NFL: Mahomes ötezer yard fölött; Mr. Irrelevant még veretlen

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2023.01.07. 18:46
null
Patrick Mahomesnak fantasztikus idénye van (Fotó: Getty Images)
Az észak-amerikai profi amerikaifutball-liga (NFL) alapszakaszának 17. fordulójában Patrick Mahomes ötezer passzolt yard fölé jutott. Immár öt meccse tart a San Francisco 49ers újoncirányítójának mesébe illő története, Brock Purdy olyan irányítóteljesítményt nyújt, amire 1970 óta csak Justin Herbert volt képes. Egyetlen csapat sem herdált el annyi meccset tízpontos előnyből, mint a Las Vegas Raiders.


„MEGNYERTE AZ ÉLET LEGFONTOSABB JÁTÉKÁT...”

Cikkünk elején nem statisztikával kezdünk, hanem Damar Hamlin esetével. A majdnem tragédiába torkolló jelenet a hétfő esti rangadó első negyedében, 7–3-as Bengals-vezetésnél történt: a 24 éves Hamlin az elkapó Tee Higginst szerelte, majd ezt követően ugyan felállt, de pár másodperccel később összeesett. A mentő gyorsan a pályára érkezett, Hamlint perceken át próbálták újraéleszteni, mire sikerrel jártak. A pulzusa ugyan visszatért, de nem tudott magától lélegezni, így intubálták, és kritikus állapotban kórházba szállították. Később az életjelei visszaálltak normálisra, a kórházban azonban elaltatták és lélegeztetőgépre tették.

A játékos klubja csütörtökön rövid közleményben számolt be arról, hogy a safety állapota az elmúlt 24 órában „figyelemre méltó javulást mutatott”.

Hamlin magához is tért, s írás segítségével az volt az első kérdése az orvosokhoz, hogy megnyerték-e a mérkőzést. Az orvosok annyit válaszoltak, „igen, megnyerted az élet legfontosabb játékát...”


EVANS EZREDES

Mike Evansnek nem akármilyen napja volt a Carolina Panthers ellen – tíz elkapásból összesen 207 yardot és három touchdownt termelt.

A klasszis elkapó első TD-je egy 63 yardos Brady-bombából jött, amivel Evans átlépte az ezer elkapott yardot ebben az idényben. Zsinórban kilencedik alkalommal jutott ezer yard fölé a Bucs 13-asa, ezzel beérte Tim Brownt, s immár csak Jerry Rice van előtte – a 49ers ikonja tizenegy egymást követő szezonban volt képes hasonló teljesítményre.


JUSTIN FIELDS KÖZEL VOLT LAMAR JACKSON REKORDJÁHOZ

A Chicago Bears irányítója már az első negyedben rekordot döntött a Detroit Lions ellen, ugyanis 105 yardot futott – az elmúlt 45 évben egyetlen irányító sem volt képes ilyen teljesítményre az első játékrészben.

Fields 1146 futott yardnál tart, ez csupán hatvannal kevesebb, mint Lamar Jackson 1206 yardja, ami a mai napig csúcsnak számít az NFL-ben.

A Bears irányítójának nem lesz lehetősége arra, hogy megdöntse Jackson rekordját, ugyanis egy vállsérülés miatt ki kell hagynia az alapszakasz utolsó mérkőzését a Minnesota Vikings ellen.


MAHOMES ÖTEZER YARD FÖLÖTT

Patrick Mahomes a Denver Broncos elleni 27–24-es siker alkalmával 328 yardot passzolt, amivel összesen már 5048 passzolt yardja van, ezzel a liga első helyén áll.

A korábbi MVP-n (2) kívül csak Tom Brady (2) és Drew Brees (5) mondhatja el magáról, hogy egynél több alkalommal is ötezer passzolt yard fölött végzett.


A Kansas City Chiefs quarterbackjének egyébként 430 yardra van szüksége, hogy megdöntse Peyton Manning idényrekordját, amelyet még 2013-ban állított fel a Denver Broncosban.


MR. IRRELEVANTNAK NAGYON MEGY

Ki gondolta volna Jimmy Garoppolo sérülése után, hogy a 49ers az alapszakasz végén is az egyik legesélyesebb csapatnak számít majd az NFC-ben?

A kaliforniai gárda Brock Purdy vezérletével az elmúlt öt meccsét egyaránt megnyerte, a 2022-es draft utolsó választottja pedig zsinórban az ötödik meccsén is egynél több TD-passzt dobott – 1970 óta csak egyetlen újoncirányító szárnyalta túl Purdyt: Justin Herbert 2020-ban hét egymást követő mérkőzésen dobott legalább két touchdownpasszt.


MOST SEM REPÜLNEK RÁJÁTSZÁSBA A NEW YORK-IAK

Miután a Seattle Seahawks legyőzte a New York Jetset, biztossá vált, hogy Robert Saleh csapata most sem lesz ott a rájátszásban.

A New York-i együttes legutóbb 2010-ben vehetett részt a playoffban – az elmúlt tizenhárom évben egyetlen csapatnak sem kellett annyit várni rájátszásszereplésre, mint a Jetsnek.

 

A RAIDERSNEK ELŐNYBŐL SEM MEGY

Már nem Dereck Carr állt a center mögé vasárnap este, de mégsem változott semmi a Las Vegas háza táján. A Raiders tíz ponttal is vezetett a San Francisco 49ers ellen, ám ismét vereséggel hagyta el a pályát.

Josh McDaniels csapata az első az NFL történetében, amelyik öt alkalommal is úgy kapott ki, hogy a második félidőben legalább tízpontos előnyben volt.


PLAYOFF PICTURE

Az utolsó forduló előtt nézzük meg, mely csapatok juthatnak még be a rájátszásba, illetve kik szerezhetik még meg az első kiemelést.

AFC

A Kansas City Chiefs egy győzelemmel biztosan az élen zárja az alapszakaszt. Amennyiben a Las Vegas Raiderstől kikapnak Mahomesék, a New England Patriotsnak kellene szurkolniuk, hiszen Chiefs-vereség és Bills-győzelem esetén a Buffalo kapna egyhetes pihenőt.

Igazi rájátszásmérkőzés vár a Jacksonville Jaguarsra és a Tennessee Titansre – amelyik gárda nyer, az biztosan az AFC Déli csoport élén végez. A floridaiak egy vereséggel is ott lehetnek a playoffban, ebben az esetben viszont a New Englandnek, a Miaminak és a Pittsburghnek is ki kellene kapnia.

A Patriotsnak a saját kezében van a sorsa, hiszen egy Buffalo Bills elleni siker elég lenne a rájátszásban való szereplés kivívásához. Ha azonban a papírforma érvényesül, és Josh Allenék győznek, akkor a Miami, a Pittsburgh és a Tennessee ellen kell szurkolnia Bill Belichicknek.

Viszonylag egyszerű a képlet a Miami Dolphins számára, amely csak abban az esetben lesz ott a playoffban, ha megnyeri a New York Jets elleni összecsapását, a Pats pedig kikap a Billstől. Ami a Steelerst illeti, a pittsburghi alakulatnak is kötelező a győzelem a Cleveland Browns ellen, de a Patriotsnak és a Dolphinsnak is vereséggel kellene zárnia, hogy Tomlinék elcsípjék a hetedik helyet.

NFC

Sokáig úgy tűnt, hogy a Philadelphia magabiztosan megszerzi az első kiemelést, ám Jalen Hurts hiányában kétszer is kikapott az Eagles – a Phillynek kötelező a győzelem a már biztosan rájátszásba jutó Giants ellen, hiszen egy vereséggel a 49ers és a Cowboys is megelőzheti a Sasokat.

A San Francisco a 4–12-es mérleggel álló Arizona Cardinals ellen lép pályára, s ahogyan az előbb is említettük, győzelem és Eagles-vereség esetén a 49ers kaparinthatná meg a hazai pálya előnyét.

Hasonló a helyzet a Cowboysnál, azzal a különbséggel, hogy a texasiak a Giants mellett a Cardinalsnak is szurkolnak majd – ha az Eagles és a 49ers kikap, a Dallas pedig legyőzi a harmadik számú irányítóval felálló Washington Commanderst, akkor Jerry Jones örülhet az első kiemelésnek.

Saját sorsát kontrollálja a Green Bay Packers, amelynek kötelező a győzelem a Detroit Lions ellen, ha ott akar lenni a rájátszásban. A Lions csak abban az esetben jut be, ha legyőzi a Packerst, s a Seahawks kikap a Ramstől.

AMERIKAI FUTBALL
NFL, ALAPSZAKASZ
18. FORDULÓ
22.30:
Las Vegas Raiders–Kansas City Chiefs (Tv: Arena4)
Vasárnap
2.15:
Jacksonville Jaguars–Tennessee Titans (Tv: Arena4)
19.00: Atlanta Falcons–Tampa Bay Buccaneers
19.00: Buffalo Bills–New England Patriots (Tv: Arena4)
19.00: Chicago Bears–Minnesota Vikings
19.00: Cincinnati Bengals–Baltimore Ravens
19.00: Indianapolis Colts–Houston Texans
19.00: Miami Dolphins–New York Jets
19.00: New Orleans Saints–Carolina Panthers
19.00: Pittsburgh Steelers–Cleveland Browns
22.25: San Francisco 49ers–Arizona Cardinals
22.25: Seattle Seahawks–Los Angeles Rams
22.25: Washington Commanders–Dallas Cowboys
22.25: Denver Broncos–Los Angeles Chargers
22.25: Philadelphia Eagles–New York Giants (Tv: Arena4)
Hétfő, 2.20: Green Bay Packers–Detroit Lions (Tv: Arena4)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik