NFL: OBJ újjászülethet; ennyi volt a Darnold-éra, ismét Newtoné Karolina?

Vágólapra másolva!
2021.11.11. 21:17
null
SuperCam visszatért Karolinába! (Fotó: Getty Images)
A tengerentúli profi amerikai futball-liga (NFL) 9. fordulójában az Indianapolis Colts Carson Wentz vezérletével simán verte a New York Jetset. A tavaly botrányosan szereplő irányító úgy tűnik, visszatalált régi formájához, a labdára pedig sokkal jobban vigyáz, mint tette azt 2020-ban. A Carolina Panthersnél szerződtették a korábbi MVP-t, Cam Newtont. A Denver Broncos úgy megégette a Dallas Cowboyst, mint Brady húsz éve a Coltsot.

 

WENTZ VISSZANYERTE RÉGI FORMÁJÁT(?)

Carson Wentz tavaly borzalmasan játszott, a Philadelphia Eagles tovább is adott a labdát rendszeresen elszóró irányítón. Indianapolisban azonban újra Frank Reich mesterrel dolgozhat együtt, s ennek eddig úgy néz ki meg is van a gyümölcse. Habár nincsenek űrszámai, mind QBR-ban (9.) és passzolt yardok terén (10.) is top tízben helyezkedik el. És ami talán a legfontosabb, hogy ebben az idényben sokkal jobban vigyáz a labdára, mint 2020-ban – igaz azért egy-egy meccsen így is előfordult egy-egy hajmeresztő interception.

A Jets elleni csütörtöki meccsen is hozta a kötelezőt, együttese 45–30-ra nyert a New York-i csapattal szemben. Wentznek ez volt a hatodik olyan meccse, amikor legalább egy TD-passzt osztott ki és nem dobott picket. Korábban erre soha nem volt példa a karrierjében.

 


 

ENNYI VOLT A DARNOLD-ÉRA ÉSZAK-KAROLINÁBAN, ÚJRA NEWTONÉ A CSAPAT?

Nagyon úgy tűnik. Habár a Panthers parádésan kezdte a szezont, három győzelem után valami megtört. Azóta mindössze egy siker jött össze, mellé viszont becsúszott öt zakó. Sam Darnold is drasztikusan visszaesett ezeken a meccseken, legutóbb például a zseben kívülről egyszer sem volt jó passza, cserébe kétszer eladta a labdát a Patriots ellen – ráadásul a Jetsből érkező QB meg is sérült, legalább 4-6 hetet kell kihagynia.

A Panthersnél érzékelték is, hogy nagy a baj, csütörtök este hivatalossá vált, hogy szerződtetik egykori sztárirányítójukat, Cam Newtont.

A korábbi MVP tavaly éppen a Patriotsnál próbált szerencsét, de miután Belichickék draftolták Mac Jonest, már nem volt rá szükség New Englandben. Azóta is próbált magának csapatot találni, sokan azt hitték, hogy már csak második számú irányítónak viszi el valamelyik franchise. Látva Darnold jelenlegi formáját, aligha QB2-nek igazolták Newtont Észak-Karolinába.

 

ELITBEN A BROWNS

Nem akármilyen elithez csatlakozott a Cleveland Browns vasárnap este. Az ohiói gárda csupán a negyedik csapat az NFL történetében, amely passzolt, futott és legalább 60 yardos védelmi TD-vel zárt egy mérkőzést.

Korábban a Chiefs (1966), a Washington (1966) és a Chargers (1967) volt erre képes.

 


 

KÉZZEL, LÁBBAL – JACKSONNAK MINDEGY

Lamar Jackson és a Baltimore Ravens hátrányból mentette meg a Minnesota Vikings elleni összecsapást. A Hollók végül hosszabbításban bezsebelték a győzelmet, Jackson pedig ismét nagyot ment.

A 24 esztendős amerikai futballista az első irányító az NFL históriájában, akinek egynél több olyan meccse van, amelyen 3 passzolt TD mellett 100 yardot is összehozott a földön.

 


 

A DALLAS ÚGY ÉGETT, MINT A COLTS BRADY ELLEN HÚSZ ÉVE

A Cowboys 30–0-s hátrányban találta magát a Denver Broncos ellen, amit a meccs előtt senki sem gondolt volna. Olyannyira nem, hogy a fogadóirodák tízpontos favoritnak tették meg a Dallast.

Elég sokat kell visszamennünk az időben, hogy ilyen esetet találjunk az amerikai profi ligában – 2001-ben az Indianapolis Colts is így járt a New England ellen. Az volt Tom Brady első kezdő mérkőzése a ligában.

 


 

MAHOMES SZENVEDÉSE A PACKERS ELLEN SEM ÉRT VÉGET

Ahogyan arra számítani lehetett, a Packers is két mélységi safetyvel állt fel a Chiefst ellen, s nem nagyon hagyott lehetőséget Patrick Mahomesnak arra, hogy hosszú passzokkal próbálkozzon.

A korábbi Super Bowl-győztes passzmester 3.2 yardot átlagolt jó passzaiból, csak egyszer volt ennél kevesebb karrierje során – a múlt héten, a Giants ellen.

 


 

A TITANS BEDARÁLTA A RAMST

Nem sokan hittek a Derrick Henry nélküli Tennessee Titansben, amely Los Angelesbe látogatott, hogy megküzdjön a Ramsszel. Nem is a nagy öreg Adrian Petersonról szólt a meccs, sokkal inkább a Titans védelméről, amely kevesebb mint fél perc alatt kétszer is lelopta Matthew Stafford passzát a második negyedben.

Az első félidőben a nyomás is állandóan odaért Staffordra, akit négyszer is földre vittek a Titánok – háromszor Jeffrey Simmons.

Ami érdekes, hogy a meccs előtt a Rams csupán nyolc sacket engedett, ami a legkevesebb volt az NFL idei kiírásában.

 


 

FIELDS REMEKLÉSE A STEELERS ELLEN

Az újonc irányító nincs egyszerű szituációban a Chicago Bearsben, amely eddig képtelen volt megvédeni Justin Fieldset – gondoljunk csak a Cleveland elleni mérkőzésre.

A Steelers ellen is félthettük a rookie-t, ám nagyszerűen játszott, passzonként 15.6 yardot átlagolt, ami a második legtöbbnek számít a mostani idényben.

Hét jó passza is volt 15 yardon túlra, ilyet az elmúlt 15 évben csak egyszer élhettek át a Bears szimpatizánsai.

 


 

ODELL BECKHAM JR. ÚJJÁSZÜLETHET

A Cleveland Brownsnál állt a bál, hiszen Odell Beckhamnek egyáltalán nem ment a játék, Baker Mayfielddel valamiért soha nem volt meg a megfelelő összhang. A helyzet odáig fajult, hogy a múlt héten Beckham édesapja egy videót tett közzé az interneten, amelyben a Browns QB-t hibáztatta, amiért nem passzolt az üresen álló fiának.

A Browns pénteken hivatalosan is megszabadult a sztárelkapótól , aki így most szabadon igazolhatóvá vált. Ha lehet hinni az amerikai sajtóhíreknek, Beckham olyan csapatba menne, amellyel sokáig menetelhet a rájátszásban: állítólag a Green Bay Packers, a Kansas City Chiefs és a New Orleans Saints jöhet szóba az egykezes elkapások királyának.

 


 

AZ ELŐZŐ HÉT LEGJEI
Passzolt yardok:
Justin Herbert (Los Angeles Chargers) 356
Futott yardok: Jonathan Taylor (Indianapolis) 172
Elkapott yardok: Cordarrelle Patterson (Atlanta) 126

A kategóriák első helyezettjei
Passzolt yardok: Matthew Stafford (Los Angeles Rams) 2771
Futott yardok: Derrick Henry (Tennessee) 937
Elkapott yardok:
Cooper Kupp (Los Angeles Rams) 1019
Szerelések: Kenny Young (Denver) 99
Sackek: Myles Garrett (Cleveland) 12
Interceptionök: Trevon Diggs (Dallas) 7

BÁTOR JÓSKA

A New Orleans Saintsnek Jameis Winston nélkül esélye sem lesz a Tennessee Titans ellen, a Dallas Cowboys pedig legalább hét ponttal veri az Atlanta Falconst. A San Francisco 49ers védelmének esélye sem lesz levédekezni a parádés formában lévő Cooper Kuppot, aki biztosan szerez TD-t.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik