NFL: Tom Brady és a Nemzeti Sport tudósítója már Münchenben van

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2022.11.13. 07:36
null
Tom Brady Anglia és Mexikó után Németországban is pályára lép (Fotó: AFP)
Az amerikai futball élő legendája, Tom Brady az első játékos lehet, aki az Egyesült Államokon túl három országban is pályára lép, és a német sörrel igyekezett visszacsábítani a nyugdíjból korábbi csapattársát, Rob Gronkowskit a pályára.

Történelmi mérkőzést rendeznek vasárnap 15.30 órától a müncheni Allianz Arenában, a Bayern München stadionjában: a profi amerikaifutball-liga, az NFL alapszakaszának 10. fordulójában a bajor nagyvárosban mérkőzik meg egymással a Tampa Bay Buccaneers és a Seattle Seahawks. Ez lesz az első NFL-alapszakaszmeccs Németországban, és az Allianz Arenában rendezett első sportesemény, amely nem labdarúgó-mérkőzés.

Az NFL International Series keretében 2007 óta rendeznek idényenként legalább egy mérkőzést – idén már három is volt – Londonban, 2016 óta pedig Mexikóvárosban is, de ez az első alkalom, hogy a kontinentális Európába is megérkezik a tojáslabdás futball élvonala, vagyis ilyen közel Magyarországhoz még soha nem rendeztek NFL-mérkőzést.

A helyszín viszonylagos közelségén túl persze még vonzóbbá teszi a vasárnapi összecsapást, hogy a Buccaneersszel Németországba érkezett a sportág – és az egyetemes sporttörténet – legnagyobbjainak egyike, a hétszeres Super Bowl-győztes Tom Brady, aki 45 évesen is topjátékos. Az irányító szombaton délután a közösségimédia-felületein be is jelentkezett egy szelfivel az Allianz Arenából, ahol a futballkapuk helyén már sárga póznák merednek az ég felé, már 12-es számú Bayern München-mezzel is pózolt, kapott kalózos logóval ellátott bajor bőrgatyát, és közben még egy óramárka reklámozására is lehetősége nyílott a kortalan klasszisnak. Aki már maga sem győzi számolni a rekordjait, az előző fordulóban épp az első irányító lett, aki pályafutása során elérte a 100 ezer passzolt yardot, és megdöntötte Peyton Manning rekordját a meccset eldöntő támadásvezetések számában (55). A rossznyelvek szerint azért Tom Brady csapatát küldte az NFL Münchenbe, hogy újabb lehetőségeket találjon neki a rekorddöntésre. Most épp 258 yardra van attól, hogy az NFL Egyesült Államokon kívüli mérkőzésein neki legyen a legtöbb passzolt yardja, és az NFL Research statisztikája szerint ő lehet az első játékos, aki a sportág őshazája mellett három további országban is kezdőként lép pályára (2009-ben és 2012-ben még a New England Patriots játékosaként játszott Londonban, 2017-ben pedig ugyancsak a Patriots tagjaként Mexikóvárosban).

Az európai NFL-meccsek „átkaként” emlegették sokáig, hogy hosszú éveken át nem alakult úgy, hogy két pozitív mérlegű csapat találkozhasson az angol fővárosban. Ez Münchenben sem jön össze, hiszen nagy meglepetésre a két évvel ezelőtti bajnok Buccaneers 4–5-ös mérleggel várja a mérkőzést. Viszont ugyanúgy vezeti a saját csoportját, a Nemzeti Főcsoport (NFC) déli divízióját ezzel a mérleggel is, mint a 6–3-as győzelem–vereség mutatóval álló Seahawks az NFC Nyugati csoportját. A Seattle a szezon egyik legkellemesebb meglepetése eddig, hiszen miután a nyáron elhagyta a csapatot a Denver Broncoshoz távozó sztárirányító, Russell Wilson, és a már New Yorktól Los Angelesig mindenhol csúfosan megbukó Geno Smith lett az utódja, mindenki leírta a „halászsasokat”, akik ehhez képest két előzetes Super Bowl-várományost, a címvédő Los Angeles Ramst és a San Francisco 49ers-t is megelőzik a csoportjukban, miként a szintén jóval többre taksált Arizona Cardinalst.

Nagy tétje lesz tehát a mérkőzésnek, mindkét együttes a rájátszásért vív nagy csatát. Tom Bradyéket idén erősen sújtják a sérülések, ennek is tudható be a vártnál jóval gyengébb első félszezon. Ám az elmúlt hetekben gyógyultak is fel többen, így minden bizonnyal a pályán láthatjuk a csapat két sztárelkapóját, Mike Evanst és Chris Godwint. Nem lesz ott viszont természetesen Brady korábbi kedvenc csapattársa, a New England után Tampában is őt szolgáló tight end, Rob Gronkowski, aki az idény előtt másodszor is, elvileg végleg visszavonult. Brady azonban még az új helyszínt is felhasználta, hogy visszacsábítsa. Egy amerikai podcastben úgy fogalmazott, hogy Németországban a meccseken csak sört szabad inni, ezért itt a tökéletes alkalom Gronknak a visszatérésre, legalább a müncheni meccsre – de hát ez sem hatotta meg a négyszeres bajnok ikont.

A szurkolóknak viszont nem kell kétszer szólni, hogy van sör, az Amerikából érkezett drukkerek is nagy lendülettel emelgetik már az ég felé a hatalmas bajor masskrugokat. És a jelekből arra lehet következtetni, hogy a tengerentúlon oly népszerű tailgate-party, vagyis a meccsek előtti a parkolóban történő sütögetés, evészet-ivászat Münchenben sem marad el, a közösségi médiában terjedő fotók tanúsága szerint vasárnap az Allianz Arena parkolójába is sokan indulnak el grillsütővel, húsokkal, barbecue-szósszal és sörrel felszerelkezve – no meg gyaníthatóan jófajta Bratwursttal, hogy a helyszínen hangoljanak a mérkőzésre.

A Nemzeti Sport tudósítója, Bodnár Zalán is Münchenben van már, és vasárnap többször is jelentkezik majd honlapunkon hangulatjelentésekkel, helyszíni fotókkal és minden érdekesebb momentummal.

AMERIKAI FUTBALL
NFL, ALAPSZAKASZ
10. FORDULÓ
15.30:
Tampa Bay Buccaneers–Seattle Seahawks (Tv: Arena4)
19.00: Buffalo Bills–Minnesota Vikings (Tv: Arena4)
19.00: Chicago Bears–Detroit Lions
19.00: Kansas City Chiefs–Jacksonville Jaguars
19.00: Miami Dolphins–Cleveland Browns
19.00: New York Giants–Houston Texans
19.00: Pittsburgh Steelers–New Orleans Saints
19.00: Tennessee Titans–Denver Broncos
22.05: Las Vegas Raiders–Indianapolis Colts
22.25: Green Bay Packers–Dallas Cowboys (Tv: Arena4)
22.25: Los Angeles Rams–Arizona Cardinals
Hétfő, 2.20: San Francisco 49ers–Los Angeles Chargers (Tv: Arena4)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik