Nincs ellenfele Curry-nek és a Golden State-nek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.28. 09:54
null
Stephen Curry 38 ponttal segítette a Golden State-et (fotó: Action Images)
Steph Curry varázslatos estéjével erőt demonstrált legnagyobb nyugati riválisa otthonában a ligaelső Warriors az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) pénteki játéknapján. DeMarcus Cousins a szezon egyik legnagyobb egyéni teljesítményével rukkolt elő, de ez nem ért győzelmet a Kings számára, visszavágott a Dallasnak a Spurs, mumust vert a Portland, a Cleveland viszont elbukott Brooklynban. Andrew Wiggins extráját túldobta a Houston, ismét gálázott a Clippers, hivatalosan is keleti első a Hawks, a Washington pedig két túlórában gyűrte le a Charlotte-ot – íme a maratoni játéknap részletei!

 

Orlando Magic – Detroit Pistons 97-111

Jackson ismét tripla-duplázott. A Pistons irányítójának idecserélése óta másodszor jött össze ez a bravúr, 26 pontja mellé 11 lepattanót és 10 gólpasszt tudott felmutatni. Külön kiemelendő a harmadik negyed, ahol főleg Drummond zárásaiból 17 egységet rámolt be, csapata gyakorlatilag ekkor döntötte el a mérkőzést – szinte minden pontját betörésből (ziccerből vagy büntetőből) szerezte.

Elöl megvolt a Magic. A hazaiak támadójátékával nem volt nagy gond, Payton és Vucsevics is dupla-duplázott, csapatszinten 52,4%-kal dobtak és bár kevés pontot szereztek triplából vagy büntetőből, összességében jól működött a rendszer. A gond a másik oldalon volt, három védőt is kipróbált Borrego Jacksonon, de egyik sem tudta megállítani az irányítót – ráadásul Tayshaun Prince is mellé tudott tenni 23 egységet 10/15-ös mezőnymutatóval. Beszédes adat, hogy az első félidőben 61%-kal dobtak a hazaiak, mégis a Detroit vezetett…

A Magic legjobb dobói: Harris 21, Vucsevics 20, Oladipo 16/3
A Pistons legjobb dobói: Jackson 26/3, Prince 23/3, Drummond 16

Philadelphia 76ers – Los Angeles Clippers 98-119

Újabb gálaelőadás. Nagyon belejött a könnyed kiütésekbe a Clippers, ma is valósággal átgázoltak ellenfelükön. Már az első félidőben 19 ponttal vezettek és bár ezt nyolcra csökkentette a Philly a fordulás után már csak egy csapat volt a pályán, a negyedik negyedben 32 ponttal jártak előrébb a vendégek. A 25 pontos Paul mellett Jordan (17 pont, 20 pattanó) és Redick villogott igazán, de minden kezdőjátékos elérte a tízet – Blake Griffin például ma nyolc gólpasszal vette ki a részét a mutatványból. Doc Rivers csapata sorozatban hatodik győzelmével matematikailag is biztosította helyét a rájátszásban.

Noel karriercsúcsot hintett. A Sixers újonc centeréről egyébként is beszélnek az elmúlt hetekben az Év Újonca díj kapcsán, ma ennek örömére idei legjobb teljesítményével rukkolt elő. Noel ma 30 pontos karriercsúccsal és 14 lepattanóval jelentkezett, ami egy elsőévestől különösen bődületes teljesítmény – bár hozzátartozik a képhez, hogy ma védekezésben közel sem tudott akkora faktor lenni, mint ahogy azt megszokhattuk tőle.

A 76ers legjobb dobói: Noel 30, I. Smith 18/6, Mbah a Moute 13/9
A Clippers legjobb dobói: Paul 25/9, Redick 19/9, Jordan 17

Washington Wizards – Charlotte Hornets 110-107 – kétszeri h. u.

Kiengedte a Charlotte. Már úgy tűnt, hogy megvan a győzelem a vendégek számára, hiszen négy ponttal vezettek 12 mp-cel a vége előtt, de Rasual Butler triplája után Taylor elrontott egy büntetőt, John Wall pedig kiegyenlített az utolsó pillanatokban. A első hosszabbításban nem született döntés, a másodikban viszont már egyértelműen Wall és a Wizards dominált, bár maradt három másodperce egyenlíteni a Hornetsnek, de Jefferson triplája kimaradt – talán nem a legjobb megoldás volt utolsó dobásként a centert kint tartani a vonalon kívül.

Wall nyerte meg. Ahogy pár hete magára vállalta csapata vesszőfutását, úgy az utána következő pár sikerben és az ismételt vereségekben is erősen felfedezhető volt az ő hatása – ha azt mondjuk, hogy ma 32 pontot dobott, sejthető, hogy miért nyert a Washington. Az irányító a második hosszabbításban egymaga hét egységet szerzett (9-6 lett a vége), igaz, 12/30-as mezőnymutatója borzalmas, de mivel a Charlotte is csak 35%-kal célzott, ez most belefért. További rossz hír a vendégek számára, hogy hiába remekelt Jefferson és Williams, Kidd-Gilchrist bokája megsérült és nem is tudott visszatérni a mérkőzésbe.

A Wizards legjobb dobói: Wall 32/6, Beal 16/6, Gooden 15/9
A Hornets legjobb dobói: Jefferson 31, Mo Williams 26/12, Henderson 11/3, Kidd-Gilchrist 11

Atlanta Hawks – Miami Heat 99-86

Megvan a keleti győzelem. Az Atlanta ezzel a győzelemmel és a Cavs vereségével matematikailag is bebiztosította a konferencia első helyét, így végig hazai pályán játszhatnak a keleti rájátszás során. Ezen a találkozón egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelmük, az első negyedet hét, az első félidőt 18 ponttal nyerték, később lett az előny 26 egység is, mielőtt a záró etapban kiengedtek – ekkor már csak tíz pontot szereztek. A festékben 48-28-ra tudtak nyerni, amihez elsősorban Carroll volt a kulcs, aki 24 pontja mellett remek védekezéssel húzta az Atlantát – mellette Millsap és Horford is alig-alig rontott dobást.

Wade térde nincs rendben. A Heat ikonja kihagyta a legutóbbi meccset és bár most játszott, 13 pontot szenvedett össze egyetlen gólpasszal, lepattanó nélkül – elmondása szerint fáj a térde, de reményei szerint vasárnapra már rendben lesz. Ma Dragicnak sem jött össze semmi, a Hawks védekezése teljesen elvette a floridaiak játékát, akik így egy meccsel vezetnek a Boston, 1,5 meccsel pedig a Brooklyn előtt a keleti hetedik helyen.

A Hawks legjobb dobói: Carroll 24/9, Millsap 21, Horford 15
A Heat legjobb dobói: Deng 17, Wade 13/9, Chalmers 13/9

Brooklyn Nets – Cleveland Cavaliers 106-98

A nagyszünet után bekeményített a Nets. Az első félidőben mindkét fél jó támadójátékot mutatott be és 50% felett dobott, de ekkor is partiban volt a Brooklyn, egypontos előnnyel mehettek szünetre. A fordulás után aztán védekezésben váltani tudtak a hazaiak, egyre inkább elvették a Cavs jó dobóhelyzeteit, sok rossz triplába hajszolták őket és az utolsó negyedben végül felőrölték LeBronékat – ezt lelkileg nehezen viselték a vendégek, a játékvezetőkkel folyamatosan veszekedtek, a hajrában pedig már egymással sem voltak kibékülve.

A periméter és a védekezés. Idén háromszor verte már el a Brooklynt a Cavs, méghozzá átlagosan 17 ponttal – nagyot tudott váltani tehát Hollins csapata. Elsősorban a védekezés volt a kulcs, LeBron Jamest a 16 pontos első félideje után összesen két mezőnykosáron tartották és ki tudták venni a játékból, de a győzelemhez a külső sor feljavuló dobóformája is kellett: Joe Johnson 20, Bogdanovic 18, Jack 16, Anderson 13 pontot tett a közösbe. A Clevelandnél főleg Irving próbált alkotni, de mivel Jamest meg tudta fogni a Nets, Love pedig kipontozódott, eléggé egyedül maradt a végére.

A Nets legjobb dobói: Lopez 20, Johnson 20/9, Bogdanovic 18/6
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 26/3, James 24/6, Love 18/6

New York Knicks – Boston Celtics 92-96

Nem jött könnyen a kötelező. A playoff-harc szempontjából muszáj volt hoznia a találkozót a Bostonnak, azonban ez nem ment olyan simán, mint amilyenre a Knicks formáját látva számíthattunk. Ugyan megléptek a második negyedben, a 25 pontos Bargnani vezérletével tartotta magát a New York és bár a hajrában úgy tűnt, hogy a vendégek 11 pontos előnye már elég lesz, az utolsó pillanatokban egyetlen egységre zárkóztak a hazaiak – a csoda már nem sikerült, Bradley higgadtan bedobta a győzelemhez szükséges büntetőt.

A vonalról nyerte meg a Boston. A festékből szerzett pontok terén nyerni tudott a New York, viszont óriási különbség mutatkozott a büntetők tekintetében: a vendégek 43 egypontost dobhattak, Derek Fisher csapata viszont csupán 14-et. Nem túlzás azt állítani, hogy ez volt a döntő faktor, hiszen nem dobtak jobban Turnerék a hazaiaknál és a védekezésük sem volt túlzottan acélos, de a Knicks nem tudta hol kompenzálni a beütött 31 faultot és az ebből kapott pontokat.

A Knicks legjobb dobói: Bargnani 25/6, Larkin 14, Galloway 12/6, Early 12
A Celtics legjobb dobói: Thomas 18/6, Crowder 17, Bass 16

Toronto Raptors – Los Angeles Lakers 94-83

A második félidőben védekezett a Toronto. A Raptors gondjai egész szezonban a saját térfelükön végzett munkával kezdődtek és végződtek, így volt ez a Lakers ellen is a nagyszünetig – Jeremy Lin irányításával és főleg a támadólepattanókból (összesen 16-tal zártak) két ponttal az arany-lilák vezettek. A fordulás után aztán váltani tudtak DeRozanék hátul, innentől kezdve csak 35 pontot engedélyeztek a vendégeknek, a harmadik negyedben 5/17-es mezőnymutatón tartották őket, ez pedig meghozta számukra a sikert.

Kis késéssel, de megvan. Két vereség után nyert újra a Raptors, ezzel pedig bebiztosították a divíziógyőzelmüket – zsinórban másodszor. Casey mester szerint három céljukból kettőt már teljesítettek, a harmadik az, hogy párharcot tudjanak nyerni a rájátszásban – most már valószínűleg csalódásként élnék meg, ha ismét búcsúznának az első körben. Ma nem játszott Lowry, nagyon gyengén dobott DeRozan (1/10), de Williams, a két Johnson és Valanciunas elég volt a sikerhez – ezzel egy meccs a hátrányuk a Chicagóval szemben.

A Raptors legjobb dobói: Valanciunas 19, L. Williams 18/9, J. Johnson 17
A Lakers legjobb dobói: Lin 18/6, Clarkson 14, Ellington 9/3

Houston Rockets – Minnesota Timberwolves 120-110

Látványos játékkal a playoff-ban. Sok kritika érte James Hardent, hogy pontjai nagy részét büntetőkből szerzi – most is kiharcolt ugyan 10-et, de mellette hat triplát hintett be, 8 gólpasszal és 5 labdalopással zárt a Wolves ellen, csapata pedig bebiztosította helyét a rájátszásban. A Houston ma egyébként is a támadásokra helyezte a hangsúlyt, 34 asszisztot osztottak ki egymás között, minden negyedben legalább 29 pontot dobtak, Josh Smith (16 pont, 11 gólpassz, 9 pattanó) kis híján tripla-duplázott, a kezdőbe kerülő veterán Jason Terry pedig egy dobást rontva jutott el 17 pontig. Dwight Howard visszaépítése is jól halad: 20 perc alatt 8/9-es mezőnnyel jutott el 18 pontig, a túloldalon 4 pattanóval, 2 labdalopással és 1 blokkal jelentkezett.

Wiggins halad az Év Újonca Díj felé. Nerlens Noel nagy hajrát indított a díj megszerzéséért, de az egész idényben nagyon kiegyensúlyozott 1/1-es 31 pontos performansszal jelezte: még mindig ő az esélyes (9/17 mezőnyből, 15 kiharcolt büntető). A Wolves mindössze 8 játékost tudott bevetni, ahhoz képest majdnem túldobták a Houstont, kétszer annyi (17-34) büntetőt harcoltak ki és közel 49 százalékkal céloztak. Védekezésben viszont esélyük sem volt, a hazaiak az első negyedben kiharcolt 9-10 pontos előnyüket különösebb gond nélkül tartották a lefújásig, köszönhetően 20 (!) beszórt triplájuknak.

A Rockets legjobb dobói: Harden 33/18, Howard 18, Terry 17/15.
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 31/3, Budinger 23/9, Dieng 18.

Memphis Grizzlies – Golden State Warriors 84-107

Üzenet a ligának, üzenet Hardennek. Az MVP-díjért is komoly versenyfutás van, ahol egyelőre Stephen Curry az esélyesebb James Hardennel szemben, bár az utóbbi időben volt néhány elég gyenge meccse. A nyugati 2. Grizzlies ellen viszont sziporkázott, könnyedén vert be 38 pontot és adott 10 gólpasszt, a 4. negyed elején pedig az utolsó memphisi felzárkózást is visszaverte. Játéka az egész csapatot jobbá tette, a bokasérülése után önmagát kereső Klay Thompson például 27 perc alatt termelt 28 pontot. A gárda azt is elbírta, hogy Andre Iguodala 1/11-gyel zárjon, és a Splash Brothersen kívül csak Draymond Green érje el a 10 pontot, ugyanis a másik oldalon 15 labdát szerzett a gárda. A Warriors 59. győzelmével beállította a franchise-rekordot, és még van 10 meccsük megdönteni azt.

Gödörben a Grizzlies. Ahogy Dave Joerger vezetőedző mondta, az eladott labdák pecsételték meg csapata sorsát (19-et szórtak el), ugyanakkor Zach Randolph rövidre zárta a történetet: mi nem dobtuk be a kosarakat, ők igen. Mindkettőben van igazság, de leginkább az volt a Memphis gondja, hogy nem tudták játszani a saját játékukat, ráadásul előző meccsükön hasonló könnyedséggel lépett át rajtuk a Cavaliers – ezen a két rangadón látszott, hogy ha a csapat komolyan gondolja a playoff-menetelést, akkor össze kell kapnia magát. Ezt nem segíti, hogy Tony Allen húzódást szenvedett, illetve az is gond, ha a csapat irányítója, Mike Conley ugyanannyi gólpasszal (5) zár, mint labdaeladással.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley, J. Green 16/6-16/6, Gasol 13.
A Warriors legjobb dobói: Curry 38/24, Thompson 28/18, D. Green 10.

New Orleans Pelicans – Sacramento Kings 102-88

Egyszemélyes hadsereg. Az első negyed után jobbára csak futott az eredmény után a Kings – bár Cousins űrszámokat hozott (39 pont, 16/28 mezőnyből, 20 pattanó, 3 blokk) és kicsit elhomályosította Anthony Davist (24 pont, 9 pattanó, 6 blokk), a végén mégis az Év Védője Díj nagy esélyese örülhetett. Cousins mellett ugyanis csak Rudy Gay és Omri Casspi játszott elfogadhatóan, a többiek nem sok vizet zavartak, így a Pelicans tulajdonképpen simán győzött.

Utolsó lendületet vett a New Orleans. Davis mellett Tyreke Evans (25 pont, 10 gólpassz) és Pondexter (16 pont, 4 tripla) is kiválóan teljesített, de a Norris Cole (12 pont) vezette kispadra sem lehetett panasz: a fontos pillanatokban mindig jött tőlük egy kosár, gólpassz vagy lepattanó. A Phoenix gyengélkedése miatt Gordonék felléptek a nyugati 9. helyre, és 3 győzelemre állnak a 8. Thundertől – ha Kevin Durant végleges kidőlése és a tömérdek sérülés megroppantja az OKC-t, megnyílhat az esély a rájátszásra. Ha sikerülne megcsípni a 8. helyet, akkor a Délnyugati Csoport mind az öt (!) csapata (Grizzlies, Rockets, Spurs, Mavericks, Pelicans) bejutna a playoffba.

A Pelicans legjobb dobói: Evans 25/6, Davis 24, Pondexter 16/12.
A Kings legjobb dobói: Cousins 39, Gay 18/3, Casspi 10/6.

San Antonio Spurs – Dallas Mavericks 94-76

A Spurs is készül. Sok-sok üzenetet kézbesítettek ma hajnalban a ligában, és a címvédő is beszállt a levelezésbe. 76 ponton tartották texasi riválisukat, a periméteren esélye sem volt a Dallasnak (4/18), támadásban pedig 37 Spurs-mezőnykosárra 28 gólpassz jutott. A tavalyi rájátszás egyik hőse, a szezont gyakorlatilag végigpihenő Boris Diaw az utóbbi meccseken már tudásának megfelelően játszott (ma 19 pont jött tőle 8/11-es mezőnymutatóval), a San Antonio pedig még nem is törte össze magát: Tim Duncan és Kawhi Leonard kivételével senki nem játszott 28 percnél többet.

Összeesett a Mavs. Ha győzött volna, utoléri ellenfelét a Dallas a nyugati 6. helyen, ehelyett jó eséllyel bebetonozzák magukat a hetedikre. Már 21 pontos hátrányban is volt a vendégcsapat, amelyben mindössze ketten érték el nagy nehezen a 10 pontot (Monta Ellis és a védekezésért felelős Tyson Chandler…). Innen még egyszer visszajöttek ugyan látótávolságba, de aztán a Spurs ritmust váltott (és Ellis is kisebb sérülést szedett össze), és simán nyert. A dallasi támadójáték értékelhetetlen volt (37.8 százalék mezőnyből, 15 gólpassz), ezzel a rájátszásban sem juthatnak messzire.

A Spurs legjobb dobói: Diaw 19/9, D. Green 14/12, Splitter 13.
A Mavericks legjobb dobói: Ellis, Chandler 10-10, Parsons 9/3.

Denver Nuggets – Utah Jazz 107-91

Szépségtapaszok Coloradóban. Az edzőváltás óta nyereget a Nuggets, így talán nem annyira rossz szájízzel vonulnak a drukkerek pihenőre az alapszakasz után – a Jazz ellen a két játékmester, Lawson (18 pont, 9 gólpassz) és Nelson (18 pont, 4 hármas) villogott, de a kispadról beszálló hátvéd, Willy Barton (12 pont, 10 pattanó) dupla-duplája is említést érdemel. A Trail Blazerstől az Afflalo-cserében megszerzett Barton jó játéka az, ami még mosolyt csalhat a szurkolók arcára, bő egy hónap alatt valószínűleg hosszú távon kiharcolta helyét a csapatban.

Megtört a Jazz lendülete. Néhány sérülés miatt a Utah remekül működő játéka az utóbbi 1-2 hétben összeomlott, így ma hiába tért vissza Gordon Hayward, az ő 24 pontja sem volt elég semmire. Pedig Rudy Gobert is magára talált (14 pont 5/7-es mezőnnyel, 14 pattanó), a center még látványos passzokat is adott, a Hawks All-Starjának, Paul Millsapnek az öccse, Elijah is idén már nem először játszott remekül (16 pont, 75 százalékos dobáspontossággal). A kőkemény védekezés azonban eltűnt, miután Derrick Favors pillanatok alatt faultgondokba került, őt pedig nem tudták pótolni a palánkok alatt.

A Nuggets legjobb dobói: Nelson 18/12, Lawson 18, Gallinari 13/9.
A Jazz legjobb dobói: Hayward 24/3, E. Millsap 16/6, Gobert 14.

Phoenix Suns – Portland Trail Blazers 81-87

Itt a vége? Tavaly az utolsó pillanatig harcban volt a Suns a rájátszásért, idén az utóbbi napok kiábrándító teljesítménye miatt már csak 10. helyen állnak Nyugaton. Eric Bledsoe rossz formája közrejátszik az elmúlt két meccsen beszedett két vereségben, az irányító 5/20-szal célzott mezőnyből, és bár kiosztott 7 gólpasszt, nem volt nagy hatással a meccsre. Tegyük hozzá, csapattársai sem villogtak, a teljes keret például ugyanannyi gólpasszt hozott össze, mint Bledsoe… A Morris-ikreken kívül (ketten együtt 34 pont, 21 pattanó) egyedül a tavalyi csapat egyik alapembere, az idén sokat jegelt Gerald Green igyekezete dicsérhető (13 perc alatt 12 pont). A 4. negyed elején még vezetett a Suns, amikor azonban Bledsoe váltotta Greent, a hazaiak addig sem túl hatékony támadójátéka nemes egyszerűséggel eltűnt.

A Trail Blazers visszajött. Sokan egy lyukas garast nem adtak volna a Portland idei szezonjáért, miután Aldridge keze másodjára is megsérült, Batum pedig a háta miatt kidőlt – a két húzóembert azonban összedrótozták, egyikük pedig megnyerte a meccset. Batum sem játszott rosszul (5 pont, 5 gólpassz, 9 pattanó), de Aldridge foghatatlan volt a végjátékban: 2 és fél perc alatt 5 támadásból ötször dobott be tempót. Érdekesség, hogy a 4. negyedben kétszer is védő három másodpercet és a vele járó büntetőt ítéltek a Portland ellen, majd 74-74-nél a Suns ellen is – meglehetősen ritkán fújják le ezeket a szabálytalanságokat, különösen kiélezett végjátékokban.

A Suns legjobb dobói: Marc. Morris 19/9, Mark. Morris 15/3, Bledsoe 13.
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 27, Lopez 12, Lillard 11/6.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik