NHL: még a játékvezetők is alig vették észre a Colorado győztes gólját – videó

Vágólapra másolva!
2022.06.23. 07:13
null
Nazem Kadri győztes gólját alig vették észre (fotó: Getty Images)
A Colorado Avalanche a kézműtétéből felgyógyult Nazem Kadri 73. percben ütött góljával hosszabbítás után 3–2-re nyert az elmúlt két idényben bajnok Tampa Bay Lightning otthonában az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) döntőjének negyedik mérkőzésén, és így már 3–1-re vezet az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharcban.

A Denverben játszott első két találkozón a trónkövetelő előbb hosszabbítás után 4–3-ra, majd 7–0-ra diadalmaskodott. A címvédő aztán két napja egy önbizalom növelő 6–2-es hazai sikerrel vágott vissza. Nekik az is jó hír volt, hogy Nyikita Kucserov – a liga történetének negyedik hokisa Wayne Gretzky, Bryan Trottier és Mike Bossy mellett, aki sorozatban három playoff-szezonban szerzett legalább 25 pontot – vállalta a játékot, miután a harmadik felvonás hajrájában Devon Toews leütközte. Kadri, a denveriek csatára a június 4-i sérülése és kézoperációja után ismét bevethető volt, viszont nem tért vissza a ponterős Brayden Point, a túloldalon pedig az első meccset eldöntő Andre Burakovsky.

Az előző felvonáson öt kapott gól után a 32. percben lecserélt Darcy Kuempert ezúttal már a 36. másodpercben felavatta Athony Cirelli: a kapu előtti kavarodásnál egy lövéstől leesett a kapus maszkja, és a hazai csatár közelről nem hibázott. 2006 óta ez volt a leggyorsabb gól fináléban, akkor az edmontoni Fernando Pisani a 16. másodpercben talált be a Carolina Hurricanes elleni ötödik meccsen.

Az első harmad nyomasztó Lightining-fölényt hozott, ám 17–4-es kapura lövési arányban nem nőtt a különbség. A szünetben megnyugodott a Colorado, és a kiváló hátvéd, Victor Hedman kiállítása alatt egyenlített. Az alapszakasz legjobb védőjének választott Cale Makar passzolt Mikko Rantanen elé, aki kapura tette a korongot, amely a berobbanó Nathan MacKinnon korcsolyájáról a gólvonal mögé pattant. A Tampa orosz kapusa, Andrej Vaszilevszkij csak beleérni tudott, védeni nem. Rantanen sorozatban nyolcadik meccsén szerzett pontot, és a döntőben négy összecsapás alatt már a nyolcadik asszisztját jegyezte. Csak Gretzky volt ilyenre képes még 1988-ban. A 31. percben Hedman egyedül szlalomozott végig, majd ártatlannak tűnő fonáklövése beakadt, Kuemper ezt elnézte.

A harmadik harmad elején megint egyenlítettek a vendégek a negyedik számú támadósoruk révén. Nico Sturm emelése Andrew Cogliano testéről pattant be. A folytatásban a kapusok remekeltek, olykor szerencséjük is volt, így jöhetett a hirtelen halál, amelyben a Colorado sokkal veszélyesebb volt. Előbb Logan O'Connor szólóját védte Vaszilevszkij, majd Toews megpattanó lövése csattant a kapuvason, míg Bowen Byram a keresztlécet találta el. Ráadásul Vaszilevszkij háromszor is bravúrral védett, ám a 73. percben tehetetlen volt. A kapus Kuemper jól vette észre, hogy indítani kell, mert több hazai játékos elment cserére. Artturi Lehkonen a lendületből érkező Kadri elé tálalt a leshatárra, a vendégek csatára lekorcsolyázta védőjét, szép csellel fonákról tenyeresre húzta a korongot, majd a hazai hálóőr jobb honalja alatt úgy emelt a léc alá, hogy a pakk beszorult a hátsó merevítő és a háló közé.

Eleinte sokan nem is vették észre, hogy gól született – még a játékvezetők sem –, majd amikor a Colorado hokisai elkezdtek ünnepelni, akkor döbbent rá a több mint 19 ezer hazai néző, hogy ezzel vége az összecsapásnak.

A Lightningnak ezzel megszakadt a klubcsúcsnak számító nyolcas hazai győzelmi sorozata, míg az Avalanche – amely az előző meccsen kapott ki először idegenben az idei playoffban – immár nyolcadszor diadalmaskodott vendégként.

Az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharc magyar idő szerint szombat hajnalban folytatódik Denverben, újabb győzelemmel a Colorado 1996 és 2001 után lehet ismét bajnok.
A döntők történetében 36 esetből csupán egyszer, 1942-ben fordult elő, hogy egy csapat 1–3-ról nyerni tudott: akkor a Toronto Maple Leafs 0–3-ról szerezte meg a Stanley Kupát a Detroit Red Wings ellen. A rájátszások történetében 329-ből csak 31-szer volt fordítás 1–3-ról (9,4 százalék).

NHL, RÁJÁTSZÁS
STANLEY KUPA, DÖNTŐ
4. MÉRKŐZÉS

Tampa Bay Lightning – Colorado Avalanche 2–3 (1–0, 1–1, 0–1, 0–1) – hosszabbítás után
Gól: Cirelli (1.), Hedman (31.), ill. MacKinnon (26.), Cogliano (43.), Kadri (73.)

(MTI)

A DÖNTŐ PROGRAMJA
Június 16.: Colorado Avalanche–
Tampa Bay Lightning 4–3 – h. u.
Június 19.: Colorado Avalanche–Tampa Bay Lightning 7–0
Június 21.: Tampa Bay Lightning–Colorado Avalanche 6–2
Június 23.: Tampa Bay Lightning–Colorado Avalanche 2–3 – h.u.
Június 25.: Colorado Avalanche–Tampa Bay Lightning
*Június 27.: Tampa Bay Lightning–Colorado Avalanche
*Június 29.: Colorado Avalanche–Tampa Bay Lightning
Az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharc állása: 3–1 a Colorado javára

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik