Óriási fordítással nyert rangadót a Clippers az OKC ellen

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2016.03.03. 09:34
null
Hiába játszott jól ismét Antetokunbo, kikapott a Milwaukee (Fotó: Reuters)
Huszonkét pontos hátrányból fordított és nyert a Los Angeles Clippers az Oklahoma City Thunder ellen az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának ma hajnali rangadóján, így csökkent a távolság a két csapat között a tabellán. A Boston megállíthatatlan, ezúttal a Portlandet verték simán Isaiah Thomasék, a Toronto két hátvédje extra estéjével aratott újabb győzelmet, James Hardentől 39 pont kellett a Houston sikeréhez, tovább robog a Washington és nem hibázott a Spurs sem – íme, a részletek!

Orlando Magic–Chicago Bulls 102–89

Sima volt. Az első félidőben főleg a támadójátékából élt az Orlando, hiszen a nagyszünetig hatvan pontot rámoltak be a hazaiak és a hamar megszerzett előnyt tartották – a fordulás után aztán már a védekezésen volt a hangsúly és a harmadik negyedben el is dőlt a találkozó. Érdemes kiemelni az újonc Mario Hezonját, aki az első nyolc percben tíz pontot szerzett, végül 21-gyel (karriercsúcs) zárt, igyekezett feledtetni a sérült Fournier hiányát. A Magic ezzel a sikerrel 3.5 meccsre van a playoff-helyektől.

Ennyit tudott a Bulls. Az első félidőben még termeltek a vendégek, de ekkor védekezésben voltak nagyon gyengék, a fordulás után pedig elöl omlott össze a gárda – végül csak 38 százalékkal dobtak mezőnyből Rose-ék. Az irányító egyébként nem játszott rosszul (16 pont, 6 gólpassz, 25 perc), de nagy segítséget nem kapott a többiektől, a harmadik negyedtől pedig pihentek is a kezdők – csak McDermott játszott 29 percnél többet.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 24/3, Hezonja 21/9, Oladipo 17
A Bulls legjobb dobói: Rose 16, Gasol 12, McDermott 11/3

Philadelphia 76ers–Charlotte Hornets 99–119

Csak a negyedik negyedben dőlt el. A harmadik játékrész hajrájáig kapaszkodott a Philly és csak pár pont volt a vendégek előnye, ám ekkor ritmust váltott a 30 pontos Kemba Walker és egy 14–4-es etappal meglépett a Charlotte – Kaminsky triplája után már 16 volt közte, itt eldőlt a meccs. A gárda nem törte össze magát ezért a győzelemért, de végül sikerült behúzni, így az utóbbi 13 találkozóból tízet megnyert – ráadásul pénteken egy hazai „túrát" kezdenek meg Jeffersonék...

Tartotta magát a Sixers, amíg lehetett. Jahlil Okafor ezúttal sem tudott pályára lépni, de Noel, Covington és Canaan kosaraival ott loholt ellenfele nyomában a gárda szűk három negyeden keresztül – elsősorban a triplákra alapoztak, 13-at süllyesztettek el. Ez azonban kevésnek bizonyult a sikerhez, összességében jóval pontatlanabbul dobtak, simán kikaptak a palánk alatt és 70 százalék alatt büntetőztek, így már zsinórban tizedszer szenvedtek vereséget.

A 76ers legjobb dobói: Covington 17/12, Canaan 17/12, Noel 17
A Hornets legjobb dobói: Walker 30/6, Zeller 15, Williams 14/6, Lin 14

Boston Celtics–Portland Trail Blazers 116–93

Otthon könyörtelen a Boston. A Celtics sorozatban 12. hazai mérkőzését nyerte meg, így már csak egyetlen siker hiányzik a 2008-2009-es csapat szériájának beállításához. A siker titka ezúttal a „csapásszám" volt: mindössze öt labdát adtak el Bradleyék és 19 támadópattanót szedtek le, így hiába dobtak csak 40 százalékkal, 107 mezőnykísérlettel zárták a meccset. Elöl-hátul pontosan az utóbbi hetekben megszokott arcát mutatta a gárda, amely egyre magabiztosabban őrzi keleti harmadik helyét.

A harmadik negyedben eldőlt. A Portland nem tudott mit kezdeni a Celtics rendkívül koncentrált játékával, sem védekezésben, sem támadásban nem voltak egy szinten a felek – Lillard és McCollum sem tudott varázsolni, de a többiek közül egyedül Crabbe érte el a tízpontos határt. Ugyan jól kezdtek a vendégek, az előnyt hamar leadták, a nagyszünet előtt már hátrányba kerültek, a harmadik negyedet pedig 30–12-re veszítették el – itt dőlt el a meccs, ekkor már hatalmas fölényben volt a Boston. A Blazers január 16-a óta először kapott ki idegenben és jelenlegi túráján ezzel 3–1-re áll.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 30/9, Bradley 17/3, Smart 15/3, Sullinger 15
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 20/9, McCollum 17/9, Crabbe 10/6

Toronto Raptors–Utah Jazz 104–94

A hátvédek elintézték. Kyle Lowry visszatért legutóbbi pihenője után és jött vele a Toronto jó játéka is: a gárda a második félidőben már végig kontrollálta a találkozót és magabiztos győzelmet aratott. Az irányító rögtön 32 ponttal (13/20 mezőnyből) jelentkezett, mellette extrát hozott DeMar Derozan is (31 pont, 11/15) és erre a párosra nem lehetett válaszuk a vendégeknek – bármit csináltak Favorsék, a duó valamelyik tagja villant. A Raptors a tizenegyedik hazai meccsét nyerte meg sorozatban és továbbra is csak két találkozóra van a listavezető Clevelandtől.

Kellene egy ponterős hátvéd. Burks és Exum sem bevethető hosszú ideje, de a Mack-Hood kezdő hátvédpáros finoman fogalmazva sem a legmeggyőzőbb – igaz, ezúttal Hood csak 12 percet tudott pályán tölteni fejsérülése miatt. A padról sem érkezett azonban senki, Trey Burke és Raul Neto sem tudta megváltani a világot, ráadásul centerposzton Rudy Gobert faultgondokba került és csak 23 percet játszott – hiányzott egy dobógép Gordon Hayward mellé, akire lehet számítani. Az első félidőben még fej fej mellett haladtak a felek, ám a fordulás után csak futottak az eredmény után a vendégek, így zsinórban negyedik vereségüket szenvedték el.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 32/9, DeRozan 31, Ross 11/9
A Jazz legjobb dobói: Hayward 26/9, Favors 15, Burke 11/3

Houston Rockets–New Orleans Pelicans 100–95

Harden és egyetlen tripla. Nem született meglepetés, a várt küszködős, szenvedős játékkal ugyan, de behúzta a meccset a Houston, igaz, arra talán nem számítottunk, hogy ennyire gyengén fognak dobni a hazaiak. James Harden mindent megtett, 24 dobásból szerzett 39 pontot és végig nagyon aktív volt, de csapata 3/34 (!) triplát tudott értékesíteni, amely egészen borzasztó adat – a döntő kosarat mégis a sarokból dobta Beverley, az utolsó percben ezzel vette át a vezetést a Rockets. A gyalázatos dobóforma mellett a festékből és főleg a büntetővonalról (38, ill. 13 kísérlet) domináltak a texasiak, ez pedig egyetlen jókor érkező triplával megspékelve elég volt a győzelemhez.

Davisnek nem ment. A nem teljesen egészséges erőcsatár nem tudott csapata élére állni, 13 dobásból szedett össze 12 pontot és védekezésben sem volt akkora faktor, ráadásul mellette Jrue Holiday és Eric Gordon sem fogott ki jó napot. Ezzel együtt 14 triplájuknak köszönhetően közel álltak a győzelemhez, de Beverley hármasára már nem tudtak válaszolni, így újabb vereséget szenvedtek. Érdekesség egyébként, hogy nem csak a dobással, de a labda megtartásával is szenvedtek a csapatok, összesen 44 alkalommal veszítették el a játékszert.

A Rockets legjobb dobói: Harden 39/3, Howard 16, Beverley 15/6
A Pelicans legjobb dobói: Cole 21/6, Cunningham 16/12, Gordon 14/12, Anderson 14/6

Memphis Grizzlies–Sacramento Kings 104–98

Majdnem elrontotta a Memphis. A hazai gárda remek támadójátékot bemutatva állva hagyta ellenfelét és már az első félidőben 21 pontos előnyt épített ki. A fordulás után azonban változott a játék képe és kilenc perccel a meccs vége előtt egyenlített a Kings – ekkor jött Mike Conley, aki egymaga tíz pontot szórt a negyedik negyedben, majd az utolsó másodpercekben Chris Andersen két büntetője, amelyek bebiztosították a Memphis győzelmét. Andersen egyébként kezdőként kapott szerepet és nagy része volt abban, hogy a festékben simán nyerjenek a hazaiak – tíz pontja mellett a zárásait is remekül használták ki a hátvédek.

Elmegy a playoff? Zsinórban negyedszer kapott ki a Sacramento és jelenleg öt meccsel van elmaradva a nyolcadik helyen álló Houstontól – ugyan még sok van hátra az alapszakaszból, hamar össze kell magát kapnia a gárdának, ha rájátszásba szeretne jutni. Ezen az estén ismét felemás teljesítményt nyújtott Cousins (18 pont 18 dobásból, 16 pattanó, 6 gólpassz, 3 szerzett, 2 eladott labda, 2 blokk) és bár Belinelli 11 pontot szórt a záró etapban, az utolsó percekben kevésnek bizonyult a gárda – ezen valószínűleg a 25 eladott labda sem segített, igaz, a Memphis is eladta húszszor...

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 24/9, Randolph 19, Green 15/3, Chalmers 15/3
A Kings legjobb dobói: Cousins 18/3, Collison 17/12, Belinelli 16/6

Milwaukee Bucks–Indiana Pacers 99–104

Stuckey döntötte el. Bár gyakorlatilag a teljes találkozó folyamán vezetett az Indiana, a negyedik negyedben felzárkózott a Milwaukee, a vendégek pedig gödörbe kerültek – ekkor azonban jött az addig három pontot szerző Rodney Stuckey és zsinórban 12 egységet termelt be. Ezzel ismét meglépett az Indiana és bár az utolsó másodpercekben még volt esélye a Bucksnak, ez a roham döntőnek bizonyult. Frank Vogel együttesében heten is elérték a tízpontos határt, a fontos sikerrel pedig tovább tapadnak a Charlotte-ra.

Kis híján így is megnyerte a Milwaukee. Bár Stuckey nagy szériája után úgy tűnt, hogy eldőlt a meccs, a Bucks nem adta fel és az utolsó percben mindent megpróbált a siker érdekében. 16 másodperccel a vége előtt Bayless pontjaival egy kosárnyira csökkent a távolság, majd Paul George mindkét büntetőjét elrontotta, megteremtve ezzel a lehetőséget a hazaiak számára. Middleton triplája azonban kimaradt, Solomon Hill pedig nem hibázott, így hiába játszott jól ismét a Parker, Antetokunbo duó, vereség lett a vége – a playoff továbbra is nagyon messze van...

A Bucks legjobb dobói: Middleton 23/6, Antetokunbo 22, Parker 18
A Pacers legjobb dobói: J. Hill 19, Stuckey 15/6, George 15/12

Minnesota Timberwolves–Washington Wizards 98–104

50 százalékon a Washington. Az All-Star-szünet óta 7–2-re áll a fővárosi gárda, sorozatban negyedik győzelmét aratta és már csak fél meccsre van a playoff-helyektől azon után, hogy a szezon első felét gyakorlatilag végigszenvedte. Ezúttal nem kezdtek jól, ám John Wall sebességet váltott a második negyedben, sok pontot szereztek leindításból és átvették a vezetést, majd a hajrában a kispad eldöntötte a meccset – Bradley Beal 26, Alan Anderson 18 pontig jutott, a második sor pedig 64–18-ra nyomta le a Minnesota cseréit.

Nem tudta saját játékát játszani a Wolves. A Towns, Dieng belső párost jól limitálta a Washington és Andrew Wigginsnek is kevesebb labda jutott, igaz, azokkal nagyon jól sáfárkodott. Összességében a megszokottnál jóval többet dobott a két hátvéd, Rubio 22, LaVine 21 ponttal zárt, de nem tudták ellensúlyozni a Wizards palánk alatti fölényét, amellyel a fővárosiak kontrollálni tudták a találkozót – ráadásul változtatni sem tudtak, mert a padról egyedül Muhammad tudott hozzátenni.

A Timberwolves legjobb dobói: Rubio 22/6, LaVine 21/6, Wiggins 17
A Wizards legjobb dobói: Beal 26/9, Anderson 18/12, Wall 14

San Antonio Spurs–Detroit Pistons 97–81

A Spurs is a playoffban. Idei 29. hazai meccsét is nyerte a San Antonio (a tavalyi szezon végével együtt zsinórban 38-nál járnak), és megváltotta a jegyét a rájátszásra – sorozatban 19. alkalommal lesznek ott Popovichék, ezzel beérték a legendás Celticset (1951–1969) az örökranglista 4. helyén. A szoros első félidőben még csak Kawhi Leonard (27 pont, 6 pattanó, 5 gólpassz) villogott, aztán a 3. negyedben egyszerre érkezett meg a meccsbe Aldridge (23 pont, 10 pattanó), Parker (10 pont) és Duncan (12 pont, 8 pattanó), itt el is dőltek a lényegi kérdések. A Spurs védekezése brutális volt, így azt is simán elbírták, hogy a triplamutató 3/14-re sikeredett, és hogy mindössze 9 büntetőt harcoltak ki – ráadásul erősödnek majd, Ginobili a hírek szerint már a jövő héten visszatér.

Vége a szériá(k)nak. Négy meccset nyert egymás után a Pistons, de ma esélyük sem volt, Stanley Johnson és Anthony Tolliver sérülése miatt csak kilenc embert tudtak forgatni, ami a Spurs ellen kevés. Tobias Harris és Marcus Morris igyekezett, de a két kulcsembert teljesen levette a San Antonio: a kategóriában ligaelső Drummond 13-as dupladupla-sorozata megszakadt, Reggie Jackson pedig sem dobásban (4/13), sem irányításban (3 gólpassz) nem volt faktor. Az egyetlen boldog detroiti a center Aron Baynes volt, az egykori Spurs-játékost nagy tapssal köszöntötték a drukkerek.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 27/3, Aldridge 23, Duncan 12.
A Pistons legjobb dobói: Morris 16/6, Harris 16/3, Baynes 12.

Denver Nuggets–Los Angeles Lakers 117–107

Vissza a „régi" kerékvágásba. Az előző meccset kiülte Kobe Bryant, most viszont a coloradói idegenbeli meccsen visszatért – sok köszönet nem volt benne, alig 11 percet bírt a félig sérült válla. Helyette megint D'Angelo Russell (24 pont, 6 gólpassz) próbált a csapat élére állni, de most kevesebb teret kapott, mint 24 órával korábbi karriercsúcsa alkalmából. Összességében az utóbbi időben megszokott Lakerst láthattuk, Kobe-t ünnepelték, a fiatalok nem voltak rosszak – a végén pedig az ellenfél nyert. A brazil Huertast azért érdemes kiemelni, a rutinos csereirányító 8 gólpasszt osztott ki, amikor ő fent volt, kosárcsapatra emlékezetett a gárda. Nem hallgatjuk el, hogy a sérültlistán Williams és Nance mellé Clarkson is odakerült, de nem ezen múlt.

Mudiay-on le lehet mérni a Lakers védekezését. Az újonc irányító borzasztóan dob az egész évadban, most viszont 10/20-szal zárt mezőnyből, köszönhetően az ellenfél szellős hátsó alakzatának. Az is sokatmondó, hogy a cserehátvéd DJ Augustin is 26 egységet hintett, de mellettük még négyen érték el a 10 pontot. Augustin volt egyébként a mérleg nyelve, az utolsó negyedben 22 pontot szórt, gyakorlatilag azt csinált ekkor a Denver, amit akart – pedig vezérük, Danilo Gallinari nélkül játszottak.

A Nuggets legjobb dobói: Augustin 26/9, Mudiay 22/6, Harris 16/6.
A Lakers legjobb dobói: Russell 24/9, Randle 17, Clarkson 13/9.

Los Angeles Clippers–Oklahoma City Thunder 103–98

Nagyon fontos vereség. A nyugati 3. és 4. összecsapásán három negyeden keresztül úgy tűnt, hogy a Thunder feltörli a padlót ellenfelével – Kevin Durantre (30 pont, 11 pattanó, 5 blokk!) és Russell Westbrookra (24 pont, 12 gólpassz) nem volt válasza a Clippersnek. Félidőben 58–38-ra vezettek, a 3. negyed után is 17 volt közte – innen hagyták, hogy visszajöjjön a meccsbe a Clippers. Beszédes adat, hogy mennyire súlytalanok voltak a gyűrű közelében: DeAndre Jordan beütött fault nélkül hozott ellenük 20 pontot és 18 lepattanót. Ahogy ilyen kiélezett OKC-meccseken lenni szokott, a végjátékban a két sztár mellé senki nem tudott fellépni, ők pedig ezúttal teljesen elfáradtak a végére, az utolsó percben sorra rontották el a dobásokat – nem sok jót vetít mindez előre. A Thundernél egyébként ismét egy halálos baleset miatt gyászolnak: a csapat résztulajdonosa, Aubrey McClendon hunyt el tegnap.

Nagyon fontos győzelem. A sikerrel a LAC egyetlen vereségnyire közelítette meg az Oklahomát, és ne feledjük, hogy Blake Griffin még nem tért vissza. A hazaiak óriásit égtek az első félidőben, a harmadik negyedben már összeállt a támadójátékuk – a negyedik negyedet pedig 35–13-ra hozták le. A már említett Jordan mellett a cserecenter Cole Aldrich és a fontos pillanatokban két hármast is bevágó (és nem mellesleg összesen 5 labdát szerző) Wesley Johnson vezényelte le a felzárkózást: előbb egy 16–2-es futással visszajöttek egy kosárnyira, majd egy 6–0-ssal át is vették a vezetést. Chris Pault (21 pont, 13 gólpassz) érdemes még kiemelni, ha ő nincs az első három negyedben, ennek sima vereség a vége.

A Clippers legjobb dobói: Paul 21/3, Jordan 20, Redick 16/6.
A Thunder legjobb dobói: Durant 30/9, Westbrook 24/6, Ibaka 11.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik