NFL: Minnesota Miracle 2.0; Mahomes legendák társaságában

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2022.12.22. 15:41
null
A Minnesota Vikings stadionjában csodák történnek (Fotó: Getty Images)
A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) 15. fordulójában a Minnesota Vikings minden idők legnagyobb fordítását mutatta be az Indianapolis Colts ellen. Patrick Mahomes beérte Peyton Manninget, Drew Breest és Brett Favre-t. Tom Brady negatív csúcsot állított be a Cincinnati Bengals ellen, a Los Angeles Ramsen pedig az 1/1-es irányítók sem segítenek.


MINNESOTA MIRACLE 2.0

Ki ne emlékezne még Stefon Diggs touchdownjára, amit a klasszis elkapó 2018 januárjában mutatott be a New Orleans Saints elleni rájátszásmérkőzésen. Akkor az utolsó játékból TD-vel sikerült megnyerni a meccset, amely a „Minnesota Miracle” néven vált ismertté.

Nos, ezúttal talán még nagyobb csodát tett a Vikings, ugyanis 0–33-ról állt fel hazai pályán az Indianapolis Colts ellen, a hosszabbításban 39–36-ra megnyerte a mérkőzést – ennél nagyobb fordítást korábban egyetlen csapat sem mutatott be az NFL történetében.

Érdekesség, hogy a Colts 25 éve nem szerzett ekkora előnyt, míg a Vikings 20 éve nem került ekkora hátrányba a félidő előtt. Amikor a harmadik negyed derekán szépítettek a hazaiak, az ESPN analitikája szerint 99.6 százalék esélye volt az Indynek a győzelem megszerzésére.


Ez volt a nyolcadik olyan fordítás a liga históriájában, amikor egy csapat legalább 25 pontos hátrányból állt fel – ebbe a rájátszás is beleszámít. Nem mehetünk el Matt Ryan mellett sem – ő az egyetlen irányító, aki két ilyen meccsen is a vesztes oldalon állt. Jól emlékezhetünk, az LI. Super Bowlban a Tom Brady vezette New England Patriots nyert 3–28-ról 34–28-ra hosszabbítás után.


Kirk Cousinsék egyébként a Buffalo rekordját adták át a múltnak, a Bills az 1992-es szezon wild card körében 3–35-ről nyert az Oilers ellen.


LEGENDÁK TÁRSASÁGÁBAN: PATRICK MAHOMES

A vártnál nehezebben gyűrte le vasárnap a Kansas City Chiefs a Houston Texanst, a Főnökök ugyanis csak hosszabbítás után örülhettek a győzelemnek. Patrick Mahomes nagyszerűen játszott, 336 passzolt yard mellett két touchdownpasszt is kiosztott.

A Chiefs irányítójának immár 35 TD-passza van, ez pedig az elmúlt két idény során is összejött neki. Így elmondhatja magáról, hogy ő a negyedik olyan QB az NFL-ben, aki három egymást követő szezonban is legalább 35-ször szolgálta ki a társakat hat pontért cserébe. A másik három Peyton Manning, Drew Brees és Brett Favre.


TREVOR LAWRENCE-T NEM SZABAD LEÍRNI

A Jacksonville 17 pontos hátrányból győzte le a Dallas Cowboyst hazai környezetben. Ez volt a Jaguars történetének második legnagyobb fordítása, s összességében az idény során is a második olyan sikere, amelyet mínusz 17-ről mutatott be.

A szezon előtt 1–112 volt a csapat mérlege az ilyen meccseken, idén azonban már 2–2.

A floridai együttes igencsak jó formának örvendhet, az elmúlt négy meccséből hármat is megnyert. Szerencséjére a csoportrivális Tennessee Titans borzasztó formában van, hiszen öt meccse ízlelte meg legutóbb a győzelem ízét – a Trevor Lawrence vezette gárda egy meccsre van attól, hogy beérje Derrick Henryéket.


BURROW VS. BRADY

Az első félidő alapján azt gondolhattuk, hogy a Tampa Bay Buccaneers végre visszatalált régi önmagához, hiszen 17–0-ra vezetett a Cincinnati Bengals ellen.

A fordulás után azonban minden megváltozott, a floridaiak 34 pontot kaptak, s a Bengals simán behúzta a meccset. Ebben nagy szerepe volt Joe Burrownak, aki immár 75 passzolt és 10 futott TD-vel rendelkezik az első 40 mérkőzésén az NFL-ben – erre korábban soha nem volt példa a ligában.


A másik oldalon Tom Brady már nem lehet annyira mosolygós. A hétszeres Super Bowl-győztes irányító négyszer adta el a labdát. Ez eddig csak egyszer történt meg Bradyvel – 2001-ben a Denver Broncos ellen.


A Buccaneers 6–8-as mérleggel áll, ám a borzalmasan gyenge csoportjának köszönhetően így is az élen áll – a Carolina Panthers, az Atlanta Falcons és a New Orleans Saints is 5–9-cel várja a következő fordulót.

SUPERBOWL HARMADNAP

A Los Angeles Rams úgy lépett pályára a Green Bay Packers vendégeként, hogy Baker Mayfieldet nevezték a kezdőirányítónak. A kaliforniai együttes mindössze a második csapat az NFL történetében, amelyik két korábbi 1/1-es irányítóval állt ki egy idényen belül. A másik ilyen csapat a Carolina Panthers volt, amelyik 2007-ben David Carrt és Vinny Testaverdét tudhatta a csapatában.


Bár Mayfield bemutatkozása emlékezetes fordításos győzelemmel ért véget a Las Vegas Raiders ellen, a Packers ellen már nem jött össze a bravúr – 24–12-es vereséggel utazhattak haza a Kosok.

A Ramsnek immár tíz veresége van, s ezzel „beérte” a Denver Broncost, amely 1999-ben a legtöbb vereséget jegyezte regnáló bajnokként. Az is eldőlt, hogy a jelenlegi kiírásban biztosan nem láthatjuk Sean McVay csapatát a rájátszásban.


FUSS, FIELDS, FUSS!

Justin Fields 95 yardot futott a Philadelphia Eagles ellen, ezzel pedig átlépte az ezres határt. Mellette nyolc futott touchdownja is van – ilyen számokra még egyetlen irányító sem volt képes egy idény alatt.


TIPPELDE


AMERIKAI FUTBALL
NFL, ALAPSZAKASZ
16. FORDULÓ
Péntek, 2.15:
New York Jets–Jacksonville Jaguars (Tv: Arena4)
Szombat
19.00: Baltimore Ravens–Atlanta Falcons
19.00: Carolina Panthers–Detroit Lions
19.00: Chicago Bears–Buffalo Bills
19.00: Cleveland Browns–New Orleans Saints
19.00: Kansas City Chiefs–Seattle Seahawks
19.00: Minnesota Vikings–New York Giants
19.00: New England Patriots–Cincinnati Bengals
19.00: Tennessee Titans–Houston Texans
22.05: San Francisco 49ers–Washington Commanders
22.25: Dallas Cowboys–Philadelphia Eagles (Tv: Arena4)
Vasárnap
2.15:
Pittsburgh Steelers–Las Vegas Raiders (Tv: Arena4)
19.00: Miami Dolphins–Green Bay Packers (Tv: Arena4)
22.30: Los Angeles Rams–Denver Broncos (Tv: Arena4)
Hétfő, 2.20: Arizona Cardinals–Tampa Bay Buccaneers (Tv: Arena4)
Kedd, 2.15: Indianapolis Colts–Los Angeles Chargers (Tv: Arena4)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik