T. J. Watt 22.5 sacket szerzett az alapszakaszban (Fotó: Getty Images)


PATRICK MAHOMES ÉS ANDY REID: A CHIEFS LEGJOBB DUÓJA

Nem ment könnyen, de a Kansas City Chiefs végül legyőzte a csoportrivális Denver Broncost idegenben. Patrick Mahomes megpasszolta karrierje 150. touchdownját is, ezzel pedig Drew Brees és Peyton Manning mellé került – korábban csak nekik jött össze ennyi passzolt TD négy szezon alatt.

Andy Reid is jubileumi győzelmet ünnepelhetett, hiszen vezetőedzőként ez volt a 250. sikere – a rájátszást is beleértve.


PRESCOTT NAGY ESTÉJE

A Cowboys irányítója 5 passzolt TD-ig jutott a Philadelphia Eagles ellen. Ezzel egyszerre három rekordot is megdöntött:

• holtversenyben ennyi a legtöbb passzolt touchdown a Cowboys történetében egy meccsen belül
• karrierjében eddig soha nem dobott ennyi hatpontost egy meccs alatt
• 37 passzolt TD-vel zárt, ami franchise rekordnak számít Dallasban

1998 után először fordult elő Jerry Jones együttesével, hogy veretlen maradt a csoportriválisaival szemben.


T. J. WATT MEGCSINÁLTA: STRAHAN MELLETT Ő AZ ÚJ SACKKIRÁLY

Az Év védője díjra is esélyes passzsiettető a rájátszásba jutás mellett egy egyéni rekordot is ünnepelhetett vasárnap este a Baltimore Ravens ellen. És nem is akármilyen rekordot: Watt 15 alapszakaszmeccsen – sérülés miatt több találkozót is ki kellett hagynia – 22.5 sacket jegyzett, amivel beállította a New York Giants korábbi klasszisának, Michael Strahannek a csúcsát.


BRADYT NEM ZAVARJA ANTONIO BROWN HIÁNYA

Szinte már nem is telhet el hét úgy az NFL-ben, hogy a 44 esztendős klasszis ne döntene meg valamilyen csúcsot – pláne úgy, hogy most már egy meccsel többet játszhatott Brady az alapszakaszban.

A Panthers elleni mérkőzés második negyedében Tom Brady az egy szezonon belüli passzrekordot döntötte meg a Buccaneersnél. Korábban Jameis Winston tartotta ezt a csúcsot 5109 passzolt yarddal, a hétszeres bajnok végül 5316 yarddal zárt az alapszakaszban – az utolsó meccsen sem tűnt úgy, hogy Bradyt zavarná Antonio Brown hiánya, hiszen 326 yardot hozott össze a levegőben, 3 TD-passzt is kiosztott.

Brady öreg cimborája, Rob Gronkowski sem maradhatott le: a veterán tight endnek már 32 olyan meccse volt, amikor legalább 100 yardot ért el elkapásokkal, ezzel beérte a Kansas City Chiefs legendáját, Tony Gonzalezt.


A 49ERSNEK HAMARABB KEZDŐDÖTT A RÁJÁTSZÁS

Nagyon pengeélen táncolt Kyle Shanahan csapata, de egy elképesztő feltámadásnak köszönhetően csak sikerült kiharcolni a playoff-szereplést Los Angelesben.

Jimmy Garoppolo borzalmasan kezdte a sorsdöntő meccset, amelyet muszáj volt megnyernie a 49ersnek – az ezzel egyidőben zajló Falcons–Saints mérkőzésen a New Orleans-i gárda a második félidőre minden izgalmat lezárt –, a vereség a kiesést jelentette volna.

A Rams már a második negyedben 17 ponttal vezetett, a fordulás viszont mintha kicserélték volna a két csapatot: a San Francisco védelme életre kelt, s a támadósor is beindult, így sikerült kiharcolni a hosszabbítást, ahol Robbie Gould végül egy mezőnygóllal berúgta a 49erst a rájátszásba.

1990 óta csak egyszer fordult elő az NFL-ben, hogy a szezon utolsó meccsén ilyen nagy különbségű hátrányból jusson be valamelyik csapat a rájátszásba – akkor a Raiders a csoportrivális Denverrel babrált ki.


EGYET SAJNÁLHATUNK: JUSTIN HERBERT NEM LESZ OTT A RÁJÁTSZÁSBAN

Az idény utolsó alapszakaszmeccse tulajdonképpen felért a rájátszás első találkozójával is: már a meccs előtt mindenkit tudta, a Las Vegas Raiders–Los Angeles Chargers győztese biztosan bejut, a vesztes kiesik. Igaz, egy döntetlen esetén mindkét együttes bejutott volna a Pittsburgh Steelers kárára.

Csoportriválisokhoz méltóan óriási küzdést láthattunk a felektől, s bár a hosszabbításban egy utolsó másodperces field goallal a Raiders örülhetett, Justin Herbert egészen fantasztikus teljesítményt tett le az asztalra.

A fiatal QB több 4. kísérletet is megoldott a meccs végén, s gyakorlatilag öt perc alatt 15 pontos hátrányt dolgozott le anélkül, hogy a futójáték a segítségére lett volna.

Az őrült meccsen szinte már meg is feledkeztünk arról, hogy egyébként újabb ikont ért be: ami az NFL-irányítók első két évét illeti, Herbertnek és Dan Marinónak van a legtöbb passzolt touchdownja.

Tényleg csak azt sajnálhatjuk, hogy a Chargers tízesét idén sem láthatjuk a rájátszásban.


AZ ELŐZŐ HÉT LEGJEI
Passzolt yardok:
Justin Herbert (Los Angeles Chargers) 446
Futott yardok: Rashaad Penny (Seattle) 190
Elkapott yardok: Rob Gronkowski (Tampa Bay) 137

A kategóriák első helyezettjei
Passzolt yardok: Tom Brady (Tampa Bay) 5316
Futott yardok: Jonathan Taylor (Indianapolis) 1811
Elkapott yardok: Cooper Kupp (Los Angeles Rams) 1947
Szerelések: Foyesade Oluokun (Atlanta) 192
Sackek: T. J. Watt (Pittsburgh) 22.5
Interceptionök: Trevon Diggs (Dallas) 11

BÁTOR JÓSKA

A rájátszás első körében úgy véljük, hogy a Tampa Bay Buccaneers simán kiüti a Phialdephia Eaglest, legalább két touchdown lesz a csapatok között. Az Arizona Cardinals idegenben lepheti meg a Los Angeles Ramst, amelynél szerintünk Matthew Stafford legalább két interceptiont dob. 

TIPPELDE
Bálint Mátyás, Bencsics Márk, Borbély László, Cselőtei Márk, Dócs Ákos, Hercze Kristóf
wild card
CIN–LV
BUF–NE
TB–PHI
DAL–SF
KC–PIT
 LAR–ARI
18. forduló
11–59–710–611–59–79–7
eddig
172–100176–96177–95178–94176–96177–95
Herczeg Ádám, Izsányi Szabolcs, Kovács Sándor, Nagy-Pál Tamás, Somlóvári Dávid, Török Dániel
wild card
CIN–LV
BUF–NE
TB–PHI
DAL–SF
KC–PIT
 LAR–ARI
18. forduló
10–68–89–77–97–99–7
 eddig179–93164–108
174–98161–111163–109158–114