NHL: elképesztő – tavaly a Montrealt, most a Coloradót ütötte döntőbe a ráadásban!

Vágólapra másolva!
2022.06.07. 07:11
null
A coloradói gólöröm mélyén valahol Artturi Lehkonen is ott ünnepel (Fotó: Getty Images)
A Colorado Avalanche hosszabbításban ütött góllal 6–5-re győzött az Edmonton Oilers vendégeként az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) magyar idő szerint kedd hajnali mérkőzésén, és ezzel 4–0-ra megnyerte a Nyugati főcsoport döntőjét. A Stanley-kupáért vívandó nagydöntőben a New York Rangers–Tampa Bay Lightning csata győztese lesz a denveriek ellenfele.

 

A győztes gólt ugyanaz az Artturi Lehkonen ütötte, aki a tavalyi nyugati döntő hatodik meccsén a Montreal Canadiens színeiben lőtt olyan hosszabbításos gólt, amellyel csapata megnyerte a párharcot, és bejutott a Stanley-kupáért zajló nagydöntőbe. Korábban csak egyvalakinek, Gordie Drillonnak sikerült hasonló, 1938-ban és 1939-ben a Toronto Maple Leafs színeiben – írja az ESPN.

LEHKONEN GYŐZTES GÓLJA


A hosszabbítás 1:19 percében Cale Makar távoli bombájába Lehkonen belebökött, a korong még kipattant a kapusról, de a finn résen volt, és másodszorra nem hibázott.

Fordulatos meccset vívott a két csapat: Makar emberelőnyből a vendégeknek szerzett vezetést a 4. percben (0–1), aztán a második harmadban csak a hazaiak találtak be, háromszor is, sőt a harmadik periódus negyedik percében, Zack Hyman második góljával újra kétgólosra nőtt az Oilers előnye (4–2). A harmad derekán hat perc leforgása alatt hármat ütve fordított az Avalanche, csakhogy ezzel még nem volt vége, mert a 17. percben Zack Kassian egyenlített (5–5) – Leon Draisailt már a negyedik asszisztját jegyezte ezen az őrült estén.

Jöhetett tehát a hosszabbítás, annak második percében pedig Lehkonen már említett döntő gólja (5–6). A nyugati bajnoknak járó Clarence S. Campbell Bowlt elhódító Colorado 2001 óta először jutott be a nagydöntőbe.

Makar egy góllal és négy assziszttal zárt – ő a ligatörténelem hetedik olyan védője, aki egy playoffmeccsen öt pontot könyvelt el –, Gabriel Landeskog egy góllal és két assziszttal, Pavel Francouz 30 védéssel járult hozzá a denveriek győzelméhez, odaát Connor McDavid egy gólt és két asszisztot jegyzett, Mike Smith 35 lövést védett.

NHL, RÁJÁTSZÁS
NYUGATI FŐCSOPORTDÖNTŐ
4. MÉRKŐZÉS

Edmonton Oilers–Colorado Avalanche 5–6 (0–1, 3–0, 2–4, 0–1) – hosszabbítás után

A NYUGATI FŐCSOPORTDÖNTŐ PROGRAMJA
Május 31.: Colorado Avalanche–Edmonton Oilers 8–6
Június 2.: Colorado Avalanche–Edmonton Oilers 4–0
Június 4.:Edmonton Oilers–Colorado Avalanche 2–4
Június 6.: Edmonton Oilers–Colorado Avalanche 5–6 – h. u.
A párharc végeredménye: 4:0 a Colorado javára.

A KELETI FŐCSOPORTDÖNTŐ PROGRAMJA
Június 1.:
New York Rangers–Tampa Bay Lightning 6–2
Június 3.: New York Rangers–Tampa Bay Lightning 3–2
Június 5.: Tampa Bay Lightning–New York Rangers 3–2
Június 7.: Tampa Bay Lightning–New York Rangers
Június 9.: New York Rangers–Tampa Bay Lightning
Június 11.: Tampa Bay Lightning–New York Rangers (ha szükséges)
Június 14.: New York Rangers–Tampa Bay Lightning (ha szükséges)
Az összesített állás: 2:1 a New York Rangers javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik