NHL: a címvédő Tampa Bay Lightning jutott be a döntőbe keletről

Vágólapra másolva!
2022.06.12. 08:19
null
A címvédő Tampa Bay Lightning jutott döntőbe keletről (Fotó: Getty Images)
A címvédő Tampa Bay Lightning Steven Stamkos két góljával 2–1-re legyőzte a vendég New York Rangerst, így 4:2-es összesítéssel megnyerte az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) Keleti döntőjét, és készülhet a Colorado Avalanche elleni fináléra – számolt be az MTI.

 

A magyar idő szerint vasárnapi hajnali összecsapáson szinte végig a hazaiak voltak nagy mezőnyfölényben, majd a meccs derekán Stamkos keresztmozgásból, takarásból leadott lövését nem háríthatta Igor Sesztyorkin, aki egyébként szenzációs védett. Az 52. percben Stamkost állították ki, és ebből Frank Vatrano egyenlített egy hatalmas kapáslövéssel. Azonban 21 másodperc múlva a büntetőpadról visszatért Stamkos megint villant: első kísérletét szép mozdulattal ugyan védte a vendégek orosz kapusa, ám a korongot nem tudta benntartani a lepkés kesztyűjében, az a hazai csatár lábára pattant, és onnan be a kapuba. A találatot videózás után adták meg.

A Rangers – amely 2:0-ra vezetett a párharcban – az utolsó négy meccsen csupán öt gólra volt képes, és ebből csak egyszer talált be azonos létszám mellett.

A rájátszásban sorozatban hetedik hazai összecsapásukat megnyerő és ezzel klubcsúcsot felállító hazaiak világsztár kapusa, a 27 éves orosz Andrej Vaszilevszkij 61. playoff-meccsén győzött, ezzel az örökrangsor 14. helyére jött fel.

A tavaly és tavaly előtt bajnok Tampa sorozatban harmadszor jutott be a Stanley-kupa döntőjébe. Ilyen bravúrra legutóbb a New York Islanders volt képes, amely 1980-ban, 1981-ben, 1982-ben és 1983-ban is diadalmaskodott. Pat Maroon – aki 2019-ben a St. Louis Blues alakulatával is bajnok volt – megszakítás nélkül negyedszer lehet Stanley-kupa-győztes.

A Tampa sorozatban a 11. párharcát nyerte meg, ennél többet a liga történetében csak az Islanders (19) és a Montreal Canadiens (13) tud felmutatni.

A Colorado Avalanche ezt megelőzően 2001-ben vívott döntőt, azt megnyerte a New Jersey Devils ellen. A Lightning 2020-ban a Dallas Stars, 2021-ben pedig a Montreal alakulatát verte. Az alapszakaszban az Avalanche mindkétszer legyőzte a Lightningot.

A nagydöntő magyar idő szerint csütörtök hajnalban kezdődik Denverben, és a második meccs is a Colorado otthonában lesz vasárnap hajnalban. A további időpontok (magyar idő szerint hajnali 2.00 órakor): június 21., 23., és ha szükséges 25., 27., 29.

NHL, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORTDÖNTŐ
6. MÉRKŐZÉS
Tampa Bay Lightning–New York Rangers 2–1
(0–0, 1–0, 1–1)

A KELETI FŐCSOPORTDÖNTŐ
Június 1.: New York Rangers–
Tampa Bay Lightning 6–2
Június 3.: New York Rangers–Tampa Bay Lightning 3–2
Június 5.: Tampa Bay Lightning–New York Rangers 3–2
Június 7.: Tampa Bay Lightning–New York Rangers 4–1
Június 9.: New York Rangers–Tampa Bay Lightning 1–3
Június 11.: Tampa Bay Lightning–New York Rangers 2–1
A párharc végeredménye: 4:2 a Tampa Bay javára.

EZ VOLT A NYUGATI FŐCSOPORTDÖNTŐ
Május 31.: Colorado Avalanche–Edmonton Oilers 8–6
Június 2.: Colorado Avalanche–Edmonton Oilers 4–0
Június 4.:Edmonton Oilers–Colorado Avalanche 2–4
Június 6.: Edmonton Oilers–Colorado Avalanche 5–6 – h. u.
A párharc végeredménye: 4:0 a Colorado javára.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik