NFL: Rodgers nem tud veszíteni főműsoridőben; jöhet a Pats–Brady!

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2021.09.30. 16:49
null
Brady és Belichick – a nagyszerű duó most összecsap (Fotó: Getty Images)
A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) 3. fordulójában Josh Allen beállította Jim Kelly franchise-rekordját, míg Justin Tucker NFL-csúcsot jelentő 66 yardos mezőnygólt értékesített a Detroit Lions ellen. Aaron Rodgers hétfő hajnalban ismét megmutatta, mennyire is clutch, míg a Patrick Mahomes vezette Kansas City Chiefs egyelőre csak keresi önmagát. Vasárnap éjszaka Tom Bradyt ismét New Englandben láthatjuk játszani – karrierje során először veszi a vendégek öltözője felé az irányt a Gillette Stadiumban.

MIKOR LESZ MEG MARINO UTÓDJA?

Elképelhető, hogy Tua Tagovailoa lesz az, ehhez azonban nagy fejlődést kell produkálnia, hiszen jelenleg nem igazán elégedettek vele a Delfineknél. A teljesítménye mellett a sérülékenysége is nagy probléma lehet hosszú távon – még csak három forduló ment le, de máris majdnem két teljes meccset kellett hagynia.

A helyére a rutinos Jacoby Brissett ugrott be, aki a 23. kezdő quarterback volt a Miami Dolphinsban 2000 márciusa óta – ekkor vonult vissza a franchise legendája, Dan Marino.

Csak a Brownsnál (29), a Bearsnél (Justin Fieldscel együtt 26) és a Washington Football Teamnél (24) volt több különböző QB, aki már az első perctől dobálhatta a tojást. Ezen nem is lepődhetünk meg, az elmúlt húsz évben ugyanis nem igazán idézhetünk fel klasszis irányítót az előbb említett együtteseknél. Az sem véletlen, hogy a Dolphinsnál sokan emlegetik Deshaun Watson nevét – még úgy is, hogy a Houston Texans sztárja jelenleg nem játszik a szexuális zaklatásos ügye miatt.


JIM KELLY NYOMDOKAIBAN

Ha már a Dolphinsról volt szó, akkor nézzük meg, mi a helyzet az egyik csoportriválisnál. A Billsnél is évtizedeken át keresték Jim Kelly utódját, s az elmúlt egy év alapján talán kijelenthetjük, hogy meg is találták.

Josh Allen a hétvégén az ötödik olyan meccsét hozta le karrierje során, amikor legalább 300 yardot és négy touchdownt passzolt. Ezzel éppen az előbb említett Kellyt érte be.


EGY RÚGÓ ÉLETE

Általában ha berúgja, akkor a mennybe, ha nem, akkor a pokolba megy. A hétvégén azonban ennél kicsit összetettebb szcenárióval találkozhattunk.

A Jacksonville–Arizona összecsapáson a félidő vége előtt a Cardinals edzői stábja egy 68 yardos (!) mezőnygólkísérletet bízott Matt Praterre, s a Next Gen Stats 11 százalék esélyt adott a kiváló rúgónak. Prater NFL-rekordot készült megdönteni, amit egyébként éppen ő állított fel – még 2013-ban a Denver Broncos játékosaként 64 yardról volt eredményes a Tennessee Titans ellen. Az irányzékkal nem volt gond, de a póznák előtt leesett a labda, s itt jött a fordulat – Jamal Agnew 109 yardos visszahordott TD-t mutatott be! Egy héttel ezelőtt a Broncos ellen 102 yardon át cipelte a labdát, mielőtt a célterületre ért volna, ezzel ő az NFL történetében a 9. játékos, aki legalább két százyardos hatpontost szerzett.


Ami nem jött össze Praternek, az Justin Tuckernek igen. A Baltimore Ravens kiválósága 17–16-os állásnál 66 yardról rúghatott a győzelemért, s valószínűleg Hollywoodban sem kreáltak volna ennél drámaibb végkifejletet: a labda az alsó kapufáról felpattant, majd beesett a póznák közé.

A Lions fennállása során másodszor kapott ki rekordot jelentő mezőnygóllal: a New Orleans-i Tom Dempsey 1970-ben 63-ról szomorította el az Oroszlánokat.


BAJBAN A CHIEFS?

Nem sokan gondolták volna az idény előtt, hogy a harmadik kör után a Kansas City Chiefs negatív mérleggel az AFC Nyugati csoport utolsó helyét foglalhatja el. A Főnökök védelme egyelőre képtelen bárkit is megállítani, a támadósor pedig rendre elszórja a labdát.

Patrick Mahomesszal 2019 óta először fordult elő, hogy két egymást követő meccsen is eladja a labdát. A Chargers ellen az első három támadósorozat mindegyikében labdát vesztett a KC, erre 2000 óta nem volt példa.


PRIMETIME? JÖHET, AARON!

Aaron Rodgers a San Francisco 49ers ellen ismét megmutatta, hogy mennyire is clutch irányító. Egypontos hátrányban alig több mint fél perce volt a meccs vége előtt, s két zseniális passzal mezőnygóltávba juttatta a Packerst, Crosby pedig nem hibázott.

Rodgers a legutóbbi kilenc meccsét megnyerte, amikor egész Amerika őt figyelte – ez a második leghosszabb sorozatnak számít az NFL-ben: Ben Roethlisberger 2015 és 2018 között tízszer vezette sikerre a Pittsburgh Steelerst főműsoridőben.


A SZENTEK KIFOGTAK MACEN

Mac Jonesnak hosszú napja volt a New Orleans Saints ellen: az első félidőben nyolcból csupán egyszer volt sikeres átadása, amikor legalább 15 yardot akart passzolni – négyszer abszolút ő hibázott, egyszerűen túldobta elkapóit.

A Patriotsnak nem úgy indult a szezon, ahogy eltervezték. A Gillette Stadiumból a Delfinek és a Szentek is győzelemmel távoztak. A 4. fordulóban sem tűnik biztatónak a Hazafiak helyzete, ugyanis a Super Bowl-győztes Tampa Bay lesz az ellenfele. Nem tudom, ki emlékszik még rá, de a Buccaneers irányítója elég sok meccset – szám szerint 266-ot – nyert meg a Patriotsban...


MINDEN IDŐK LEGNAGYOBB DUÓJA EGYMÁS ELLEN – KI NYERHET?

Érzelmekkel teli vasárnap éjszakának nézünk elébe, hiszen minden bizonnyal először és utoljára láthatjuk Tom Bradyt a New England Patriots ellen játszani – igaz, a múlt heti állítása szerint 50 éves koráig is képes lenne játszani.

A 44 esztendős irányító még mindig elit szinten futballozik, a Pro Football Focus 92.4-es osztályzattal az első helyre rangsorolja az irányítók között az NFL-ben.

Sokan hibáztatják Bill Belichick vezetőedzőt, amiért nem marasztalta a New England-i ikont, főleg azok után, hogy Brady az első évében bajnoki címet nyert a Tampával. Brady egyébként pont korábbi csapata ellen döntheti meg Drew Brees rekordját, s válhat minden idők legtöbb passzolt yarddal rendelkező irányítójává – ehhez csupán 68 yardot kell passzolnia.

Érdekes lesz látni, hogy a védelmi guru Belichick milyen módszerekkel próbálja megállítani azt a játékost, akivel húsz éven keresztül együtt uralta a ligát.


AZ ELŐZŐ HÉT LEGJEI
Passzolt yardok:
Tom Brady (Tampa Bay) 432
Futott yardok: Derrick Henry (Tennessee) 113
Elkapott yardok: Davante Adams (Green Bay) 132

A kategóriák első helyezettjei
Passzolt yardok: Derek Carr (Las Vegas) 1203
Futott yardok: Derrick Henry (Tennessee) 353
Elkapott yardok:
Cooper Kupp (Los Angeles Rams) 367
Szerelések: Bobby Wagner (Seattle) 44
Sackek: Myles Garrett (Cleveland) 5.5
Interceptionök: Logan Wilson (Cincinnati), Trevon Diggs (Dallas) 3

BÁTOR JÓSKA

A 3. körben háromból csupán egy tippünk jött be: a Raiders nem hagyott cserben, 31 pontig meg sem állt, azonban a Falcons legyőzte a Giantset, Brandin Cooks pedig 112 yardig jutott, mi 70-et sem adtunk neki… Szerintünk a következő fordulóban a Colts Miamiban megszerzi első győzelmét, a Titans 27 pont fölé jut a Jets ellen, Tom Brady pedig legalább 305 yardot passzol New Englandben.

TIPPELDE

A 3. fordulóban Herczeg Ádám és Cselőtei Márk tippelt a legjobban, mind a ketten 12 kimenetelt találtak el, utóbbi ezzel át is vette a vezetést.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik