NFL: súlyos sérülése után mindenkire rácáfolt a Colts parádézó sztárja

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.22. 17:28
null
Andrew Luck és Frank Reich nyerő párossá kovácsolódtak össze Indianapolisban
Az Indianapolis Colts, a csapat vezetőedzője, Frank Reich és az együttes irányítója, Andrew Luck is mélypontra került az elmúlt egy évben, de ahogy arról a négymeccses győzelmi sorozat tanúskodik, közös munkájuk gyorsan meghozta gyümölcsét.

 

Völgybe száll és bércre hág. Mindenki, aki valaha biciklizett, futott, szánkózott, síelt, vagy egészen egyszerűen csak sétált, tudja, hogy a lejtmenet után törvényszerűen jön a felfelé kaptatás. Tőlük annyiban különbözik a hegymászó, hogy míg a többiek az előbbi, pihentető szakaszt élvezik, és az utóbbi, kínkeserves etaptól tartanak, neki a csúcstámadás szerzi a legnagyobb örömöt.

Nos, ennyiben a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) csapatai és játékosai is a jégcsákánnyal felszerelt titánokhoz mérhetők, hiszen nekik is csak az számít, hogy a lejtmenet egyszer végre véget érjen már, s jöjjön a mélypont, hogy aztán elkezdhessenek felfelé kapaszkodni. Jobb esetben a bevásárlószatyorból rögtönzött csúszka (avagy „popsitepsi”) gyorsan a falumenti domb aljára ér, és egyből fel lehet kaptatni a szemközti hegyre, de van, amikor minden hosszabbra nőtt, kimeredő fűszál jobbra-balra borítja a járgányt.

Andrew Luck, Frank Reich és az Indianapolis Colts minden érintett számára szerencsés módon megtalálta, hogyan lehet a mélyrepülésnek minél gyorsabban a végére jutni, hogy újra jó irányba tarthassanak. Míg az olyan csapatok, mint a Cleveland Browns tíz, több vereséggel, mint győzelemmel zárt szezon után még mindig képes volt tavaly – a történelem során másodikként… – „kereken” nulla sikert elkönyvelni (ehhez képest csak ez év közepén vágta ki a vezetőedzőjét), addig a Colts csupán három évvel a legjobb négybe jutás és egy tényleg kritikán aluli, négy diadallal kibekkelt idény után máris visszatalált a helyes útra.

Ehhez pedig nem kellett más, mint két, élete legmélyebb pöcegödréből kimászni igyekvő fazon. Az egyikük a csapat irányítója, Andrew Luck, aki még 2012-ben került a csapathoz. Történt, hogy az indianapolisi közönség, amely csaknem másfél évtizeden át minden idők legjobb irányítója, a városnak egy bajnoki címet is szállító Peyton Manning bűvészmutatványait csodálhatta, igencsak szívére vette, amikor a kék ruhás együttes a műtét után lábadozó és egyébként is egyre inkább kiöregedő vezér hiányában két nyamvadt sikert tudott csak összekotorni. Öröm volt az ürömben, hogy a három hónapos minősíthetetlen produkció következménye az NFL 2011-es szezonjának legrosszabb győzelmi mutatója lett, amelynek köszönhetően a Colts a 2012-es draftnak rögtön az első választási jogával magához láncolhatta az őstehetségnek kikiáltott Luckot.

A vélhetően már kisgyermekként is kopaszodó srácot nem véletlenül tartották olyan sokra: már az első évében 11 győzelemhez és rájátszáshoz segítette a Manningről pillanatok alatt megfeledkező társaságot. A következő két idényben sem változott a forgatókönyv, a Colts menetrendszerűen szállította a 11 sikert, s minden évben egy lépéssel közelebb is került a nagydöntőhöz – de ami oly közeli volt 2014-ben, az oly távol is maradt a New England Patriotstól elszenvedett 45–7-es gatyázás nyomán. A 2015-ös szezonban aztán az addig acélembernek tűnő, novemberben azonban izomszakadást és vesesérülést szenvedő Luck elkezdett széthullani a sok benyelt pofon nyomán, s a csúszós lejtőn nehéz fékezni.

Hiába írt alá hat évre szóló, 140 millió dolláros, azaz csaknem 40 milliárd forintos szerződést, és húzta ki az első hosszabb betegszabadságát követő 2016-os szezont, amint lefutottak a többnyire az ő földbe döngöléséből álló meccsek, azonnal műteni kellett a jobb vállát. Ahogy kéz nélkül Picasso is csak nehezen festhetett volna, s Mozart is csupán egy „fadoboz” mellett ücsörgő fura frizurájú alak lett volna, úgy a dobó karján éktelenkedő sebeit nyalogató irányító is magatehetetlenül ült a kispadon, amíg együttese négy győzelem mellett tizenkét vereséget is benyelt.

Luck a kihagyott évet követően az idén végre visszatért, s az utóbbi mérkőzéseken régi önmagára emlékeztetően hajigálja a tojáslabdát. Ez nem kis részben köszönhető az 56 éves Frank Reich vezetőedzőnek, aki korábban sosem ült a kormányosi székben, s aki csak télen érkezett Indianapolisba. A tréner maga is éppen hullámvölgyben „járt”, amikor Luck a vállsérülése, a Colts pedig az elmúlt 20 éve második legrosszabb szezonja okozta válságból próbált felépülni. Reich ugyanis majdnem tíz éve járja az NFL-t, s kisebb, de inkább nagyobb kudarcként élte meg, hogy még csak egy fránya vezetőedzői interjúra sem volt elég, amit eddig letett az asztalra, hiába üresedett meg a 2017-es alapszakaszt követően hat, a rájátszás közepén pedig némi meglepetésre még egy pozíció.

Hiába tűnt azonban úgy, hogy a saját Birodalom (németesek előnyben) felépítéséről szőtt álmoknak lőttek, Reich a kesergés mellett azért a munkára is szorított időt, s a támadóegység trénereként hozzájárult a Philadelphia Eagles mesébe illő Super Bowl-meneteléséhez. Mindeközben a Szerencse (angolosok előnyben) is mellészegült, hiszen az Indianapolisban tuti befutónak számító Josh McDaniels, a New England Patriotsot irányító Bill Belichick jobbkeze lemondott a lehetőségről, így ismét megnyílt egy korábban betöltöttnek vélt pozíció. Reichnek ekkor már – egy frissen szerzett bajnoki gyűrűvel az ujján és az ötletes, újító játékelemekkel a repertoárjában – nem okozott különösebb problémát, hogy elnyerje a Colts tulajdonosának, Jim Irsaynek a tetszését.

A 2018-as szezon elejére Luck és Reich is túllendült a mélyponton. Előbbi végre visszatérhetett a pályára a csaknem másfél évig tartó rehabilitációt követően, utóbbi pedig tíz év után végre kikaparta magának a gesztenyét, és leülhetett egy profi együttes kispadjára. Karöltve húzzák maguk mögött a kettejük által irányított és kormányzott Indianapolist, amely az év elején még ellenállt, de az utóbbi meccsek során már szintén elkezdett felkapaszkodni. A Colts az elmúlt négy mérkőzésének mindegyikét megnyerte, s minden esélye megvan, hogy akár már az idén, de legkésőbb jövőre visszakerüljön a liga legjobb csapatai közé, a rájátszásba.

A három hegymászó tehát együtt kikecmergett a gödörből, s megindította a csúcstámadást – hegy legyen a talpán, amely útjukat állja.

NFL 2018, ALAPSZAKASZ
12. FORDULÓ
2018. 11. 22., 18.30 Detroit Lions–Chicago Bears
2018. 11. 22., 22.30 Dallas Cowboys–Washington Redskins
2018. 11. 23., 2.20 New Orleans Saints–Atlanta Falcons
2018. 11. 25., 19.00 Baltimore Ravens–Oakland Raiders
2018. 11. 25., 19.00 Buffalo Bills–Jacksonville Jaguars
2018. 11. 25., 19.00 Carolina Panthers–Seattle Seahawks
2018. 11. 25., 19.00 Cincinnati Bengals–Cleveland Browns
2018. 11. 25., 19.00 New York Jets–New England Patriots
2018. 11. 25., 19.00 Philadelphia Eagles–New York Giants
2018. 11. 25., 19.00 Tampa Bay Buccaneers–San Francisco 49ers
2018. 11. 25., 22.05 Los Angeles Chargers–Arizona Cardinals
2018. 11. 25., 22.25 Denver Broncos–Pittsburgh Steelers
2018. 11. 25., 22.25 Indianapolis Colts–Miami Dolphins
2018. 11. 26., 2.20 Minnesota Vikings–Green Bay Packers
2018. 11. 27., 2.15 Houston Texans–Tennessee Titans
Szabadnaposok: Kansas City Chiefs, Los Angeles Rams
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik