Nyert a ligaelső Spurs, jöhet a Lakers-meccs!

Vágólapra másolva!
2010.12.27. 08:33
null
Tony Parker (sötét mezben) újra vezére volt a San Antoniónak (Fotó: Action Images - archív)
Győzelemmel melegített a héten következő rangadókra a San Antonio Spurs: az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) ligaelsője úgy húzta be a Washington elleni papírformasikert, hogy a védekezésére is ügyelt. A Chicago hosszabbítás segítségével folytatta a Detroit feletti hegemóniáját, míg idegenben szakította meg gyalázatos sorozatát a Minnesota.

Igazából nem az volt a kérdés, legyőzi-e a ligaelső San Antonio Spurs az ezer sebből vérző Washingtont, hanem az, hogyan teszi ezt. A texasiak az utóbbi hetekben meglehetősen lazán védekeztek, egymás után ötször kaptak több mint száz pontot, és a megelőző meccsükön ennek már kínos vereség lett a vége. Nos, ezúttal nem volt mese, a Spurs emberei valósággal bedeszkázták a gyűrűjüket, és a 20 pontja mellé 14 gólpasszt elkönyvelő Tony Parker vezérletével nyolcvan ponton tartották a tartalékos Washingtont. A mérkőzés a harmadik negyedben dőlt el, 60–56-os vezetésnél a San Antonio 21–9-es rohanással szakította le magáról ellenfelét.

„Tony volt a meccs embere, ez nem vitás. Ő és Manu Ginóbili vitték a csapatot, és ami a legfontosabb, nemcsak pontokat szereztek, hanem egyben is tartották a társaságot" – mondta ezúttal a védekezés miatt a múltkori, orlandói vereséget követően még morózus Gregg Popovich vezetőedző. Ginóbili 21 pontot regisztrált, míg a harmadik vezérnek, Tim Duncannek most nem kellett megszakadnia (öt pont, kilenc lepattanó), ami azért nem mellékes, mert a Spurs két rangadót is játszik a napokban: kedden a Lakerst fogadja, csütörtökön a Dallasnál vizitál.

A Washingtonnak két rossz sorozata is folytatódott: 1999 decembere óta nem nyert San Antonióban, és – a liga egyetlen csapataként – továbbra sincs idegenbeli győzelme a szezonban (0, 14). A draftelső John Wall térdsérülés miatt hiányzott a fővárosiaktól, míg Andray Blatche, a házi pontkirály és JaVale McGee, a legjobb lepattanózó távollétének oka prózai: klubjuk eltiltotta őket egy-egy találkozóra, mert a napokban összeverekedtek egy éjszakai szórakozóhelyen – egyes hírek szerint a szétválasztásukhoz rendőri fellépésre volt szükség.

A chicagói Carlos Boozer nemcsak csapata, hanem az egész játéknap legeredményesebb játékosa lett 31 pontjával. Bár a Bulls végig kézben tartotta az aktuális összecsapását és elképesztő fölényben volt a lepattanók begyűjtésében (70–48), kis híján hagyta elúszni a győzelmet. A detroiti Charlie Villanueva 0.6 másodperccel a vége előtt hosszabbításra mentette a meccset, sőt a ráadásban a Pistons vezetett is, végül aztán Boozer (31 pont, 11 lepattanó) és Derrick Rose (23, 12) „rendet tett". A Bulls sorozatban kilencedszer múlta felül a Detroitot.

Hét mérkőzés óta tartó kudarcsorozata megszakításának vágya hajtotta a Minnesotát Clevelandben, és ha csupán másodperceken múlt is, végre sikerrel járt. A végjáték hőse Michael Beasley volt, aki 5.9 másodperccel a befejezés előtt bedobta a meccs utolsó kosarát, ám ahhoz, hogy a duplája győzelmet érjen, még bele kellett hajszolnia Antawn Jamisont egy kilátástalan dobásba. Az is sikerült neki, így a Wolves 12 idegenbeli vereség után nyert, míg a Cavs hiába állt jobban 14 ponttal a negyedik negyedben, képtelen volt kiszállni a lefelé tartó spirálból (1 győzelem, 13 vereség).

Sorozatban tizedszer készült megverni a Phoenix az LA Clipperst, ám az utóbbi hetekben tapasztalható bizonytalankodás ezúttal is úrrá lett Steve Nashen (21 pont, 15 assziszt) és társain: nyert a Clippers! Ugyan a sorozatban a 18. dupla dupláját (28 pont, 12 lepattanó) elérő Blake Griffin a hajrára kipontozódott, a 24 pontos Eric Gordon vezérletével a hazaiak még éppen időben fékezték le a Suns visszakapaszkodását, és 2008 januárja óta először legyőzték ellenfelüket. A térdét fájlaló új szerzemény, Vince Carter még mindig nem mutatkozott be a Phoenix soraiban.

Az Indiana hiába szeretett volna visszakapaszkodni ötven százalékra, november vége óta továbbra sem képes egymás után két meccset megnyerni; ezúttal a 30 pontos Rody Gay vezette Memphis tréfálta meg – no nem egészen váratlanul, hiszen a két csapat legutóbbi hat találkozójából öt után a Grizzlies örülhetett.

Az egyik legrosszabb utazó csapat, a Philadelphia győzni tudott az egyik legjobb hazai mutatójú egylet, a Denver vendégeként. A Nuggets nem egészen három negyeden át vezetett, ám a végjátékban megint nagyon hiányzott Carmelo Anthony; a váratlanul elhunyt nővérét gyászoló Melo távollétében a denveriek nem bírták a hajrát, Jrue Holiday (22 pont) és Thaddeus Young (20) vezérletével a Sixers nyert.

Chris Paul 22 pontjából 13-at a harmadik negyedben szerzett, a New Orleans az ő megtáltosodása révén fordította a maga javára az Atlanta elleni csatát, amelyben mellesleg – sorozatban a hetedik meccsén – a lepattanókért folyó harcot is megnyerte. A Hornets zsinórban negyedszer diadalmaskodott otthon.

NBA 
ALAPSZAKASZ, 61. JÁTÉKNAP
Cleveland Cavaliers–Minnesota Timberwolves 97–98
Denver Nuggets–Philadelphia 76ers 89–95
Detroit Pistons–Chicago Bulls 92–95 – hosszabbítás után
Indiana Pacers–Memphis Grizzlies 90–104
Los Angeles Clippers–Phoenix Suns 108–103
New Orleans Hornets–Atlanta Hawks 93–86
San Antonio Spurs–Washington Wizards 94–80

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik