NFL: Lawrence Brady ellentéte? Ki lesz a 49ers új irányítója?

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2021.04.29. 16:50
null
Trevor Lawrence-ben bíznak a Jacksonville Jaguars hívei (Fotó: Getty Images)
Magyar idő szerint péntek hajnalban tartják meg a 2021-es NFL-draft első körét. Nézzük meg, melyek az idei játékosbörze legfontosabb kérdései!

TREVOR LAWRENCE: A KÖVETKEZŐ HALL OF FAME IRÁNYÍTÓ?

Gyakorlatilag évek óta lehet hallani az amerikai médiából, hogy Trevor Lawrence lesz az első kiválasztott játékos a 2021-es drafton. Ennek megfelelően a mögöttünk hagyott idényben „nagy versenyt is vívott” a Jacksonville Jaguars és a New York Jets a Clemson irányítójáért. Végül a Jagsnél örülhettek, hiszen a 2020-as szezonban csupán egy meccset nyertek meg, így hozzájuk került az első választás joga.

A Jaguárok új vezetőedzője az egyetemi futballban nagy névnek örvendő Urban Meyer nem is igazán titkolja, hogy Lawrence-t szeretné választani.

A 21 éves játékos körül nagyjából akkora a felhajtás, mint anno John Elway, Peyton Manning és Andrew Luck körül – mindhárom irányító 1/1-es volt.

Nagyon nehéz megmondani, milyen karriert fut majd be Lawrence. Könnyen elképzelhető, hogy Manning útját járja be, s meg sem áll a Hírességek Csarnokáig, de az biztos, hogy a Jaguars jelenleg nem egy irányítótól van a Super Bowltól. Ezt pedig mindig ki kell emelni – nem mindegy, hogy egy irányító milyen szituációba kerül. Erre nagyszerű példa Andrew Luck esete, aki hiába rendelkezett nagyszerű képességekkel, évekig gyenge támadófal mögött dobált, aminek az lett a vége, hogy 30 éves kora előtt visszavonult – mentálisan teljesen padlóra került a sérülései miatt.

A játék megértése mellett lényeges, hogy szenvedélyes is legyen egy franchise-irányító. Az elmúlt héten pedig olyasmit nyilatkozott Lawrence, amely mindezt megkérdőjelezi.

„Egyszerűen nem érzem magamon a nyomást, nem akarok én senkinek sem bizonyítani. Ez nincs meg bennem. Nem tudom és nem is akarom magamra erőltetni” – nyilatkozta Lawrence.

A fiú édesapja sem segített megszólalásával.

„Trevor nem az a srác, aki mindenáron Super Bowlt akar nyerni” – mondta az idősebb Lawrence.

Sokan már lebegtették is a piros zászlót, hogy Lawrence egyenesen Tom Brady ellentéte – aki még 43 évesen, hét bajnoki cím után is mindenkinek meg akarja mutatni, miért is ő a legjobb – és lehet, hogy nem is érdekli annyira az amerikai futball. Persze ez azért túlzás, inkább arról lehet szó, hogy már hozzászokott a rivaldafényhez és ő is tudja, kivételes tehetséggel bír. Ezt nem is lehet vitatni.

Zach Wilson futás közben is zseniális passzokra képes (Fotó: Getty Images)
Zach Wilson futás közben is zseniális passzokra képes (Fotó: Getty Images)

ZACH WILSON LESZ A JETS MEGMENTŐJE?

Egyelőre maradjunk az irányítóknál. Ahogyan arról szó esett, Trevor Lawrence minden bizonnyal a Jacksonville Jaguars irányítója és egyben a franchise új szupersztárja lesz – legalábbis Floridában ebben bíznak.

De mi a helyzet a többiekkel? A szőke hercegen kívül még négy quareterbacket várnak, hogy elkeljen az első körben.

A BYU-ról érkező Zach Wilsont már hónapok óta összeboronálták a New York Jets együttesével. A 21 éves irányítót legtöbbször a Kansas City Chiefs klasszisához, Patrick Mahomeshoz hasonlították a draftguruk. Hogy miért? Nos, Wilson is képes parádés átadásokra, amikor a zseben kívül kell menekülnie a védők elől. Mielőtt azonban nagyon elragadtatnánk magunkat, Mahomes 2017-ben a lehető legjobb helyre, Andy Reid szárnyai alá került, s egy évet tanulhatott a rutinos Alex Smith mögött is. Ha valóban a Jets választja ki Wilsont, akkor neki erre nem lesz meg a lehetősége, New Yorkban azonnal a center mögé kell majd állnia. A Jetsnél Sam Darnold sem volt képes fejlődni – a 2018-as játékosbörze harmadik helyén kiválasztott QB-t már el is cserélték Carolinába. Igaz, Adam Gase vezetőedzőt a pocsék eredmények után végre elbocsátották, így az új éra kezdetén talán az új franchise irányító sem szerepel le.

KIT VÁLASZT A 49ERS?

A San Francisco 49ers eget-földet megmozgatott, hogy a 12. pozícióból a harmadik helyre kússzon fel, ennek Jimmy Garoppolo örült a legkevésbé. Kyle Shanahan vezetőedző ezzel ugyanis egyértelművé tette, nem hisz jelenlegi irányítójában. A 49ers minden bizonnyal három tehetséges QB közül választhat majd, s egyelőre csak találgatni lehet, melyikük költözik a nyugati partra.

Mac Jones parádésan játszott az Alabamában (Fotó: Getty Images)
Mac Jones parádésan játszott az Alabamában (Fotó: Getty Images)

Justin Fields és Trey Lance is rendkívül mozgékony irányító, mind a ketten veszélyesek a földön, ráadásul a mélységi passzokban is kiválóak. Mac Jones már más tészta, ő közel sem annyira mobilis, mint az előbb említett két fiatalember. Ugyanakkor rendkívül pontos – 77.4 százalékos passzpontossága egyetemi rekordnak számít.

Akárki is lesz a 49ers irányítója, a lehető legjobb szituáció veszi majd körül – Shanahan futójátékon és a playaction-passzokon alapuló sémája biztosan megkönnyíti a quarterback feladatát, aki még Garoppolo mögött egy évet tanulhat is. Kivéve, ha Jimmy G-t elcserélik.

Több, mint valószínű, hogy már az első három választás után csak két topirányító marad benn – biztosra vehetjük, hogy óriási harc lesz a negyedik és az ötödik QB-ért is. A Denver Broncosnak, a New England Patriotsnak, a Washington Football Teamnek és a Chicago Bearsnek is nagyon kellene egy franchise irányító.

KYLE PITTS: MÉG GRONKNÁL IS JOBB LEHET?

Túl vagyunk az irányítókon, így végre elérkeztünk a 2021-es draft legjobb játékosához. Legalábbis mindenki ezt mondja. A Florida Gatorsben remeklő tight endre, Kyle Pittsre egyetlen negatív értékelés sem érkezett. A legtöbb szakértő úgy véli, hogy ő lesz azon tight endek egyike, aki megreformálja a pozíciót.

Na, de mégis miért? A válasz egyszerű: parádés keze van, útvonalat pedig olyan gyorsan és pontosan fut, mint egy elkapó. A modern NFL-ben már minden a támadósorról és a passzjátékról szól, így egy ilyen típusú univerzális játékos valóban óriási fegyver lehet (gondoljunk csak Travis Kelcere, George Kittle-re és Rob Gronkowskira). Mondjuk a negyedik helyen választó Atlanta Falconsnak. Csak képzeljük el: Julio Jones, Calvin Ridley és Klye Pitts egyszerre a pályán. Sok sikert az ellenfél védelmének…

A tökéletes fegyver, Kyle Pitts (Fotó: Getty Images)
A tökéletes fegyver, Kyle Pitts (Fotó: Getty Images)

MI LESZ A FONTOSABB A BENGALSNAK?

Megvédeni Joe Burrowt vagy fegyvert adni neki? Erre a kérdésre kell válaszolnia a Cincinnati Bengalsnak. Az ötödik helyen választó gárda minden bizonnyal Penei Sewell támadófalember és Ja'Marr Chase elkapó között dönt majd.

Mindkét játékos a legmagasabban értékelt amerikai futballista a saját pozíciójában, így gyakorlatilag nehezen lőhet mellé a Bengals, mégis érdekes lesz látni, milyen irányba mennek majd.

Burrow valószínűleg nagyon örülne Chase érkezésének, hiszen az LSU-ban csapattársak voltak, s nagyon érezték egymást a pályán. Ugyanakkor a fiatal quareterback a tavalyi idényt nem tudta befejezni egy súlyos sérülés miatt, amiben nagyban benne volt a gyenge támadófala.

A kérdés egyébként a Dolphinsnak is szólhatna, amely rögtön a Bengals után, a hatodik helyen választhat.

AARON RODGERS VÉGRE SEGÍTSÉGET KAP?

A Packers jövője (?) és Aaron Rodgers  (Fotó: Getty Images)
A Packers jövője (?) és Aaron Rodgers (Fotó: Getty Images)

A 2020-as draftot követően óriási balhé volt Green Bayben, miután a Packers kiválasztotta Jordan Love irányítót. A klub döntése finoman fogalmazva sem tetszett Aaron Rodgersnek, aki annyira pipa lett, hogy az elmúlt szezonban 48 TD-passz mellé csupán öt interceptiont dobott, simán elnyerte a liga legértékesebb játékosának járó díjat (MVP).

Az NFC-döntőben a Packers végül alulmaradt a Tom Brady vezette Tampa Bay Buccaneersszel szemben, de Rodgers megmutatta, hogy 37 évesen is képes lenyűgöző teljesítményre.

A csapatban ugyan ott van Davante Adams, a szurkolók szinte így is minden évben könyörögnek, hogy hozzanak egy fiatal második számú elkapót. Ennek bizonyára Rodgers is örülne…

JERRY JONES MEGINT TÚLZÁSBA VISZI?

Ó, „Amerika csapata!” Nem is lehetne olyan hét az Egyesült Államokban, hogy ne legyen téma Jerry Jones és a Dallas Cowboys. A texasi gárda pocsék idényen van túl, s egyértelműen szüksége lenne egy elit cornerbackre vagy linebackerre.

A sérülések és a pocsék védelme miatt a tizedik helyről várja a játékosbörzét a Cowboys, s szinte minden szakértő szerint Partick Surtaint, Jaycee Hornt vagy Micah Parsonst kellene választania a texasi alakulatnak. Jerry Jones azonban úgy tűnik, megint nem bír magával – sajtóhírek szerint szívesen vinné Kyle Pittset (azért lássuk be, valószínűleg ekkor már rég meglesz a tight end csapata). Bár ezen a ponton azon sem lepődnénk meg, ha egy újabb elkapót vagy támadófalembert hozna a Dallas – mondjuk az utóbbi poszton tele voltak sérülttel az elmúlt idényben.

Vajon miért csak a támadósorra koncentrál a Cowboys, amikor a védelem a csapat valódi gyenge pontja?

Jerry Jones mindent megadna Dak Prescottnak (Fotó: Getty Images)
Jerry Jones mindent megadna Dak Prescottnak (Fotó: Getty Images)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik