NHL: újra lecsapott a liga egyik „legmocskosabb” játékosa – videó

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.12.27. 11:26
null
Tom Wilson, a washingtoni hentes (Fotó: Getty Images)
Akármerre jár, vér és hullahegyek maradnak Tom Wilson után – a washingtoni hentesen most Jamie Oleksiak próbált meg újra elégtételt venni, de a dolog fordítva sült el...

Nincs egy hónapja, hogy a tengerentúlon megjelent egy érdekes tanulmány, amely látványosan szemlélteti, hogy az NHL-ből mára gyakorlatilag teljesen eltűntek a verekedések. De aggodalomra semmi ok: Tom Wilson még mindig itt van...

A november végén publikált tanulmány kiválóan, grafikonokkal illusztrálva mutatta be, ahogy az elmúlt harminc év során fokozatosan kiiktatták a jégkorong kétségkívül egyik leglátványosabb és legkedveltebb, ám ugyanakkor – a játékosok egészsége, különösen a fejre mért ütések hatása szempontjából – egyik legveszélyesebb elemét. A vonatkozó statisztikai adatok rámutatnak, hogy az 1987–1988-as idényben még meccsenként átlagosan 1.3 verekedést láthattak a nézők az NHL jégpályáin, míg ez a szám az aktuális idényre drasztikusan, 0.2-re csökkent.

Erre mintegy „trollkodásként” jött a Washington Capitals rosszfiúja, Tom Wilson, aki fittyet hányva a statisztikákra – vagy éppen annak „javítása” érdekében – az elmúlt évek egyik legemlékezetesebb verését osztotta ki régi ismerősének, Jamie Oleksiaknak a Washington Capitals és a Pittsburgh Penguins rangadóján.

A két csapatnak és a két játékosnak bőven van közös története: ha nem az előző három idény Stanley-kupa-győzteseiről beszélnénk, egy mindenkori Caps–Pens csörte akkor is rangadónak számítana – hát még így. Ráadásul éppen Oleksiak volt az, aki az elmúlt szezon rájátszásában kihívta verekedni a washingtoniak hentesét, Wilsont, miután az egy minősíthetetlenül aljas ütközéssel eltörte a pittsburghiek csatára, Zach Aston-Reese állkapcsát. Wilson akkor nem akart még több bajt magának, nemes egyszerűséggel nem állt ki Oleksiak ellen, csak vigyorgott rá, hogy még egy kicsit ellenszenvesebb legyen. (Az eset után még a Penguins általános igazgatója, Jim Rutherford is megnyilvánult az ügyben, gyáva megfutamodásnak nevezve Wilson tettét).

A washingtoni botrányhőst azóta már újból eltiltották egy hasonló produkcióért (a szezon első 16 meccsét kellett kihagynia), de javíthatatlan, képtelen leszokni a piszkos játékról és a folyamatos provokációról. Várható volt, hogy a két csapat újabb összecsapásán Oleksiak ismét megtalálja, és megpróbál elégtételt venni – meg is találta, azonban párbajuknak nem várt kimenetele lett. Wilson ugyanis egyetlen jól irányzott jobbhoroggal szabályosan kiütötte a 201 centis, 116 kilós óriást, akit úgy kellett letámogatni a jégről, így aztán megint ő vigyoroghatott... Mondani sem kell, az eset csak újabb olaj volt a két klub között lángoló tűzre: még a két szupersztár csapatkapitány, Alekszandr Ovecskin és Sidney Crosby is hangos szóváltásba keveredett egymással, a kispadon kihajolva üvöltöztek át a másiknak (a patinás Washington Post pedig a végül 2–1-es pittsburghi sikerrel véget érő meccs után a következő címmel jelentkezett: „A harcot Tom Wilson nyerte, de a háború ezen csatáját a Penguins”).

Tom Wilson stílusa egyébként folyamatosan téma az NHL-berkeken belül. Az egyébként kiváló, Washingtonban Ovecskin mellett az első sorban játszó csatárt az előző idényben és az azt követő előszezonban alig 100 nap leforgása alatt négyszer is eltiltották, ami példátlan, ámokfutásának Aston-Reese mellett is számos áldozata volt. Stílusa roppant megosztó, és igen szélsőséges véleményeket szül: egyesek abbeli reményüknek adtak nyíltan hangot, hogy mindegy, hogy ki, de előbb-utóbb valaki hátha kiiktatja a játékból ezt a mészárost, míg mások szerint az ilyen játékosok teszik élvezhetővé a hokit, ami nélkülük csak nyüzüge gyerekek jégtánca lenne.

Nos, maradjunk annyiban, az utóbbi álláspontot képviselőkből van jóval kevesebb...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik