NFL: meg nem énekelt hősök – miattuk is érdekes lesz a Super Bowl

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2018.02.01. 14:29
null
A New Englandnél egyenesen sajnálják, hogy Chris Long az idén ellenfélként lesz ott a Super Bowlon
A Super Bowlba jutó New England Patriots és Philadelphia Eagles esetében is megírtuk már, milyen úton jutottak el a minneapolisi mérkőzésig, szóltunk a hősökről is, Tom Brady és Bill Belichick közös története rég nem titok olvasóink számára, mint ahogy az sem, hogy Carson Wentz sérülése után Nick Foles is megállta a helyét Doug Pederson együttesében. Most azokról írunk, akikről kevesebb szó esett, de fontos vagy érdekes tagjai a két együttesnek. Miattuk is lehet szurkolni – vagy ellenszurkolni – a két csapatnak.

 

MINDEN AZ 52. SUPER BOWL FELVEZETÉSÉRŐL EGY HELYEN!

A tavaly bajnoki címet szerző NEW ENGLAND PATRIOTS idei meneteléséhez a játékosállomány frissítése mellett az edzői stáb egyben tartására is szükség volt. Összeállításunkban olyan játékosokat emelünk ki, akik a tavalyi finálé óta érkeztek, s arra a két koordinátorra is kitérünk, akik harmadik bajnoki címükkel távozhatnak New Englandből.

A PITTSBURGHI SZÖKEVÉNY

James Harrison Pats-mezben lesz ott a Super Bowlon
James Harrison Pats-mezben lesz ott a Super Bowlon

A 39 éves James Harrison két Super Bowlt nyert meg a Pittsburghgel, az Arizona ellen touchdownt is szerzett interceptionből. Ezt az évet is a Steelersnél kezdte el, de klubja már nem a pályán számított rá, hanem talán azt várta, hogy a rá mindig is jellemző alázatos felkészülési módszereit ültesse át a fiatalokra. Csakhogy nem voltak őszinték Harrisonnal, hitegették, hogy eljön majd az ő ideje is, de egy idő után elfogyott a játékos türelme, és fegyelmezetlenségek sorozatával próbálta meg elérni, hogy elbocsássák (Pittsburghben az a pletyka járja, hogy a Patriots emberei adtak neki tippeket, amikor december közepén a Pittsburghgel játszottak).

Amikor karácsony előtt elbocsátották, a New England lecsapott rá, és a Patsnél bebizonyította, hogy még 39 évesen is rengeteget tud hozzátenni a védőjátékhoz. S most megszerezheti harmadik bajnoki címét is – ami pittsburghi csapattársának, Ben Roethlisbergernek nem jött össze.

ELLENFÉLBŐL BARÁTOK

Két olyan játékos, aki az előző idényig bezárólag a Patriots csoportriválisainál, szezonról szezonra Tom Brady és csapata árnyékában töltötte mindennapjait.

A veterán David Harris igen keveset játszik ahhoz képest, hogy erre az évre 3.375 millió dolláros szerződést kötött a New Englanddel, a rájátszásban még egyetlen játékra sem küldte be őt az edzői stáb. Viszont tíz évet húzott le a New York Jetsnél, amellyel kétszer játszott főcsoportdöntőt, de 2010 óta a Super Bowlba jutás esélye nélkül készült fel és állt ki a mérkőzésekre. A veteránjaitól megváló Jets őt is elbocsátotta a holt szezonban, és a Patriots szerződtette.

A karrierje korábbi éveit Buffalóban töltő Stephon Gilmore Harrisszel ellentétben a New England kulcsjátékosává vált, a főcsoportdöntő utolsó jelentős játéka az ő nevéhez fűződött, amikor Blake Bortles Dede Westbrooknak célzott tökéletes passza után a levegőben úszva eltérítette a labdát. Ezzel azokat is meggyőzte, akik szerint a Patriots túlfizette a szerződtetésekor neki ajánlott 65 millió dollárral.

Stephon Gilmore mutatta be az AFC főcsoportdöntőjének egyik legfontosabb megmozdulását
Stephon Gilmore mutatta be az AFC főcsoportdöntőjének egyik legfontosabb megmozdulását

A TÁVOZÓ EDZŐPÁROS

A New England Patriots többek között azért áll nagyon közel bajnoki címe megvédéséhez, mert sikerült megtartania edzői stábjának kulcsfiguráit. Ám az idén ez nem fog sikerülni, hiszen Josh McDaniels az Indianapolis Colts, Matt Patricia pedig a Detroit Lions vezetőedzője lesz, miután lejátsszák a minneapolisi mérkőzést. Elképesztő, mennyire ismétli magát a történelem!

Bill Belichick Patriotsát Charlie Weiss támadó-, Romeo Crennel védőkoordinátorként segítette négy év alatt három Super Bowl-győzelemhez, de a 2004-es idény után, a Philadelphia Eagles legyőzését követően mindketten távoztak. Tíz évig elkerülte a bajnoki cím a Patriotsot, de (a Denverben közben már vezetőedzőként is próbálkozó, onnan visszatérő) McDaniels és Patricia segítségével az elődök sikersorozatát idézi a New England. A 2014-es és a 2016-os szezon után megint a csúcsra érhet, és akárcsak a 2004-es idény után, megint a Philadelphia ellen zárulhat le egy sikeres edzőtrió együttműködése – hogy aztán Belichick megtalálja az újabb két edzőreménységet, akit felkarolhat.
Josh McDaniels és Matt Patricia a Super Bowl után máshol lesz vezetőedző
Josh McDaniels és Matt Patricia a Super Bowl után máshol lesz vezetőedző

A COLTS-KÜLÖNÍTMÉNY

Dwayne Allen és Philip Dorsett szerződése szerint ezt a szezont az Indianapolis Coltsban játszotta volna végig, és a 4–12-es mérleg elérése után már rég nyaralna valahol, de Bill Belichick piaci aktivitásának köszönhetően mindketten életük első Super Bowljára készülnek. A tight end Allen márciusban, az elkapó Dorsett szeptemberben költözött át a Patriotshoz, s bár nyilván mindketten megkapják az aranygyűrűt a New England bajnoki címe esetén, egyikük sem játszott olyan nagy szerepet a csapat menetelésében, mint ahogy azt előzetesen várni lehetett. Egyikük sem tartozik Tom Brady kedvenc célpontjai közé, de ki tudja, lehet, hogy vasárnap egyikük kapja azt a szerepet, amely egy évvel ezelőtt három TD-t szerző James White-nak jutott?

Dwayne Allen elsősorban blokkol, de ha Rob Gronkowski nem játszhat, fontos szerep juthat neki elkapóként is
Dwayne Allen elsősorban blokkol, de ha Rob Gronkowski nem játszhat, fontos szerep juthat neki elkapóként is

A PHILADELPHIA EAGLES 2016-ban esett át nagy vérfrissítésen, az edzői stáb és a keret is megújult, és az mostani szezon előtt elvégzett apróbb csiszolásoknak köszönhetően 2004 óta először eljutott a Super Bowlig az Eagles, amely 13 évvel ezelőtt kikapott a Patstől.

AZ IMÁDNIVALÓ EX-PATSES

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az 52. Super Bowlt?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Ramsnál nyolc, kivétel nélkül vesztes szezont lehúzó Chris Long a 2016-os idény előtt azért szerződött a New Englandhez, hogy legyen esélye a bajnoki cím megnyerésére. Bejött a húzása, az első szezonjában Super Bowl-győztes lett, de aztán úgy döntött, elhagyja a Patriotsot, és most tessék, új csapatával, a Philadelphiával Tom Brady ellen készül. És mindezt elképesztő szerénységgel teszi.

„Semmi közöm ahhoz, hogy egymás után két évben a Super Bowlba jutott a csapatom. Csupán kétszer is akkora mázlista voltam, hogy jó döntést hoztam szabadügynökként. Tudtam, hogy a Patriots újra eljuthat a döntőbe, és együtt tudtam élni a döntésemmel, hogy eljövök” – mondta a korábbi csapattársai által is magasztalt Long, akihez hasonlóan LeGarrette Blount is a New Englandet erősítette az előző szezonban, és most a Philly futója. A New Englandnél két korábbi Eagles-játékos van, Patrick Chung a 2013-as, Eric Rowe a 2015-ös idényt töltötte Philadelphiában.

A LONDONI ARSENAL-SZURKOLÓ

A Londonban született, Arsenal-szurkoló Jay Ajayi tavaly a Miami játékosaként szerepelt először a rájátszásban, de az a kaland egy meccsig tartott. Aztán elkövette azt a hibát, hogy nézőként elment a Super Bowlra. „A harmadik negyedig bírtam nézni, aztán felálltam, és otthagytam a meccset. Megfogadtam, ezután csak akkor megyek a Super Bowlra, ha játszom is” – mondta Ajayi, aki most a Philadelphia futójaként lesz ott Minneapolisban, és Osi Umenyiora, Marvin Allen, Scott McCready és Lawrence Tynes után ötödik britként nyerheti meg a Super Bowlt.

Jay Ajayi Londonból indulva lehet a Super Bowl hőse
Jay Ajayi Londonból indulva lehet a Super Bowl hőse

A TÖKÉLETES TÁMADÓFAL

A védelme mellett a támadófal az Eagles fő erőssége, hatalmas szerepe volt abban, hogy Carson Wentz sérülése után Nick Folesszal is félelmetes maradt az Eagles. A sor egyik All Pro-játékosa Jason Kelce center, a Kansas Cityt tight endként erősítő Travis Kelce bátyja – Jason hokis, Travis kosaras volt, mielőtt az egyetemen focizni kezdtek, nem véletlenül kötöttek ki a posztjukon.

A másik All Pro Lane Johnson jobb tackle, akit a szurkolók is beszavaztak a Pro Bowlra. Ő volt az, aki kutyamaszkot húzott magára az Atlanta legyőzése után, ezzel üzenve azoknak, akik szerint a Philadelphia esélytelen, azaz angolul underdog. A Pro Bowlra elutazhatott volna Brandon Brooks jobb guard is, de a Super Bowl miatt ki kellett hagynia az orlandói mókát.

A másik guard, Stefen Wisniewski pittsburghiként juthat a csúcsra a Philadelphiával. Isaac Seumalo Hawaiiról indult, Halapoulivaati Vaitai pedig tongai szülők gyermekeként lett bal tackle, osztozva a munkán a veterán Jason Petersszel, aki 2004-ben nem kelt el a drafton, de 2009-ben a Phildalephia egy első, egy negyedik és egy hatodik körös cetlit is adott érte a Buffalónak.

Az Eagles támadófalának köszönhetően az irányítóváltás sem okozott gondot
Az Eagles támadófalának köszönhetően az irányítóváltás sem okozott gondot

A BELICHICK-AKADÉMIA NÖVENDÉKE

Az 51 éves Jim Schwartz Bill Belichicktől kapta az első munkáját az NFL-ben, az 1990-es évek közepén a Cleveland Browns játékos-megfigyelőjeként dolgozott. Három év alatt rengeteget tanult a védelemre specializálódott vezetőedzőtől, akinek távozása után a Baltimore-ba költöző, Ravensszé alakuló csapatnál maradt. Tennessee-ben teljesedett ki, s 2009-től öt évig a Detroit vezetőedzője lett.

Utána a Buffalo védőkoordinátoraként dolgozott, a mostani Philadelphiából Nigel Bradhammel és Corey Grahammel játszott a Patriots ellen. Azt követően, hogy egy évig az NFL játékvezetői karát segítette az edzők szemszögének bemutatásával, 2016-ban munkát vállalt Philadelphiában, ahol kiváló védelmet rakott össze, és most a legnagyobb színpadon csaphat össze mesterével és annak csapatával.

NFL 2017, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2018. 1. 6. – 1. 7.)
AFC
Jacksonville Jaguars (3.)–Buffalo Bills (6.)
10–3
Kansas City Chiefs (4.)–Tennessee Titans (5.) 21–22
NFC
Los Angeles Rams (3.)–Atlanta Falcons (6.) 13–26
New Orleans Saints (4.)–Carolina Panthers (5.) 31–26
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2018. 1. 13. – 1. 14.)
AFC
New England Patriots (1.)–Tennessee Titans (5.) 35–14
Pittsburgh Steelers (2.)–Jacksonville Jaguars (3.) 42–45
NFC
Philadelphia Eagles (1.)–Atlanta Falcons (6.) 15–10
Minnesota Vikings (2.)–New Orleans Saints (4.) 29–24
KONFERENCIADÖNTŐK (2018. 1. 21. – 1. 22.)
AFC
New England Patriots (1.)–Jacksonville Jaguars (3.) 24–20
NFC
Philadelphia Eagles (1.)–Minnesota Vikings (2.) 38–7
SUPER BOWL 52 (2018. 2. 5.)
New England Patriots (1.)–Philadelphia Eagles (1.) 0.30
*US Bank Stadium (Minneapolis, Minnesota)
A rájátszás összes mérkőzését élőben közvetíti a Sport Tv.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik