Nagyot hajrázott, majd hibázott a Suns. Valanciunas estéjét meglovagolva 17 ponttal meglépett a Raptors, de a negyedik negyedben megkezdte a felzárkózást a Phoenix, konkrétan egy 14–0-s rohanással azonnal meccset csináltak a nagy különbségből. Az utolsó percben DeRozan, Lowry és Thomas kosarai után 98–98 állt az eredményjelzőn, ekkor Patterson és DeRozan támadópattanója után pörgött az óra, majd Patterson két büntetővel hozta előnybe csapatát. Az utolsó támadást Thomas vezethette, de Lowry kiütötte a kezéből a labdát, ugrani kellett érte, amit elhozott a Raptors, így nagy hajrában húzták be a találkozót.

Valanciunas karrierestéje. A Toronto centere élete meccsét játszotta ma, már az első negyedben 15 pontig jutott, végül 27 pontos karriercsúccsal zárt és gyakorlatilag nem tudott hibázni – tizenegy dobásából tíz, nyolc büntetőjéből hét pontos volt. Emellé leszedett 11 lepattanót is, közte négy támadót, így megfelelő alapot nyújtott a DeRozan-Lowry páros számára.

A büntetők sokat jelentenek. A Raptorsnak ez a fő erőssége, ma is 32 alkalommal állhattak a vonalra, miközben a Suns összesen tizenegyszer – DeRozan egymaga 13 büntetőt dobhatott. A Sunsban hiába szórt 25-öt Bledsoe, nem tudtak kellően hatékonyan dolgozni a gyűrű közelében. A negyedik negyedben aztán Thomas kezébe vette az irányítást, egymaga berámolt 12 egységet, de a hajrában ismét a büntetők hozták meg a Toronto győzelmét.

A Raptors legjobb dobói: Valanciunas 27, DeRozan 23, Williams 17/6
A Suns legjobb dobói: Bledsoe 25/9, Mark. Morris 17, Thomas 16/12

Houston Rockets–New York Knicks 91–86

Carmelo Anthony kidőlt. Az első félidőben remekül játszott a Knicks sztárja, 14 pontot dobott – a nagyszünet előtt nem sokkal viszont le kellett ülnie hátfájdalmak miatt, és már nem is tért vissza. Ennek ellenére a Knicks jól tartotta magát, az utolsó negyedre egállal fordultak, sőt vezetettek is a végjáték előtt. Bár Anthonyn kívül senki nem érte el a 10 pontot, a kispadról 49 egység érkezett, 35 mezőnykosarukra 25 gólpassz jutott, jól is védekeztek – de a végén ez sem volt elég.

James Harden volt a mérleg nyelve. A Rockets továbbra is a sérült Dwight Howard és Terrence Jones nélkül kénytelen játszani, és egy harmadik kezdő, Patrick Beverley sem léphetett parkettre, miután kiújult a combizom-húzódása. Harden azonban ismét extrát játszott, 36 pontját 50 százalékos hatékonysággal szerezte, betermelt 7 triplát, 6-6 gólpasszt és pattanót, valamint 3 labdalopást tett a közösbe – ráadásul a legjobbkor, az utolsó 5 percben 12 pontot szórt.

A Rockets legjobb dobói: Harden 36/21, Motiejunas 13/3, Ariza 10/6.
A Knicks legjobb dobói: Anthony 14, Calderon 9/3, Wear 9.

Dallas Mavericks–Indiana Pacers 100–111

Négy kezdő nélkül, idegenben. George, Hill, West és Hibbert nélkül állt ki a Pacers, azonban ez egyáltalán nem látszott a játékukon. A liga talán legjobb támadógépezetét sikerült lelassítaniuk, és a munkás kosárlabda nem igazán ízlett a Mavsnek. A túloldalon az ifjú (egyébként dallasi) Donald Sloant képtelen volt megállítani a rutinos irányítótrió (Nelson, D. Harris, Barea), az Indiana 50 százalékkal tüzelt a triplavonalon túlról, és a kezdőötös mellett két csere is elérte a 10 pontos határt.

Nem volt ritmusa a Dallasnak. Hiába a kiváló játékmesterek, valahogy nem állt össze ma a Mavs játéka sem elöl, sem hátul. A negyedik negyedben volt egy közel 5 perces szakasz, amikor nem engedték szóhoz jutni a Pacerst, de a találkozó többi részében az történt, amit a mérkőzés előtt mindössze 90.9 pontot átlagoló vendégek elterveztek. Pedig Dirk Nowitzki ezúttal harcos volt a palánkok alatt (11 pattanó), Brandan Wright hibátlan mezőnyözéssel hozott 13 pontot a padról, extrák tehát akadtak. A kicsit gyengébb triplázás és a borzalmas büntetőzés (12/21) viszont ma nem fért bele.

Ideges mesterek. Ritkán fordul elő, hogy mindkét szakvezető technikait kapjon egy meccsen – most megtörtént.

A Mavericks legjobb dobói: Ellis 24/3, Nowitzki 22/6, Parsons 16/9.
A Pacers legjobb dobói:
Sloan 29/9, Scola 14/3, Stuckey 12/6, S. Hill 12.

Utah Jazz–Chicago Bulls 95–97

Rose és Gasol újra pályán. A sérülésektől sújtott Bullsba nagyon kellett a két klasszis, akik jól is teljesítettek a Jazz ellen. Gasol szokásos sokoldalú játékát hozta (23 pont, 9 pattanó, 4 gólpassz, 3 labdalopás, 2 blokk), Rose pedig alig 25 perc alatt 18 pontot (50 százalékos pontossággal) és 5 gólpasszt jegyzett. Mellettük a vasember Jimmy Butler is 25 pontot termelt, a kispadról Brooks és Mirotic is jól szállt be -–a győztes duplát mégsem ők, hanem Mike Dunleavy Jr. szerezte. A veterán kiscsatárnak ez volt az egyetlen kosara a találkozón...

A Jazz visszajött, de győzni nem tudott. Rögtön az első negyedben 16 pontos hátrányba került a hazai csapat, félidőben is 15-tel égtek – a harmadik játékrészben viszont 1 pontnyira visszajöttek. Sőt, a 4. negyed derekán Kanter és Favors remek megmozdulásaival négy ponttal vezetettek is. Az utolsó szűk három percben azonban megint csak egy kosárra voltak képesek. Favors (21 pont, 15 pattanó) és Kanter (19 pont, 8 pattanó) bőven 50 százalék felett dobott, Trey Burke 18 pontja mellé 10 gólpasszt tett – ugyanakkor Hayward és Burks szinte láthatatlan volt egész meccsen, ami a győzelembe került.

A Jazz legjobb dobói: Favors 21, Kanter 19, Burke 18/3.
A Bulls legjobb dobói: Butler 25/3, Gasol 23, Rose 18/9.

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Hornets–Los Angeles Clippers 92–113
Cleveland Cavaliers–Orlando Magic 106–74
Philadelphia 76ers–Portland Trail Blazers 104–114
Toronto Raptors–Phoenix Suns 104–100
Houston Rockets–New York Knicks 91–86
Dallas Mavericks–Indiana Pacers 100–111
Utah Jazz–Chicago Bulls 95–97

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik