Patrick Mahomes lett a 2022-es NFL-alapszakasz legértékesebb játékosa (Fotó: Getty Images, Nemzeti Sport)


A Super Bowl LVII előtt három nappal, magyar idő szerint csütörtök éjjel rendezték meg a tengerentúli amerikai-futballiga, vagyis az NFL éves díjkiosztóját, a legtöbb kategóriában pedig nem született meglepetés.

MVP – A LEGÉRTÉKESEBB JÁTÉKOS  

Kezdjük a legfontosabbal: Patrick Mahomes, a Kansas City Chiefs 27 esztendős irányítója lett az MVP, vagyis a legértékesebb játékos, nem túl hosszú karrierje során immár második alkalommal. Mahomes az alapszakaszban 5250 yardot passzolt (franchise-rekord), 41 touchdownt passzolt és 12 interceptiont dobott, miközben 67 százalék fölött volt a passzpontossága. Kiemelkedett a mezőnyből, főleg passzolt yardok tekintetében, így egyértelmű, hogy megérdemelten nyert. 

A díj azonban aggodalomra is intheti a klasszis irányítót és a Chiefs-szurkolókat, hiszen 1999 óta él az MVP-átok: abban az évben a St. Louis Rams irányítója, Kurt Warner alapszakasz-MVP lett, majd a Super Bowlt is megnyerte csapatával. Az azóta eltelt 24 évben egy MVP sem lett bajnok, pedig nyolcszor is bejutottak az aktuális Super Bowlba – vajon Mahomes megtöri az átkot? 


AZ ÉV VÉDŐJE

Az alapszakasz legjobb védőjátékosának a San Francisco 49ers rettegett passzsiettetőjét, Nick Bosát választották. A negyedéves klasszis 18.5 sacket hozott össze ebben az idényben, amellyel vezette a ligát a vonatkozó rangsorban, ráadásul emellett két fumble-t is összehozott. 


AZ ÉV TÁMADÓJA 

Akár MVP is lehetett volna, de az az elismerés az irányítókról szól főleg: a Minnesota Viking elkapója, Justin Jefferson lett az év legjobb támadójátékosa, egy elképesztő idényt követően. A fiatal sztárelkapó 128 elkapást mutatott be 8 TD-vel, s egy ideig úgy tűnt, az egy idényen belüli legtöbb elkapott yard rekordját is megdöntheti, végül 1809 egységig jutott – 155 yard hiányzott. 


AZ ÉV EDZŐJE 

Rengeteg kiváló jelölt volt ezúttal erre a címre, elég csak a Philadelphia Eaglest Super Bowlba vezető másodéves edzőről, Nick Sirianniról szót ejteti, ám az elismerést végül Biran Daboll húzta be – teljesen megérdemelten. A Buffalo Bills korábbi támadókoordinátora a New York Giants irányítását vette át tavaly tavasszal, s egy 4–13-as évadot követően 9–7–1-es mérlegre vezette csapatát, amellyel a rájátszásba is bejutott.  


AZ ÉV VISSZATÉRŐJE 

Az alapszakasz kezdete előtt mindenki azt várta, hogy az átalakított Seattle Seahawks majd a legrosszabb mérlegért, így az 1/1-es draftcetliért lesz versenyben, de ez koránt sem így lett, a franchise ugyanis playoffba jutott, amiből alaposan kivette a részét a jó pár évig padoztatott mellőzött Geno Smith. A rutinos irányító 70 százalékos passzpontosság mellett 30 TD-passzt osztott ki 4282 yarddal, így nem meglepő, hogy ő lett az év legnagyobb visszatérője. 


AZ ÉV TÁMADÓ- ÉS VÉDŐÚJONCA

Tarolt a New York Jets. A hosszú évek óta küszködő Jets ebben az idényben az irányítóhelyzetet leszámítva csupa pozitív dolgot produkált, kis híján a rájátszásba is bejutott, s a liga egyik, ha nem a legjobb védelmével rendelkezett. A franchise két fiatal tehetségét díjazták is a gálán: az 1104 yardig és 4 elkapott TD-ig jutó WR, Garrett Wilson lett az év támadóújonca, míg a 2 interceptiont szerző Sauce Gardner az év védőújonca. 


Díjazták továbbá Dak Prescottot, aki pályán kívüli tevékenységei miatt a Walter Payton-trófeát vihette haza, míg a Houston Texans újdonsült vezetőedzője, a San Francisco 49ers eddigi védőkoordinátora, DeMeco Ryans a legjobb asszisztens edző lett.  

Kihirdették az idei Hall of Fame-jelölteket is. A Hírességek Csarnokába Darelle Revis, Demarcus Ware, Joe Thomas, Ronde Barber, Zach Thomas, Ken Riley, Don Coryell, Joe Klecko és Chuck Howley közül öt kerülhet majd be ebben az évben.