NFL: tragédiák sora hozta össze a Chiefset és mesterét

SZEKERES FÁBIÁNSZEKERES FÁBIÁN
Vágólapra másolva!
2019.01.26. 07:18
null
A Chiefs és a tréner is története legnehezebb időszakát élte, amikor Andy Reid a csapathoz került (Fotó: AFP, archív)
Andy Reid és a Kansas City is története legnehezebb időszakát élte hat évvel ezelőtt, amikor Clark Hunt tulajdonos felkereste a trénert, aki azóta négyszer a rájátszásig, most pedig egészen a főcsoportdöntőig vitte a korábban évekig sikertelen Chiefset.

Hétfőn, valahol Kansas City egyik tárgyalótermében összegyűlt egy kupaktanács, és megvitatta, hogyan tovább.

Két személy biztosan hangadó volt a teremben: a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokságban, az NFL-ben szereplő Chiefs sajtburgeren és cukormentes (vagy kevésbé cukros) Coca-Colán élő, ennek megfelelő súlycsoportban „versenyző” edzője, Andy Reid, valamint az együttest alapító Lamar Hunt fia, Clark. A hétvégén a New England Patriots ellen a hosszabbításban elszenvedett 37–31-es főcsoportdöntő csalódottságát ugyanis csak egy jövő idényre szóló haditervvel lehet elhessegetni, márpedig annak kidolgozásához azonnal munkához kellett látni.

Andy Reid
NFL-klubjai edzőként:
Green Bay Packers (1992–1998, támadó segédedző; tight ends segédedző; irányító-segédedző; másodedző), Philadelphia Eagles (1999–2012; vezetőedző), Kansas City Chiefs (2013–; vezetőedző)
Legjobb eredményei:
Super Bowl-győztes (1997)

Az egyik fiú drog-, a másik gyógyszerfüggő

Nem mintha Andy Reidet kényszeríteni kellene rá, hogy az irodájában töltse éber óráinak szinte mindegyikét, hiszen részben ezért is került hat éve Kansasbe. Reid nem most lett a megszállottja, hogy tökéletes, de legalábbis bajnokcsapatot építsen.Az 1990-es években Mike Holmgren, a Green Bay Packers trénere esélyt adott néhány lelkes fiatalnak, köztük volt egy bizonyos Jon Gruden, aki majd' tíz évvel később, és 2002-ben vezetőedzőként végső sikerig vezette a Tampa Bay Buccaneerst, továbbá Steve Mariucci, aki ugyanebben az időszakban hat évből négyszer rájátszásba vezette a San Francisco 49erst, valamint Andy Reid. Mivel előbbi reggel ötre járt munkába a Green Baynél, Reid már négyre szeretett megérkezni. Az eszeveszett tempóért a három titán nagyfőnöke nem volt oda, viszont a három csodabogár nélkül talán sosem jutott volna Super Bowl-győzelemig.

A már akkor is méretes és lenyűgözően dús bajusszal megáldott tréner 1999-ben kapta meg végre a lehetőséget, hogy kormányosként alkosson maradandót: a Philadelphia Eagles ajánlotta fel neki a vezetőedzői pozíciót. Ez tovább javított (vagy rontott, nézőpont kérdése) hősünk munkamorálján, aki időnként úgy érezte, vissza kell térnie az íróasztalához...

Megrögzött tempójának egy hozadéka és egy áldozata lett. Az Eagles 2000 és 2004 között minden évben rájátszásba jutott, sőt, 2004-ben csak az akkor négy éven belül már a harmadik Super Bowlját nyerő New England tudta útját állni a nagydöntőben, ugyanakkor családtagjai válságos időszakon mentek keresztül. Egyik fia, Garrett heroin- és kokainfüggő lett, a másik, Britt egy futballpályán elszenvedett sérülést követően szokott rá a fájdalomcsillapítókra. A papa próbált gyermekeivel megértő lenni, s rengeteg energiát ölt bele, hogy megfelelően kezelni tudják betegségeiket – de a munkáját sem akarta háttérbe szorítani.

Ám 2007-ben mindkét srác ellen büntetőeljárás indult.

Gyilkosság, öngyilkosság a stadionnál

Garrett több, kábítószerek birtoklására és fogyasztására vonatkozó törvényt is megszegett, míg Britt fegyvert szegezett valakire, miközben a táskája dugig volt narkotikumokkal. Reid ekkor úgy látta, legalább egy hónap kell hozzá, hogy családon belül rendezzék soraikat, s feleségével kitalálják, a következő két évben hogyan tudnak börtönben ülő két fiukon segíteni. Amilyen gyakran csak tudták, látogatták a már nem olyan gyerek gyerekeiket, s miután Garrett és Britt végre szabadlábra került, az Eagles háza táján mindig volt némi tennivaló, amiben tudtak segíteni.

Amikor már éppen úgy tűnhetett, hogy a család élete sínre került, a 2012-es szezon felkészülési időszakában Garrett herointúladagolás következtében elhunyt – a Philadelphia edzőtáborában.
Ugyan a legtöbben ilyenkor hosszú hónapokig nem találnák önmagukat, de Reidet más fából faragták: habár bizonyára neki is élete legnehezebb napja volt a saját fia temetése, két nappal később már ismét az edzőközpontban tevékenykedett.

Mindössze négy nappal ezt követően egy másik NFL-csapat háza táján is válságos idők köszöntöttek be, a Kansas City Chiefs védőjátékosa, a 25 éves Jovan Belcher előbb barátnőjével, majd az együttes stadionjának kapujában, a csapat edzői és vezetői, valamint a rendőrök kérése és könyörgése ellenére magával is végzett. A 12 forduló után csupán egy győzelemmel árválkodó együttesnek, amely 2003 óta még csak a rájátszás második köréig sem jutott, megújulásra volt szüksége. Így került a képbe a Philadelphiából kipaterolt Andy Reid, akinek a 2012-es szezonja kritikán alulira sikeredett, de a megelőző tizenkét idényből kilencben rájátszásba vezette játékosait.

Mindkét fél, tehát a fiát elvesztő édesapa és a stadion előtt társai szeme láttára életének önkezével véget vető játékos tragédiáján évek múltán is csak nehezen lehet túllendülni. A Kansas nagyvezére, Clark Hunt végül rászánta magát, hogy megkeresse a sokak által egekig magasztalt, de fia halálát követően érthető okokból alulteljesítő Andy Reidet. Kilencórás beszélgetésük során a bajszos szakember nemcsak arról győzte meg a Chiefs alapítójának fiát, hogy készen áll a feladatra, hanem arról is, hogy jobb embert nem is találhatna a problémás múlttal rendelkező, de feltámadásra vágyó Kansas élére.

Még egy elveszített csata, új haditerv

A 2012-ben mindössze két sikert arató Chiefs Reid érkezése óta sosem érte be az alapszakaszban kilenc sikernél kevesebbel, ötből négyszer a rájátszásba is bejutott. Sőt, idén a város híres stadionja, az Arrowhead 47 éves történetében először Kansasben rendezték az Amerikai főcsoport döntőjét!
Ugyan a Chiefs hosszabbításos vereségével zárult a parádés vasárnapi mérkőzés, az edző és a város elhivatottságának bizonyítékaként a meccs utáni hétfőn már kidolgozták a haditervet, amely Reid pályafutásának és a klub elmúlt ötven évének első bajnoki címét eredményezheti.

NFL 2018, RÁJÁTSZÁS, FŐCSOPORTDÖNTŐ
AFC
Kansas City Chiefs (1.)–New England Patriots (2.) 31–37 (7–0, 7–0, 3–7, 14–24, 0–6) – hosszabbítás után

NFL 2018, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2019. január 5. – január 6.)
AFC
Houston Texans (3.)–Indianapolis Colts (6.)
7–21
Baltimore Ravens (4.)–Los Angeles Chargers (5.) 17–23
NFC
Chicago Bears (3.)–Philadelphia Eagles (6.) 15–16
Dallas Cowboys (4.)–Seattle Seahawks (5.) 24–22
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2019. január 12. – január 13.)
AFC
Kansas City Chiefs (1.)–Indianapolis Colts (6.) 31–13
New England Patriots (2.)–Los Angeles Chargers (5.) 41–28
NFC
New Orleans Saints (1.)–Philadelphia Eagles (6.) 20–14
Los Angeles Rams (2.)–Dallas Cowboys (4.) 30–22
KONFERENCIADÖNTŐK (2019. január 20. – január 21.)
AFC
Kansas City Chiefs (1.)–New England Patriots (2.) 31–37 – h.u.
NFC
New Orleans Saints (1.)–Los Angeles Rams (2.) 23–26 – h.u.
SUPER BOWL 53 (2019. február 4.)
New England Patriots (2.)–Los Angeles Rams (2.) 0.30
*Mercedes-Benz Stadium (Atlanta, Georgia)
A rájátszás összes mérkőzését élőben közvetíti a Sport Tv.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik