NFL: nincs meglepetés, ismét Rodgerst választották az MVP-nek

Vágólapra másolva!
2022.02.11. 08:34
null
Aaron Rodgerst választották meg a liga legértékesebb játékosának (Fotó: Getty Images)
Kihirdették a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2021–2022-es idényének díjazottjait: a Green Bay Packers veterán irányítója, Aaron Rodgers karrierje során negyedik alkalommal lett a liga legértékesebb játékosa (MVP). Az Év védője címet T. J. Watt ünnepelhette, míg az Év edzője nem is lehetett más, mint Mike Vrabel.

 

MINDEN AZ 56. SUPER BOWLLAL KAPCSOLATBAN EGY HELYEN!

A LEGÉRTÉKESEBB JÁTÉKOS (MVP): AARON RODGERS (GREEN BAY PACKERS)

Ahogyan arra számítani lehetett, Aaron Rodgers megvédte MVP-címét. A 38 esztendős irányító az idény első meccsét leszámítva végig zseniálisan dobálta a tojást: 4115 passzolt yardig és 37 touchdownig jutott mindössze 531 passzkísérletből – ez csak a 12.-nek számít a ligában. Ami igazán lenyűgöző a klasszis quarterback kapcsán, hogy mindössze 4 (!) interceptiont dobott az alapszakasz során.

Ugyan a rájátszásban ezúttal sem teljesített az elvárásoknak megfelelően, de az kétségtelen, hogy az alapszakaszban ő volt a legértékesebb irányító: gondoljunk csak arra, amikor a Kansas City Chiefs elleni 13–7-re elveszített mérkőzésen Jordan Love-nak kellett helyettesítenie – még a liga egyik legjobb elkapója, Davante Adams is egy teljesen más játékosnak nézett ki Rodgers nélkül.

Könnyen lehet, hogy a klasszis ezzel az MVP-címmel búcsúzik el Green Baytől, hiszen már tavaly tavasszal is elvágyódott a csapattól. A Packersnél ráadásul a szerződésekkel is variálni kell majd, s minden bizonnyal sok minőségi játékost kénytelen lesz elengedni.

Rodgers korábban háromszor, a 2011-es, a 2014-es és a 2020-as szezon után kapta meg a liga legértékesebb játékosának járó díjat.


A LEGJOBB (NEM IRÁNYÍTÓ) TÁMADÓ: COOPER KUPP (LOS ANGELES RAMS)

Aki figyelmesen követte az amerikai sportmédiát, az bizonyára sokszor hallotta, hogy Cooper Kupp akár az MVP-címre is esélyes lehet. Nos, ugyan a pozíciójából adódóan erre azért igencsak kevés esély volt, a liga legjobb támadója kategóriában egyáltalán nem volt ellenfele a Los Angeles-i elkapónak.

A Rams játékosa 145 elkapással, 1947 elkapott yarddal és 16 touchdownnal zárta az évet – természetesen mindhárom kategóriában maga mögé utasította az egész ligát, erre pedig korábban csak hárman voltak képesek az NFL történetében. Mindössze 18 elkapott yard kellett volna neki, hogy megdöntse Calvin Johnson rekordját – egy ilyen idény után senkit nem ért meglepetésként, hogy ő zsebelte be a díjat.


AZ ÉV VÉDŐJE: T. J. WATT (PITTSBURGH STEELERS)

AZ NSO DÍJAZOTTJAI – SZUBJEKTÍV DÍJKIOSZTÓ
Legértékesebb játékos (MVP): Aaron Rodgers (Packers)
Az év támadója: Cooper Kupp (Rams)
Az év védője: T. J. Watt (Steelers)
Az év újonc támadója: Ja'Marr Chase (Bengals)
Az év újonc védője: Micah Parsons (Cowboys)
Az év visszatérője: Nick Bosa (49ers)
Az év edzője: Mike Vrabel (Titans)

Sokan – köztük mi is – azt gondolták, hogy a Pittsburgh Steelers passzsiettetőjének már tavaly meg kellett volna kapni az Év védőjének járó díjat, ám akkor Aaron Donald elhappolta előle a címet.

A 2021-es szezonban ismét parádésan futballozott T. J. Watt, egyértelműen a Steelers legveszélyesebb játékosa volt. Összesen 22-szer vitte földre az ellenfél irányítóit, ezzel beállította Michael Strahan sackrekordját.

J. J. öccse a labdák kierőszakolásában is remekül teljesített idén, öt forced fumble-je a harmadik legjobbnak számított az alapszakaszban. A pittsburghi védelmet a támadók sem segítették ki, hiszen Roethlisberger az utolsó évében már csak árnyéka volt önmagának – amin a borzalmas támadófala sem segített –, így Wattékra még nagyobb teher hárult a mérkőzéseken.


AZ ÉV ÚJONC TÁMADÓJA: JA'MARR CHASE (CINCINNATI BENGALS)

A Cincinnati Bengals támadósora új szintre lépett Ja'Marr Chase-szel, akinek a gyors beilleszkedése Joe Burrow irányítónak is köszönhető – a játékosok nagyon jól ismerték egymást, hiszen az LSU egyetemen évekig együtt játszottak.

Chase nem csupán a liga egyik legjobb újoncává, hanem az NFL egyik legkiválóbb amerikai futballistájává vált az idény során: a rookie elkapó 1455 elkapott yardja a negyedik legtöbb volt a ligában, összesen 13-szor ünnepelhetett a célterületen belül.

Különösen látványos teljesítményt nyújtott a 17. játékhéten a Kansas City Chiefs ellen, amikor is 11 elkapásból 266 yardot hozott össze – erre korábban egyetlen újonc sem volt képes a liga történetében.

A Bengals játékosának 19 elkapott yardra lett volna szüksége, hogy megdöntse Bill Groman 1960-ban felállott újonccsúcsát.


AZ ÉV ÚJONC VÉDŐJE: MICAH PARSONS (DALLAS COWBOYS)

Volt valakiben kérdés, hogy nem Micah Parsons lesz az Év újonc védője? Úgy látszik nem, hiszen a Dallas Cowboys linebackere egyhangú szavazással nyerte el a díjat.

A szubjektív díjkiosztónkban mi is megjegyeztük, hogy a 22 éves védőnek nem lesz komoly vetélytársa ebben a versenyben. Az újonc védők közül egyértelműen ő volt a leglátványosabb és leguniverzálisabb: szinte azonnal beilleszkedett Dan Quinn védelmébe, ráadásul nem csupán a védőfal mögött, hanem annak a szélén is rendszeresen használták őt a texasiak.

Összesen 13 sacket írtak be Parsonsnak az idény során, húsz alkalommal mutatott be yardveszteségért szerelést.


AZ ÉV VISSZATÉRŐJE: JOE BURROW (CINCINNATI BENGALS)

Joe Burrow az újonc évében nagyon súlyos sérülést szenvedett. Mivel ebben az idényben kifogástalanul játszott, nem lehet belekötni abba, hogy őt választották meg az Év visszatérőjének.

A Bengals irányítója 4611 yardot és 38 touchdownt passzolt az alapszakaszban, a Pro Football Focusnál pedig 91.7-es értékelést kapott, amivel az irányítók között a második helyen végzett a visszavonuló legenda, Tom Brady mögött.

Burrow bizonyára örül a kitüntetésnek, vasárnap azért a Lombardi-trófeát szívesebben emelné magasba Los Angelesben.


AZ ÉV EDZŐJE: MIKE VRABEL (TENNESSEE TITANS)

Bár Zach Taylor is esélyes volt az Év edzője címre, szerintünk is jó helyen landolt a díj. Az elmúlt idényekben minden Derrick Henryről szólt Tennessee-ben, így mindenki leírta a Titanst, amikor a „bestia” megsérült a nyolcadik fordulóban.

Vrabel irányítása alatt azonban nem zuhant össze a gárda, s a hátralévő kilencből hat meccset megnyert, így 12–5-ös mérleggel az AFC tetején zárt.

A sorsolás sem volt egyszerű a Titans számára, ennek ellenére sorra parádés győzelmeket aratott: a Kansas City Chiefs ellen 27–3-ra győzött hazai környezetben, a Los Angeles Rams otthonában 28–16-os sikert harcolt ki.

A nagyszerű szereplés a rájátszásban már nem jött össze, de így sem véletlen, hogy szerződést hosszabbítottak Vrabellel Tennessee-ben.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik