NHL: a cseh kormány nem engedné be az országba az orosz játékosokat

Vágólapra másolva!
2022.09.23. 09:26
null
Jakov Trenyint sem látnák szívesen Prágában a csehek (Fotó: Imago Images)
A cseh külügyminisztérium közölte az észak-amerikai profi jégkorongligával (NHL), hogy az ukrajnai háború miatt az orosz játékosok nemkívánatos személyek a szezonnyitó prágai mérkőzéseken.


A Nashville Predators és a San José Sharks október 7-én és 8-án játszik egymással a prágai O2 Arénában alapszakaszmeccseket. A koronavírus-járvány kitörése óta ezek lesznek az első mérkőzések, amelyeket Észak-Amerikán kívül játszanak.

Martin Smolek cseh külügyminiszter-helyettes elmondta, levélben értesítették az NHL-t, hogy Csehországnak és a schengeni vízummentes övezet többi országának nem szabad vízumot kiadnia az orosz játékosoknak.

A Nashville-ben Jakov Trenyin, a San Joséban pedig Alekszandr Barabanov és Jevgenyij Szvecsnyikov képviseli az orosz színeket, de William Daly, az NHL alelnöke elmondta, nem aggódik a játékosok beutazása és jégre lépése miatt, mivel mindannyian rendelkeznek megfelelő vízummal.

„Ami történik, nem a játékosok hibája. Ők nem csináltak semmi rosszat, szerintem nem kellene őket büntetni. Mi egy csapat vagyunk, tehát ha azt mondják, néhány játékosunk nem mehet, akkor egyikünk sem megy" – mondta Mike Grier, a San José vezérigazgatója.

A cseh külügyminisztérium arról is tájékoztatta az NHL-t, hogy folyamatban vannak tárgyalások azoknak az orosz állampolgároknak a beutazási tilalmáról, akik korábban már kaptak vízumot. Hozzátette, az Európai Unió sportminiszterei is javasolták, hogy az orosz sportolókat tiltsák ki az EU országaiban zajló sporteseményekről.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik